Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 17-02-2011, 12:18 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Super Active

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Thanks (Received): 108
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default Letupan big bang? Dan alam semesta?

http://www.youtube.com/watch?v=1HBkZPyfpdE


mcm teori hawking .. pasal bing bang 70% aku percaya..
dan simple je.. aku percaya "bing bang" tu Tuhan yg buat...
so aku x nampak masalahnya disini..?

maksud aku.. Tuhan bijak... daripada susah payah buat planet satu2.. baik big bang je terus ada banyak2 planet ..

ada beberapa point yg aku faham based on buku2 yg aku baca berkenaan big bang...

1. black energy
2. planet = atom (juga kalau tgk teori fizik ia bersangkut paut dgn getaran, nuclear/nuclease, dan teori reflection sesuatu atom yg semakin berjauhan) + teori relativiti...
3. letupan big bang

mcm mana letupan berlaku?

2 + 1(berada ditengah2 seperti 1 bulatan kuasa gelap apabila planet2 semakin menjauhi) = 3

point untuk menyokong teori ni mudah..

- haba
- dan ...... adeh mcm aku nk terangkan...?? = tompok2 ada part panas, dan sejuk .. untuk space galaksi ini... dan space kosong tu yg panas bersangkut paut dgn letupan..
dan juga letupan adalah suatu yg panas... lihat pada berapa billion jumlah matahri.. etc..

semua konsep kehidupan menggunakan "fomulasi" ini..

bulatan jirim
bulatan planet

yg semakin menjauhi.... apabila panas dan bergetar...
etc..

yg aku faham lepas baca beberapa buku..

dan skang kalau tgk galeksi2... dia semakin bercamtum.. menjadikan

1 bulantan panas menguasai = letupan big bang...

dah 100% letupan big bang x mustahil akan berlaku lagi.. tapi dlm tempoh beberapa juta tahun lagi lah...

apa pun itu baru bercakap soal teori letupan big bang..
belum masuk part black-hole... dan..

"the ball of the universe" ..
dalam ball tu ada berbillion2 galaksi(btw bing bang hasil dari ball of the universe)..dan untuk pengetahuan.. bola alam semseta ni jugak ada banyak.. cuma belum dipastikan..

jum kita sembang pasal ni dan kongsi2 idea.. begitu jugak soal UFO/alien

Quote:
Originally Posted by penjual_rapidshare View Post
Baiklah. Banyak yang aku dah baca dalam post reply dari kawan2 di CG. Ada yang menolak dan ada yang menerima. Masing-masing ada hak tersendiri. Baik, aku try jawab satu persatu dengan ilmu sekelumit di dada ni. Kalau salah harap perbetulkan. Tapi yang pertama sekali, kalau boleh TT jangan la emosional sangat. Kita berdikusi, berbincang. Ada yang membangkang dan ada yang menerima. Kalau yang membangkang, sertakan hujah, sertakan bukti tak kisah dari Kalam Allah atau dari logik akal kerana kedua-dua ni adalah nimat terbesar dari Allah SWT. Bukan begitu? Emosional tidak membawa apa-apa keuntungan selain dari kebencian terhadap orang lain. Kebencian dibenci oleh Nabi Muhammad. Bukan begitu?
Baiklah.

Yang pertama

Quote:
Originally Posted by rifbook View Post
Xkan sampai berjuta-juta Tahun. Nabi Muhammad S.A.W bersabda yg umatnya hanya 1500 tahun di mukabumi ni.Allahualam..


Dari soalan tuan ni, aku nak tanya satu sahaja. Bilakah Nabi Muhammad dilahirkan? Adakah sebelum Nabi Muhammad tidak ada Nabi dan Rasul lain? Tidak adakah zaman yang disebut zaman Jahiliah? Fikir-fikirkan kerana bermulanya manusia dari Nabi Adam yang usianya aku pun tidak pasti berapa lama dahulu. Tapi dalam Kalam Allah pun dinyatakan apabila Nabi Adam diturunkan, bumi sudah sedia ada. Aku tak nak komen lebih dari segi agama kerana aku takut menyimpang. Biar apa yang aku paham, kekal dalam kefahaman aku. Bahaya kalau kita share ilmu agama yang salah. Ingat tu. Berhat-hatilah.

Kedua

Quote:
Originally Posted by jasri123456 View Post
Teori nampak merapu betul.
Kesian kepada para peminatnya.
Teori yang memb0d0hkan diri sendiri.
Syurga dan Neraka pun manusia tidak mampu berteori.
Inikan pula alam semesta.

Syurga dan neraka ada di dalam Kalam Allah. Tak perlu lagi nak berteori. Dua perkara ini sudah wujud sebagaimana dosa dan pahala. Sudah dinyatakan perkara-perkara sebegini, tidak perlu lagi kita nak fikirkan kerana Allah pun sudah mengatakan selagi kita fikir perkara-perkara ghaib, kita akan menuju kepada jalan buntu dan membawa kepada hilang akal. Bukan begitu? Kalau salah, minta dibetulkan.Dan kenapa alam semesta ini perlu kita berteori. Kerana ianya tercapai dek akal. Akal masih boleh berfikir. Dan bila sampainya limit sepertimana waktu sebelum adanya big bang, akal dah tak mampu berfikir. Jadi kita serahkan pada yang Esa. Sekarang kita tahu, ada awalnya big bang itu Allah yang jadikan kerana ianya memag tak mampu kita fikirkan. Ianya ghaib. Ianya ilmu Allah!

Dalam mewujudkan sesuatu, sengaja Allah menjadikan sesuatu itu ada alasannya. Ada jawapannya. Sebagai contoh. Bila Allah menyuruh Izrail mencabut nyawa manusia, pada mulanya Izrail gugup. Risau. Kenapa? Kerana Izrail takut manusia akan membencinya di kemudian hari. Jadi Allah menjadikan penyakit, menjadikan kemalangan, menjadikan bencana alam supaya manusia mampu mencari alas an kepada kematian. Katakan datuk kita meninggalkan disebabkan barah. Kita tahu datuk meniggal disebabkan barah. Tetapi adakah kita mengatakan barah itu yang mengambil nyawanya? TIdak! Izrail yang mengambil nyawa. Kita tahu!. Tapi barah dijadikan alas an. Dijadikan sebab. Begitulah dunia dan alam semesta. Dijadikan dengan sebab dan alas an supaya manusia berfikir dan bersyukur serta kagum dengan mukjizat Illahi. Bukan begitu?

Ketiga

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
kaji alquran lebih berfaedah wei...

Menkaji Kalam Allah sememangnya lebih bagus. Lebih baik. Lebih afdal. Kerana kita mendekatkan diri dengan penghubung kita dan Illahi. Memang! TIdak ada sekelumit pun bantahan dari aku. Tapi persoalannya, adakah tuan kini sedang mengkaji Kalam Allah? Melakukan perbincangan seperti ini? Berkongsikan info dari kalam Allah dan menyebarkan pada orang lain? Adakah tuan?
Adanya sesuatu forum adalah untuk berbincang. Dalam perbincangan akan wujudlah perkongsian idea2 dan penceritaan dari segi logic akal dunianya dan juga dari segi agama termasuk Kalam Allah dan Sunnah Rasulullah. Dari sini kita boleh mengambil mana baik, mana buruk. Mana mampu difikirkan, mana yang perlu dibiarkan kerana ilmu itu adalah ilmu-Nya. Setakat berkata-kata sahaja tidak membawa sebarang makna. Apakah ideology tuan? Apakah yang tuan sumbangkan?

Ianya semudah ini.
Menkaji dan menyumbang info tentang Kalam Allah adalah lebih bagus dari hanya mendengar kajian kajian Kalam Allah dari orang. Mendengar kajian Kalam Allah adalah sama bagusnya dengan menkaji mukjizat-mukjizat Allah di ala mini termasuk kenapa angin bertiup, kenapa matahari naik dan turun dan jugak kenapa planet-planet berputar pada paksinya termasuk berkongsikannya dengan orang lain. Dan ii lebih bagus dari hanya mengikuti dan mendengar sahaja. Mengikuti dan mendengar itu pula adalah jauh lebih bagus dari duduk diam, memeluk tubuh saja. Dan di manakah tuan? Adakah dalam senarai yang bagus ini? Walaupun duduk diam berpeluk tubuh? Fikir-fikirkan.Sebagai info tambahan, duduk diam itu lagi bagus dari melakukan perkara sia-sia sepert bermain game komputer.

Dan kepada TT. Kita berdiskusi. Tidak perlu mengata perkara yang tidak baik dan tidak enak didengar. Kita berfikir. Jawapan pun mestilah secara berfikir juga. Orang menolak biarlah dengan hujah. Tanpa hujah ibarat ranting kering. Bila-bila masa boleh patah dan tiada guna melainkan untuk dijadikan sumber bahan api. Kita yang menjawab pun biarlah dengan hujah. Percaya atau tidak itu terpulang. Masing-masing punyai hak sama sahaja di dunia atau pun akhirat. Sekurang2nya bila sampai masa Allah bertanya, "Apa yang kau lakukan di dunia ini?". Kita mampu menjawab "Aku menkaji kebesaran ciptaan Mu ya Allah dan aku menyampaikannya kepada yang lain". Bukankan lebih bagus jawapan ini dari "Aku membaca orang menyampaikan betapa bagusnya dunia Mu tetapi aku mengkeji pandangan orang itu ya Allah".

Sekian.

Last edited by PinguSpy; 20-02-2011 at 04:55 PM..
Reply With Quote
Thanks bobgedik thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 17-02-2011, 12:21 PM
ichirosic ichirosic is offline
Active Member

ichirosic's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,301
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to ichirosic
Default

adehhh...
terseliuh otak aku...
hahhaha
Reply With Quote
  #3  
Old 17-02-2011, 12:28 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Super Active

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Thanks (Received): 108
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ichirosic View Post
adehhh...
terseliuh otak aku...
hahhaha
try study bro..serius best kowt..
aku time zaman skolah.. pemalas nk study ..sebab mindset nk jawab exam je..

skang bila mind set sebab nk "faham" dan learning.. mcm mana alam semseta ni berfungsi.. serius semangat...
Reply With Quote
  #4  
Old 17-02-2011, 12:31 PM
ErieAdn ErieAdn is offline
Legendary Member

ErieAdn's Avatar

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Apr 2007
Location: Malaysia-Indonesia-Brunei-Singapore
Posts: 11,176
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

http://www.youtube.com/watch?v=WJ-9q5CRTWA
Reply With Quote
  #5  
Old 17-02-2011, 12:32 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Super Active

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Thanks (Received): 108
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ErieAdn View Post
kita jgn cepat menghukum... cuba kaji.. yg baik kita amik.. yg buruk kita buang.. kalau cepat mehukum = tutup buku = tido..
faham kn?

ramai org kutuk sains dari dulu lg..
kononye ilmu kafir...

tp skang boleh tgk sekeliling..
Reply With Quote
  #6  
Old 17-02-2011, 12:34 PM
lovebattery lovebattery is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,282
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

setakat ni big bang masih lagi satu teori yg kuat untuk dibuat rujukan sebagai permulaan alam semesta.

kalau kita guna coordinate cartesian 4 dimension untuk mewakili space-time, point 0,0,0,0 terjadi sejurus selepas big bang. lepas dari tu alam semesta terus berkembang sampai yg kita tahu sekarang.

apa yg terjadi semasa big bang?

itu yg para saintis tengah kaji gunakan LHC. diorang nak tengok apa yg terjadi betul2 lepas big bang dengan replicate balik fenomena tu.

macam mana diorang replicate balik fenomena tu?

jirim 2 unsur akan dipecutkan sampai menghampiri kelajuan cahaya dan akan dihentamkan untuk simulate big bang.

apa yg boleh diperhatikan dari eksperimen ni?

mengesahkan kewujudan anti-matter, higgs boson body, teori supersimetri dan macam2 lagi.
__________________
[COLOR="Red"][B]- la tahzan -[COLOR="Red"][/COLOR][/B][/COLOR]
Reply With Quote
  #7  
Old 17-02-2011, 12:36 PM
ichirosic ichirosic is offline
Active Member

ichirosic's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,301
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to ichirosic
Default

Quote:
Originally Posted by PinguSpy View Post
try study bro..serius best kowt..
aku time zaman skolah.. pemalas nk study ..sebab mindset nk jawab exam je..

skang bila mind set sebab nk "faham" dan learning.. mcm mana alam semseta ni berfungsi.. serius semangat...
suke stdy bab ni bro..
tp dh lame tinggl sekolah..
tu sbb jd terseliuh otak..hehe

kene stady blk slow2...
nice info bro..TQ
Reply With Quote
  #8  
Old 17-02-2011, 12:38 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Super Active

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Thanks (Received): 108
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lovebattery View Post
setakat ni big bang masih lagi satu teori yg kuat untuk dibuat rujukan sebagai permulaan alam semesta.

kalau kita guna coordinate cartesian 4 dimension untuk mewakili space-time, point 0,0,0,0 terjadi sejurus selepas big bang. lepas dari tu alam semesta terus berkembang sampai yg kita tahu sekarang.

apa yg terjadi semasa big bang?

itu yg para saintis tengah kaji gunakan LHC. diorang nak tengok apa yg terjadi betul2 lepas big bang dengan replicate balik fenomena tu.

macam mana diorang replicate balik fenomena tu?

jirim 2 unsur akan dipecutkan sampai menghampiri kelajuan cahaya dan akan dihentamkan untuk simulate big bang.

apa yg boleh diperhatikan dari eksperimen ni?

mengesahkan kewujudan anti-matter, higgs boson body, teori supersimetri dan macam2 lagi.
post mcm ni yg aku tunggu2 ..sungguh berinformasi...

sebenaye galaksi2 ni boleh "mengecut" dan bergabung dgn galaksi lain...

senang cite mcm bola dibawah..



galaksi = bercantum.. dan putih tu adalah kedudukan galaksi2..
dan warna hitam tu plak adalah "dark energy" ..
bila dark energi tu lagi banyak dari warna putih(galaksi) ..
dan juga bila semua galaksi2 bercantum = BIG BANG!

tp dia ada juga beberapa faktor dia jugak..

dan bola tu dikategorikan sebagai "universe" ..

paling teruk... bola universe ada banyak!
Reply With Quote
  #9  
Old 17-02-2011, 12:38 PM
ErieAdn ErieAdn is offline
Legendary Member

ErieAdn's Avatar

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Apr 2007
Location: Malaysia-Indonesia-Brunei-Singapore
Posts: 11,176
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by PinguSpy View Post
kita jgn cepat menghukum... cuba kaji.. yg baik kita amik.. yg buruk kita buang.. kalau cepat mehukum = tutup buku = tido..
faham kn?

ramai org kutuk sains dari dulu lg..
kononye ilmu kafir...

tp skang boleh tgk sekeliling..
Camner plak kalau sains yg bercanggah dengan Al-Quran...
Kalau sama memang tuu memang takde masalah...
Just for sharing...
Reply With Quote
  #10  
Old 17-02-2011, 12:41 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Super Active

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Thanks (Received): 108
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ErieAdn View Post
Camner plak kalau sains yg bercanggah dengan Al-Quran...
Kalau sama memang tuu memang takde masalah...
Just for sharing...
kalau tgk ilmuan2 islam yg dulu..
dia study jugak ilmu2 yg diwjudkan oleh bangsa2 kafir..
sehingga dapat menyangkal.. secara fact... ..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:21 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you