Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,649
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,341
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,526
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-01-2011, 06:37 PM
ikansepat ikansepat is offline
Normal Member

ikansepat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 253
Poster Rank: #8604
Thanked 0 Times
Active Level
Default Kebaikan/keburukan Proton Satria Neo CPS

salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..

Last edited by ikansepat; 05-01-2011 at 06:40 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-11-2011, 12:22 AM
detektif conan detektif conan is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2011
Posts: 250
Poster Rank: #8672
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ikansepat View Post
salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..
jd 2nd car bleh lah nak travel mane2 susah sempit bangat
Reply With Quote
  #3  
Old 14-11-2011, 07:26 PM
letstorque letstorque is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 2,106
Poster Rank: #1888
Thanked 9 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikansepat View Post
salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..
Pernah bawa kereta kira kira setahun lebih lepas.

Neo CPS manual.
Standard.

Kelebihan
-handling memang power,long sweep corner boleh ambil dalam 120-130kmh, walaupun sambil tekan clutch
--suspensi kereta ni tyak sama dengan Neo biasa.Track belakang (jarak antara 2 tayar belakang) lebih lebar dari Neo boiasa, untuk kurangkan oversteer. Sapa biasa bawa Neo biasa, at the extreme memang tahu Neo biasa memang senang oversteer.

Kelemahaan
-acceleration tak power maa pun banding Neo biasa.
-top speed tak laju mana pun banding Neo biasa
-Kalau pakai Neo CPS Auto kira tak capai matlamat la, sebab gear auto Proton kurang efisien,jadi the best ambil manual.
Reply With Quote
  #4  
Old 14-11-2011, 07:28 PM
Bullpup Bullpup is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,353
Poster Rank: #2777
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

baru petang tadi nampak kete ni accident tercabut bumbung..
Reply With Quote
  #5  
Old 14-11-2011, 08:54 PM
zinedine zinedine is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,416
Poster Rank: #678
Thanked 23 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by letstorque View Post
Pernah bawa kereta kira kira setahun lebih lepas.

Neo CPS manual.
Standard.

Kelebihan
-handling memang power,long sweep corner boleh ambil dalam 120-130kmh, walaupun sambil tekan clutch
--suspensi kereta ni tyak sama dengan Neo biasa.Track belakang (jarak antara 2 tayar belakang) lebih lebar dari Neo boiasa, untuk kurangkan oversteer. Sapa biasa bawa Neo biasa, at the extreme memang tahu Neo biasa memang senang oversteer.

Kelemahaan
-acceleration tak power maa pun banding Neo biasa.
-top speed tak laju mana pun banding Neo biasa
-Kalau pakai Neo CPS Auto kira tak capai matlamat la, sebab gear auto Proton kurang efisien,jadi the best ambil manual.
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
Reply With Quote
  #6  
Old 14-11-2011, 09:00 PM
WMComm WMComm is offline
CG Top Poster Club

WMComm's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Jan 2008
Location: Anfield, Liverpool
Posts: 22,832
Poster Rank: #67
Thanked 95 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
apa guna dia upgrade ke CPS kalau power kureng dari biasa?
Reply With Quote
  #7  
Old 15-11-2011, 07:04 PM
letstorque letstorque is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 2,106
Poster Rank: #1888
Thanked 9 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
Kalauu atas kertas, ikut spec, Neo CPS lebih 15bhp, tapi hakikatnya tak seperti tu.

Aku tak pernah bawa Neo biasa yang manual, yang auto pernah la.

Bila taya tuan kereta Neo CS manual, berapa top speed,dia jawab paling tinggi 190kmh je.Terkejut aku,takkan tak sampai 200kmh.

Pecutan ada beza dengan Neo biasa, tapi tu la, tak macam aku harapkan.
Jadi kalau nak amik Neo CPS auto,lupakan je.
Amik Neo biasa dah kalau nak auto.
Atau pun, kumpul duit sikit, beli Swift Sport manual, yang tu memang power,handling pun,kalau baca majalah UK,kurang sikit je dari Mini.
Tapi Swift Sports pun ada masalah sama dengan Neo,gear auto ta berap bagus.Pecutan beza 2 saat antara manual dan auto.

Kalau Neo CPS lagi la, dekat 3 saat beza antara auto dan manual.
Reply With Quote
  #8  
Old 15-11-2011, 10:44 PM
kaYaIlmu kaYaIlmu is offline
Well-Known
Member

kaYaIlmu's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Mar 2010
Posts: 7,937
Poster Rank: #398
Thanked 29 Times
Active Level
My Mood:
Default

jom2 kumpul maklumat sal neo biasa n CPS...
__________________
KEDAI PERFUME SEPHORA DUBAI AAA TERMURAH DAN TERJAMIN ---> BUY PERFUME ,GET FREE GIFT

Thread PERFUME --> KLIK SINI PERFUME BRANDED RM47 / Botol

Reply With Quote
  #9  
Old 15-11-2011, 11:02 PM
anakmalaya anakmalaya is offline
Super Active Member

anakmalaya's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2009
Posts: 3,563
Poster Rank: #1069
Thanked 44 Times
Active Level
My Mood:
Default

bln lepas aku nampak NEO CPS Baru(blom letak no plate lagi) engine terbakar kat highway duke
Reply With Quote
  #10  
Old 15-11-2011, 11:09 PM
meijin meijin is offline
Legendary Member

meijin's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Location: metaʇɹɐpǝɹ4
Posts: 11,655
Poster Rank: #216
Thanked 114 Times
Active Level
My Mood:
Default

sy rase neo cps ni best mengikut kpd pengalaman sy mengreverse kete neo milik abg sy...
__________________
INSTAFOREX AFFiliate code = DPRZ
[WTS] New & Original Authentic ⛛⛛⛛
|Sugarcane| |Momotaro| |LEVI's| |Replay|
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:30 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE