Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 04-12-2016
Replies: 0
Views: 516
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,694
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 21,938
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-01-2011, 06:37 PM
ikansepat ikansepat is offline
Regular

ikansepat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 253
Poster Rank: #9209
Active Level
Default Kebaikan/keburukan Proton Satria Neo CPS

salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..

Last edited by ikansepat; 05-01-2011 at 06:40 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-11-2011, 12:22 AM
detektif conan detektif conan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2011
Posts: 263
Poster Rank: #9006
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ikansepat View Post
salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..
jd 2nd car bleh lah nak travel mane2 susah sempit bangat
Reply With Quote
  #3  
Old 14-11-2011, 07:26 PM
letstorque letstorque is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 3,931
Poster Rank: #1079
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikansepat View Post
salam,

saya nak tanya pendapat dan berbincang pada sesiapa yg memiliki atau ada pengalaman membawa kereta model ni samada auto/manual..

apakah kelebihan dan kebaikan kereta ni, dan jugak kekurangan dan keburukan dia..

cara penjagaaan, servis dan maintenance..

so sama2 boleh bincang boleh?




kalu thread mengenai ni dh ada, mintak mod tlg delete yep..sbb dh belek2 tak jumpe lg tajuk khas utk model ni..
Pernah bawa kereta kira kira setahun lebih lepas.

Neo CPS manual.
Standard.

Kelebihan
-handling memang power,long sweep corner boleh ambil dalam 120-130kmh, walaupun sambil tekan clutch
--suspensi kereta ni tyak sama dengan Neo biasa.Track belakang (jarak antara 2 tayar belakang) lebih lebar dari Neo boiasa, untuk kurangkan oversteer. Sapa biasa bawa Neo biasa, at the extreme memang tahu Neo biasa memang senang oversteer.

Kelemahaan
-acceleration tak power maa pun banding Neo biasa.
-top speed tak laju mana pun banding Neo biasa
-Kalau pakai Neo CPS Auto kira tak capai matlamat la, sebab gear auto Proton kurang efisien,jadi the best ambil manual.
Reply With Quote
  #4  
Old 14-11-2011, 07:28 PM
Bullpup Bullpup is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,351
Poster Rank: #3052
Active Level
My Mood:
Default

baru petang tadi nampak kete ni accident tercabut bumbung..
Reply With Quote
  #5  
Old 14-11-2011, 08:54 PM
zinedine zinedine is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,744
Poster Rank: #722
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by letstorque View Post
Pernah bawa kereta kira kira setahun lebih lepas.

Neo CPS manual.
Standard.

Kelebihan
-handling memang power,long sweep corner boleh ambil dalam 120-130kmh, walaupun sambil tekan clutch
--suspensi kereta ni tyak sama dengan Neo biasa.Track belakang (jarak antara 2 tayar belakang) lebih lebar dari Neo boiasa, untuk kurangkan oversteer. Sapa biasa bawa Neo biasa, at the extreme memang tahu Neo biasa memang senang oversteer.

Kelemahaan
-acceleration tak power maa pun banding Neo biasa.
-top speed tak laju mana pun banding Neo biasa
-Kalau pakai Neo CPS Auto kira tak capai matlamat la, sebab gear auto Proton kurang efisien,jadi the best ambil manual.
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
Reply With Quote
  #6  
Old 14-11-2011, 09:00 PM
WMComm WMComm is offline
CG Top Poster Club

WMComm's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Jan 2008
Location: Anfield, Liverpool
Posts: 22,850
Poster Rank: #87
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
apa guna dia upgrade ke CPS kalau power kureng dari biasa?
Reply With Quote
  #7  
Old 15-11-2011, 07:04 PM
letstorque letstorque is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 3,931
Poster Rank: #1079
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Neo CPS dgn Neo NA pekak, lagi power Neo NA pekak ker? Maknanya Neo CPS tu tak power eaa?
Kalauu atas kertas, ikut spec, Neo CPS lebih 15bhp, tapi hakikatnya tak seperti tu.

Aku tak pernah bawa Neo biasa yang manual, yang auto pernah la.

Bila taya tuan kereta Neo CS manual, berapa top speed,dia jawab paling tinggi 190kmh je.Terkejut aku,takkan tak sampai 200kmh.

Pecutan ada beza dengan Neo biasa, tapi tu la, tak macam aku harapkan.
Jadi kalau nak amik Neo CPS auto,lupakan je.
Amik Neo biasa dah kalau nak auto.
Atau pun, kumpul duit sikit, beli Swift Sport manual, yang tu memang power,handling pun,kalau baca majalah UK,kurang sikit je dari Mini.
Tapi Swift Sports pun ada masalah sama dengan Neo,gear auto ta berap bagus.Pecutan beza 2 saat antara manual dan auto.

Kalau Neo CPS lagi la, dekat 3 saat beza antara auto dan manual.
Reply With Quote
  #8  
Old 15-11-2011, 10:44 PM
kaYaIlmu kaYaIlmu is offline
Super Active

kaYaIlmu's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Mar 2010
Posts: 7,921
Poster Rank: #474
Active Level
My Mood:
Default

jom2 kumpul maklumat sal neo biasa n CPS...
Reply With Quote
  #9  
Old 15-11-2011, 11:02 PM
anakmalaya anakmalaya is offline
Active Plus

anakmalaya's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2009
Posts: 3,617
Poster Rank: #1193
Active Level
My Mood:
Default

bln lepas aku nampak NEO CPS Baru(blom letak no plate lagi) engine terbakar kat highway duke
Reply With Quote
  #10  
Old 15-11-2011, 11:09 PM
meijin meijin is offline
Legendary Member

meijin's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Location: metaʇɹɐpǝɹ4
Posts: 11,657
Poster Rank: #262
Active Level
My Mood:
Default

sy rase neo cps ni best mengikut kpd pengalaman sy mengreverse kete neo milik abg sy...
__________________
INSTAFOREX AFFiliate code = DPRZ
[WTS] New & Original Authentic ⛛⛛⛛
|Sugarcane| |Momotaro| |LEVI's| |Replay|
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:54 AM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you