Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 03-01-2011, 06:42 AM
adik74 adik74 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,839
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jasma View Post
ok lah kalau nak kaji...
Faisal Teharani pun kaji jugak...
aku ni 2-3 kali seminggu jumpa kawan aku(syiah)n FYI kawan aku ni ustaz lulusan Al-Azhar Kaherah Mesir...bukan UIAM or local Universiti ye.......

bab hadis palsu n sohih tu...
TT tak akan jumpa titik pertemuannya...
kenapa?
coz....
semua hadis yg diriwayatkan oleh Abu Hurairah,Umar,Abu Bakr dan ramai sahabat r.anhum yg lain tidak diterimapakai oleh ulama' syiah...
dan hanya hadis-hadis yg diriwayatkan oleh Ali,Salman Al-Farsi dan beberapa sahabat r.anhum dikategori hadis Hasan....

nak ulas lanjut pun aku bukan ahli...
tapi ini ler yg kawan aku cakap kat aku...
siap bagi reason kenapa sahabat2 itu dikira munafik...
dan hanya segelintir sahabat r.anhum shj yg mereka kategorikan sahabat yg mukmin...

kalau TT nak ikuti kajian dan ulasan imam 12 ni boleh ke thread religion ye...
kat situ ada ulasan n radd mengenai ahlul bait n imam 12...

jangan marah aaa....
ape nak di marahkan pun, untuk pengetahuan saudara, thread yg membincangkan tentang Ahlul Bait & Imam 12 tu sebenarnye tidak mendalam lagi, begitu juga thread tentang Gerangan Ahlul Bait, masih banyak yg perlu di ketahui.. cume saya tidak mahu mencampuri perbincangan itu sebab saya lebih suka mengkaji/bertanya pada mereka2 yg benar2 berkelayakan & boleh di percayai ketinggian ilmunya..dah ramai ulamak2 syiah saya buat rujukan ( bukan melalui buku ye, tapi berdepan), cume di CG ni, saya lebih suka menekankan kedamaian & keadilan...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 03-01-2011, 06:44 AM
adik74 adik74 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,839
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jasma View Post
begituler...
dah berzaman perdebatan syiah-sunni ni
tu la pasal, kenapa tidak kite biarkan je perbezaan ni, rasanye tak perlu nak tuduh2 sunni kafir/sesat ke, syiah kafir/sesat ke.. sape nak ikut sunni ke, syiah ke, biarkan je la ,tak perlu nak halang2, sape malas nak kaji, ikut je la akidah yg turun temurun dia, sape yg rajin mengkaji, ikut la mane yg dia yakini, pilihan atas diri masing2 kan...yg bom sana, bom sini tu, kafir sana, kafir sini, rasanye puak2 yg terlalu ekstrim je kot...
Reply With Quote
  #13  
Old 03-01-2011, 06:49 AM
jasma jasma is offline
Super Active

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 5,072
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to jasma
Default

Quote:
Originally Posted by adik74 View Post
tu la pasal, kenapa tidak kite biarkan je perbezaan ni, rasanye tak perlu nak tuduh2 sunni kafir/sesat ke, syiah kafir/sesat ke.. sape nak ikut sunni ke, syiah ke, biarkan je la ,tak perlu nak halang2, sape malas nak kaji, ikut je la akidah yg turun temurun dia, sape yg rajin mengkaji, ikut la mane yg dia yakini, pilihan atas diri masing2 kan...yg bom sana, bom sini tu, kafir sana, kafir sini, rasanye puak2 yg terlalu ekstrim je kot...
usaha utk menyatukan sunni/syiah ni pun dah berjalan berzaman...
hingga kini masih diteruskan lagi...
persoalan mudah jer...
sekiranya syiah menerima sahabat2 nabi yg dikategori munafik oleh mereka...
maka dah selesai 1 bab...
masalah ni masih x selesai....
so belum bab lain lagi...
bab Tauhid,Fiqh(pecahan muamalah,mu'asyarat,muhkamat,qisas)

so utk org awam mcm saya....berkawan dgn kawan syiah but...
sekadar kawan...x join pun gath2 diaorg...
tu pun kawan saya dah simpan batu ketika solat...
__________________
Reply With Quote
  #14  
Old 03-01-2011, 06:58 AM
astrowan astrowan is offline
CG Top Poster Club

astrowan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2009
Location: saya anak malaysia
Posts: 22,310
Thanks (Received): 248
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to astrowan Send a message via Skype™ to astrowan
Default

tak abis2 syiah...............nyah dari malaysia la..........
__________________
:)paid
Reply With Quote
  #15  
Old 03-01-2011, 06:59 AM
astrowan astrowan is offline
CG Top Poster Club

astrowan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2009
Location: saya anak malaysia
Posts: 22,310
Thanks (Received): 248
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to astrowan Send a message via Skype™ to astrowan
Default

Quote:
Originally Posted by adik74 View Post
ape nak di marahkan pun, untuk pengetahuan saudara, thread yg membincangkan tentang Ahlul Bait & Imam 12 tu sebenarnye tidak mendalam lagi, begitu juga thread tentang Gerangan Ahlul Bait, masih banyak yg perlu di ketahui.. cume saya tidak mahu mencampuri perbincangan itu sebab saya lebih suka mengkaji/bertanya pada mereka2 yg benar2 berkelayakan & boleh di percayai ketinggian ilmunya..dah ramai ulamak2 syiah saya buat rujukan ( bukan melalui buku ye, tapi berdepan), cume di CG ni, saya lebih suka menekankan kedamaian & keadilan...
maksud awal ilmu org d cg ni tak tinggi la beb........

mmmmmmmmmm...
__________________
:)paid
Reply With Quote
  #16  
Old 03-01-2011, 04:28 PM
adik74 adik74 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,839
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jasma View Post
usaha utk menyatukan sunni/syiah ni pun dah berjalan berzaman...
hingga kini masih diteruskan lagi...
persoalan mudah jer...
sekiranya syiah menerima sahabat2 nabi yg dikategori munafik oleh mereka...
maka dah selesai 1 bab...
masalah ni masih x selesai....
so belum bab lain lagi...
bab Tauhid,Fiqh(pecahan muamalah,mu'asyarat,muhkamat,qisas)

so utk org awam mcm saya....berkawan dgn kawan syiah but...
sekadar kawan...x join pun gath2 diaorg...
tu pun kawan saya dah simpan batu ketika solat...
kite kene kaji kenapa mereka tidak menerima sebahagian sahabat, kaji ape alasan2 mereka, mengapa mereka tidak menerima hadis dari sebahagian sahabat2 nabi, terutama abu hurairah...tentang kawan saudara yg simpan batu tu, saya rasa saudara bukan seorang pengkaji, sebenarnya yg kawan saudara simpan tu adalah tanah yg telah di bentuk, tujuannya untuk dijadikan tempat sujud, bukan untuk di sembah seperti pandangan sebahagian orang, hal ini pun perlukan kajian sebab sujud di atas [email protected] itu ade dalam Al-Quran... sebab tu saya sarankan kite kaji dulu sebelum membuat kesimpulan....saya tak mahu berdebat soal akidah mereka sebab ia akan panjang lebar...saya cuma nak tekankan soal kedamaian & keadilan sahaja, tanpa perlu ade provokasi..
Reply With Quote
  #17  
Old 03-01-2011, 04:29 PM
adik74 adik74 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,839
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by astrowan View Post
maksud awal ilmu org d cg ni tak tinggi la beb........

mmmmmmmmmm...
No komen, sebab saya tidak mengenali mereka...
Reply With Quote
  #18  
Old 03-01-2011, 04:48 PM
cymulanz cymulanz is offline
Regular

cymulanz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 212
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

erm.. nabi kita suruh kita pegang 2 benda.. Alquran dan Sunnah..
Sunnah hanya 4 imam sahaja. mashab 4 org ni jer..itu pon.
boleh ikut atau tidak..balik ke asas Alquran..takda kepada ulama ulama syiah.
selain dari 4 org yang di iktiraf itu oleh Rasullah..
kalau mengikut sunah dgn alquran..memang ada bab syiah terpesong..
walaupon sembahyang dan berpuasa sama macam kita..
ada amalan bertentang dgn hadis dan alquran.. itu jer..
kalau nak terang susah..satu persatu apa yang bertentangan..
so tanya lah ustaz ustaz yang ariff... peace no war...
sifat org kita nii...mudah lupa.. nak sesuatu yang baru..nak menunjuk..
last last..tersungkur..
__________________
cymulanz

Kesihatan
Reply With Quote
  #19  
Old 03-01-2011, 10:44 PM
adik74 adik74 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,839
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Bekerjasama dan Elakkan Perselisihan Mazhab: Ali Larijani Kepada Duta Besar Malaysia

Pada pagi tahun baharu, 1 Januari 2011, Duta Besar Malaysia ke Tehran, Mohamad Sadik bin Kethergany 'bertemu' (dipanggil? courtesy call?) dengan Ketua Majlis Republik Islam Iran, Ali Larijani. Untuk makluman semua; di Iran, Larijani mempunyai pengaruh yang besar selaku Ketua Majlis dan melaporkan langsung kepada Ayatullah Ali Khamenei. Malah, kuasanya dilihat setanding Presiden.

Tentu perbincangan besar pada pagi tahun baharu itu ialah mengenai meningkatkan hubungan dagang Malaysia-Iran yang memang menguntungkan kedua-dua pihak (Iran adalah pembeli minyak sawit kita yang terbesar sekali, lihat sini) dan segala macam tit dan tat mengenai hubungan bilateral (owh mengapa mesti pada pagi tahun baharu?)

Selain hal-hal hubungan dua hala (entah mengapa Ali Larijani mengambil tugas Menteri Luar Iran?) pada pagi tahun baharu itu juga, ketika ramai dalam kalangan kita masih tidur ekoran penat bermain mercun malam sebelumnya; Ali Larijani juga mengingatkan Duta Besar Malaysia ke Iran, Mohamad Sadik bin Kethergany; bahawa dasar Barat sememangnya ingin menggoyahkan kestabilan di rantau yang diidami. Untuk itu, akan ada 'ejen' ditanam untuk menimbulkan bibit perpecahan sesama umat Islam. Saudara buatlah sedikit homework untuk mengetahui siapakah ejen yang dimaksudkan ini (mungkin pautan ini membantu, klik sini atau di sini).

Ali Larijani juga dilaporkan memberitahu Duta Besar Malaysia pada pagi tahun baharu, 'strategi Republik Islam Iran untuk berdepan dengan muslihat Barat itu ialah dengan mengekalkan perpaduan dalam kalangan negara umat Islam, meningkatkan hubungan dagang dan ekonomi, kebudayaan, dan menjalinkan kerjasama parlimentari sesama negara umat Islam, di samping menghindari pertikaian mazhab (avoiding sectarian strife). Lihat laporan Tehran Times di sini.

Ia selaras dengan kenyataan Konsul Kebudayaan Kedutaan Iran di Kuala Lumpur minggu lalu, bahawa apa yang harus diutamakan 'ialah prinsip amalan umat Islam berhubung kerjasama, persefahaman dan rundingan' (Sumber Bernama).

"Kami yakin prinsip ini lebih penting daripada berbalah mengenai perbezaan yang kecil," kata kenyataan itu yang dikeluarkan berikutan bantahan terhadap laporan media mengenai pengikut ajaran Islam tertentu.

Bernama seterusnya melaporkan, Konsul Kebudayaan Kedutaan Iran di Kuala Lumpur berharap kerajaan Malaysia akan mengambil tindakan sewajarnya bagi mengikis kesan negatif daripada dakwaan terhadap ajaran itu dan mengelaknya daripada berulang.

Sungguh, di pagi tahun baharu, tidak pasal-pasal 'kita' terpaksa mendengar 'khutbah diplomatik' Ali Larijani (walaupun dia bukan Menteri Luar) tentang 'semua itu'.

** Fars News Agency yang rapat dengan Presiden Ahmadinejad nampaknya tidak berselindung tentang hal ini, lapor agensi tesebut: The Iranian parliament's Islamic Human Rights Commission sent a letter to the Malaysian officials over some recent reports on the violation of the rights of the country's Shiite population, klik sini. Buat mereka yang mesra bahasa Melayu, baca di sini sahaja: klik sini.

*** Nasib Sunni di Republik Islam Iran, klik sini.

**** Baca ini juga Why the Malaysian Islamic Authorities Act Against Islam?, klik sini.

***** Trivia: Ali Larijani adalah menantu Ayatullah Mutahhari.

LINK : http://tehranifaisal.blogspot.com/20...selisihan.html
Reply With Quote
  #20  
Old 03-01-2011, 10:47 PM
jasma jasma is offline
Super Active

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 5,072
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to jasma
Default

Quote:
Originally Posted by adik74 View Post
kite kene kaji kenapa mereka tidak menerima sebahagian sahabat, kaji ape alasan2 mereka, mengapa mereka tidak menerima hadis dari sebahagian sahabat2 nabi, terutama abu hurairah...tentang kawan saudara yg simpan batu tu, saya rasa saudara bukan seorang pengkaji, sebenarnya yg kawan saudara simpan tu adalah tanah yg telah di bentuk, tujuannya untuk dijadikan tempat sujud, bukan untuk di sembah seperti pandangan sebahagian orang, hal ini pun perlukan kajian sebab sujud di atas [email protected] itu ade dalam Al-Quran... sebab tu saya sarankan kite kaji dulu sebelum membuat kesimpulan....saya tak mahu berdebat soal akidah mereka sebab ia akan panjang lebar...saya cuma nak tekankan soal kedamaian & keadilan sahaja, tanpa perlu ade provokasi..
nampaknya makin jelas TT nak tegakkan kebenaran ni...
TT bukan nak kaji...
TT nak timbulkan sedikit fikir utk menerima SYIAH...
saya maklum hal batu aka tanah tersebut...
namun TT terperangkap dgn alasan kajian TT...
ok....
thanks kerana ada inisiatif utk penyatuan...
as pengkaji...
boleh TT nyatakan kenapa Abu Hurairah R.Anhu dikategori as MUNAFIK....

tq in advance...
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:33 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you