Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > CG MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Loans, Credit Cards > Q&A, Support, Info

Q&A, Support, Info Q&A section for agents & clients related to debt management, loan eligibility, credit cards etc

Recommended Brokers

CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 15-07-2007, 11:22 AM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default Apakah Bank Terbaik Untuk Membuat Pinjaman Perumahan?

Assalamualaikum dan salam hari minggu....

Sehingga ke hari ini, saya cuba melihat & meneliti thread yang ada dalam folder ini, tetapi tiada thread khusus membicarakan tentang pinjaman perumahan yang boleh disyorkan...

Saya yakin, di CG ramai yang tercari2 bank yang memberi pinjaman perumahan yang terbaik begitu juga dengan perkhidmatan selepas pinjaman....

Di negara kita juga banyak bank yang menawarkan pinjaman perumahan, tetapi belum tentu bank tersebut adalah pilihan terbaik kita...
Justeru, melalui thread ini, diharapkan kita dapat membicarakan secara ilmiah untuk membuat pilihan bank yang terbaik...

Saya cuba senaraikan nama bank yang mungkin menyediakan perkhidmatan pinjaman perumahan:
  1. Maybank
  2. Bank Rakyat
  3. EON Bank
  4. Hong Leong Bank
  5. Public Bank
  6. Ambank
  7. Bank Islam
  8. CIMB
  9. BSN

Jika ada kekurangan di sini, tolong tambahkan ye....
__________________
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-07-2007, 11:39 AM
matgori matgori is offline
Active Plus

matgori's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Peaceeee!!!
Posts: 3,928
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to matgori
Default

aku tak tahu korang, tapi aku guna maybank beli umah 180k, payment 1k++ sebulan selama 30 tahun....rasa macam membawa bebanan batu bata 100 tan
Reply With Quote
  #3  
Old 15-07-2007, 11:40 AM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default

MG, dari sudut interest macam mana?
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 15-07-2007, 11:42 AM
matgori matgori is offline
Active Plus

matgori's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Peaceeee!!!
Posts: 3,928
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to matgori
Default

Quote:
Originally Posted by tokmat View Post
MG, dari sudut interest macam mana?
ni interest yang berubah2 mengikut masa tu, apa dah namanya aku pun lupa....tapi biasanya 7 - 7.2% huhuhu....

skrang baru dok bayar bunga je, tak berganjak pun bagi loan tu lagi....
Reply With Quote
  #5  
Old 15-07-2007, 11:44 AM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default

sakit jiwa tu.....
mesti rumah 2 tingkat & berada di tengah2 bandaraya....
harga asal rumah berapa RM?
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 15-07-2007, 11:49 AM
matgori matgori is offline
Active Plus

matgori's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Peaceeee!!!
Posts: 3,928
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to matgori
Default

Quote:
Originally Posted by tokmat View Post
sakit jiwa tu.....
mesti rumah 2 tingkat & berada di tengah2 bandaraya....
harga asal rumah berapa RM?
umah semi d setingkat , 40 x 80, kat melaka je, area alor gajah...rege asalnye RM179,800.00....
Reply With Quote
  #7  
Old 15-07-2007, 11:55 AM
kasturi kasturi is offline
Legendary Member

kasturi's Avatar
 
Trader Rating: (46)
Join Date: Jul 2006
Location: Menuju puncak
Posts: 11,767
Thanks (Received): 2281
Likes (Received): 116
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to kasturi
Default

aku rasa bank muamalat yg agak unik
dan paling rendah faedah (perkonsian untung)
kalu nak bandingkan islamic housing loan produk

kalu islamic kadar perkongsian untung mesti
kena dah ditetapkan kadarnya sebelum akad.
Dan biasanya kadar tu lebih tinggi dr
current interest rate.

tapi BM ni kadar faedah dia ikut current interest rate
dan ada maksima limit yg telah ditetapkan
Reply With Quote
  #8  
Old 15-07-2007, 11:58 AM
matgori matgori is offline
Active Plus

matgori's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Peaceeee!!!
Posts: 3,928
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to matgori
Default

Quote:
Originally Posted by kasturi View Post
aku rasa bank muamalat yg agak unik
dan paling rendah faedah (perkonsian untung)
kalu nak bandingkan islamic housing loan produk

kalu islamic kadar perkongsian untung mesti
kena dah ditetapkan kadarnya sebelum akad.
Dan biasanya kadar tu lebih tinggi dr
current interest rate.

tapi BM ni kadar faedah dia ikut current interest rate
dan ada maksima limit yg telah ditetapkan
nampak cam bagus ni, ada tak cara kita nak tukar bank(refinance) cara senang...
Reply With Quote
  #9  
Old 15-07-2007, 12:31 PM
kasturi kasturi is offline
Legendary Member

kasturi's Avatar
 
Trader Rating: (46)
Join Date: Jul 2006
Location: Menuju puncak
Posts: 11,767
Thanks (Received): 2281
Likes (Received): 116
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to kasturi
Default

Quote:
Originally Posted by matgori View Post
nampak cam bagus ni, ada tak cara kita nak tukar bank(refinance) cara senang...
entahlah…boleh kot..
baik kau tanya lawyer..
kalu bab2 putar alam memang xpert diaorg ni...

aku tahu ni pun tahun lepas lagi..
kebetulan pergi kat bank nak buat business loan.
Kau boleh refer kat website dia www.muamalat.com.my

Bagus jugak buat floating rate mcm ni
Xda la tinggi sgt mcm kebanyakan islamic bank lain.

Last edited by kasturi; 15-07-2007 at 12:34 PM..
Reply With Quote
  #10  
Old 15-07-2007, 12:38 PM
matgori matgori is offline
Active Plus

matgori's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Peaceeee!!!
Posts: 3,928
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to matgori
Default

Quote:
Originally Posted by kasturi View Post
entahlah…boleh kot..
baik kau tanya lawyer..
kalu bab2 putar alam memang xpert diaorg ni...

aku tahu ni pun tahun lepas lagi..
kebetulan pergi kat bank nak buat business loan.
Kau boleh refer kat website dia www.muamalat.com.my

Bagus jugak buat floating rate mcm ni
Xda la tinggi sgt mcm kebanyakan islamic bank lain.
memang pun, bagi lagi banyak pening kapla ada la...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:41 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you