Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > TRADING ZONE, CLASSIFIEDS & MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Loans, Credit Cards

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,049
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,669
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 44,626
More...
  #1  
Old 22-06-2007, 02:04 AM
Prunet Prunet is offline
Active Member

Prunet's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2007
Posts: 771
Poster Rank: #4314
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default BSN AL-Aiman Credit Card

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS : BSN AL-AIMAN CREDIT CARD APPLICATION

1. What are the benefits of the Al-Aiman credit card? What makes it different from other credit cards in the market?

a) Special Benefits
• 1st Local Bank in Malaysia under DAFIA (Development Financial
Institution Act) to introduce Islamic Credit Card;
• Al-Aiman Credit Card is fully compliant with Shariah principles;
• Uses the Bai Inah concept (Sales and Purchase);
• Eliminates the elements of riba’ (interest / usury), gharar
(uncertainty), gambling and oppression.

b) Profit Charges
• Profit charges for Al-Aiman Credit Card is the lowest in the market, at only 1.25% per month or 15% p.a.;
• Unlike conventional credit cards, compounding profit charges are not imposed on Al-Aiman cardholders;
• With this, you Al-Aiman cardholders can enjoy better savings of 1.1% p.a.

c) Annual Fees
• 3 years annual fee waived for PruBSN staff and agents, subsequent years will depend on usage;
• 1 year annual fee waived for customers, subsequent years depend
on usage;
• Annual fee is RM60 for Classic Card, and RM125 for Gold Card;
• Among the cheapest annual fees offered by any credit card issuers in Malaysia;
• No joining fees.

d) Fixed Cash Advance
• RM50 fixed cash advance fee for each withdrawal;
• With this, Al-Aiman credit cardholders will have less amount payable regardless of the amount withdrawn;
• Al-Aiman credit cardholders can enjoy 24 hours cash withdrawal
service from over 500,000 ATMs all over the world.

e) Convenience payment via
• Auto debit from BSN’s Savings Account (Giro/Giro-i);
• Cheque to BSN Credit Card Centre;
• Cash/cheque payment at BSN Branches;
• Interbank Giro facilities through other Bank’s deposit account.

f) Worldwide acceptance
• Enjoy the convenience of using Al-Aiman credit card in over 180
countries worldwide;
• Credit cardholders can also enjoy retail transactions at any Visa and/or Mastercard merchants.


2. Are there any annual fees?
Please refer to Benefit schedule No.3.


3. What are the documents that I need to submit to apply for BSN Al-Aiman Credit Card?

a. For Applicant without existing credit card :
- Copy of I/C (both sides)
- Copy of latest 2 months salary slip

b. For Applicant holding other credit cards as principal cardholder for at least 1 year :
- Copy of I/C (both sides)
- Copy of Credit Card (both sides)

c. For self employed applicant :
- Copy of I/C (both sides)
- Copy of latest 3 months bank statement
- Copy of Business Registration Certificate


4. Is there any free gift upon approval of the application?
Yes. There will be a free gift for each successful applicant. Please refer to the flyer uploaded in Prupartner under Incentives.


5. What are the eligibility requirements?
a. Minimum age requirement: 21 years for Principal Card and 18 years for Supplementary Card;
b. Minimum annual income: RM18,000 for Classic Card and RM48,000 for Gold Card;
c. Card applicant must be Malaysian citizen.


APPLY NOW....
__________________
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 17-07-2007, 04:17 AM
beautifulmind beautifulmind is offline
Super Active Member

beautifulmind's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Location: AEON Cheras Selatan
Posts: 3,776
Poster Rank: #1016
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku apply..x dapat2..

slow gak la BSN nih...

cheerss!!!
__________________
Proud To Be Muslim?
Reply With Quote
  #3  
Old 28-07-2007, 06:57 PM
zinedine zinedine is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,437
Poster Rank: #679
Thanked 23 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by beautifulmind View Post
aku apply..x dapat2..

slow gak la BSN nih...

cheerss!!!
Boleh cuba mohon kad Bank Islam pulak. Tak pun kad At-Taslif AmBank. Setakat ni cuma ada 3 je kad kredit berlandaskan Islam (Guna kontrak agreement Bai' Al-Inah)-kad Bank Islam, Al-Aiman BSN, At-Taslif AmBank. Al-Rajhi x pasti la ada ke tak.

Biasa la bro, permohonan kad kredit Bai' Al-Inah ni memang susah nak dpt. Kawan aku mhn kad Bank Islam 3 kali masih tak dpt jugak. Aku cuba mhn sekali pun x dpt. Yg jadikannya susah sebab bank ambik untung kad ni sikit jer. Takde caj keuntungan berganda, takde interest itu interest ini mcm kad konvensional.

Itu yg jadi susah nak dpt kad tu. Lagi satu, kalau kita guna amount yg melebihi credit limit, bank akan kira itu sbg "Qardhul Hassan" atau pinjaman ehsan je. Maknanya kita cuma perlu bayar amount yg kita guna tanpa kena apa2 interset atau caj keuntungan. Kalau guna RM100 lbh had credit limit, kita cuma perlu bayar RM100 jer, tak perlu bayar interest/faedah. Jadi, bank tak boleh keluarkan kad macam ni sewenang-wenangnya. Dia pun kena fikir duit dia jugak.
Reply With Quote
  #4  
Old 28-07-2007, 07:08 PM
StanNero StanNero is offline
Well-Known
Member

StanNero's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Mar 2006
Location: Png-sabah-shah alm-desa pandan-batu muda (now)
Posts: 7,393
Poster Rank: #448
Thanked 154 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Boleh cuba mohon kad Bank Islam pulak. Tak pun kad At-Taslif AmBank. Setakat ni cuma ada 3 je kad kredit berlandaskan Islam (Guna kontrak agreement Bai' Al-Inah)-kad Bank Islam, Al-Aiman BSN, At-Taslif AmBank. Al-Rajhi x pasti la ada ke tak.

Biasa la bro, permohonan kad kredit Bai' Al-Inah ni memang susah nak dpt. Kawan aku mhn kad Bank Islam 3 kali masih tak dpt jugak. Aku cuba mhn sekali pun x dpt. Yg jadikannya susah sebab bank ambik untung kad ni sikit jer. Takde caj keuntungan berganda, takde interest itu interest ini mcm kad konvensional.

Itu yg jadi susah nak dpt kad tu. Lagi satu, kalau kita guna amount yg melebihi credit limit, bank akan kira itu sbg "Qardhul Hassan" atau pinjaman ehsan je. Maknanya kita cuma perlu bayar amount yg kita guna tanpa kena apa2 interset atau caj keuntungan. Kalau guna RM100 lbh had credit limit, kita cuma perlu bayar RM100 jer, tak perlu bayar interest/faedah. Jadi, bank tak boleh keluarkan kad macam ni sewenang-wenangnya. Dia pun kena fikir duit dia jugak.

ohh leh witdrwn lebih ke ? katakan limit 3 K.. nak witdrwn 4 K leh x ? lebih 1 K ? tanya je
Reply With Quote
  #5  
Old 31-07-2007, 05:50 PM
zinedine zinedine is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,437
Poster Rank: #679
Thanked 23 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by StanNero View Post
ohh leh witdrwn lebih ke ? katakan limit 3 K.. nak witdrwn 4 K leh x ? lebih 1 K ? tanya je
Boleh kalau kad kredit Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) la. Perbankan islam lain aku tak pasti. Mungkin boleh jugak kot. Kalau kad kredit tu dah sampai credit limit dia, tapi ko nak guna jugak dan perlu sebab kecemasan, Bank Islam akan tawarkan pinjaman tanpa faedah/tanpa interest/tanpa bunga/tanpa caj keuntungan yg dinamakan "Qardhul Hassan". Jadi, ko cuma perlu bayar pinjaman Qardhul Hassan yg ko guna jer. Cthnya kalau ko pinjam RM1000, ko cuma kena bayar RM1000 je la, takde kena apa2 interest dah.

Tapi semuanya bergantung kepada budi bicara pihak bank jugak ler. Takkan senang2 nak bagi pinjam guna duit orang ramai. Sebab tu nak lulus permohonan kad Bank Islam ni susah sebab dia ambik untung tak bnyk. Dia guna kontrak jual-beli Bai' Al-Inah. Ini ko kena tanya ustaz yg arif pasal muamalatlah kalau ko nak tau kontrak Bai' Al-Inah ni macamana
Reply With Quote
  #6  
Old 31-07-2007, 06:00 PM
StanNero StanNero is offline
Well-Known
Member

StanNero's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Mar 2006
Location: Png-sabah-shah alm-desa pandan-batu muda (now)
Posts: 7,393
Poster Rank: #448
Thanked 154 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zinedine View Post
Boleh kalau kad kredit Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) la. Perbankan islam lain aku tak pasti. Mungkin boleh jugak kot. Kalau kad kredit tu dah sampai credit limit dia, tapi ko nak guna jugak dan perlu sebab kecemasan, Bank Islam akan tawarkan pinjaman tanpa faedah/tanpa interest/tanpa bunga/tanpa caj keuntungan yg dinamakan "Qardhul Hassan". Jadi, ko cuma perlu bayar pinjaman Qardhul Hassan yg ko guna jer. Cthnya kalau ko pinjam RM1000, ko cuma kena bayar RM1000 je la, takde kena apa2 interest dah.

Tapi semuanya bergantung kepada budi bicara pihak bank jugak ler. Takkan senang2 nak bagi pinjam guna duit orang ramai. Sebab tu nak lulus permohonan kad Bank Islam ni susah sebab dia ambik untung tak bnyk. Dia guna kontrak jual-beli Bai' Al-Inah. Ini ko kena tanya ustaz yg arif pasal muamalatlah kalau ko nak tau kontrak Bai' Al-Inah ni macamana
heheh aa ramai jugak membe ako yg apply kad bank cara islam cam BSN ngan Bank islam nie xlepas..

alhamdullilah ako berjaya dapat walaupun agak lama juga prosesnya.. BSN Aiman

Kalau ako tau kelebihan kad mcm nie berbading konvesional.dah lama ako apply awai2
Reply With Quote
  #7  
Old 01-08-2007, 03:30 PM
zinedine zinedine is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 5,437
Poster Rank: #679
Thanked 23 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by StanNero View Post
heheh aa ramai jugak membe ako yg apply kad bank cara islam cam BSN ngan Bank islam nie xlepas..

alhamdullilah ako berjaya dapat walaupun agak lama juga prosesnya.. BSN Aiman

Kalau ako tau kelebihan kad mcm nie berbading konvesional.dah lama ako apply awai2
Boleh cuba satu cara lagi mana tau kot2 boleh lepas permohonan kad kredit islam member ko. Mana2 member ko yg ada kad kredit konvensional, suruh diorang buat permohonan 'balance transfer' dan tutup akaun dari akaun kad kredit konvensional kpd akaun kad kredit islam. Isi borang permohonan kad kredit islam balance transfer. Buat masa ni Bank Islam (BIMB) dah buat balance transfer ni BSN Perbankan Islam & AmBank Islamic tak tau la ada buat ke tak.

Memang ramai yg apply termasuk cina & india pun sama. Diorang kata kontrak kad kredit islam ni adil sebab kaedah dia atas dasar jual-beli. Ada takaful, ada khairat kematian, takde yuran tahunan. Kalau pemegang kad kredit islam ni mati, semua baki hutang dia dlm akaun dikira lupus dan ditamatkan.

Bagus ar bro ko guna kad kredit islam ni. Mengelakkan dari kontrak agreement & transaksi riba. Aku kalau perbankan islam kat malaysia ni susah sgt nak dpt kad kredit, aku mohon bank Al-Rajhi atau Kuwait Finance House jelah.

Last edited by zinedine; 01-08-2007 at 03:32 PM..
Reply With Quote
  #8  
Old 30-10-2007, 05:47 PM
im755 im755 is offline
Active Member

im755's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2006
Posts: 662
Poster Rank: #4828
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

kata kad ni ada link dgn prubsn. boleh terangkan tak? kalu boleh aku nak apply dua2. senang nak bayar insuran n boleh berbelanja sekali
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:50 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE