Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-08-2010, 04:37 AM
syed5245 syed5245 is offline
Active Member

syed5245's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,921
Thanks (Received): 40
Likes (Received): 0
Active Level
Default Senarai Bahan yg tidak Halal- Betul ke?

Assalamualaikum Cgrian..



MAKANAN YANG MENGANDUNGI BAHAN ****
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK ****
-MINYAK MASAK LAM SOON (CAP HELANG & BURUH)
-UBAT PEARL CREAM ARCHE (THAILAND)
-AJINOMOTO (THAILAND)
-AIS KRIM RM1.00 KR ATAS
-SEMUA TAUHU BUATAN ORANG CINA
-SABUN LUX & LOTION BADAN BUATAN MALAYSIA, USA & THAILAND
-SABUN FAB BERBUKU
-LOBAK JERUK
-MEE & KUETEOW BASAH BUATAN ORANG CINA
-KRIM MUKA HAZELINE SNOW
-SEMUA JENIS SERBUK MEE SEGERA TERUTAMA MAGGI
-PUCUK, KULIT POPIA, FISH CAKE & BEBOLA IKAN BUATAN ORANG CINA
-DAGING BURGER IMPORT
-SARDIN, KARI AYAM DALAM TIN YONG TAU FU BUATAN ORANG CINA
-KASUT BOLA JENIS 'GOLD CUP'
-BERUS GIGI 'REACH'
-MEE KERING (SANGGOL)
-MEE REBUS TULANG & KIUB PERASA AYAM
-SEMUA SABUN MANDI YANG DIIMPORT
-AJINOMOTO KECUALI KELUARAN KILANG LOT 5710 JALAN KUCHAI LAMA KL
-SEMUA JENIS SHAMPOO KECUALI KELUARAN ORANG ISLAM
-HAVE PEARL CREAM
-RAMUAN KENTUCKY FRIED CHICKEN & MC DONALD
-UBAT KURAP BUATAN ORANG CINA
-BEEHON SEGERA SIAM
-SABUN MANDI YANG BERMINYAK
MENGANDUNGI ALKOHOL DAN UNSUR-UNSURNYA
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL DAN UNSUR-UNSURNYA

-BARANG AVON KESELURUHANNYA
-PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
-MINYAK RAMBUT BRYLCREM (HIJAU)
-RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI, SHELTOX, BAYGON & MORTIN
-SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
-KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
-TONIL BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

SEMEMANGNYA BANYAK LAGI BARANGAN YANG ADA DI NEGARA KITA YANG TIDAK DIKETAHUI DENGAN JELAS, YANG PASTINYA JANGAN TERTIPU DENGAN PENGGUNAAN TANDA HALAL DI BARANGANNYA, LIHAT DAHULU DI BAHAGIAN KANDUNGANNYA SEBELUM MEMBELI...........

RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS, UNIVERSITI MALAYA, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA, MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM CAP DAN TURUT SERTA MENYEBAR, PERAKAN MALAYSIA (Badan Penyelaras Perakan Malaysia Caw. Batu Pahat, Johor)

KESAHIHAN NYA AKU PUN X PASTI.


Last edited by syed5245; 04-08-2010 at 04:19 PM..
Reply With Quote
Thanks zookambing, sconsult, qiqi, irsaffy, biggie80 and 1 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-08-2010, 05:14 AM
Hafiz1990 Hafiz1990 is offline
Active Member

Hafiz1990's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: - [ http://www.carigold.com ] -
Posts: 2,179
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
-SEMUA JENIS SHAMPOO KECUALI KELUARAN ORANG ISLAM
-BARANG AVON KESELURUHANNYA
-SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
-KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
list yang kat atas tu memang ramai yang guna. nak tukar kepada brand lain tu boleh sangat.

tapi boleh ke? macam iklan planta.

"terima kasih kerana jadikan kami sebahagian daripada hidup anda"
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2010, 12:03 PM
zaids zaids is offline
Regular

zaids's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 127
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam,

Sebagai rujukan

:http://baheis.islam.gov.my/web/musyk...8?OpenDocument
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2010, 12:31 PM
an1003 an1003 is offline
Active Member

an1003's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2010
Posts: 1,666
Thanks (Received): 23
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

huhu~...bahaye nih..
Reply With Quote
  #5  
Old 04-08-2010, 12:35 PM
tokputih tokputih is offline
CG Top Poster Club

tokputih's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Apr 2008
Posts: 25,804
Thanks (Received): 520
Likes (Received): 52
Blog Entries: 4
Active Level
My Mood:
Default

jawapan dari JAKIM


:
1. JAKIM mengucapkan terima kasih kerana mengingatkan orang ramai khususnya pengguna Muslim tentang pemilihan barang makanan.

2. Isu yang dikemukakan oleh puan di atas adalah isu lama dan dibuat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, kerana apabila pihak JAKIM membuat siasatan nama mereka yang dikaitkan dalam Kajian di Pusat Pengajian Tinggi tidak wujud dan pihak universiti tidak pernah mengarahkan mana-mana pensyarah atau pelajar membuat kajian terhadap produk yang dimaksudkan.

3. Sebagai panduan puan, dinasihatkan supaya menggunakan produk yang ada tanda halal JAKIM atau Jabatan Agama Islam Negeri dan sekiranya terdapat kemusykilan pada barangan yang ada tanda halal JAKIM diminta supaya mendapatkan nama produk dan pengeluar dengan jelas dan rujuklah kepada JAKIM atau lihat laman web JAKIM melalui internet.

4. Elakkan dari membeli barangan keluaran luar negara yang ada campuran daripada bahan yang bersumberkan haiwan.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 04-08-2010, 12:38 PM
nameless nameless is offline
Super Active

nameless's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,287
Thanks (Received): 51
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zaids View Post
...
so senarai kt atas 2 xleh diterima pkai la..??
Reply With Quote
  #7  
Old 04-08-2010, 12:43 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,677
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 3
Active Level
Default

ais krim seringgit ke atas??
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2010, 12:45 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,677
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 3
Active Level
Default

racun serangga, minyak rambut, ball pen etc tu pon ada orang makan ka?
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2010, 12:49 PM
trillian trillian is offline
Regular

trillian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Posts: 415
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tokputih View Post
jawapan dari JAKIM


:
1. JAKIM mengucapkan terima kasih kerana mengingatkan orang ramai khususnya pengguna Muslim tentang pemilihan barang makanan.

2. Isu yang dikemukakan oleh puan di atas adalah isu lama dan dibuat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, kerana apabila pihak JAKIM membuat siasatan nama mereka yang dikaitkan dalam Kajian di Pusat Pengajian Tinggi tidak wujud dan pihak universiti tidak pernah mengarahkan mana-mana pensyarah atau pelajar membuat kajian terhadap produk yang dimaksudkan.

3. Sebagai panduan puan, dinasihatkan supaya menggunakan produk yang ada tanda halal JAKIM atau Jabatan Agama Islam Negeri dan sekiranya terdapat kemusykilan pada barangan yang ada tanda halal JAKIM diminta supaya mendapatkan nama produk dan pengeluar dengan jelas dan rujuklah kepada JAKIM atau lihat laman web JAKIM melalui internet.

4. Elakkan dari membeli barangan keluaran luar negara yang ada campuran daripada bahan yang bersumberkan haiwan.
hmmm...apsal jawapan dia general jer...

bape kerat jer barang yang ada tanda halal jakim dengan no siri ?
yang paling banyak tanda halal jakim tanpa no siri ? bab ni yg konfius...bukan susah pun nak cetak tanda halal jakim tu..

lagi satu isu gelatin capsule... ada yg cakap..30% jer ubat-ubatan di malaysia nie tak menggunakan unsur ba aliff ba ya. betul ker ?

Sesapa yg bahagian farmasi tu kongsi skit.??
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2010, 01:07 PM
irsaffy irsaffy is offline
CG Top Poster Club

irsaffy's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: May 2007
Posts: 42,975
Thanks (Received): 252
Likes (Received): 15
Active Level
Default

patutla makin ramai org islam gelap hati...terima kasih atas informasi anda.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump