Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 20,025
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 50,580
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 38,148
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-06-2010, 11:40 PM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Thumbs up Bukit Sentosa dan Bukit Beruntung, Rawang - Cepat Melabur Sebelum Terlambat!!!!

Quote:
Originally Posted by monaliza View Post
yang berminat untuk membeli rumah di bukit beruntung dan bukit sentosa....boleh sms saya di 0193785302...

listing property ada di http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=37324



Thread ni brkesinambungan dari tajuk ''Bukit Sentosa, Rawang - tolong explain'....Syukur Alhamdulillah aku dlm proses terakhir utk beli rumah area sini..di Taman Telipot...baru2 ni ada trjumpa costumer aku yg menetap di sini...Sembang punya sembang, aku bagi target 10 tahun lagi tmpat ni akan membangun (Lepas aku pencen, aku nak duduk sini) tapi dia sangkal dan kata bagi tempoh 5 tahun jer..InsyaAllah akan membangun atas sebab berikut:

1. Katanya kalau jadi, kerajaan akan pindahkan kilang2 yg sesak di Sg Way ke area ni.
2. Ura2 katanya satu pangkalan keselamatn akan bertapak di sini.....dah tak jadi daaa....takder rezeki di sini...
3. Nissan akan buka kilang utk pasang grand livina..juga area sini.
4. Perodua sedia menambah kuartes/hostel.
5. Pembangunan masih rancak dengan terbinanya bbrapa bangunan lagi (lepas tol bukit sentosa tu)

So, sesaper yg ada info, mari kita share...dan harapan jika statement di atas menjadi kenyataan, nilai area sini akan mencanak naik dan sesuai dijadikan pelaburan memandangkan nilai semasa masih di tahap 50%...iye la...bangsa kita skrg, hanya mampu mendiami pinggir metropolitan jer..yg lain semua dah dikonker...


[quote]Salam geng...

Sebelum memulakan bicara, First aku nak citer skit...dulu aku nak beli rumah di Bndar Teknologi Kajang, tp owner dah jual kat org lain...melepas aku...Tp aku dpt satu offer. Aku nak beli rumah area sini....double story...murah jer member nak jual...Area Tmn Bandar Sentosa 2, dekat2 ngan Perodua tu...Aku harap sesaper yg duduk area sini dpt bg info serba sedikit maklumat yg aku prlukan. Kerjasama korang amat dihargai dan disanjung tinggi!

- Berapa value rumah area tu sekarang?
- Nilai utk disewa?
- Kemudahan kat sana?


POST PALING BAIK SETAKAT NI DARI WARGA BUKIT SENTOSA
Quote:
Originally Posted by azrine View Post
salam bro..

tak perasan lak ada thread berkenaan dengan Bukit Sentosa kat CG..

neway credit to TT..

actually aku dok kat sini since 1999..dah 11 tahun aku dok kat sini..dari tempat orang kata "tempat jin bertendang"..la nie Bukit Sentosa/Bukit Beruntung dalam process menaik..

dulu..back in early 2000..tak baper banyak org yang sanggup dok kat sini..ayat standard..jauh dari KL..tak dak entertainment..etc..etc..but skang keadaan tu dah berubah dengan ketara sekali..

since 2005..once jalan belakang untuk menuju ker Genting Highlands dibuka..makin ramai yang menggunakan jalan ini..dan secara tak langsung..org yang tak tau pasal Bukit Sentosa/Bukit Beruntung..jadi tau..

kalu nak katakan Bukit Sentosa/Bukit Beruntung tetap steady..it due to Perodua kat sini..dan skang..dengan ada nya Nissan..ianya menjadi bertambah2 steady..selain dari beberapa kilang terkemuka seperti GIVI, Jasmine (buat beras) etc..etc..

kehidupan kat sini..ok lah..nak kata mahal..bagi aku standard..kire ok lah..coz..kedai makan 24 hours kat sini..dan sentiasa akan bertambah dari hari ke sehari..dan yang penting sekolah ada (dekat jer ngan umah aku)..masjid ada ( pon dekat jer ngan umah aku)..

TESCO Delivery Center dibuka early this year..menjadikan kawasan ni semakin sibuk..dan pembinaan kedai2 baru dibawah Sunshine Group yang dijangka siap sepenuhnya pada end of 2011 akan menjadikan kawasan ini semakin maju..

kalu nak ke KL..ada tiga jalan susur keluar..iaitu melalui highway PLUS, melalui Rawang ataupun melalui Rasa-Batang Kali-Ulu Yam-Selayang..but kalu gunakan highway..25 min dah sampai..coz jalan clear..compared from the southern side..

memang diakui..Bukit Sentosa/Bukit Beruntung terkenal kerana banyaknya rumah lelong..coz..pembeli asal kawasan nie "terkene" dengan janji2 manis dan suasana semasa membeli back in mid 90's..

kalu skang..harga rumah kat kawasan nie..dalam keadaan menaik..so..kepada yang nak membeli secara tender memang dialu-alukan..coz..dalam 3 tahun minimum..5 tahun maximum..kawasan ini akan menjadi kawasan maju..setanding dengan tempat2 lain..

memang benar apa yang dikatakan TT..kebanyakkan kilang2 kat Sunway..sudah pon memindahkan operations derang kat sini..dan ura2 berkenaan dengan pejabat kerajaan di Kuala Kubu Bahru juga akan dipindahkan tak lama lagi (walaupun dah dengar since 2005 lagi)..

so..bagi aku yang dok kat sini..secara jujurnya..aku happy..suasana masih lagi hijau..tenang..dan yang penting..harga barangan serta makanan kat sini still murah..

so..kepada yang nak bermastautin either Bukit Sentosa maupon Bukit Beruntung..aku ucapkan..SELAMAT DATANG..




Maps Bukit Sentosa - credit to bro azrine!!!



Quote:
Originally Posted by InaMobile View Post
Salam saudara/saudari,
Saya, Kak Ina nak join sama. Kebetulan baru jumpa portal ni ptg semalam. TKasih kpd orang yg pertama mencetuskan idea utk wujudkan forum BktBeruntung. Akak mula beli beberapa buah apartmen di Bt Beruntung & Bt Sentosa bbrapa tahun lepas dan insyaAllah akan beli lagi dan lagi bila cukup duit. Percaya atau tidak, rumah termurah di dunia adalah di Bt Beruntung. Mana tak, apt Sri Mawar di Bt Sentosa, keluasan 768kp akak beli RM8K shj. Masuk api/air, sekarang disewa RM180 sebulan. Apt Sri Tulip, belakang Balai Polis harga RM18K, sekarang sewa RM250 sebulan. Apt Cempaka, Bunga Raya RM14400...cikgu SMK sewa RM200.

Sekarang ni yg rancak dilelong ialah apt Dahlia, Tmn Bunga Raya. harga dr 20K-30K, keluasan 700kp . Harga asal 60-70K. Bulan lepas dpt Blok A, tkt 1 harga RM21K. Masuk api/air, cat sikit dah ada cikgu nak sewa RM290,1 Dis ni. Dulu apt tu bank lelong RM40K keatas tp sekarang dah separuh harga. Masa nilah nak tambah aset. Blok P,Q,R yg tercantik dan masih baru. Kalau nak cuba bulan 12 nanti ada lagi lelongan lain.

Orang kata Bt Beruntung tempat jin bertendang,.... biarlah jin beranak pinak disana. Dulu, di Shah Alam tu pun banyak jin bertendang tp bila ITM buka, jin pulak kena tendang....itu semua persepsi masing-masing Suatu hari keadaan yg sama juga akan berlaku di Bt Beruntung. Dari sudut politik, BN hanya menang dgn majoriti tipis. Mereka perlu buat sesuatu utk ambil hati pengundi bagi dptkan majoriti lebih besar. Jika tidak, pengundi akan kembali ke PKR terutama pengundi atas pagar. Sekarang ni banyak flat dah mula dicat ...warna BN BNlah. Dari segi kutipan cukai pula, Hulu Selangor adalah terendah..sbb tu bekas MB tu dapat hadiah penyapu. Mereka takkan biarkan kehilangan cukai berterusan. Kerajaan tempatan pasti akan berbuat sesuatu supaya penduduk kembali mendiami rumah mereka dan seterusnya membayar cukai.

Dari segi lokasi pula, Bt Beruntung taklah jauh sangat dr KL, lebih kurang sama jarak dgn Bukit Mahkota dan Bandar Seri Putra atau BB Nilai ke KL. Tapi orang silap pertimbangan, berabis duit beli rumah RM300K di sana berbanding RM120K di Bt Beruntung kononnya di selatan lebih maju dr sini. Cukup bulan, tak cukup duit nak bagi ibu bapa. Kadar tol pun lebih kurang sama, kemeriahan pun sama. Kedai lebih banyak di Bt Beruntung dpd Bukit Mahkota,Sri Putra Bangi. Harga barang murah di sini sbb berdekatan dgn Pasar Borang Selayang.

Pada pandangan akak nilah masa nak beli rumah di Bt Bruntung, sbb harga dah terlalu murah. Siapa yg ada simpanan, baiklah beli sekarang sbb harga dah jatuh habis. Rawang, Sg Buluh, Bdr Sri Damansara semua dah padat, mengapa tambahkan lagi kesesakan? Bukit Beruntung luas! Banyak lebihan tanah utk bercucuk tanam dan beriadah. Jiran pun bagus-bagus.

Kalau nak tahu sebarang pertanyaan tentang rumah lelong, emel pertanyaan ke 'azlina.idrus@yahoo.com.my'
Aku loan gomen rm70k...(harga rumah rm40k sahaja) dan monthly rm357..
guna cimb aviva insuran..

aku sewakan rm350 sbulan...maknanya aku bayar rumah ni rm7 jer sebulan...syukur..

risau takder penyewa? Dengan nama Allah Yg Maha Pemurah dan Maha Pemberi Rezeki, aku publish iklan sewa dlm mudah.my lebih dari 10 org berminat nak sewa!!!

kita sbgai owner, terpaksa pulak memilih calon penyewa kita...
syukur la...tak sangka pulak jadi mcm ni..

Last edited by Bro_Izantie; 18-04-2013 at 09:11 AM..
Reply With Quote
The Following 28 Users Say Thank You to Bro_Izantie For This Useful Post:
Akira_Z (16-06-2012), AM_aizim (15-01-2012), ayievevo (11-10-2013), AzMiLLioNaiRe (03-12-2011), c_zam (13-11-2013), dapatduit (19-05-2014), ejalmlk (30-05-2013), fallguy (21-10-2010), frad (16-07-2012), fx0nl1n3 (28-02-2012), guerrilla gorilla (28-05-2013), habiburrahman (16-07-2012), hackerz6 (07-08-2012), halim303 (26-03-2014), huloq7 (27-04-2014), jelawat (16-04-2012), mohd_kl (24-06-2012), nashburn (23-06-2011), otaida00taj (01-07-2011), pamp (30-07-2013), pejakb (11-03-2013), PulunSakan (12-01-2012), ruzainiazfar (15-07-2014), safariatech (10-05-2012), sikhwan3 (27-06-2013), syed_4321 (01-04-2014), wokyoh fx (23-06-2011), zaid27 (13-11-2013)
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-06-2010, 12:20 AM
eday84 eday84 is online now
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 22,622
Poster Rank: #66
Blog Entries: 53
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

jauh gak tapi murah2.. hehe.. lagi satu area country homes dan sekitar..
taman bkt sentosa dan bkt beruntung ada exit hiway sendiri
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Intimate Gel | Whitening Cream | Ora Matte ]
He who buys what he does not need, steals from himself.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to eday84 For This Useful Post:
Bro_Izantie (12-06-2010), otaida00taj (01-07-2011), ProfesorForex (03-07-2013)
  #3  
Old 12-06-2010, 12:23 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eday84 View Post
jauh gak tapi murah2.. hehe.. lagi satu area country homes dan sekitar..
taman bkt sentosa dan bkt beruntung ada exit hiway sendiri
ok..tq...value rumah dia brpa skrg?

Quote:
Originally Posted by Bro_Izantie View Post
Aku update utk mlm ni...ni antara apa yg aku dapat masa buat 'site visit' pg td...

- Perjalanan dari Setiawangsa melalui DUKE (tol rm2.00) kluar ke tol Jln Duta pastu ikut Ipoh dan masuk susur ke Bukit Beruntung/Sentosa (tol RM5.60). Masa diambil lebih kurang 35 minit (110 KM/S)sbb jln clear.

- Kluar tol dan belok kanan sampai simpang 4 dekat petrol pump belok kiri (ada Great Onion Supermarket) dan terus ke BS 9.

- Rumah yg bakal aku beli agak cantik tetapi ada sedikit retak. Tak berapa serius dan bole tampal lagi.

- life kat taman tu agak ok di mana kata owner majoritinya Melayu dan dan mementingkan friendly. Wife aku pun rasa berminat area situ. Dari rumah ni ke plaza tol lebih kurang 5/6 KM saja.

- Kawasan sekitar di mana kedai2 byk yg rosak, tetapi penduduk agak ramai. Banyak juga kedai yg tak buka dan usang. Kemudahan lain spt sekolah rendah dan menengah ada...yg lain aku tak brapa nampak lg.

- Bagi aku tempat ni memang sesuai la utk sesaper yg nak merasa beli rumah double story...sesuai utk bangsa kita yg brpndapatan sederhana ni..

- Aku yakin tempat ni akan naik juga...sabar...k




Ni la rupa paras sebenar rumah pertama aku kat Taman Telipot tuu...amacam? rm40k jerr.....kat kmpung hulu banat pun takleh dapat harga mcm ni...

Quote:
Originally Posted by Tok Batin View Post
Semakin meriah kawasan Bukit Setosa/Beruntung/prima Beruntung ni. Nampaknya rata-rata penduduk kawasan ni dah semakin celik harta. Apa pun ini satu petanda agak baik, cuma pertarungan untuk auction/bit rumah agak sengit sekarang.

Dah melepasi 1/2 tahun berlalu ni masuk bit rumah, kouta tahun ni masih belum dapat, apa macam oooo.

Agen rumah pun dah tak segan silu letak harga rumah jualan agak mahal, cth. rumah d/s semarak 20x70 agen dah letak harga RM180k. Awal tahun lepas harga cuma RM90K. (100% naik tu - aduh kenapalah aku tak beli kat sini tahun lepas. he.he.he)

bagi yang dah ada koleksi tu dah boleh senyum, yang masih tercari-cari tu cepat-cepat lah cari takut nanti terlepas.


Apapun SELAMAT MENYAMBUT PUASA BERMULA ISNIN NI 1/8/811 kepada semua umat islam di Malaysia terutama warga Bukit Sentosa/Beruntung dan Prima Beruntug.

Last edited by Bro_Izantie; 29-07-2011 at 11:56 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 12-06-2010, 12:25 AM
eday84 eday84 is online now
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 22,622
Poster Rank: #66
Blog Entries: 53
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

erm tgk org lelong bnyk area situ.. ada satu thred ni mamat tu kumpul umah kat rawang je
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Intimate Gel | Whitening Cream | Ora Matte ]
He who buys what he does not need, steals from himself.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to eday84 For This Useful Post:
Bro_Izantie (12-06-2010)
  #5  
Old 12-06-2010, 12:28 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eday84 View Post
erm tgk org lelong bnyk area situ.. ada satu thred ni mamat tu kumpul umah kat rawang je
ok....tq...ingat pesanan penaja aku tu....tu jer yg aku nak sampai pd yg memahami...k...tq

Quote:
Originally Posted by saudagarbiasa View Post
Kat BukitBeruntung ada DC Tesco( DC=Distribution Center). Ware house dia besar nak mampos.. Pastu depa nak buka sebiji lagi DC sebelah yang sedia ada tuu.

29 Jun 2011 ni Tesco Bukit Sentosa akan dilancarkan. hah dah ada satu Pasaraya besar di pekan bukit sentosa tuu.

Kat Bukit Sentosa tu dulu ada Kolej Aman. tapi sekarang telah di ambil alih oleh Polis dan dijadikan akedemi polis.

Dengar kata Uitm pun akan dibuka disini.

Kediaman Produa dan Nissan memang lah disini.

Pasar malam disini besarnya bukan main.

kalau nak makan disini jam 3,4,5 pagi tak ada hal..kedai melambak tak tau tutup.

Sebelah tol Bukit Beruntung dah naik new shop lot. Bank semua akan kesana.

Sebelah ESSO bukit sentosa naik lagi new shop lot.

So apa kata anda. Pikir sendiri lah.. Kalau ada duit lebih beli lah rumah lelong tuuu... Rumah banglo Prima Beruntung sudah habis ada orang pau..

Sekian berita terkini.

oh sebelah Tesco ada syarikat pi cerahkan tanah kat situ n buka Fun Fair..Hah Jamm lah Bukit Sentosa jawabnya.

29 Jun onward hampa maii lah bukit sentosa tengok kemeriahan disini.

Tol Beruntung to tol Duta speed 100km boleh sampai 20min saja.

Last edited by Bro_Izantie; 22-06-2011 at 10:41 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 12-06-2010, 12:29 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

Tapi aku perlukan nilai rumah yg sah utk bank luluskan loan...sap bole jawab? tq
Reply With Quote
  #7  
Old 12-06-2010, 12:43 AM
syah99 syah99 is online now
Well-Known
Member

syah99's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2006
Location: Battlefield
Posts: 5,713
Poster Rank: #620
Thanked 19 Times
Active Level
My Mood:
Default

byk rumah lelong bro.
nak naik tu dah byk kali dgr,
tp entah bila.
__________________
BLITZKRIEG!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 12-06-2010, 12:45 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syah99 View Post
byk rumah lelong bro.
nak naik tu dah byk kali dgr,
tp entah bila.
Inilah masanya...Sekian....tu jer yg aku mmpu bgtau..cuma aku nak tau value jer skrg ni utk loan...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-06-2010, 12:53 AM
syah99 syah99 is online now
Well-Known
Member

syah99's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2006
Location: Battlefield
Posts: 5,713
Poster Rank: #620
Thanked 19 Times
Active Level
My Mood:
Default

taman bandar sentosa takde, bukit sentosa ada la,
kalau byk duit ok la, prima beruntung tu 5% je ada org.
__________________
BLITZKRIEG!!!
Reply With Quote
  #10  
Old 12-06-2010, 01:06 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,539
Poster Rank: #115
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syah99 View Post
taman bandar sentosa takde, bukit sentosa ada la,
kalau byk duit ok la, prima beruntung tu 5% je ada org.

pembetulan...tmn bukit sentosa....thanks bro.....err..brapa value nya skrg yer..hehehhe
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:16 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE