Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,654
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,726
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,281
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-06-2010, 11:22 PM
strawda strawda is offline
Normal Member

strawda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 107
Poster Rank: #13840
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default Shisha 400 Kali Lebih Bahaya Dari Rokok

Quote:
Selalu biler berjumpa rakan-rakan di kedai mamak atau restoran terbuka.. Ada rakan-rakan tak kira wanita atau lelaki sibuk-sibuk nak order shisha.. Lelaki, lantak korang la.. yang wanita, aku tanya la, apa yang syiok? xsayang kesihatan ke? almaklum wanita ni lagi 'cepat tua' dari lelaki.. then lagipun in future nak melahirkan zuriat.. maka kesihatan perlulah selalu dijaga..

Kebayakan akan jawab, "takpe.. sebab ni ada air tapis.. bukan macam merokok, isap direct masuk paru-paru..."
ternyata, jawapan atau pendapat mereka meleset biler aku jumpa artikel ni..

Pepepun, sejauh mana kebenaran? Allahualam, aku dah tak keje lab biochem nak kaji benda-benda ni.. maka aku hanya boleh berkongsi info, nak confirmkan, kenalah tanya yang pakar.. =)

Pernahkah Anda menghisap shisha? Kegiatan menghirup bau-bauan yang menyenangkan itu ternyata tidak semenyenangkan faktanya. Para peneliti menyebutkan bahwa shisha ternyata sangat berbahaya, bahkan lebih berbahaya daripada rokok.

Shisha adalah kegiatan menghirup aroma buah-buahan dan tembakau yang dibakar, lalu uapnya dialirkan melalui pipa atau bejana dan dihirup oleh hidung melalui selang.

Kegiatan yang berasal dari negeri-negeri di jazirah Arab itu sudah lama dikenal dan banyak dilakukan orang karena bisa menenangkan sekaligus menyenangkan.

Selama ini shisha dianggap aman-aman saja dan tidak menimbulkan efek berbahaya. Namun para peneliti dari Department of Health and the Centre for Tobacco Control menyebutkan bahwa sisha sama berbahayanya dengan merokok karena dapat meningkatkan level karbonmonoksida dalam tubuh.

Bahkan, dalam satu sesi kegiatan shisha ditemukan empat hingga lima kali level karbonmonoksida yang lebih banyak dibanding pada rokok yang dapat menyebabkan kerusakan otak dan tidak sadar.

Ketika Dr Hilary Wareing menemukan fakta itu, ia terkejut dan mengatakan bahwa Shisha sama berbahayanya, bahkan lebih berbahaya dibanding rokok. 'Pada tingkat yang sangat parah, shisha bisa lebih berbahaya 400 hingga 450 kali daripada rokok, sangat berbahaya!' ujar Hilary.

Selama ini orang-orang yang tidak merokok menyalurkan hasrat merokok mereka lewat Shisa. Aktivitas yang diusung oleh kalangan Timur Tengah itu saat ini sudah menjadi tren di beberapa kafe atau pesta.

Banyak orang yang pergi ke tempat shisha merasa aman dan menganggap shisha sebagai alternatif merokok. Hal inilah yang justru menjadi salah konsepsi masyarakat.

'Kami menemukan satu sesi dari kegiatan shisha selama 30 menit mengandung 10 miligram karbon monoksida yang lebih tinggi dibanding rokok,' jelas Hillary.

Dengan adanya penemuan ini, para peneliti berharap agar para pengguna shisha berpikir dua kali untuk terus melakukan kegiatan itu.

'Semua orang tahu bahwa rokok bisa mematikan, tapi tidak semua orang tahu shisha sama mematikannya dengan rokok,' ujar Hilary
__________________
.
Strawberry Tags Enterprise (Reg no. 001915001-W)
Based in Kuala Lumpur (Malaysia), Champaign (Illinois) & Los Angeles (California).
Fan page: http://www.facebook.com/strawberrytags
.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-06-2010, 11:26 PM
rezwan_UMT rezwan_UMT is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2008
Posts: 157
Poster Rank: #11297
Thanked 0 Times
Active Level
Default

good info
nasib la sku bukan jenis smoked addict
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2010, 11:31 PM
Jeb Jeb is offline
CG Top Poster Club

Jeb's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Jan 2007
Location: Rumah
Posts: 27,545
Poster Rank: #46
Thanked 111 Times
Active Level
My Mood:
Default

samo je shisha ngan rokok.asap jugak.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2010, 11:32 PM
agen14 agen14 is offline
Well-Known
Member

agen14's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,168
Poster Rank: #721
Blog Entries: 1
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

naseb baek aku dah berenti merokok
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2010, 11:37 PM
abalin abalin is offline
Normal Member

abalin's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2008
Location: Afrika
Posts: 414
Poster Rank: #6533
Thanked 2 Times
Active Level
Default

Aku perokok tegar juga dulu2, tapi dah berenti. Sekarang ni, kalau aku ke kedai makan dan nampak ada orang jual sisha kat situ, aku tak akan masuk dan makan kat kedai tu.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2010, 11:40 PM
Q-pid Q-pid is offline
Active Member

Q-pid's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2009
Posts: 2,044
Poster Rank: #1955
Thanked 21 Times
Active Level
My Mood:
Default

Bahye gak eh..
__________________
Quote:
~COMING SOON~
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2010, 11:41 PM
atlantis atlantis is offline
Experienced Trader

atlantis's Avatar

 
Trader Rating: (12)
Join Date: Feb 2008
Location: melaka
Posts: 35,208
Poster Rank: #28
Thanked 771 Times
Active Level
My Mood:
Default

jgn terus percaya.

bila masa lak shisa guna tembakau
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2010, 11:46 PM
TT TT is offline
CG Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 56,606
Poster Rank: #10
Thanked 165 Times
Active Level
My Mood:
Default

awek nama shasha pun bahaya gak
Reply With Quote
  #9  
Old 09-06-2010, 11:46 PM
moneymaker3000 moneymaker3000 is offline
CG Top Poster Club

moneymaker3000's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Location: KL
Posts: 20,559
Poster Rank: #87
Blog Entries: 1
Thanked 277 Times
Active Level
My Mood:
Default

30 minit sisha lagi bahaya dari rokok...tapi dlm 30 minit kurang2 isap 4 btg rokok :P
Reply With Quote
  #10  
Old 09-06-2010, 11:52 PM
imatheonlyone imatheonlyone is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (19)
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,092
Poster Rank: #332
Thanked 27 Times
Active Level
Default

1 arang shisha tu x sama puas nye gan 1 btg rokok huhu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:28 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE