Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > TRADING ZONE, CLASSIFIEDS & MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Loans, Credit Cards > Q&A, Support, Info

Q&A, Support, Info Q&A section for agents & clients related to debt management, loan eligibility, credit cards etc

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,426
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,673
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,452
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-06-2010, 02:16 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default Tak makan gaji boleh buat loan kereta?

Salam,
Nak tanya lah kat pakar-pakar.
Kalau tak kerja makan gaji, takde company,
kerja sendiri je, macam mana nak buat loan
beli kereta ye?

Terima kasih....
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-06-2010, 02:46 AM
rissa rissa is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: May 2007
Location: Klang Valley
Posts: 6,842
Poster Rank: #495
Blog Entries: 2
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default

hurmmm... itu suma kena ada wang kiri kanan boss. duit duit duit.

just do it.
__________________
seorang hamba Allah yang inginkan syurga
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2010, 02:48 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aik, biar betik. Kena suap juga ke?
Ada kawan aku kata, bawak statement bank 3 bulan.
Tu dah cukup. Tul ke?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-06-2010, 03:09 AM
rissa rissa is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: May 2007
Location: Klang Valley
Posts: 6,842
Poster Rank: #495
Blog Entries: 2
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default

yo la bang. active accounts required.

__________________
seorang hamba Allah yang inginkan syurga
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2010, 03:11 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rissa View Post
yo la bang. active accounts required.

hurm, akaun memang sentiasa aktif. tapi saving je lah.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2010, 03:23 AM
moneyloopholes moneyloopholes is offline
Active Member

moneyloopholes's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Mar 2010
Location: Infraction Zone
Posts: 633
Poster Rank: #4861
Thanked 174 Times
Active Level
My Mood:
Default

dulu mmg boleh buat, ade member aku salesman kereta kat proton edar entah berapa bijik kereta lepas...janji ade i/c dan tk blacklist...slip gaji,epf statement, office semua buat sendiri...tp skrg dia kata susah skit pasal skrg dah strict sangat dah...
__________________
Sila baca ni sebelum posting
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=112357
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2010, 03:25 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by moneyloopholes View Post
dulu mmg boleh buat, ade member aku salesman kereta kat proton edar entah berapa bijik kereta lepas...janji ade i/c dan tk blacklist...slip gaji,epf statement, office semua buat sendiri...tp skrg dia kata susah skit pasal skrg dah strict sangat dah...
Aduh, ye ke. Selain suap menyuap, apa lagi ye cara yang halalan thoiyiban ?
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2010, 08:10 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

hurm....ada sesape tahu info ni?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-06-2010, 08:34 AM
mahir79 mahir79 is offline
Active Member

mahir79's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,657
Poster Rank: #2283
Thanked 98 Times
Active Level
My Mood:
Default Loan Kereta

Meh aku ajar...
tapi ko kena sabar sikit gak la..

Pertama:
Pergi register la..satu company ke enterprise ke..
bukak akaun bank atas nama company ni.
Katakan akaun ni akaun Current (semasa) bank Maybank

Akaun company n enterprise tu ko masuk keluar duit kasi bergerak whatever kerja ko buat, mesti ada income masuk cuma tak tentu tarikh aja kan?

Duit income tu..katakan RM 10,000 dapat 1 june, ko masukkan dalam bank akaun enterprise tu ke..1 june..pastu. 3 june kokeluarkan RM 5000...7 june masuk balik RM 4000 daripada 5000 tu. So masuk keluar, masuk keluar..nampak la..dia punya total transaction tu jadi besar, walaupun duit asal RM 10,000.

pastu dapat lagi next income..masuk bank lagi..make sure debit credit dapatkan dalam 50k sebulan cantik..bukan bermakna kena ada 50k, duit keluar masuk 50k..kadang2..dengan 10k boleh buat 50k..
aku suggest 50k pasal aku tak pasti kereta apa ko nak beli..kalau nak beli keter 200k ngam la tu. Kalau ko takat nak loan beli kereta dalam 50k, masuk keluar 10-20k cukup dah.


Kedua:
Bukak akaun saving bank lagi satu..say CIMB ke..atas nama sendiri/personal.


Ketiga:
Tiap tiap bulan, tetapkan tarikh, setiap 28hb katakan, ko issue cheque dari akaun company tu...bayar kat akaun personal ko..as gaji tetap.

kalau akaun tu akaun saving dan ko takleh issue cheque,..buat aja bank draft.

Nanti bank tanya, ko cakap..director fee ko tetap setiap bulan.
Jangan miss walaupun sebulan, jangan terlajak tarikh pun.
Setiap bulan tarikh yang sama, keluarkan cheque bayar kat diri sendiri kononnya gaji tetap dari company ko sendiri.


Keempat: Whatever business ko buat, pastikan ada orang jawab telefon kat rumah/opis untuk cover ko. Bank hanya akan call tanya, betulke ini phone pejabat ko, ko buat business apa dan sebagainya


Kelima: Buat la cerita yang menarik business apa ko buat, bila processing officer tanya.

Keenam: Ulang proses diatas selama 3-6 bulan. 6 bulan memang cantik. Nak test power, 3 bulan pun okay.


Ketujuh: Pastikan dokumen syarikat/enterprise cukup. Akaun bank statement yang tunjuk gaji tetap ada. Akaun bank yang tunjuk duit keluar masuk banyak tu ada lengkap.

Kelapan: Nilai pembiayaan adalah berikut:

Untuk orang makan gaji company besar or kerajaan biasanya bank akan bagi 90% nilai kereta.

Untuk orang business yang company strong ada akaun audited dan sebagainya, dalam 85%

Untuk orang yang business samar-samar, tapi dokumen strong buat macam aku ajar tu, dalam 80%

maksudnya disini, katakan nilai kereta tu RM 100K. kalau kes ko biasanya bank hanya akan bagi loan RM 70-80K sahaja.

Kesembilan:

Kowtim dengan dealer kereta, mark up harga kereta. Ini hanya applicable untuk kereta unregistered (recond) dengan used sahaja la.

Tapi jangan risau, selalunya harga kereta ko beli akan lebih rendah daripada nilai valuation bank. Katakan ko dapat harga
RM 100K daripada kedai, bank kadang2 valuekan kereta ko RM 130K.
So ko kena kowtim dengan dealer keluarkan invoice kata ko beli
RM 130K. So katakan bank value risk ko, bank hanya nak bagi 70%... ko dapat la loan RM 91K. Kira okay la tu..downpayment
RM 9K.

Last: Kalau ko nak gerenti dapat loan, offer downpayment 30% nilai valuation kereta tu kat bank. Kalau nak tau nilai valuation kereta, ko tanya dealer. Dealer tahu berapa nilai bank.Nilai valuation tak sama dengan harga kereta. Harap ko paham part ni.

Biasanya kalau 70%...green lane..confirm dapat loan..bank pun tak tanya banyak.pasal risiko dia rendah

Nota:

Bank Maybank - valuation dia selalunya dia based on dealer punya invoice sahaja. kalau delar kata 120k, harga tu la dia pakai. Cuma maybank ni banyak kerenah sikit la nak lulus loan. Kekadang dia mintak guarantor, mintak PD cheque, mintak FD. Takyah appply sini pun takper aku rasa

Bank CIMB - dia ada valuation dia sendiri, tapi bank ni nilai valuation dia amat tinggi. So untung la customer. Pastikan dealer keluar invoice harga biar sama dengan valuation bank ini. Bank ni recommended.

AMBank - takyah la..valuation dia rendah giler. Besar downpayment ko nanti.

Bank lain aku tak tahu tak pernah berurusan.

Satu lagi..percayalah..takde jalan belakang, suap menyuap. Proses nak dapatkan loan ni, processing officer akan buat report dan recommendation. Pastu boss diorang akan semak dan luluskan kat peringkat branch. Lepas tu dari branch dia akan bawak ke HQ untuk semakan terakhir. Memang tal logik boleh buat jalan belakang. Ramai officer terlibat sebenarnya walaupun satu kes, walaupun ko hanya berurusan dengan seorang aja pegawai.

Satu lagi, jgn buat dokumen tipu.. once kantoi..considered habis la ko seumur hidup kat bank tu. Bagi aja yang betul..apa nak takut..

Lagi pesanan..cuba suruh dealer apply loan dari branch yang dia dah baik dengan processing officer. kalau nak lagi ngam, hantar ke cawangan bank luar KL, luar lembah klang. biasanya sana kes tak banyak, tapi diorang pun ada target sales loan nak kejar, so kemungkinan nak lulus lagi besar la.. hantar sampai kedah pun boleh...tak kisah..sama je..

GOOD LUCK

Last edited by mahir79; 09-06-2010 at 08:41 AM..
Reply With Quote
The Following 12 Users Say Thank You to mahir79 For This Useful Post:
advanzato (09-06-2010), garra86 (30-12-2010), jeebfx (02-08-2010), Masterplan (23-04-2012), Q-pid (09-06-2010), qazx7 (12-06-2010), rajakamil (09-06-2010), rissa (09-06-2010), samurai (09-06-2010), slayer7815 (12-06-2010), xflixz (09-06-2010), yusry2007 (16-06-2010)
  #10  
Old 09-06-2010, 08:39 AM
rajakamil rajakamil is offline
Normal Member

rajakamil's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 179
Poster Rank: #10275
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mahir79 View Post
Meh aku ajar...
tapi ko kena sabar sikit gak la..

Pertama:
Pergi register la..satu company ke enterprise ke..
bukak akaun bank atas nama company ni.
Katakan akaun ni akaun Current (semasa) bank Maybank

Akaun company n enterprise tu ko masuk keluar duit kasi bergerak whatever kerja ko buat, mesti ada income masuk cuma tak tentu tarikh aja kan?

Duit income tu..katakan RM 10,000 dapat 1 june, ko masukkan dalam bank akaun enterprise tu ke..1 june..pastu. 3 june kokeluarkan RM 5000...7 june masuk balik RM 4000 daripada 5000 tu. So masuk keluar, masuk keluar..nampak la..dia punya total transaction tu jadi besar, walaupun duit asal RM 10,000.

pastu dapat lagi next income..masuk bank lagi..make sure debit credit dapatkan dalam 50k sebulan cantik..bukan bermakna kena ada 50k, duit keluar masuk 50k..kadang2..dengan 10k boleh buat 50k..
aku suggest 50k pasal aku tak pasti kereta apa ko nak beli..kalau nak beli keter 200k ngam la tu. Kalau ko takat nak loan beli kereta dalam 50k, masuk keluar 10-20k cukup dah.


Kedua:
Bukak akaun saving bank lagi satu..say CIMB ke..atas nama sendiri/personal.


Ketiga:
Tiap tiap bulan, tetapkan tarikh, setiap 28hb katakan, ko issue cheque dari akaun company tu...bayar kat akaun personal ko..as gaji tetap.

Nanti bank tanya, ko cakap..director fee ko tetap setiap bulan.
Jangan miss walaupun sebulan, jangan terlajak tarikh pun.
Setiap bulan tarikh yang sama, keluarkan cheque bayar kat diri sendiri kononnya gaji tetap dari company ko sendiri.


Keempat: Whatever business ko buat, pastikan ada orang jawab telefon kat rumah/opis untuk cover ko. Bank hanya akan call tanya, betulke ini phone pejabat ko, ko buat business apa dan sebagainya


Kelima: Buat la cerita yang menarik business apa ko buat, bila processing officer tanya.

Keenam: Ulang proses diatas selama 3-6 bulan. 6 bulan memang cantik. Nak test power, 3 bulan pun okay.


Ketujuh: Pastikan dokumen syarikat/enterprise cukup. Akaun bank statement yang tunjuk gaji tetap ada. Akaun bank yang tunjuk duit keluar masuk banyak tu ada lengkap.

Kelapan: Nilai pembiayaan adalah berikut:

Untuk orang makan gaji company besar or kerajaan biasanya bank akan bagi 90% nilai kereta.

Untuk orang business yang company strong ada akaun audited dan sebagainya, dalam 85%

Untuk orang yang business samar-samar, tapi dokumen strong buat macam aku ajar tu, dalam 80%

maksudnya disini, katakan nilai kereta tu RM 100K. kalau kes ko biasanya bank hanya akan bagi loan RM 70-80K sahaja.

Kesembilan:

Kowtim dengan dealer kereta, mark up harga kereta. Ini hanya applicable untuk kereta unregistered (recond) dengan used sahaja la.

Tapi jangan risau, selalunya harga kereta ko beli akan lebih rendah daripada nilai valuation bank. Katakan ko dapat harga
RM 100K daripada kedai, bank kadang2 valuekan kereta ko RM 130K.
So ko kena kowtim dengan dealer keluarkan invoice kata ko beli
RM 130K. So katakan bank value risk ko, bank hanya nak bagi 70%... ko dapat la loan RM 91K. Kira okay la tu..downpayment
RM 9K.

Last: Kalau ko nak gerenti dapat loan, offer downpayment 30% nilai valuation kereta tu kat bank. Kalau nak tau nilai valuation kereta, ko tanya dealer. Dealer tahu berapa nilai bank.Nilai valuation tak sama dengan harga kereta. Harap ko paham part ni.

Biasanya kalau 70%...green lane..confirm dapat loan..bank pun tak tanya banyak.pasal risiko dia rendah

Nota:

Bank Maybank - valuation dia selalunya dia based on dealer punya invoice sahaja. kalau delar kata 120k, harga tu la dia pakai. Cuma maybank ni banyak kerenah sikit la nak lulus loan. Kekadang dia mintak guarantor, mintak PD cheque, mintak FD. Takyah appply sini pun takper aku rasa

Bank CIMB - dia ada valuation dia sendiri, tapi bank ni nilai valuation dia amat tinggi. So untung la customer. Pastikan dealer keluar invoice harga biar sama dengan valuation bank ini. Bank ni recommended.

AMBank - takyah la..valuation dia rendah giler. Besar downpayment ko nanti.

Bank lain aku tak tahu tak pernah berurusan.

GOOD LUCK
Baik punya tip bro. Terima kasih.
Hari tu ada bukak Current Account kat m2u, tapi macam2 hal, nak introducer lah apa lah. So, cancel.

Ingat nak try CIMB lak.....ok kan?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:25 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE