Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-04-2010, 12:37 PM
REMEDY KARUNG GUNI REMEDY KARUNG GUNI is offline
CG Top Poster Club

REMEDY KARUNG GUNI's Avatar
 
Trader Rating: (168)
Join Date: Feb 2008
Location: https://facebook.com/MURAHKOMPUTER
Posts: 33,425
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 0
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to REMEDY KARUNG GUNI
Default Tanah ada geran Vs Tanah tiada Geran

Salam CGrians,

Di sini aku nak buka perbinacangan tentang apa sahaja mengenai tanah yang mempunyai geran serta tanah yang tidak memiliki geran.
perbincangan ini termasuklah perbezaan dari segi harga, hak pemilikan, kelebihan serta kekurangan.

Biar aku mulakan sedikit tentang tanah bergeran dan x bergeran ni.

last week ada terjumpa seorang broker tanah dan pengusaha tanah di sebelah utara. beliau adalah seorang melayu yang berjaya dalam tanaman sawit. dalam bersembang tu adalah aku bertanyakan pada beliau...berapa luas ladang sawit beliau? jawapannya: 25 relong. aku bertanya lagi...tentu mahal nak beli tanah sampai 25 relung...mana dia dapat sumber.

beliau menjawab...kesemua 25 relung tanah tersebut beliau beli dengan harga RM3k untuk setiap relung..bermakna 25relung x RM3000 = RM75k.

Terkejut jug bila dengar harga tanah begitu murah..diringkaskan cerita tanah tersebut berstatus TOl..atau tidak mempunyai geran.

Apa rahsia di sebalik tanah yang tiada geran ini. rahsianya ialah katalah si A mempunyai 25relung tanah yang mempunyai geran (MAHAL NAK BELI TANAH NI). Si B juga mempunnyai 25 relung tanah tapi tiada geran.
kedua2 mereka ini menanam sawit..dan menjual hasil sawit di tempat yang sama..semasa hendak menjual korang rasa ada tak tokey yang nak beli sawit tu tanya mereka berdua...U PUNYA TANAH ADA GERAN TAK?

JOM BINCANG
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-04-2010, 02:30 PM
REMEDY KARUNG GUNI REMEDY KARUNG GUNI is offline
CG Top Poster Club

REMEDY KARUNG GUNI's Avatar
 
Trader Rating: (168)
Join Date: Feb 2008
Location: https://facebook.com/MURAHKOMPUTER
Posts: 33,425
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 0
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to REMEDY KARUNG GUNI
Default

jadi apa kelebihan membeli tanah yang tiada geran?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-04-2010, 09:19 PM
mick2030 mick2030 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,600
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 0
Active Level
Default

kelebihannya: murah

kelemahannya: TOL tu temporary jer, kena apply balik bila dah tamat tempoh. Kalau nasib x baik, x dapat nak renew. Nasib baik, dia renew. Nasib teramat baik, kerajaan bagi tanah tu free
Reply With Quote
  #4  
Old 01-04-2010, 11:41 PM
salmiah_salim salmiah_salim is offline
Regular

salmiah_salim's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 603
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Exclamation

Sebelum membincangkan kelebihan & keburukan tanah ada geran or x, penting rasanya kita tahu apa maksud tanah ada geran & tiada geran.

Tanah ada geran
kebanyakan Hartanah sebenarnya ada geran (tidak termasuk Hartanah flat, apartment, kondo). Jika ada tanah yang berstatus TOL or Pajakan, juga memiliki geran dgn status yang jelas dinyatakan. Kalau tak der geran pasti ada kenyataan bertulis dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri tantang status tanah2 tertentu.

Tanah tiada geran
Kalau tanah tiada geran mungkin disebabkan perkara2 berikut:-
1. Geran hilang or musnah.
2. untuk Hartanah jenis flat, apartment or condo yang belum dapat geran strata lagi.
3. individual geran belum dikeluarkan selepas proses subdivision.

Perkara sgt2 penting sebelum kiter bercadang untuk membeli hartanah adalah status geran hartanah tersebut. Ad geran ker tak der? kenapa?? sebab kiter nak bukti yang menunjukkan tanah tersebut betul2 hak org yg menjual. Kadang kala ada geran tapi nama atas geran adalah nama datuk nenek yg sudah meninggal dunia. perkara ni perlu di ambil berat.

My 2 Cents
Reply With Quote
Thanks REMEDY KARUNG GUNI thanked for this post
  #5  
Old 01-04-2010, 11:51 PM
REMEDY KARUNG GUNI REMEDY KARUNG GUNI is offline
CG Top Poster Club

REMEDY KARUNG GUNI's Avatar
 
Trader Rating: (168)
Join Date: Feb 2008
Location: https://facebook.com/MURAHKOMPUTER
Posts: 33,425
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 0
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to REMEDY KARUNG GUNI
Default

Quote:
Originally Posted by salmiah_salim View Post
Sebelum membincangkan kelebihan & keburukan tanah ada geran or x, penting rasanya kita tahu apa maksud tanah ada geran & tiada geran.

Tanah ada geran
kebanyakan Hartanah sebenarnya ada geran (tidak termasuk Hartanah flat, apartment, kondo). Jika ada tanah yang berstatus TOL or Pajakan, juga memiliki geran dgn status yang jelas dinyatakan. Kalau tak der geran pasti ada kenyataan bertulis dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri tantang status tanah2 tertentu.

Tanah tiada geran
Kalau tanah tiada geran mungkin disebabkan perkara2 berikut:-
1. Geran hilang or musnah.
2. untuk Hartanah jenis flat, apartment or condo yang belum dapat geran strata lagi.
3. individual geran belum dikeluarkan selepas proses subdivision.

Perkara sgt2 penting sebelum kiter bercadang untuk membeli hartanah adalah status geran hartanah tersebut. Ad geran ker tak der? kenapa?? sebab kiter nak bukti yang menunjukkan tanah tersebut betul2 hak org yg menjual. Kadang kala ada geran tapi nama atas geran adalah nama datuk nenek yg sudah meninggal dunia. perkara ni perlu di ambil berat.

My 2 Cents
masuk akal juga penjelasan dari salmiah ni...memamg berurusan dlm bidang hartanah ker?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-04-2010, 12:04 AM
salmiah_salim salmiah_salim is offline
Regular

salmiah_salim's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 603
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by remedy View Post
masuk akal juga penjelasan dari salmiah ni...memamg berurusan dlm bidang hartanah ker?
hehehehe... rahsia, ilmu yang ada kita kongsikan bersama-sama.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-04-2010, 12:14 AM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Send a message via ICQ to En. Rhoma Irama Send a message via AIM to En. Rhoma Irama Send a message via Yahoo to En. Rhoma Irama
Default

Dalam kes untuk 1st post tu, asalnya tanah tersebut diteroka tanpa kelulusan dari kerajaan negeri atau dalam erti kata lain diteroka secara haram.

Apa yang biasa diamalkan oleh kebanyakan penerok, mereka akan pergi ke pejabat tanah untuk melihat pelan besar sebelum satu-satu kawasan itu diteroka. Tanah yang dah bertuan mereka tak akan kacau.

nanti sambung...
Reply With Quote
Thanks REMEDY KARUNG GUNI thanked for this post
  #8  
Old 02-04-2010, 12:20 AM
iwak iwak is offline
Super Active

iwak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 7,290
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 3
Active Level
Send a message via Yahoo to iwak
Default

x de gran murah skit
nk mohon geran mmang bepuluh taun la x dpt2
aku nyer dh belas taun x dpt2 geran
Reply With Quote
Thanks REMEDY KARUNG GUNI thanked for this post
  #9  
Old 02-04-2010, 12:23 AM
REMEDY KARUNG GUNI REMEDY KARUNG GUNI is offline
CG Top Poster Club

REMEDY KARUNG GUNI's Avatar
 
Trader Rating: (168)
Join Date: Feb 2008
Location: https://facebook.com/MURAHKOMPUTER
Posts: 33,425
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 0
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to REMEDY KARUNG GUNI
Default

Quote:
Originally Posted by En. Rhoma Irama View Post
Dalam kes untuk 1st post tu, asalnya tanah tersebut diteroka tanpa kelulusan dari kerajaan negeri atau dalam erti kata lain diteroka secara haram.

Apa yang biasa diamalkan oleh kebanyakan penerok, mereka akan pergi ke pejabat tanah untuk melihat pelan besar sebelum satu-satu kawasan itu diteroka. Tanah yang dah bertuan mereka tak akan kacau.

nanti sambung...
satu lagi info berguna...tahu ke macam mana nak pohon tanah TOL ni...apa prosesnya/ boleh share sikit
Reply With Quote
  #10  
Old 02-04-2010, 12:24 AM
REMEDY KARUNG GUNI REMEDY KARUNG GUNI is offline
CG Top Poster Club

REMEDY KARUNG GUNI's Avatar
 
Trader Rating: (168)
Join Date: Feb 2008
Location: https://facebook.com/MURAHKOMPUTER
Posts: 33,425
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 0
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to REMEDY KARUNG GUNI
Default

Quote:
Originally Posted by iwak View Post
x de gran murah skit
nk mohon geran mmang bepuluh taun la x dpt2
aku nyer dh belas taun x dpt2 geran
sekarang ni tanah awak tu ada tanaman ker? atau kosong jer?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:27 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you