Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,281
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,016
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,168
More...
View Poll Results: Adakah ASB Loan cara paling selamat untuk mendapatkan pulangan yang tinggi.
Setuju 616 56.67%
Tidak setuju 197 18.12%
Tidak tahu 274 25.21%
Voters: 1087. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #4791  
Old 09-04-2011, 01:55 AM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 6,721
Poster Rank: #529
Thanked 413 Times
Active Level
My Mood:
Default

taktik2 asb yang sedang d pertimbngkan...t

loan ASB ngan easyRHb
semalam baru buat loan ASB ngan easyRHB 70K utk cukupkan RM100k dlm ASB....
aku tak tau mana satu pilihan korang tapi aku gunakan easyASB nie utk setelkan PL aku dlm jangkamasa 5 tahun....
berikut adalah kiraan aku dlm tempoh 5 tahun utk d kongsikan...
kalau ada salah sila betulkan...

Pinjaman RM100k utk 5 tahun sahaja

Tahun 1 - RM 100,000 x 7.5% = RM 7,500

Tahun 2 - RM 107,500 x 7.5% = RM 8,062

Tahun 3 - RM 115,562 x 7.5% = RM 8,667

Tahun 4 - RM 124,229 x 7.5% = RM 9,317

Tahun 5 - RM 133,546 x 7.5% = RM 10,015

Tahun Ke-6 Jumlah Dividen RM 143,561 - RM 100,000 = RM 43,561

Jumlah bayaran bulanan selama 5 tahun RM325Easy + RM166MBB = RM 491 x 60 = RM 29,460

Jumlah Bersih RM 43,561 - RM 29,460 = RM 14,101

Baki RM43,561 pada tahun ke-6 aku gunakan utk setelkan PL aku ngan wife aku yg d jangka tinggal cuma RM20k lagi....
bakinya d simpan dan buat balik loan EasyASB utk cukupkan RM200k....


Ini kiraan utk 200K dgn andaian Tahun ke-6 kita stop...

Pinjaman RM200k

Tahun 1 - RM 200,000 x 7.5% = RM 15,000

Tahun 2 - RM 215,000 x 7.5% = RM 16,125

Tahun 3 - RM 231,125 x 7.5% = RM 17,334

Tahun 4 - RM 248,459 x 7.5% = RM 18,634

Tahun 5 - RM 267,093 x 7.5% = RM 20,031

Tahun Ke-6 Jumlah Dividen RM 287,124 - RM 200,000 = RM 87,124

Jumlah bayaran bulanan selama 5 tahun RM 900 x 60 = RM 54,000

Jumlah Bersih RM 87,124 - RM 54,000 = RM 33,124

idea baru Pensil..
Tahun Pertama:
katakan buat ASB Loan RM50k 20tahun..bulanan assume RM300…hujung tahun dapat diveden 7% = RM3500
Lepastu RM3500/12 bulan = RM291
Tahun Kedua:
dengan RM291, tambah lg ASB Loan..bulanan bayar pakai dividen ni..
So..skrg ada RM100,000 ASB loan dengan hanya bayar RM300.00 je
Tahun Ketiga:
dapat dividen assume RM7000. RM3500 bayar yang tahun pertama, dan RM3500 lagi buat macam tahun kedua..
So,sekarang ada RM150,000 ASB Loan…
Tahun Keempat:
Buat ulangan tahun kedua dan ketiga…
Tahun Kelima:
Terminate yang tahun pertama tu..hehe..
DAH DAPAT TUAI HASIL… heheh..
kalo nak lg best, ulang balik kat atas tu..
yang penting BULANAN BAYAR RM300 jew, tahun keempat dah full RM200,000.00 huhuhu..
sekian khidmat masyarakat dari Pensil
melaburlah dengan cara yang sah.. (Qu










Loan asb rhb

OK Bro

1)50K guna div tahun pertama bayar tahun kedua(Monthly 291)
Ammortize loan bulan ke-25 = RM 47,840
Total ASB pada akhir tahun kedua = RM 54,147

TOTAL DAPAT = RM 6,307

2)150K bayar guna 10K simpanan dalam ASW dulu kemudian, guna hasil div bayar bulan bulan(monthly +-900)
Ammortize loan bulan ke-25 = RM 143,522
Total ASB pada akhir tahun kedua = RM 162,105
ASW(6%) = tahun pertama keluar 900 bulan = RM 253

TOTAL DAPAT = (RM 162,105 + RM 253) - RM 143,522 = RM 18,836

TOTAL (1) + (2) = RM 25,143 yang dapat ler....

Tapikan agak kurang dari Loan maybank yer...tentang bayaran pulak aku rasa lebih banyak komitment...
So tentukan pilihan anda bijak bijak

P/S: Adeihhh lepas nih aku dah tak mampu nak kira kes kes macam nih...Sorry tak leh nolong...tapi aku rasa dekat internet banyak lahh menda nih...Kalau tak pecahkan ruyung mana dapat sagunya








Loan ASB Maybank

Aku dah dapat info dari member aku,,
Begini caranya

Simpanan - 10K pada 2010
Nak kahwin - pada 2012
Belanja - 30K

So tengok dari atas dia memerlukan 20K dalam masa 2 tahun untuk achieve budget dia..so dia kena simpan 850 sebulan untuk memastikan hajat dia tersampai..Tetapi amatlah malang bagi dia kerana jumlah tersebut agak banyak dan tak mampu..Dia hanya mampu simpan 400 jer sebulan..So dengan nilai itu dalam masa 2 tahun hanyalah 9,600.Total 19,600 sahaja, dan tidak mencukupi..Lalu dia megambil keputusan seperti di bawah:

Buat loan ASB 190K dengan maybank byaran bulanan RM1,100
Tiap tiap bulan dia menggunakan 700(duit simpanan 10k) + 400(duit gaji) untuk bayar bulanan kat Maybank.Tahun pertama.
Tahun kedua, RM700(div ASB) + RM400(duit gaji) = RM1,100.
Layan sampai tamat 24 bulan.

Loan ammortize pd bulan ke-25 = RM181,564(Hutang dengan Maybank)
Nilai dalam ASB pd bulan ke-25 = RM212,986(7.5% div)
Jumlah bersih dapat = RM212,986 - RM181,564 = RM31,422


Itu jer dia buat,,dan dia bagi tahu dia dapat menjimatkan 50% dari simpanan tiap tiap bulan untuk menyelesaikan hajat beliau.

Itu sahaja, dari kawan aku..
Welcome ayip,,
Yang penting UTAMAKAN YANG UTAMA..

My diversify is:
ASB -LOAN
ASD/ASW -RESERVED MONEY+6MONTH BACKUP
B.RYT,B.PS1N,EMAS -MODAL MATI(ASET XLIH USIK)
PROPERTY,KWSP,INSYURAN -ASET TUA TUA NANTI
Originally Posted by NEMO
mebi bro leh buat 2 situasi.

A) tahun pertama duit sendiri, thn -2 , dividen byarkan
B) kedua2 tahun duit sendiri...dividen xkaco..



kalu terminate lepas 2 taun..mana untung? secara kasar modal B lagi banyak dari A
Sorry lambat reply,,aku mobile mode takdi..

OK untuk kes pertama:
A) tahun pertama duit sendiri, thn -2 , dividen byarkan
Pada bulan ke-25 Baki ASB ko selepas pembahagian dividen adalah = 216,140.
Ammortize loan ko dengan maybank ada 191,120

TOTAL KAU DAPAT 216,140 - 191,120 = 25,020
TOTAL MODAL KAU = 1,200 x 12 = 14,400
UNTUNG BERSIH = 25,020 - 14,400 = 10,620

So berapa ROI dia? (10,620/14,400)% = 74% tu..
Lagi tinggi dari unit-unit trust swasta yang ada tu..

OK untuk kes kedua:
B) kedua2 tahun duit sendiri...dividen xkaco..
Pada bulan ke-25 Baki ASB ko selepas pembahagian dividen adalah = 231,125.
Ammortize loan ko dengan maybank ada 191,120

TOTAL KAU DAPAT 231,125 - 191,120 = 40,005
TOTAL MODAL KAU = 1,200 x 24 = 28,800
UNTUNG BERSIH = 25,020 - 14,400 = 11,205
So berapa ROI dia? (11,205/28,800)% = 39%

So bezanya pada ROI yang kes pertama agak tinggi.
Dari segi duit pulak kes kedua,,kira fair lah sebab kes nih perlu modal banyak...

OK semoga dapat menolong anda


tq pada otai2 asb....syg od dah tk de
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to nsr7777 For This Useful Post:
Anorexia (09-04-2011), eday84 (11-04-2011)
Paid Advertisement
  #4792  
Old 09-04-2011, 01:57 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,331 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Anorexia View Post
thanks for ur advice bro..

teman nak tanya..

bro punya experience dalam asb ni skrg camna yep?

maksud teman brapa bro ambik loan asb n brapa bulan2 bro bayar yep?

thanks a lot bro..
Aku-240k
Wife 140k asb+60k od(ujung tahun/awal tahun depan plan tambah 40k)
Total hutang ASB 380k

Bulan bulan aku bayar? Jap aa,,aku punya+bini aku sepatutnya bayar 2000++ tapi aku just bayar kadang 1000,,kadang 1500,,,tengok keadaan..aku leverage dgn banyak menda..
OD facilities,,housing refinancing,,credit card,,

Jangan ikut style aku sebab kalau x cukup ilmu takut masuk gaung nanti..
Ko just pilih yang senang nak manage jer...
Reply With Quote
  #4793  
Old 09-04-2011, 02:00 AM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 6,721
Poster Rank: #529
Thanked 413 Times
Active Level
My Mood:
Default

dasatt..tolak od..leh bt tk mcm tu tn ikeda
Reply With Quote
  #4794  
Old 09-04-2011, 02:04 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,331 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nsr7777 View Post
mengharapkan ade kire2 d pg hr dr tn ikeda..hehehhe,,,walaupon sy tau tn dh tk nk pecah kpla wt kire2,,,hehehehe,,seperti post yg blkg2hehehe
Aku post-it kan dulu menda nih,,,esok aku ada sport day anak aku..aku post kan besok
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ikeda For This Useful Post:
nsr7777 (09-04-2011)
  #4795  
Old 09-04-2011, 02:05 AM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 6,721
Poster Rank: #529
Thanked 413 Times
Active Level
My Mood:
Default

tq tn..mg dr siang td try reg kt forum ni..last2 br je dpt reg..mmg mengharapkan tn ikeda...tq..maaf ganggu..tq...
Reply With Quote
  #4796  
Old 09-04-2011, 02:09 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,331 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nsr7777 View Post
taktik2 asb yang sedang d pertimbngkan...t

loan ASB ngan easyRHb
semalam baru buat loan ASB ngan easyRHB 70K utk cukupkan RM100k dlm ASB....
aku tak tau mana satu pilihan korang tapi aku gunakan easyASB nie utk setelkan PL aku dlm jangkamasa 5 tahun....
berikut adalah kiraan aku dlm tempoh 5 tahun utk d kongsikan...
kalau ada salah sila betulkan...

Pinjaman RM100k utk 5 tahun sahaja

Tahun 1 - RM 100,000 x 7.5% = RM 7,500

Tahun 2 - RM 107,500 x 7.5% = RM 8,062

Tahun 3 - RM 115,562 x 7.5% = RM 8,667

Tahun 4 - RM 124,229 x 7.5% = RM 9,317

Tahun 5 - RM 133,546 x 7.5% = RM 10,015

Tahun Ke-6 Jumlah Dividen RM 143,561 - RM 100,000 = RM 43,561

Jumlah bayaran bulanan selama 5 tahun RM325Easy + RM166MBB = RM 491 x 60 = RM 29,460

Jumlah Bersih RM 43,561 - RM 29,460 = RM 14,101

Baki RM43,561 pada tahun ke-6 aku gunakan utk setelkan PL aku ngan wife aku yg d jangka tinggal cuma RM20k lagi....
bakinya d simpan dan buat balik loan EasyASB utk cukupkan RM200k....


Ini kiraan utk 200K dgn andaian Tahun ke-6 kita stop...

Pinjaman RM200k

Tahun 1 - RM 200,000 x 7.5% = RM 15,000

Tahun 2 - RM 215,000 x 7.5% = RM 16,125

Tahun 3 - RM 231,125 x 7.5% = RM 17,334

Tahun 4 - RM 248,459 x 7.5% = RM 18,634

Tahun 5 - RM 267,093 x 7.5% = RM 20,031

Tahun Ke-6 Jumlah Dividen RM 287,124 - RM 200,000 = RM 87,124

Jumlah bayaran bulanan selama 5 tahun RM 900 x 60 = RM 54,000

Jumlah Bersih RM 87,124 - RM 54,000 = RM 33,124

idea baru Pensil..
Tahun Pertama:
katakan buat ASB Loan RM50k 20tahun..bulanan assume RM300…hujung tahun dapat diveden 7% = RM3500
Lepastu RM3500/12 bulan = RM291
Tahun Kedua:
dengan RM291, tambah lg ASB Loan..bulanan bayar pakai dividen ni..
So..skrg ada RM100,000 ASB loan dengan hanya bayar RM300.00 je
Tahun Ketiga:
dapat dividen assume RM7000. RM3500 bayar yang tahun pertama, dan RM3500 lagi buat macam tahun kedua..
So,sekarang ada RM150,000 ASB Loan…
Tahun Keempat:
Buat ulangan tahun kedua dan ketiga…
Tahun Kelima:
Terminate yang tahun pertama tu..hehe..
DAH DAPAT TUAI HASIL… heheh..
kalo nak lg best, ulang balik kat atas tu..
yang penting BULANAN BAYAR RM300 jew, tahun keempat dah full RM200,000.00 huhuhu..
sekian khidmat masyarakat dari Pensil
melaburlah dengan cara yang sah.. (Qu










Loan asb rhb

OK Bro

1)50K guna div tahun pertama bayar tahun kedua(Monthly 291)
Ammortize loan bulan ke-25 = RM 47,840
Total ASB pada akhir tahun kedua = RM 54,147

TOTAL DAPAT = RM 6,307

2)150K bayar guna 10K simpanan dalam ASW dulu kemudian, guna hasil div bayar bulan bulan(monthly +-900)
Ammortize loan bulan ke-25 = RM 143,522
Total ASB pada akhir tahun kedua = RM 162,105
ASW(6%) = tahun pertama keluar 900 bulan = RM 253

TOTAL DAPAT = (RM 162,105 + RM 253) - RM 143,522 = RM 18,836

TOTAL (1) + (2) = RM 25,143 yang dapat ler....

Tapikan agak kurang dari Loan maybank yer...tentang bayaran pulak aku rasa lebih banyak komitment...
So tentukan pilihan anda bijak bijak

P/S: Adeihhh lepas nih aku dah tak mampu nak kira kes kes macam nih...Sorry tak leh nolong...tapi aku rasa dekat internet banyak lahh menda nih...Kalau tak pecahkan ruyung mana dapat sagunya








Loan ASB Maybank

Aku dah dapat info dari member aku,,
Begini caranya

Simpanan - 10K pada 2010
Nak kahwin - pada 2012
Belanja - 30K

So tengok dari atas dia memerlukan 20K dalam masa 2 tahun untuk achieve budget dia..so dia kena simpan 850 sebulan untuk memastikan hajat dia tersampai..Tetapi amatlah malang bagi dia kerana jumlah tersebut agak banyak dan tak mampu..Dia hanya mampu simpan 400 jer sebulan..So dengan nilai itu dalam masa 2 tahun hanyalah 9,600.Total 19,600 sahaja, dan tidak mencukupi..Lalu dia megambil keputusan seperti di bawah:

Buat loan ASB 190K dengan maybank byaran bulanan RM1,100
Tiap tiap bulan dia menggunakan 700(duit simpanan 10k) + 400(duit gaji) untuk bayar bulanan kat Maybank.Tahun pertama.
Tahun kedua, RM700(div ASB) + RM400(duit gaji) = RM1,100.
Layan sampai tamat 24 bulan.

Loan ammortize pd bulan ke-25 = RM181,564(Hutang dengan Maybank)
Nilai dalam ASB pd bulan ke-25 = RM212,986(7.5% div)
Jumlah bersih dapat = RM212,986 - RM181,564 = RM31,422


Itu jer dia buat,,dan dia bagi tahu dia dapat menjimatkan 50% dari simpanan tiap tiap bulan untuk menyelesaikan hajat beliau.

Itu sahaja, dari kawan aku..
Welcome ayip,,
Yang penting UTAMAKAN YANG UTAMA..

My diversify is:
ASB -LOAN
ASD/ASW -RESERVED MONEY+6MONTH BACKUP
B.RYT,B.PS1N,EMAS -MODAL MATI(ASET XLIH USIK)
PROPERTY,KWSP,INSYURAN -ASET TUA TUA NANTI
Originally Posted by NEMO
mebi bro leh buat 2 situasi.

A) tahun pertama duit sendiri, thn -2 , dividen byarkan
B) kedua2 tahun duit sendiri...dividen xkaco..



kalu terminate lepas 2 taun..mana untung? secara kasar modal B lagi banyak dari A
Sorry lambat reply,,aku mobile mode takdi..

OK untuk kes pertama:
A) tahun pertama duit sendiri, thn -2 , dividen byarkan
Pada bulan ke-25 Baki ASB ko selepas pembahagian dividen adalah = 216,140.
Ammortize loan ko dengan maybank ada 191,120

TOTAL KAU DAPAT 216,140 - 191,120 = 25,020
TOTAL MODAL KAU = 1,200 x 12 = 14,400
UNTUNG BERSIH = 25,020 - 14,400 = 10,620

So berapa ROI dia? (10,620/14,400)% = 74% tu..
Lagi tinggi dari unit-unit trust swasta yang ada tu..

OK untuk kes kedua:
B) kedua2 tahun duit sendiri...dividen xkaco..
Pada bulan ke-25 Baki ASB ko selepas pembahagian dividen adalah = 231,125.
Ammortize loan ko dengan maybank ada 191,120

TOTAL KAU DAPAT 231,125 - 191,120 = 40,005
TOTAL MODAL KAU = 1,200 x 24 = 28,800
UNTUNG BERSIH = 25,020 - 14,400 = 11,205
So berapa ROI dia? (11,205/28,800)% = 39%

So bezanya pada ROI yang kes pertama agak tinggi.
Dari segi duit pulak kes kedua,,kira fair lah sebab kes nih perlu modal banyak...

OK semoga dapat menolong anda


tq pada otai2 asb....syg od dah tk de
OD adalah facilities jer,,,
Guna lah peluang yang ada nih pun cukup,,x guna kenang masa lalu...

Yang easy tu,,rate sekarang x dapat 325...450lebih aku rasa..
3tahun kontrak dia xsilap aku lah..ker 2tahun jugak..
Pilih baik baik...ROI mungkin tinggi for RhB easy,, tapi end finance dia dapat xbesar..nasa tunggu lama,,,dsbnya..
Adioosss
Reply With Quote
  #4797  
Old 09-04-2011, 02:13 AM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 6,721
Poster Rank: #529
Thanked 413 Times
Active Level
My Mood:
Default

yg easy tak tau le..tk g survey lg....ni tgh mencr taktik terbaik....heheheh..
Reply With Quote
  #4798  
Old 09-04-2011, 02:14 AM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,331 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nsr7777 View Post
tq tn..mg dr siang td try reg kt forum ni..last2 br je dpt reg..mmg mengharapkan tn ikeda...tq..maaf ganggu..tq...
Usaha tangga kejayaan..
Bila berjaya nanti jangan lupa tolong orang,sedekah,buat baik pada masyarakat..
Insyallah berkat sampai kubur,,,
Reply With Quote
  #4799  
Old 09-04-2011, 02:16 AM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 6,721
Poster Rank: #529
Thanked 413 Times
Active Level
My Mood:
Default

tq..tu insyaallah...mcm cikgu ckp kat ank murid lak..hehehhe...
Reply With Quote
  #4800  
Old 09-04-2011, 03:09 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,331 Times
Active Level
Default 190k loan asb 10k duit sendiri

Quote:
Originally Posted by nsr7777 View Post
mengharapkan ade kire2 d pg hr dr tn ikeda..hehehhe,,,walaupon sy tau tn dh tk nk pecah kpla wt kire2,,,hehehehe,,seperti post yg blkg2hehehe

OK bro,,190K loan ASB vs 10K duit simpanan(700every month) + 400monthly
Kalau ko start bulan nih sign agreement..maka aku kira bulan lima kira start lah ok..

May-2011 kalau kira 2 tahun sepatutnya End May-2013 loan locking period tamat dengan Maybank.
Tapi Pembahagian div pada end December every year..

So tenure loan aku kira macamnihlahhh
2011 May-Dec(8bulan)
2012 Jan-Dec(12bulan)
2013 Jan-Dec(12bulan)
2014 Jan(menuai hasil)

Ammortize loan ko pada bulan ke-33 adalah RM178,573.00
Total duit dalam buku ASB pada 3-Jan 2014 adalah RM219,451.1
So total ko dapat selepas kensel loan tersebut adalah RM40,878

Lebih lah sikit sebab lebih 8 bulan

Last edited by ikeda; 09-04-2011 at 03:26 PM..
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
alphaOne (13-12-2012), nsr7777 (09-04-2011)
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:09 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE