Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,802
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,801
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,342
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 27-01-2010, 04:57 PM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,872
Poster Rank: #2139
Thanked 5 Times
Active Level
Default Berminat nak jadi agen Hartanah / Properties tapi bagaimana?

Assalamualaikum...

Izinkan saya bertanya dan minta maaf kalau thread macam ni dah ada... mungkin mod / admin boleh tolong pindahkan pertanyaan saya ni ke tempat yang lebih bersesuaian...

Saya berminat nak jadi agen perumahan / properties / bangunan / tanah tapi saya takde rumah atau bangunan atau tanah sendiri...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?

apa langkah berhati-hati yang saya kena ambil untuk menjadi agent perumahan ni?

saya tinggal kat arae Bandar Baru Bangi, Selangor... boleh tak cadangkan syarikat2 yang boleh saya cuba approach utk jadi agent...?

harap sesape yg berpengalaman tu tolonglah kongsi2 ilmu dan pengalaman berharga anda tu ye? Allah jua lah yang membalasnya.... Aminnn...
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 27-01-2010, 05:10 PM
fareast262 fareast262 is offline
Super Active Member

fareast262's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,894
Poster Rank: #986
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

ok jugak nih...atlis bley gak timba pengalaman dari ejen hartanah...
sp otai2 kat sini...
bley tunjuk ajar sket....
Reply With Quote
  #3  
Old 27-01-2010, 05:10 PM
Putra_Quezee Putra_Quezee is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Location: Jitra
Posts: 1,289
Poster Rank: #2942
Thanked 19 Times
Active Level
Default

q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi..
__________________
[COLOR="Red"][CENTER][SIZE="5"][B]Wait For New [COLOR="Blue"]ForexHunt[/COLOR] Malaysia Website[/B][/SIZE][/CENTER][/COLOR]

[SIZE="3"][B][COLOR="Magenta"]Forexhunt Malay Official Supporter[/COLOR][/B][/SIZE]
[SIZE="2"][COLOR="Red"][B][COLOR="Blue"]Contact[/COLOR] Me Via:
[COLOR="Black"]Ym :[/COLOR] putraquezee
[COLOR="Black"]Phone :[/COLOR] 0194374148[/B][/COLOR][/SIZE]
Reply With Quote
  #4  
Old 28-01-2010, 11:22 AM
waksir waksir is offline
Normal Member

waksir's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2007
Posts: 109
Poster Rank: #13670
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to waksir For This Useful Post:
alifreyes (07-11-2010)
  #5  
Old 28-01-2010, 11:35 AM
eiriz eiriz is offline
Normal Member

eiriz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2010
Posts: 210
Poster Rank: #9675
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

menarik.. nak try la
Reply With Quote
  #6  
Old 30-01-2010, 11:12 AM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,872
Poster Rank: #2139
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by waksir View Post
byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
thanx for info waksir...
exam tu memang berbayar ke? dan berapa harganya?
apa agensi yang mengawal selia benda2 macam ni?
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
  #7  
Old 30-01-2010, 11:26 AM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,872
Poster Rank: #2139
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Putra_Quezee View Post
q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi..
Q... boleh ajar tak cara2 camne u buat?
Thanx
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
  #8  
Old 31-01-2010, 09:14 AM
drumah.com drumah.com is offline
Normal Member

drumah.com's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 334
Poster Rank: #7430
Thanked 55 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by visi-sufi View Post
Assalamualaikum...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?
1. Nak jadi agent hartanah awak boleh pergi ke mana-mana real estate agency yang berdaftar.

2. Kebiasaanya agensi hartanah akan charge RM500 untuk yuran latihan. Kalau agensi tidak berape power selalunya dalam RM100-300. (Yuran latihan ini mengikut reputasi agensi)- kebiasaanya kita nak belajar masuk agensi yang charge RM500 keatas. kalau tak per caya cuba kita jumpa agent2 yang reputasi tinggi ni. Kenapa diorang popular. So nak belajar rahsia mereka awak kena bayar RM500. kalau agensi yang charge RM100-300 ini memang dari segi latihan disediakan tapi kurang sikit. kalau korang tak percaya korang pergi cuba.

3. Latihan dan kursus (jika ada exam) adalah internal punya program. Syarikat agensi yang akan kelolakan. Jadi x perlu risau sangat, sebab diorang akan buat dengan pantas latihan itu supaya anda boleh mula start promosi hartanah dengan segera.

4. Tidak perlu hartanah sendiri, pada permulaan awak mungkin boleh buat pasaran sewaan. biasanya agen2 jika dalam satu kompeni boleh share dengan anda listing2 hartanah mereka. jadi awak cuba jual kawan2 punya listing dulu. Bila dah ada listing sendiri baru nampak dia punya future prospectus. Buat permulaan share dulu dengan kawan.

5. Kebanyakkan agensi nak cari agen full time. tetapi ada juga agensi cari part timer. Cuma mungkin diorang x boleh ambil ramai part-timer sebab ada restriction / limitation dalam recruitment agent untuk real estate agency dkt malaysia. Sebab itu depa tak ambil orang sebarangan. Apa pun pada yang berminat awak kena explore dulu experiance ini, jangan cepat putus asa dan bila jadi estate agen, dan perlukan tools pemasaran boleh contact saya.

6. Syarikat agensi akan membahagikan kawasan tertentu pada anda, jadi jika syarikat anda bernaung itu adalah popular, kebanyakkan pemilik hartanah akan menghubungi mereka. Jika rumah pemilik itu berada didalam kawasan anda, syarikat agensi akan memberi sepenuh authority pada anda untuk menguruskan transaksi itu. Itulah keistimewaan berpayung pada agensi berdaftar popular.

Semoga berjaya...
Reply With Quote
The Following 14 Users Say Thank You to drumah.com For This Useful Post:
azanney (11-10-2010), cebisan (27-03-2011), darkkiller (02-02-2010), Hang B Hang F (11-10-2010), haudli (18-11-2014), jud1926 (05-08-2011), LEMANtheMAN (04-04-2011), niko (08-01-2011), otaida00taj (27-08-2010), Pakteh KL (29-03-2012), podgie (30-03-2010), selangorfc (10-05-2010), SifuSupersonic (29-07-2010), yoepitm (02-05-2010)
  #9  
Old 31-01-2010, 03:00 PM
am2020 am2020 is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,734
Poster Rank: #1452
Thanked 8 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...
Reply With Quote
  #10  
Old 31-01-2010, 05:54 PM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,872
Poster Rank: #2139
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by am2020 View Post
aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...
am... boleh kongsi ke macam mana cara am buat?
thanx
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:32 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE