Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 04-12-2016
Replies: 0
Views: 735
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,901
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,133
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 27-01-2010, 04:57 PM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,921
Poster Rank: #2260
Active Level
Default Berminat nak jadi agen Hartanah / Properties tapi bagaimana?

Assalamualaikum...

Izinkan saya bertanya dan minta maaf kalau thread macam ni dah ada... mungkin mod / admin boleh tolong pindahkan pertanyaan saya ni ke tempat yang lebih bersesuaian...

Saya berminat nak jadi agen perumahan / properties / bangunan / tanah tapi saya takde rumah atau bangunan atau tanah sendiri...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?

apa langkah berhati-hati yang saya kena ambil untuk menjadi agent perumahan ni?

saya tinggal kat arae Bandar Baru Bangi, Selangor... boleh tak cadangkan syarikat2 yang boleh saya cuba approach utk jadi agent...?

harap sesape yg berpengalaman tu tolonglah kongsi2 ilmu dan pengalaman berharga anda tu ye? Allah jua lah yang membalasnya.... Aminnn...
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 27-01-2010, 05:10 PM
fareast262 fareast262 is offline
Active Plus

fareast262's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,949
Poster Rank: #1074
Active Level
My Mood:
Default

ok jugak nih...atlis bley gak timba pengalaman dari ejen hartanah...
sp otai2 kat sini...
bley tunjuk ajar sket....
Reply With Quote
  #3  
Old 27-01-2010, 05:10 PM
Putra_Quezee Putra_Quezee is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Location: Jitra
Posts: 1,287
Poster Rank: #3174
Active Level
Default

q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi..
__________________
[COLOR="Red"][CENTER][SIZE="5"][B]Wait For New [COLOR="Blue"]ForexHunt[/COLOR] Malaysia Website[/B][/SIZE][/CENTER][/COLOR]

[SIZE="3"][B][COLOR="Magenta"]Forexhunt Malay Official Supporter[/COLOR][/B][/SIZE]
[SIZE="2"][COLOR="Red"][B][COLOR="Blue"]Contact[/COLOR] Me Via:
[COLOR="Black"]Ym :[/COLOR] putraquezee
[COLOR="Black"]Phone :[/COLOR] 0194374148[/B][/COLOR][/SIZE]
Reply With Quote
  #4  
Old 28-01-2010, 11:22 AM
waksir waksir is offline
Regular

waksir's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2007
Posts: 109
Poster Rank: #14362
Active Level
My Mood:
Default

byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
Reply With Quote
  #5  
Old 28-01-2010, 11:35 AM
eiriz eiriz is offline
Regular

eiriz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2010
Posts: 237
Poster Rank: #9569
Active Level
My Mood:
Default

menarik.. nak try la
Reply With Quote
  #6  
Old 30-01-2010, 11:12 AM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,921
Poster Rank: #2260
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by waksir View Post
byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
thanx for info waksir...
exam tu memang berbayar ke? dan berapa harganya?
apa agensi yang mengawal selia benda2 macam ni?
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
  #7  
Old 30-01-2010, 11:26 AM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,921
Poster Rank: #2260
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Putra_Quezee View Post
q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi..
Q... boleh ajar tak cara2 camne u buat?
Thanx
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
  #8  
Old 31-01-2010, 09:14 AM
drumah.com drumah.com is offline
Regular

drumah.com's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 384
Poster Rank: #7248
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by visi-sufi View Post
Assalamualaikum...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?
1. Nak jadi agent hartanah awak boleh pergi ke mana-mana real estate agency yang berdaftar.

2. Kebiasaanya agensi hartanah akan charge RM500 untuk yuran latihan. Kalau agensi tidak berape power selalunya dalam RM100-300. (Yuran latihan ini mengikut reputasi agensi)- kebiasaanya kita nak belajar masuk agensi yang charge RM500 keatas. kalau tak per caya cuba kita jumpa agent2 yang reputasi tinggi ni. Kenapa diorang popular. So nak belajar rahsia mereka awak kena bayar RM500. kalau agensi yang charge RM100-300 ini memang dari segi latihan disediakan tapi kurang sikit. kalau korang tak percaya korang pergi cuba.

3. Latihan dan kursus (jika ada exam) adalah internal punya program. Syarikat agensi yang akan kelolakan. Jadi x perlu risau sangat, sebab diorang akan buat dengan pantas latihan itu supaya anda boleh mula start promosi hartanah dengan segera.

4. Tidak perlu hartanah sendiri, pada permulaan awak mungkin boleh buat pasaran sewaan. biasanya agen2 jika dalam satu kompeni boleh share dengan anda listing2 hartanah mereka. jadi awak cuba jual kawan2 punya listing dulu. Bila dah ada listing sendiri baru nampak dia punya future prospectus. Buat permulaan share dulu dengan kawan.

5. Kebanyakkan agensi nak cari agen full time. tetapi ada juga agensi cari part timer. Cuma mungkin diorang x boleh ambil ramai part-timer sebab ada restriction / limitation dalam recruitment agent untuk real estate agency dkt malaysia. Sebab itu depa tak ambil orang sebarangan. Apa pun pada yang berminat awak kena explore dulu experiance ini, jangan cepat putus asa dan bila jadi estate agen, dan perlukan tools pemasaran boleh contact saya.

6. Syarikat agensi akan membahagikan kawasan tertentu pada anda, jadi jika syarikat anda bernaung itu adalah popular, kebanyakkan pemilik hartanah akan menghubungi mereka. Jika rumah pemilik itu berada didalam kawasan anda, syarikat agensi akan memberi sepenuh authority pada anda untuk menguruskan transaksi itu. Itulah keistimewaan berpayung pada agensi berdaftar popular.

Semoga berjaya...
Reply With Quote
  #9  
Old 31-01-2010, 03:00 PM
am2020 am2020 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,732
Poster Rank: #1609
Active Level
My Mood:
Default

aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...
Reply With Quote
  #10  
Old 31-01-2010, 05:54 PM
visi-sufi visi-sufi is offline
Active Member

visi-sufi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,921
Poster Rank: #2260
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by am2020 View Post
aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...
am... boleh kongsi ke macam mana cara am buat?
thanx
__________________
* Restructure / Refinance Your Credit Card + Get Cash - $$ - http://www.ezpayment2u.com *

Official Blog: http://www.ezpayment2u.com/blog/
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 04:08 AM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you