Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,083
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,683
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,121
More...
  #1  
Old 08-12-2009, 05:19 PM
hankeymeal hankeymeal is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 16
Poster Rank: #29093
Thanked 0 Times
Active Level
Default Borang 9 dan 49

Salam,

Saya mempunyai syarikat enterprise. Saya hanya mempunyai Sijil Kementerian Kewangan sahaja. Bagaimana untuk mendapatkan borang 9 dan 49? Apa itu borang 9 dan 49?

Sekian.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 08-12-2009, 06:41 PM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,097
Poster Rank: #197
Thanked 73 Times
Active Level
Default

borang 9 dan 49 adalah borang pendaftaran dan allocation syer untuk pengarah syarikat sdn bhd .. ko syarikat enterprise buat apa nak ada borang 9 dan 49 .. tak payah cari ..sebab tak ada.. lain la kalau ko daftar syarikat ko dengan sdn bhd.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 08-12-2009, 06:46 PM
MrMama MrMama is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Location: JaLaN2 CaRi MaKaN KaT KL Je
Posts: 1,633
Poster Rank: #2340
Thanked 7 Times
Active Level
Default

kalau nak beli barang dari supplier secara kredit diorang akan mintak la form 9 & 49
Reply With Quote
  #4  
Old 08-12-2009, 07:35 PM
hankeymeal hankeymeal is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 16
Poster Rank: #29093
Thanked 0 Times
Active Level
Default

maknanya syarikat enterprise memang tak akan ada borang 9 dan 49?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-12-2009, 01:25 AM
mohdradzi mohdradzi is offline
Active Member

mohdradzi's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,078
Poster Rank: #3320
Thanked 118 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mustopa_a View Post
borang 9 dan 49 adalah borang pendaftaran dan allocation syer untuk pengarah syarikat sdn bhd .. ko syarikat enterprise buat apa nak ada borang 9 dan 49 .. tak payah cari ..sebab tak ada.. lain la kalau ko daftar syarikat ko dengan sdn bhd.
Salam,

Pembetulan sedikit...

Borang 9 ..adalah Sijil Penubuhan bagi Syarikat Sdn. Bhd....mengandungi Nama syarikat, Nombor Syarikat, Tarikh Penubuhan dan Jenis Syarikat amnya.

Borang 49 ... adalah Borang yang menyatakan Senarai Nama Pengarah, Pengurus (jika ada) dan Setiausaha Syarikat, Alamat, Tarikh Lahir dan Jawatan dipegang.

Bagi Allocation Share (Pengagihan Saham) ... adalah Borang 24...yang menunjukkan berapa banyak saham yg telah dikeluarkan dan Dibenarkan ketika itu, Senarai Pemegang Saham Baru, Alamat dan Jumlah unit yang di pegang. Bagi mendapat jumah saham terkini boleh buat Company Search di SSM.

Kesemua Borang yg dinyatakan adalah dokumen2 bagi perniagaan berstatus Sdn. Bhd dan Berhad sahaja.

p/s: harap ini membantu
Reply With Quote
  #6  
Old 09-12-2009, 08:18 AM
muzani muzani is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,037
Poster Rank: #3416
Thanked 49 Times
Active Level
My Mood:
Default

sediakan salinan ssm yg 3 keping tu sahaja... sebab itu sahaja yg enterprise ada...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:42 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE