Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,679
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,362
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,542
More...
Reply
 
Thread Tools
  #231  
Old 22-11-2009, 11:18 PM
hafizuka hafizuka is offline
Well-Known
Member

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,803
Poster Rank: #519
Thanked 232 Times
Active Level
Default

Kalau baca buku Rich Dad Poor Dad dia ada citer tentangnya perlu sifu ni

Oleh itu silalah cari Rich Dad anda sekarang, kalau ada yang berjaya, jangan malu2 nak rapat dan jadikan sifu

tak rugi belajar ngan orang kaya
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #232  
Old 22-11-2009, 11:28 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,274
Poster Rank: #370
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bujal38 View Post
DK...sbenarnye..ko nak wat biz ape nih :P
bisnes? aku sambung bisnes jahit arwah mak aku je huhu...aku buka topik ni sebab nak belajar bende baru..
Reply With Quote
  #233  
Old 22-11-2009, 11:34 PM
hafizuka hafizuka is offline
Well-Known
Member

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,803
Poster Rank: #519
Thanked 232 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by darkkiller View Post
bisnes? aku sambung bisnes jahit arwah mak aku je huhu...aku buka topik ni sebab nak belajar bende baru..
alhamdulillah, bisnes tukang jahit eh, ko boleh emulate ZARA dari Mexico

harap2 ko boleh lawan Melium Group, Datuk Farah Khan punya company

----------------------------------------------------------------
The founder of Zara, Amancio Ortega, opened the first Zara store in 1975 in a central street in A Coruña.[3]

Its first store featured low-priced lookalike products of popular, higher-end clothing fashions. The store proved to be a success, and Ortega started opening more Zara stores in Spain. During the 1980s, Ortega started changing the design, manufacturing and distribution process to reduce lead times and react to new trends in a quicker way, in what he called "instant fashions". The company based its improvements in the use of information technologies and using groups of designers instead of individuals.[4]

In 1988, the company started its international expansion through Porto, Portugal. In 1989 they entered the United States and in 1990 France.

This international expansion was increased in the 1990s, with Mexico (1992), Greece (1993), Belgium and Sweden (1994), etc. until the current presence in over 70 countries.

Zara stores are company-owned, except where local legislation forbids foreigner-owned businesses. In those cases, Zara franchises the stores.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to hafizuka For This Useful Post:
buck rogers (30-11-2009), darkkiller (22-11-2009)
  #234  
Old 22-11-2009, 11:37 PM
thetu5 thetu5 is offline
Active Member

thetu5's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Location: segamat/johor-u.k/silver >"1malaysia"<
Posts: 1,472
Poster Rank: #2592
Thanked 26 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by hafizuka View Post
Kalau baca buku Rich Dad Poor Dad dia ada citer tentangnya perlu sifu ni

Oleh itu silalah cari Rich Dad anda sekarang, kalau ada yang berjaya, jangan malu2 nak rapat dan jadikan sifu

tak rugi belajar ngan orang kaya
rich dad poor dad dia suruh kita bezakan asset dan liabilty..mcmne biarkan org pndai bekerja tuk kita..klu baca skali mmg xdpt tgkp lagi ape yg dimaksudkn dlm buku tu secara tersirat..aku baca lebih 8x, tmbh lagi dgn game e-cashflow 101 dan 202,lagilah phm ape sbnrnya yg robert nk smpaikan..

klu e-game 202 lagi best psl mmg simulation tu detail mcmne kita nk kluar dari rat race,cmne nk generate cashflow,generate cash in hand tuk buat investment,cmne nk tau big deal n small deal dgn cmne nk beli stock and etc..
mmg complete..aku ade game tu,dpt pon free jer..xtau nk share link cmne..

aku prefer,train dlm game ni dlu.lyn e-game 101 sblm pergi ke 202..confirm,klu dpt kluar dlm simulation game ni,real life sure blh survive..
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to thetu5 For This Useful Post:
bujal38 (24-11-2009), hafizuka (22-11-2009)
  #235  
Old 22-11-2009, 11:40 PM
hafizuka hafizuka is offline
Well-Known
Member

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,803
Poster Rank: #519
Thanked 232 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by thetu5 View Post
rich dad poor dad dia suruh kita bezakan asset dan liabilty..mcmne biarkan org pndai bekerja tuk kita..klu baca skali mmg xdpt tgkp lagi ape yg dimaksudkn dlm buku tu secara tersirat..aku baca lebih 8x, tmbh lagi dgn game e-cashflow 101 dan 202,lagilah phm ape sbnrnya yg robert nk smpaikan..

klu e-game 202 lagi best psl mmg simulation tu detail mcmne kita nk kluar dari rat race,cmne nk generate cashflow,generate cash in hand tuk buat investment,cmne nk tau big deal n small deal dgn cmne nk beli stock and etc..
mmg complete..aku ade game tu,dpt pon free jer..xtau nk share link cmne..

aku prefer,train dlm game ni dlu.lyn e-game 101 sblm pergi ke 202..confirm,klu dpt kluar dlm simulation game ni,real life sure blh survive..
betul tu, aku dah baca buku dan main game 101 dan 202 tu, alhamdulillah memang membuka minda
Reply With Quote
  #236  
Old 22-11-2009, 11:48 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,274
Poster Rank: #370
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hafizuka View Post
alhamdulillah, bisnes tukang jahit eh, ko boleh emulate ZARA dari Mexico

harap2 ko boleh lawan Melium Group, Datuk Farah Khan punya company

Insyaallah kalau diberikan rezeki..aku satu ilmu jahit pun takde..cuma sempat belajar guna mesin je..sekarang ni tengah nak belajar sikit-sikit...tullah minat sampai lambat,disaat2 akhir pula tu..tapi takpe..semangat mak aku tu akan aku teruskan,dia takmau mesin jahit dia dijual (fuh rasa sedih plak)
Reply With Quote
  #237  
Old 22-11-2009, 11:48 PM
hafizuka hafizuka is offline
Well-Known
Member

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,803
Poster Rank: #519
Thanked 232 Times
Active Level
Default

tapi bagi aku kalau Kiyosaki takde Rich Dad dia sampai ke sudah tak reti nak buat duit

Dan di thread ni je kita boleh nampak macam mana kita sebenarnya masih tercari2 cara utk membina kekayaan

Cara utk membuat duit secara detail yang datang dari mulut orang yang dah buat dengan cara membuat duit yang datang dari seorang penceramah adalah berlainan

Sebab tu mat saleh kata, "those who can't do, teach" maknanya sape yang takleh buat, ajar orang supaya boleh buat

Lim Goh Tong, Bill Gates, Armancio Ortega, Sergey Brin, Syed Mokhtar, diorang ni jenis orang yang buat, tahu secara detail nak buat duit

Manakala pensyarah kat U (minta maaf ye profesor) hanya tahu bercerita secara teori tapi tak reti buat betul2, kalau tak dah lama profesor2 semua kaya

Oleh itu carilah Rich Dad anda sekarang, sebab aku dah main cashflow 101 202 dan baca banyak buku Robert Kiyosaki dan juga penulis2 lain, still ketinggalan di belakang member aku yang ada Rich Dad dia sendiri
Reply With Quote
  #238  
Old 23-11-2009, 12:01 AM
thetu5 thetu5 is offline
Active Member

thetu5's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Location: segamat/johor-u.k/silver >"1malaysia"<
Posts: 1,472
Poster Rank: #2592
Thanked 26 Times
Active Level
Default

once klu dh kluar dari rat race dlm game tu,baru kita nmpak mcmna duit mudah je mengalir kt kita..time tulah bru kita nk bukak franchise psl cash in hand dh byk..nk beli propety yg besar pon dh sedap psl modal dh besar..

cme starting point jer yg suffer ckit..kne generate cash,develop cashflow tiap2 bulan via properties yg kita sewakn tu,duit royalty,dgn gaji tiap2 bulan yg kita dpt..pastu nk tmbh cash lagi,masuk market stock dan jual property yg kita ade jika lebih dari MV,dan kita jgk kne minimize expenses tuk pembyaran liability kita tiap2 bln..

starting jgn beli dlu rumah/kereta mhl2,sakit nnt nk kne maintain byr tiap2 bulan..kt situ pon klu kita join biz,tp xdtgkn cashflow tiap2 bln mmg xberbaloi kita join..baik abaikan jer..once cashflow dh boleh cover expenses,dah senang nk tmbhkn cash tu..pastu ade pluang trus smbar psl cash dah ade byk..

boleh mental jgk oo main game ni sblm nk kluar rat race,smpi thp aku matikan pc sbb pressure pnye psl..pdhl simulation je tu..
Reply With Quote
  #239  
Old 23-11-2009, 12:02 AM
baby_merc baby_merc is offline
Active Member

baby_merc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Location: kota bharu
Posts: 1,029
Poster Rank: #3461
Thanked 11 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalau ada modal, pi seminar en. aziz CFP atau akpk.
Arrange balik you punya financial. Dari situ you boleh tau brape banyak sebenarnya duit you boleh saving every month. Member i dah join program en. aziz cfp, tak sangka setiap bulan dia boleh simpan 75% drp gaji dia ke akaun asb. Bukan apa, takut you terjebak dalam skim pelaburan yang berisiko kena bann...
Reply With Quote
  #240  
Old 23-11-2009, 12:08 AM
hafizuka hafizuka is offline
Well-Known
Member

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,803
Poster Rank: #519
Thanked 232 Times
Active Level
Default

huhuhuhuhu betul2, walaupun main game kat laptop je tapi best Cashflow 101 dan 202 tu, aku dapat game tu dari En Rhoma Irama kat forum bicarajutawan.com

alhamdulillah skang aku dapat bagi orang tua aku 1500 dan simpan bulan2 5000

cara dia senang je, kurang dan semakin kurangkan perbelanjaan/liabiliti dan tambahkan income dengan cara beli property, saham yg bagi dividen, dan bisnes

perjalanan utk keluar dari rat race masih jauh, sebab dividen dari ASB dan TH baru leh bagi aku dalam 3k sahaja sebulan

aku harap dalam 5 tahun lagi income dari dividen ASB dan TH leh bagi aku 10k sebulan, baru aku anggap aku dah keluar dari rat race
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:20 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE