Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-11-2009, 12:22 AM
ammal07 ammal07 is offline
Super Active

ammal07's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2008
Posts: 5,070
Thanks (Received): 367
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Kebatilan & Kemungkaran Dalam Berzanji ( 1 & 2 )

assalamualaikum...

dalam dok sebok-sebok memperkatakan masalah wahabi, kita tinjau amalan turun-temurun yang sering diamalkan oleh masyarakat kita,terutamanya di kampung-kampung, iaitu amalan berzanji...

sekali lagi kita undang penceramah kontroversi kita ustaz Rasul Dahari....

playlist
http://www.youtube.com/view_play_lis...dalam+berzanji

Kebatilan & Kemungkaran Dalam Berzanji ( 1 )_ Ustaz Rasul Dahari
1 http://www.youtube.com/watch?v=Qvg_M...eature=related
2 http://www.youtube.com/watch?v=957SS...eature=related
3 http://www.youtube.com/watch?v=tWGw5...eature=related
4 http://www.youtube.com/watch?v=vl8az_n0oAs
5 http://www.youtube.com/watch?v=Rk5PRGPheL4
6 http://www.youtube.com/watch?v=RnKoPUvlGSs
7 http://www.youtube.com/watch?v=Fr2-Ci_URUo
8 http://www.youtube.com/watch?v=E9bVh9w3ZX8

kebatilan & kemungkaran Dalam Berzanji ( 2 )- Ustaz Rasul Dahari
1 http://www.youtube.com/watch?v=3Us9X...eature=related
2 http://www.youtube.com/watch?v=ScZQ0qWdNcY
3 http://www.youtube.com/watch?v=VPB5tdNaOrU
4 http://www.youtube.com/watch?v=JMXhb3hpd1U
5 http://www.youtube.com/watch?v=A63tUGMX878
6 http://www.youtube.com/watch?v=Zexb0...eature=related
7 http://www.youtube.com/watch?v=OcuF9KnvD8c&NR=1
8 http://www.youtube.com/watch?v=MSiAAUcQl04&NR=1

Last edited by ammal07; 11-01-2010 at 08:40 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-11-2009, 12:40 AM
hafizuka hafizuka is offline
Super Active

hafizuka's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,953
Thanks (Received): 231
Likes (Received): 25
Active Level
Default

http://bahrusshofa.blogspot.com/2009...-barzanji.html

Mawlid Barzanji telah masyhur di rantau sebelah kita. Amalan membacanya telah menjadi tradisi masyarakat kita di alam Melayu ini. Ketibaan bulan kelahiran Junjungan Nabi s.a.w. memeriahkan lagi majlis-majlis pembacaan kitab Mawlid Barzanji dan alhamdulillah ianya masih berkekalan sehingga ke saat ini, walaupun dikecam dan disesatkan oleh puak kaum mudah. Sungguh mengherankan bila membaca kitab sirah yang sarat dengan mahabbatur rasul, tiba-tiba hendak diharamkan sebab kononnya bid`ah, kononnya ada unsur pengagungan yang berlebihan, kononnya ada syirik, sedangkan apa yang didakwa syirik dan berlebihan itu hanyalah kesalahan mereka dalam memahami kata-kata Imam al-Barzanji akibat kail mereka yang hanya sejengkal untuk menduga lautan dalam ...Allahu ... Allah. Syukurlah, amalan bermawlid, bermarhaban dan membaca Barzanji telah mendapat sokongan dan dokongan para ulama kita antaranya seperti di Sarawak ini oleh almarhum Shohibus Samahah Datuk Haji Abdul Kadir Hassan. Datuk Kadir Hassan dalam fatwanya menyatakan:-
Soalan:-

Apa pandangan Islam terhadap zikir marhaban seperti diamalkan masyarakat Islam pada hari ini ?

Jawapan:-

Pada hakikatnya adalah merupakan sebagai puji-pujian dan mengucap salawat dan salam kepada Junjungan s.a.w.
Berdiri ketika sampai kepada bacaan Nabi dilahirkan lalu membawa "Marhaban Jaddal Husaini", "Ashraqal Badru 'Alaina" dan lain-lain seterusnya sebagai menghormati Nabi Muhammad s.a.w. adalah amalan-amalan yang baik dan tiada sekali-kali terlarang di dalam syarak, asal jangan berubah kalimat-kalimatnya yang boleh merosak makna.

Sayyid Zaini Dahlan, Mufti Besar Imam Syafiee di Mekah (wafat 1304H) berpendapat bahawa mengadakan Maulud Nabi dengan membaca kisah-kisah baginda dan berdiri dan membesarkan Nabi s.a.w. adalah suatu hal yang baik. Dan telah mengerja seperti itu banyak dari ulama-ulama yang menjadi ikutan Ummah. (I`anatuth Tholibin, Juz III halaman 363).
Imam Taqiyuddin as-Subki, seorang ulama yang terbesar dalam Mazhab asy-Syafiee (wafat tahun 657H) juga berpendapat bahawa berdiri ketika mendengar kisah Nabi dilahirkan adalah suatu pekerjaan yang baik demi menghormati Nabi.

Pendeknya tiadalah diragu-ragukan bahawa mengadakan Zikir Marhaban seperti yang berlaku di dalam masyarakat kita tiadalah sekali-kali tertegah dalam syarak malah ianya adalah termasuk di dalam pekerjaan yang baik.
Selain almarhum Mufti Sarawak tersebut, Shohibus Samahah Datuk Haji Mohd. Yunus bin Mohd Yatim, mufti ke-3 Negeri Melaka, turut mendokong amalan Barzanji. Beliau menyatakan:-

Soalan:
Apakah hukumnya membaca barzanji yang diamalkan di negeri ini? Ada yang mengatakan baik kerana mengingati sejarah Rasulullah, juga memuliakan Rasulullah.

Jawapan:

Adalah dimaklumkan bahawa bacaan barzanji telah menjadi satu tradisi keagamaan bagi masyarakat Islam di sebelah sini dan ia adalah dianggap salah satu cabang kebudayaan Islam. Kitab barzanji yang dibaca itu mengandungi sejarah hidup Rasulullah (Sirah Nabawiyyah) selain daripada puji-pujian bagi Rasul junjungan alam. Membacanya dapat pahala dengan niat hendak mengetahui sejarah hidup Rasulullah yang mana percaya kepada Rasul salah satu Rukun Iman. Orang Islam hendaklah mengetahui Rasulullah, ayahanda dan bonda juga anak-anaknya walaupun kebanyakan umat Islam di negeri ini yang membaca barzanji tidak faham ertinya tetapi bacaan-bacaan mereka betul dan tidak lari dari ayat-ayat yang berkenaan. Oleh itu, membaca barzanji diberi pahala kepada yang membacanya kerana ada kaitan dengan sejarah Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam dan memuliakan Rasul utusan Allah itu, sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan para mala’ikat-Nya mengucap salawat atas Nabi. Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah salawat dan salam ke atasnya.”
Oleh itu, wahai ikhwah, janganlah terpedaya dengan kata-kata kaum yang suka bermudah-mudah dalam urusan agama ini. Dalam bab makan-minum tak mau pulak mereka nak bermudah-mudah, semua nak sodap, nak nyaman, bila masuk bab agama, senang je lidah tak bertulang mereka mengeluarkan - "tak pa Islam itu mudah". Ungkapan yang benar tetapi yang dikehendaki mereka dengannya adalah kebatilan. Moga Allah memberi mereka hidayah atau memusnahkan mereka agar padam fitnah yang menimpa umat beragama. Selamat Menyambut Mawlidur Rasul s.a.w., meriahkanlah sambutannya walau karihal Wahhabiyyun.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-11-2009, 04:51 AM
deaftonejoe deaftonejoe is offline
Active Member

deaftonejoe's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,349
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

mereka ni sibuk utk mengecam bende2 yg pade pandangan mereka bida'ah.. tp yang terang2 wat dosa besar berzina, minum arak dikalangan orang islam xpulak cube ditegah.. itu lebih utama kepada alim ulamak dan orang islam.. cube ramai2 g duduk kat hard rock cafe, kat bangsar, bukit bintang mencr org islm tuk ditarbiahkan.. di bw kepangkal jalan.. lebih pahala dan lebih utama.. kesian kat anak2 muda kita..
Aku kurang setuju pasal bab2 berzanji ini.. sbb aku org johor.. ini semua adalah lumrah bg masyarakat johor.. hari raya ada bacaan marhaban dan berzanji.. hari maulud pun sm.. pdaku ini selain dr memuji keaonan Allah dan rasullullah ia juga dpt mengeratkan silaturrahim sesama umat islam..xkira parti politik kerana pd ms inile aku dpt lihat xkira ko pas ke umno ke bersm2 menjayakan.. seronok ngk.. walaupun johor adalah kubu kuat umno tp aku ngkdieorg xkesah yang pntg hidup mesti bermasyarakat.. xkan ko mati nak tanam sendiri.. jd melalui marhaban inile sesuatu masyarakat berpadu.. tp skg dah kurang amalkan.. cume kat kampung dan felda-felda je kalu kat bandar ade gak tp kurang.. kalu kat batu pahat tu smpi ke kampung sebelah kekadang smpi 2-3 hr baru habis marhaban dan berzanji dan mereka namakan ini BARAAN.. ms ni gak kite leh ngk sape yg susah dan sape yg senang.. jd le le nolong.. aku xphm fahaman wahabi ni.. nk mudahkan semua tp xkene care..
Reply With Quote
  #4  
Old 04-11-2009, 05:30 AM
mahir79 mahir79 is offline
Active Member

mahir79's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,732
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Ammal07

Berzanji ke buat party minum arak?

Berzanji ke main dam kat warung?

Berzanji ke main wayang kulit

Kalau berzanji itu perkara mungkar..... jadi maknanya
Wayang kulit, bersyair, teater, mak yong, gamelan, music..
semua lagi maha haram....

kenapa ko tak pertikaikan benda benda ni??

Soalan untuk AMmal07 - apa hukumnya Wayang kulit, bersyair, teater, mak yong, gamelan, music, baca sajak????

HARUS? MAKRUH? HARAM?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-11-2009, 05:51 AM
swingerfx swingerfx is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,242
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

x abis2 ustazzzzzzzzzzzz youtube ni.aka ustazzzz copy paste...
__________________
[URL="http://www.exnessmy.webs.com"][CENTER][B][SIZE="4"][COLOR="Red"]OFFICIAL IB EXNESS[/COLOR][/SIZE][/B][/CENTER] [CENTER][B]ym: aku_pedagang HP: 0178844269[/B][/CENTER][/URL]
[CENTER][B][COLOR="Red"]SMS AKU untuk tawaran menarik jika join exness dgn aku[/COLOR] :)cgrock :)paid[/B][/CENTER]
[CENTER][B][COLOR="Red"][SIZE="4"][URL="http://exnessmy.webs.com/"]Exness malaysia site[/URL][/SIZE][/COLOR][/B][/CENTER]
Reply With Quote
  #6  
Old 04-11-2009, 05:57 AM
ammal07 ammal07 is offline
Super Active

ammal07's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2008
Posts: 5,070
Thanks (Received): 367
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by swingerfx View Post
x abis2 ustazzzzzzzzzzzz youtube ni.aka ustazzzz copy paste...
orang yang bijak ialah orang yang tahu menggunakan teknologi moden untuk tujuan kebaikan...
Reply With Quote
  #7  
Old 04-11-2009, 06:06 AM
swingerfx swingerfx is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,242
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ammal07 View Post
orang yang bijak ialah orang yang tahu menggunakan teknologi moden untuk tujuan kebaikan...
ya..kamu mmg bijak..syabas
__________________
[URL="http://www.exnessmy.webs.com"][CENTER][B][SIZE="4"][COLOR="Red"]OFFICIAL IB EXNESS[/COLOR][/SIZE][/B][/CENTER] [CENTER][B]ym: aku_pedagang HP: 0178844269[/B][/CENTER][/URL]
[CENTER][B][COLOR="Red"]SMS AKU untuk tawaran menarik jika join exness dgn aku[/COLOR] :)cgrock :)paid[/B][/CENTER]
[CENTER][B][COLOR="Red"][SIZE="4"][URL="http://exnessmy.webs.com/"]Exness malaysia site[/URL][/SIZE][/COLOR][/B][/CENTER]
Reply With Quote
  #8  
Old 04-11-2009, 06:18 AM
WangEmas WangEmas is offline
Active Plus

WangEmas's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2009
Posts: 3,519
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wahabi lagi..
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 04-11-2009, 09:44 AM
fahim fahim is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2007
Posts: 123
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Amalan yang membawa kebaikan sering dipertikaikan. Kaedah membaca berzanji adalah amalan mulia. Kebangkitan arus muzik moden telah meresap jauh di kebanyakan masyarakat kita dan ianya ditokok tambah oleh wujudnya sebilangan alim ulamak yang berfahaman tertentu menyanggah kebaikan berzanji menjadikan penganut islam di Malaysia terkeliru. Benda yang baik diketepikan tetapi perkara yang terang-terangan mungkar tidak dibincangkan.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-11-2009, 10:07 AM
jasma jasma is offline
Super Active

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 5,072
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ammal07 View Post
orang yang bijak ialah orang yang tahu menggunakan teknologi moden untuk tujuan kebaikan...
tuan...
menuntut ilmu ni kena berguru...
x salah guna teknologi...
tapi menuntut ilmu thru google n youtube tu x berapa digalakkan...
kang aku kata bidaah cara belajar Islam guna ustaz googles kang ko marah laks...
kenapa kita kena berguru?
kenat cari sendiri jawapan utk diri sendiri...
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump