Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 14-10-2009, 04:02 PM
faizal_bulat faizal_bulat is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Location: Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
Posts: 3,920
Thanks (Received): 164
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default "Kewangan Islam" Adakah Sistem Kewangan Islam Sekarang Berlandaskan Islam?

Bai Bithaman Ajil beban peminjam
Quote:

GEORGETOWN: Bank Negara Malaysia (BNM) perlu mencari alternatif terbaik bagi melindungi pelanggan pembiayaan rumah Bai Bithaman Ajil (BBA) yang gagal membayar pinjaman.

Dekan Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Ahmed Kameel Mydin Meera, berkata BNM perlu bertindak supaya orang ramai yang meletakkan kepercayaan kepada sistem itu tidak mengalami kerugian.

Ketika ini, peminjam yang gagal membayar balik pinjaman melalui pembiayaan BBA akan berakhir dengan beban yang lebih teruk berbanding pinjaman perumahan konvensional.

Beliau memberi contoh kes seorang peminjam yang membeli sebuah kondominium yang sedang dalam pembinaan berharga RM249,000 tetapi melalui perjanjian BBA bank berkenaan menjual kepadanya dengan harga RM744,766.

Malangnya, projek itu terbengkalai tetapi bank sudah membayar RM9,543 kepada pemaju. Bebanan itu kini terletak di bahu peminjam yang perlu membayar balik RM505,368.

"Peminjam itu menawarkan untuk membayar balik kepada bank sebanyak RM10,000 tetapi bank menuntut sebanyak RM505,368," katanya pada sidang media di pejabat Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) di sini, semalam.

Hadir sama, Presiden CAP, SM Mohamed Idris.

BBA adalah pembiayaan yang mana pengguna menjual harta yang ingin dibeli kepada bank sebelum bank menjual semula kepadanya dengan harga yang lebih tinggi.

Kebanyakan bank yang menyedari masalah itu, menukar semula pembiayaan itu kepada konsep Musharakah Mutanaqisah yang memberi kelebihan kepada peminjam yang gagal supaya tidak berakhir dengan jumlah hutang yang tinggi.

Ahmed Kameel berkata, jumlah pembayaran semula sangat tinggi dan ia boleh memberi kesan ketika kegawatan ekonomi.

Sehubungan itu, katanya BNM perlu memastikan rebat yang diberikan adalah besar kepada peminjam yang gagal membayar supaya pengurangan pinjaman dapat diberikan secara adil tanpa campur tangan bank yang berat sebelah.
Salam to all,

Aku ada sedikit topik yg aku rasa perlu dibincangkan berkaitan kewangan islam di negara ini.
Semua sedia tahu dalam malaysia ni kebanyakan bank2 konvensional ada islamic devision nya sendiri, sebagai contoh HSBC ngan HSBC Amanah, OCBC ngan OCBCAmin nye..
Dan Semua sedia maklum kita diberi pilihan untuk memilh bankkonvensional ataupun islamic untuk keperluan kewangan kita..

Tetapi dalam memastikan kehidupan kita ini sebagai umat islam, kita sentiasa memantau perkara halal dan haram dalam kehidupan seharian ini.. So berbalik pada institusi kewangan tadi, ada yg mengatakan konvensional itu haram, dan yg islamic itu halal..

Maka ingin saya bertanya pada mereka yg mahir dalam kewangan islam, sebab saya bukan dari bidang itu, adakah konsep kewangan islam di malaysia sekarang betul-betul islam? maksud saya mematuhi hukum syarak?

Diatas saya quote kan satu artikel dari Berita Hairan..

Please discuss ngan penuh berhemah..
__________________
[URL="http://www.fxclearing.com/ib/********"][COLOR="Red"][SIZE="5"][B][CENTER]40% Bonus For Malaysian Trader[/CENTER][/B][/SIZE][/COLOR][SIZE="5"][/URL][CENTER][URL="http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=125629"][COLOR="Lime"][B]Tolong jual umah aku, aku bg upah 2%[/B][/COLOR][/URL][/CENTER][/SIZE]
[CENTER][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=13826"][COLOR="Red"]Build Up Your Money With FXClearing
40% BONUS For Malaysian Forex Trader
YM / Skype: mad_faizal/muhammad.faizal2[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
Thanks haqeem thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 14-10-2009, 04:14 PM
TT TT is online now
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 119,585
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 10597
Active Level
My Mood:
Default

aku pun krg paham..kenapa interest atau keuntungan yg dikenakan dlm islamic banking lebih tinggi hingga membebankan peminjam..


dulu time amik degree aku belajar subjek islamic finance..byk benda2 yg aku tak setuju sangat psl islamic banking..bukan menolak kaedah islamic ni..cume kalau ikut logik pun mmg membebankan..ade unsur2 or propaganda nak menjatuhkan perbankan islam or wat aku pun xtau..
Reply With Quote
  #3  
Old 14-10-2009, 04:16 PM
tokputih tokputih is offline
CG Top Poster Club

tokputih's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Apr 2008
Posts: 25,803
Thanks (Received): 520
Likes (Received): 52
Blog Entries: 4
Active Level
My Mood:
Default

sistem tu dah betul.. tapi pelaksanaan tu yang melampau. sangat... bukan membantu tapi menyusahkan...
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 14-10-2009, 04:23 PM
faizal_bulat faizal_bulat is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Location: Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
Posts: 3,920
Thanks (Received): 164
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

sememangnya mencari yg halal itu satu kewajipan bukan..
aku bukan sokong sgt bank2 konvensional, aku cuba menaikkan kewangan islam, tetapi ada institusi yg menggunakan konsep "Islam" ini untuk mencari keuntungan..

berbalik soal mahal dan murah? yg mahal adalah halal, dan yg murah adalah haram (betul ke ayat aku ni).. mana pilihan korang untuk memilh institusi bank yg islamic @ konvensional?
__________________
[URL="http://www.fxclearing.com/ib/********"][COLOR="Red"][SIZE="5"][B][CENTER]40% Bonus For Malaysian Trader[/CENTER][/B][/SIZE][/COLOR][SIZE="5"][/URL][CENTER][URL="http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=125629"][COLOR="Lime"][B]Tolong jual umah aku, aku bg upah 2%[/B][/COLOR][/URL][/CENTER][/SIZE]
[CENTER][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=13826"][COLOR="Red"]Build Up Your Money With FXClearing
40% BONUS For Malaysian Forex Trader
YM / Skype: mad_faizal/muhammad.faizal2[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
  #5  
Old 14-10-2009, 04:34 PM
T2T T2T is offline
Super Active

T2T's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2008
Posts: 6,928
Thanks (Received): 112
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

aku pun bukan lah pakar dalam bidang nih,

Sistem BBA nih dah patutnya dilupuskan, sebab konsep kontrak pinjaman berdasarkan beli dan jual

Konsep MMP (Musharakah Mutanaqisah Partnership), pulak kontrak partnership, untung rugi, sama2lah customer dan bank tanggung..

kat negara2 timur tengah, BBA ni dah tak pakai, kebanyakan pakai MMP, kat asia tenggara je masih pakai.
__________________
Call/WhatsApp: 019-37773-07
Reply With Quote
  #6  
Old 14-10-2009, 04:49 PM
faizal_bulat faizal_bulat is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Location: Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
Posts: 3,920
Thanks (Received): 164
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by T2T View Post
aku pun bukan lah pakar dalam bidang nih,

Sistem BBA nih dah patutnya dilupuskan, sebab konsep kontrak pinjaman berdasarkan beli dan jual

Konsep MMP (Musharakah Mutanaqisah Partnership), pulak kontrak partnership, untung rugi, sama2lah customer dan bank tanggung..

kat negara2 timur tengah, BBA ni dah tak pakai, kebanyakan pakai MMP, kat asia tenggara je masih pakai.
ok, aku paham tapi adakah dengan menukar konsep itu sudah menjadikan sistem tersebut berlandaskan islam? contoh konvensional panggil BLR, islamic panggil BFR, kadar faedah, kadar keuntungan? nilai yg sama tp halal dan haram.. patut kah?
__________________
[URL="http://www.fxclearing.com/ib/********"][COLOR="Red"][SIZE="5"][B][CENTER]40% Bonus For Malaysian Trader[/CENTER][/B][/SIZE][/COLOR][SIZE="5"][/URL][CENTER][URL="http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=125629"][COLOR="Lime"][B]Tolong jual umah aku, aku bg upah 2%[/B][/COLOR][/URL][/CENTER][/SIZE]
[CENTER][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=13826"][COLOR="Red"]Build Up Your Money With FXClearing
40% BONUS For Malaysian Forex Trader
YM / Skype: mad_faizal/muhammad.faizal2[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
  #7  
Old 14-10-2009, 04:51 PM
qba437 qba437 is offline
CG Top Poster Club

qba437's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Oct 2008
Location: stateless..no country..no identity
Posts: 32,539
Thanks (Received): 92
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku masih gak konfius pasal kewangan islam yang diamalkan oleh bank2 di negara kita
Reply With Quote
  #8  
Old 14-10-2009, 04:52 PM
kuhik kuhik is offline
CG Top Poster Club


 
Trader Rating: (14)
Join Date: Jun 2007
Location: Bumi Tuhan
Posts: 39,196
Thanks (Received): 1066
Likes (Received): 44
Active Level
My Mood:
Default

bagi saya, perbankan Islam yang ada sekarang ini adalah alternatif kepada perbankan konvensional yang jelas ada RIBA yang HARAM.

perbankan konvensional ini sudah lama wujud di Malaysia, hampir 300-400 tahun lagi. berbanding perbankan Islam moden yang hanya wujud kurang daripada 50 tahun. dengan kata lain, dana-dana yang ada pada perbankan Islam tidaklah sekukuh perbankan konvensional.

tambahan pula, perbankan Islam hari ini adalah lahir daripada perbankan konvensional. terdapat satu dalam kaedah Fiqh (tak ingat apa nama dia), di mana yang HARAM juga boleh melahirkan yang HALAL.

so, elakkan riba, gunakanlah alternatif Islamik yang ada.
__________________
Quote:
Nabi berpesan : "sesungguhnya aku bimbang ke atas kamu orang yang lebih DASYAT daripada DAJJAL"
Sahabat : "siapa mereka itu?"
Nabi : "mereka ialah ULAMAK JAHAT"
Reply With Quote
  #9  
Old 14-10-2009, 04:53 PM
WangEmas WangEmas is offline
Active Plus

WangEmas's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2009
Posts: 3,519
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

itu le pasal, interest dalam pinjaman Islamic lebih membebankan berbanding konvensional. antara 7-8% plak tu..
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 14-10-2009, 04:59 PM
kuhik kuhik is offline
CG Top Poster Club


 
Trader Rating: (14)
Join Date: Jun 2007
Location: Bumi Tuhan
Posts: 39,196
Thanks (Received): 1066
Likes (Received): 44
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by WangEmas View Post
itu le pasal, interest dalam pinjaman Islamic lebih membebankan berbanding konvensional. antara 7-8% plak tu..
betul, tapi ini adalah risiko yang terpaksa ditanggung oleh perbankan Islam.

berbanding dengan rate konvensional, interest konvensional boleh berubah mengikut keadaan ekonomi semasa. kalau kita tengok masa kegawatan ekonomi 1998 hari tu, mana-mana yang pinjam dengan cara konvensional memang sampai diisytiharkan muflis. rate naik 100%-200%. rate yang berubah hanyalah rate perbankan Islam.

lagipun, yang menetapkan rate interest ni bukan pihak bank, tapi BNM yang tetapkan rate setiap tahun

jadi, bab rate tinggi ni jangan salahkan pihak bank Islam, salahkan BNM heheheh
__________________
Quote:
Nabi berpesan : "sesungguhnya aku bimbang ke atas kamu orang yang lebih DASYAT daripada DAJJAL"
Sahabat : "siapa mereka itu?"
Nabi : "mereka ialah ULAMAK JAHAT"
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump