Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,684
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,365
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,546
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-10-2009, 01:43 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default ` Kedai Fotostat + Internet

salam..

entah aku terpikir lak masa drive ke tempat keja tadi...

Kedai fotostat+internet(cybercafe)

aku nak tanya pada forumer CG tentang bisnes ni.. sekarang aku keja kilang makan gaji.. tapi berminat nak run offline bisnes cam ni,, .. sebab bagi aku ianya menguntungkan jika kena pada tempatnya.. caranya ,... frankly speak aku zero bab bisnes sebab aku engineering background ,,, tapi tau jugak sales tu apa... marketing tu apa..

so nak setup company pun tak tahuu.. .. so jika aku ada modal.. this is the bisnes that im doing.. itu yg aku nak ajak korang semua berdiskusi di sini...

nak tanya kepada sesapa yg tgh run kedai camni tentang banyak aspek dan segi... byk persoalan dalam kpala ni. . .

kat sini aku apply concept 4W1H ok.. back to basic,,.. kalu ada soalan aku yg merepek & tak logikkk tu tak yah la jawab

1. What
2. Where
3. Who
4. When
5. How

let me make it clear ...

1. WHAT -
+ kedai jenis apa ni?? trading?? runcit??
+ kena apply lesen apa?? sebab setau aku larr.. kalu ada CyberCafe sekarang kena apply lesen hiburan .. tul kerr??
+ apa initial step yg perlu aku buat utk setup kedai jenis ni??
+ apa lagi barang aku nak jual selain sevis potostet dan internet??


2. WHERE -
+ lokasi mana yg sesuai utk run???
+ kalu sewa kedai tingkat mana sesuai?? atas? bawah??


3. WHO -
+ dah stabil nanti sapa nak run??
+ perlukah aku upah orang utk bantu??
+ siapa customer aku nanti??
+ siapa supplier aku nanti??? yg aku tau mesin potostet ni bule di sewa..


4. WHEN -
+ bila pulak waktu yg sesuai utk bukak kedai ni?? operating hours???


HOW -
+ how much? - berapa initial modal kena prepare?? termasuk sewa..
+ how much? - berapa lak gaji pembantu aku tu??
+ how much? - kalu aku ada rm10k allocated utk beli PC, berapa byk PC aku dapat??
+ how much? - utk permulaan, berapa byk mesin potostet kena ada?
+ how to market/promote??
+ how to - macam mana nak kasi bisnes ni run consistently...(maksudnya profit tu maintain) so bule la aku tambahkan branch dia lagi nanti..
+ how to - macam mana nak pelbagaikan kedai ni nanti??? (nak kembangkan kedai)
+ how to - macam mana nak daftarkan perniagaan ni??

setakat ni itu jekk persoalan yg bermain di kepala.. nanti kalu ada lagikk aku akan update..


---->harap˛ ada la orang reply..

Last edited by tebbaloi; 07-10-2009 at 01:51 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-10-2009, 02:20 AM
faizal_bulat faizal_bulat is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Location: Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
Posts: 3,919
Poster Rank: #971
Thanked 166 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tebbaloi View Post
salam..

entah aku terpikir lak masa drive ke tempat keja tadi...

Kedai fotostat+internet(cybercafe)

aku nak tanya pada forumer CG tentang bisnes ni.. sekarang aku keja kilang makan gaji.. tapi berminat nak run offline bisnes cam ni,, .. sebab bagi aku ianya menguntungkan jika kena pada tempatnya.. caranya ,... frankly speak aku zero bab bisnes sebab aku engineering background ,,, tapi tau jugak sales tu apa... marketing tu apa..

so nak setup company pun tak tahuu.. .. so jika aku ada modal.. this is the bisnes that im doing.. itu yg aku nak ajak korang semua berdiskusi di sini...

nak tanya kepada sesapa yg tgh run kedai camni tentang banyak aspek dan segi... byk persoalan dalam kpala ni. . .

kat sini aku apply concept 4W1H ok.. back to basic,,.. kalu ada soalan aku yg merepek & tak logikkk tu tak yah la jawab

1. What
2. Where
3. Who
4. When
5. How

let me make it clear ...

1. WHAT -
+ kedai jenis apa ni?? trading?? runcit??
+ kena apply lesen apa?? sebab setau aku larr.. kalu ada CyberCafe sekarang kena apply lesen hiburan .. tul kerr??
+ apa initial step yg perlu aku buat utk setup kedai jenis ni??
+ apa lagi barang aku nak jual selain sevis potostet dan internet??


2. WHERE -
+ lokasi mana yg sesuai utk run???
+ kalu sewa kedai tingkat mana sesuai?? atas? bawah??


3. WHO -
+ dah stabil nanti sapa nak run??
+ perlukah aku upah orang utk bantu??
+ siapa customer aku nanti??
+ siapa supplier aku nanti??? yg aku tau mesin potostet ni bule di sewa..


4. WHEN -
+ bila pulak waktu yg sesuai utk bukak kedai ni?? operating hours???


HOW -
+ how much? - berapa initial modal kena prepare?? termasuk sewa..
+ how much? - berapa lak gaji pembantu aku tu??
+ how much? - kalu aku ada rm10k allocated utk beli PC, berapa byk PC aku dapat??
+ how much? - utk permulaan, berapa byk mesin potostet kena ada?
+ how to market/promote??
+ how to - macam mana nak kasi bisnes ni run consistently...(maksudnya profit tu maintain) so bule la aku tambahkan branch dia lagi nanti..
+ how to - macam mana nak pelbagaikan kedai ni nanti??? (nak kembangkan kedai)
+ how to - macam mana nak daftarkan perniagaan ni??

setakat ni itu jekk persoalan yg bermain di kepala.. nanti kalu ada lagikk aku akan update..


---->harap˛ ada la orang reply..
kenapa ko xsediakan 5W ngan FMEA sekali? huhuhu
aku pun nk tau gak biz ni mcmana..
__________________
[URL="http://www.fxclearing.com/ib/********"][COLOR="Red"][SIZE="5"][B][CENTER]40% Bonus For Malaysian Trader[/CENTER][/B][/SIZE][/COLOR][SIZE="5"][/URL][CENTER][URL="http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=125629"][COLOR="Lime"][B]Tolong jual umah aku, aku bg upah 2%[/B][/COLOR][/URL][/CENTER][/SIZE]
[CENTER][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=13826"][COLOR="Red"]Build Up Your Money With FXClearing
40% BONUS For Malaysian Forex Trader
YM / Skype: mad_faizal/muhammad.faizal2[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2009, 02:24 AM
dums dums is offline
Active Member

dums's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Feb 2008
Location: Optimis vs Pesimis(︶︿︶
Posts: 1,164
Poster Rank: #3142
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

tt kat area mana nie?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-10-2009, 02:36 AM
adar adar is offline
Well-Known
Member

adar's Avatar

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: antara 7 warna
Posts: 8,950
Poster Rank: #335
Thanked 213 Times
Active Level
My Mood:
Default

cybercafe mmg bawah lesen hiburan. dan kos lesen ni mahal yg amat sbb susah nak jumpa melayu yg betul2 buat CC besar dan ada lesen.

kalo ada melayu buat CC pun kecik2 je just utk internet. kalo yg ada game mcm dota semua tu kos banyak beb. lesen hiburan, lesen game, lesen windows dan software lain2.

tp kalo bro nak buat gak, leh buat kecik2. bubuh dlm 3-5 pc untuk tenet pastu dgn kedai photostat. so kat situ bleh trick kot tak perlu apply lesen hiburan utk cybercafe.

jual sekali brg2 mcm alat tulis, perkhidmatan fax dan printing.
__________________
I want good food, i want beauty women, i want more money, i want big home, i want great car. Once I acquire something, i just move on to the next on the list, then the next after that. I CAN NEVER FIND SATISFACTION.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-10-2009, 02:37 AM
MoShed MoShed is offline
Well-Known
Member

MoShed's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Location: Full Time Forex Trader
Posts: 8,241
Poster Rank: #374
Thanked 84 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku tgk dulu...

byk sgt soklan nak jawab neh..hehe

follow thread nehh..
Reply With Quote
  #6  
Old 07-10-2009, 03:42 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by dums View Post
tt kat area mana nie?
banting-sepang

Last edited by tebbaloi; 14-03-2010 at 10:12 PM..
Reply With Quote
  #7  
Old 07-10-2009, 03:45 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by adar View Post
cybercafe mmg bawah lesen hiburan. dan kos lesen ni mahal yg amat sbb susah nak jumpa melayu yg betul2 buat CC besar dan ada lesen.
oo.. gud info...
Quote:
Originally Posted by adar View Post
kalo ada melayu buat CC pun kecik2 je just utk internet. kalo yg ada game mcm dota semua tu kos banyak beb. lesen hiburan, lesen game, lesen windows dan software lain2.
betul tu .. aku ingat nak wat khas utk surfing tenet jek la.. karang wat men game requirement pC kena tggi lakk
Quote:
Originally Posted by adar View Post
tp kalo bro nak buat gak, leh buat kecik2. bubuh dlm 3-5 pc untuk tenet pastu dgn kedai photostat. so kat situ bleh trick kot tak perlu apply lesen hiburan utk cybercafe.


jual sekali brg2 mcm alat tulis, perkhidmatan fax dan printing.
errmm bule yerr wat camtuu.. kedai fotostat serta alat tulis yg ada perkhidmatan internet..


TQ bro adar!
Reply With Quote
  #8  
Old 07-10-2009, 03:48 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

ermm buat masa ni.. ini je kot bisnes kedai yg aku leh buat.. nak wat kedai jual henpon tak bule sebab jual barang berasaskan teknologi ni ikut harga semasa..
Reply With Quote
  #9  
Old 07-10-2009, 03:50 AM
silverchair959 silverchair959 is offline
Legendary Member

silverchair959's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Dec 2005
Location: ilhamabadi.my
Posts: 14,577
Poster Rank: #151
Blog Entries: 3
Thanked 48 Times
Active Level
My Mood:
Default

ada member aku bukak cc tp guna lesen orang lain...monthly kena bayar sket kat empunya lesen tuh...dia ckp nak apply lesen cc nih susah gila tahap gaban z potong 7...tuh blom kira nak kena hulur semua lagi...so dia amik jln lg 1 dgn guna lesen org lain yg dah ada cc...kira mcm cawangan laa...
Reply With Quote
  #10  
Old 07-10-2009, 04:00 AM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,446
Poster Rank: #175
Thanked 448 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by silverchair959 View Post
ada member aku bukak cc tp guna lesen orang lain...monthly kena bayar sket kat empunya lesen tuh...dia ckp nak apply lesen cc nih susah gila tahap gaban z potong 7...tuh blom kira nak kena hulur semua lagi...so dia amik jln lg 1 dgn guna lesen org lain yg dah ada cc...kira mcm cawangan laa...

ooo satu lagik useful info udah mali.. TQ boss. gaban z potong 7
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:17 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE