Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,408
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,134
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,298
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-10-2009, 01:29 AM
ammal07 ammal07 is offline
Well-Known
Member

ammal07's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2008
Posts: 5,053
Poster Rank: #728
Thanked 353 Times
Active Level
My Mood:
Default Haram Mengadakan Tahlil & Kenduri Arwah - Ustaz Rasul Dahri

assalamualaikum....

saya baru terjumpa video ni, harap dapat memberi manafaat kepada kita semua...

playlist
http://www.youtube.com/view_play_lis...+Kenduri+Arwah

kalau tengok u tube slow sangat, boleh dengar mp3 file di sini

http://www.4shared.com/file/25983415...Tahlil-01.html

http://www.4shared.com/file/25983591...Tahlil-02.html















sokongan kepada video di atas..





lagi satu video dari penceramah pantai timur..renung renungkan..





hujah Dr Asri..






Last edited by ammal07; 11-01-2010 at 08:24 PM.. Reason: tambah mp3
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to ammal07 For This Useful Post:
acan (06-10-2009), adamma (07-10-2009), aunpower (31-10-2010), dums (06-10-2009), Melancong 48 (06-10-2009), rlan (07-10-2009), wheriz (07-10-2009), zulqarnain (29-10-2010)
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-10-2009, 01:30 AM
abahmu abahmu is offline
Legendary Member

abahmu's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Location: kb-kl
Posts: 16,566
Poster Rank: #119
Thanked 107 Times
Active Level
My Mood:
Default

yg aku tahu fahaman wahabi je larang..
__________________
Perbincangan Mengenai Hartanah
Lembu Dan Macai Tak Dapat Dipisahkan
Reply With Quote
  #3  
Old 06-10-2009, 01:33 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

mane vid..?
__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-10-2009, 01:37 AM
building building is offline
Well-Known
Member

building's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Apr 2007
Posts: 9,422
Poster Rank: #310
Thanked 52 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by acan View Post
mane vid..?
ilmu kita tak tggi g bro tu yang x nampak vid tu
__________________
kecil atau besar masalah yg dtg bukan bergantung pd masalah tersebut.. sebaliknya bergantung kpd bagaimana kira bertindak terhadap masalah tersebut... kesan drpd tindakan kita akan menentukan besar atau kecil masalah tersebut....
-mattop

Reply With Quote
  #5  
Old 06-10-2009, 01:41 AM
wheriz wheriz is offline
Active Member

wheriz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,025
Poster Rank: #1960
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default Betul

Rasulullah saw tak pernah buat... hanyalah amalan orang melayu..

Kena hati2 dgn amalan yang nabi tak pernah buat... akan jatuh kepada bidaah... stiap bidaah itu sesat. Kesesatan membawa ke neraka..

rujuk kepada ulama hadis...
Reply With Quote
  #6  
Old 06-10-2009, 01:43 AM
abahmu abahmu is offline
Legendary Member

abahmu's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Location: kb-kl
Posts: 16,566
Poster Rank: #119
Thanked 107 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by wheriz View Post
Rasulullah saw tak pernah buat... hanyalah amalan orang melayu..

Kena hati2 dgn amalan yang nabi tak pernah buat... akan jatuh kepada bidaah... stiap bidaah itu sesat. Kesesatan membawa ke neraka..

rujuk kepada ulama hadis...
pandangan wahabi mmg mcm tu..kena dgr plak pandangan sunni plak
__________________
Perbincangan Mengenai Hartanah
Lembu Dan Macai Tak Dapat Dipisahkan
Reply With Quote
  #7  
Old 06-10-2009, 01:56 AM
faizal_bulat faizal_bulat is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Location: Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
Posts: 3,919
Poster Rank: #969
Thanked 166 Times
Active Level
My Mood:
Default

bukan diharamkan, cuma bidaah.. kalu diharamkan dapt dosa.. xkan baca yassin dapat dosa lak.. tp pk bila kita wat kenduri tahlil arwah.. apa tujuan sebenarnya? kita panggil org ramai, baca yassin beramai2 kan.. adakah si arwah akan dapat pahala instead dr bacaan yassin itu? atau hanya bacaan dr anak2nya saja? sebab Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa apabila matinya anak Adam maka terputus amal ibadatnya kecuali tiga perkara,

pertama : ilmu yang bermanfaat,
kedua : sedekah jariah dan
ketiga : doa anak-anak yang soleh.

pandangan hamba..
__________________
[URL="http://www.fxclearing.com/ib/********"][COLOR="Red"][SIZE="5"][B][CENTER]40% Bonus For Malaysian Trader[/CENTER][/B][/SIZE][/COLOR][SIZE="5"][/URL][CENTER][URL="http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=125629"][COLOR="Lime"][B]Tolong jual umah aku, aku bg upah 2%[/B][/COLOR][/URL][/CENTER][/SIZE]
[CENTER][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=13826"][COLOR="Red"]Build Up Your Money With FXClearing
40% BONUS For Malaysian Forex Trader
YM / Skype: mad_faizal/muhammad.faizal2[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
  #8  
Old 06-10-2009, 02:02 AM
acan acan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (20)
Join Date: May 2009
Location: i'm here ~ -_-"
Posts: 19,526
Poster Rank: #93
Blog Entries: 3
Thanked 15 Times
Active Level
My Mood:
Default

da ade vid..
thnx to TT..
__________________
sedang ketiduran..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2009, 02:07 AM
wheriz wheriz is offline
Active Member

wheriz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,025
Poster Rank: #1960
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by abahmu View Post
pandangan wahabi mmg mcm tu..kena dgr plak pandangan sunni plak
Sori silap.. tahlil ada tapi di buat individu... tapi kalau tahlil beramai2 tak ada, nabi tak pernah buat.

Bro bagi aku tak kira la wahabi ke sunni... yang penting kebenaran ajaran dari Rasulullah saw..

Wahabi tu mazhab hanafi juga... tak ada mazhab wahabi...

Sbb kita orang melayu banyak buat ibadah yang nabi tak buat tapi menyandarkan pada syariat Islam... di mana amalan ini di kenali sbg bidaah...

mcm tahlil ( majlis) ni kalau tak buat mcm mana? gelisah, sbb percaya wajib buat sdgkan tak pun.. tak de dalam hadis. tak de dalam sunnah.

lebih2 tak berani komen.. tapi jauhilah bidaah...

kalau nabi dulu naik unta skrg naik kereta itu bukan bidaah... bidaah ni hanya melibatkan ibadah.. lebih dari ibdah nabi buat...tu yg bahaya...

Alasan biasa ahli bidaah...' kalau benda baik apa salahnya'.

kalau macam tu buat la solat isyak 5 rakaat apa salahya...kalau buat 3 rakaat mmg salah... buat la 5 lagi baik .. nabi pun buat 4 je.. buat la 5.... contohnya...

hadis:
setiap bid'ah adalah sesat, setiap yg sesat akan ke Neraka"


aku hanya menyampaikan apa uang aku tahu...

Last edited by wheriz; 06-10-2009 at 02:14 AM..
Reply With Quote
  #10  
Old 06-10-2009, 02:17 AM
qaz123 qaz123 is offline
Well-Known
Member

qaz123's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Jul 2008
Posts: 5,644
Poster Rank: #643
Blog Entries: 2
Thanked 172 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by wheriz View Post
Sori silap.. tahlil ada tapi di buat individu... tapi kalau tahlil beramai2 tak ada, nabi tak pernah buat.

Bro bagi aku tak kira la wahabi ke sunni... yang penting kebenaran ajaran dari Rasulullah saw..

Wahabi tu mazhab hanafi juga... tak ada mazhab wahabi...

Sbb kita orang melayu banyak buat ibadah yang nabi tak buat tapi menyandarkan pada syariat Islam... di mana amalan ini di kenali sbg bidaah...

mcm tahlil ( majlis) ni kalau tak buat mcm mana? gelisah, sbb percaya wajib buat sdgkan tak pun.. tak de dalam hadis. tak de dalam sunnah.

lebih2 tak berani komen.. tapi jauhilah bidaah...

kalau nabi dulu naik unta skrg naik kereta itu bukan bidaah... bidaah ni hanya melibatkan ibadah.. lebih dari ibdah nabi buat...tu yg bahaya...

Alasan biasa ahli bidaah...' kalau benda baik apa salahnya'.

kalau macam tu buat la solat isyak 5 rakaat apa salahya...kalau buat 3 rakaat mmg salah... buat la 5 lagi baik .. nabi pun buat 4 je.. buat la 5.... contohnya...

hadis:
setiap bid'ah adalah sesat, setiap yg sesat akan ke Neraka"


aku hanya menyampaikan apa uang aku tahu...
logik gak...meh kite kongsi lagi ilmu2 sesama kita...aku setuju yg ni
__________________
Anak-Anak Adalah Bayangan Kita Di Masa Lampau...Org Tua Pula Adalah Bayangan Kita Di Masa Depan
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:05 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE