Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 15-10-2017, 08:13 AM
jumatmajid jumatmajid is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 7,266
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 71
Blog Entries: 47
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Ajaran ulamak ni bukan apa yang ditulis dalam buku ot apa yang disebut oleh ulamak sahaja..

Sebagai seorang yAng berpegang pada kitab hadith..kau patuf lebih tahu bahawa..terdapqt hadith berkenaan rasulullah senyum melihAt perbuatan seseorang..

Atau pun rasulullah nampak seseorang buat sesuatu tapi tidak larang..hadith hadith sebegitu kononnya menunjukkan rasulullah membenarkan perbuatan tersebut..so ianya merupakan sebahagian dari islam..
oh skrg sdr guna hujah "diam tandanya setuju" lak yer, klu dlm ilmu hadis ia dikenali sbg "sunnah taqriryah", hujah bgs tp x berapa bijak...

dlm thread siti kasim bantah ibadah korban, sy tanyer ader kah sdr akan terima klu pd suatu masa nnt org solat sambil menari2 & itu dianggap sebgi penambahbaikan...

sdr x jwb & diam jer, x respon pon post sy tuh, bermaksud sy blh lah anggap sdr setuju bhw jika dianggap sbgi penambahbaikan, blh solat sambil menari2, bkn ker "diam tanda setuju"...

dlm thread yg sama sdr jg berikan statement siti kassim ttg "...sekiranya tuhan itu menciptakan segala-galanya, tentulah tuhan itu pun diciptakan oleh sesuatu"...

ader sdr bantah x statement tuh??? klu x bantah bermaksud sdr dah setuju dgn statement siti kassim tuh ker???...

Quote:
So bila isis, al qaeda, abu sayaf wat mcm tu..dan kita tidAk lihat sebarang larangan dari ulamak mereka bahkan ianya berterusan..sudah tentu perbuatan tersebut dibenarkan oleh ulamak mereka..
pertama, sdr merujuk kpd ulama pengganas & mengharap bantahan dr mrk, mmg spi kucing bertanduk pon x akan dpt, kunun guna akal, tp logik mudah mcm tuh pon x blh nak fikir...

sekali jer para ulama tuh mengeluarkan pendpt yg membantah para pengganas nih, maka secara automatik mrk diasingkan & dianggap x termasuk dr klgan mrk lg...

bkn shj nyawa mrk yg akan terancam, mlh nyawa anak, isteri, adik beradik, ibu bapa, kwn2, pengikut, pelajar, semuanya akan terancam...

Al-Quran pon dah jlskan, klu terpaksa, mengaku kufur pon takper, dibenarkan, yg penting dlm hati mrk tetap beriman, takkan org yg kunun ikut Al-Quran jer x tau perkara nih...

kedua, sdr buat statement umum bhw ulama yg ajar bila nak "sembelih org kena betakbir", bila diminta bukti, x blh bg plak melainkan andaian semata2...

dgn andaian umum mcm tuh, sdr dah memfitnah para ulama yg membantah grkan keganasan spt isis, al qaeda, abu sayaf nih...

baca jer buku Fatwa on Terrorism oleh Muhammad Tahir-ul-Qadri, brp byk dalil yg digunakan utk menolak keganasan secara umum...

baca jg bantahan para ulama dlm open letter kpd pemimpin ISIS dlm http://www.lettertobaghdadi.com/ & tgk brp rmi ulama yg tandatgn surat tuh sbgi tanda sokongan mrk...

jd klu statement sdr tuh nak rujuk kpd sebhgian shj drpd ribuan ulama, lain kali jgn guna statement yg terlalu umum, melainkan klu sdr mmg nak memburuk2kan para ulama secara umum jg...

Nabi Muhammad SAW sendiri dah kater berhati2 dgn ulama su' [jahat] yg hanya bertujuan menyesatkan umat Islam, ttp dlm masa yg sama Baginda SAW jg kater para ulama aderlah waris para Nabi...

jd gunalah akal tuh sket utk fhm maksud ucapan Baginda SAW, bknnyer dilrg 100% pon guna akal sendiri, tp klu nak guna, dptkan lah panduan & tunjuk ajar ulama yg baik...

Quote:
Hujah sembelih tadi pun rasa dah jelas kenapa mereka sebut allah hu akhbar..

Begitu juga ketika ceramah politik..begitu juga ketika memali..dan begitu juga bila berdemo untuk lalestin n rohigya..mereka akan bertakbir..
so klu ulama mrk benarkan mrk berdemo sambil bertakbir, maka blh lah kita anggap bhw para ulama tuh secara umum berpendpt bhw "sembelih org" pon kena bertakbir jg, mcm tuh yer???...

jwb yer, jgn senyap jer, klu senyap tandanyer setuju...

Quote:
Bila masa aku ikut pendapat siti kasim??aku cuma ajak dan berdiskusi berkenaan apa yang disebut oleh siti kasim sahaja dan kebetulan aku di pihak yang bersetuju dengan beliau..tapi bukan pada semua masa..
sdr setuju x yg mimpi Nabi Ibrahim tuh aderlah dr syaitan & bkn dr qjjl SWT???...

sdr dah jwb sblm nih, tp takper sy tanyer lg biar dpt jwban yg pasti, klu sdr setuju bermaksud sdr ikut pendpt siti kassim la...

klu x setuju pon bg tau terus trg, jgn senyap jer, nnt sy anggap sdr setuju plak dgn siti kassim...
__________________
"Dan(ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu." Adz-Zariyat, 56
Bukti Kesesatan Syiah
Sila rujuk perkara yg dibincangkan dgn mrk yg lbh berilmu. Semoga kita sentiasa mendpt petunjuk & hidayah-Nya.

Last edited by jumatmajid; 16-10-2017 at 07:06 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 19-10-2017, 12:53 AM
Gigahertz CS Gigahertz CS is offline
Regular

Gigahertz CS's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2011
Location: Ampang - Selayang
Posts: 505
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 20
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shadowz View Post
rasanya tuan kena tanya org yg alim ttg ni.. insyaAllah lebih jelas.. cuma nak share skit..

bab murtad..

hukuman org yg murtad ni bukanlah dibunuh scara mutlak.. ade bbrp keadaan dia bleh djatuhkan hukuman bunuh (oleh pemerintah islam).. cthnya dia murtad & serang islam.. ataupun dia murtad pastu dia aktif mngajak org lain murtad sama.. tp apa2 pun.. dia perlu diadili dlu bukan trus bunuh.. so dibunuh tu bukan disebabkan dia murtad smata2..



kalimah Allah..

bab ni khilaf.. klau pada aq xde mslh pun..
cuma xbleh compare dgn indonesia sbb mmg da diamalkan sjak dulu lagi.. di Malaysia.. sbelum ni dorg xguna pun.. knp tiba2 nak guna.. so kita takut ade ssuatu yg xelok drancang oleh puak ni yg mmerlukan dorg guna kalimah Allah.. sbb tu ramai yg tolak..
maaf la tuan.. nk tulis pnjg2 ni xreti..hehe cukup la skadar ni..

apa pun rujuk la mereka yg lebih alim..

wallahu'alam..
Khalimah allah tu ustaz kazim ada explain. Mmg kristian tak boleh guna kerana apa? Konsep kepercayaan tu berbeza. Kristian percaya trinity tuhan bapa tuhan ibu dan tuhan anak.(roh al kudus) tapi dalam islam. Allah tu tidak beranak dan diperanakkan. Jika kita benarkan kristian guna kalimah tu beerti kita sokong pegangan trinitry diorang.
Reply With Quote
  #33  
Old 19-10-2017, 07:57 AM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 32,554
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 476
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Gigahertz CS View Post
Khalimah allah tu ustaz kazim ada explain. Mmg kristian tak boleh guna kerana apa? Konsep kepercayaan tu berbeza. Kristian percaya trinity tuhan bapa tuhan ibu dan tuhan anak.(roh al kudus) tapi dalam islam. Allah tu tidak beranak dan diperanakkan. Jika kita benarkan kristian guna kalimah tu beerti kita sokong pegangan trinitry diorang.
Ye betul konsep ketuhanan berbeza
__________________


Komisyen Lebih RM1,000 untuk Projek Bina Rumah Atas Tanah Sendiri di www.rahsiafirdaus.com

Call/whatsapp/telegram 016-4650338
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold