Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 22-08-2017, 12:10 AM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,778
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pitihdunia View Post
Allahu... moga tuan cepat sembuh. terima kasih jua untuk perkongsian ini.
sama2 tuan,

saya ada update terbaru mengenai diri saya, lepas 20 hari makan ubat antibiotik tibi yg bernama akurit-4, hati saya jadi ada problem, bacaan ALT dalam darah naik sampai 1100, masa tu demam teruk tiap2 malam, makanan langsung tak boleh masuk perut, kepala rasa sakit berdenyut2 macam nak pecah tiap2 malam.

sekarang saya kena stop makan ubat tibi sebab kena tunggu bacaan hati kembali normal dulu, bila hati dah normal nanti doktor suruh sambung makan ubat tibi jenis lain pulak.

sekarang saya dah perit rasa macam dah tak nak makan la ubat tibi tu, nampak macam ubat tu lagi bahaya dari penyakit tibi tu sendiri.

sekarang saya rasa sihat makan pun selera gila lepas stop ambik ubat tibi.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #42  
Old 22-08-2017, 01:27 AM
Sang Sapurba Sang Sapurba is offline
Active Member

Sang Sapurba's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2011
Location: MALAYSIA
Posts: 1,148
Thanks (Received): 36
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Salam TT.. try search golden tea.. home remedi.. amalkan..
Reply With Quote
Likes aeolian liked this post
  #43  
Old 22-08-2017, 01:29 AM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,778
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Sang Sapurba View Post
Salam TT.. try search golden tea.. home remedi.. amalkan..
terima kasih tuan atas petua yg diberikan.
Reply With Quote
  #44  
Old 22-08-2017, 10:14 AM
ikhmal_ok ikhmal_ok is offline
Super Active

ikhmal_ok's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,496
Thanks (Received): 93
Likes (Received): 13
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
sama2 tuan,

saya ada update terbaru mengenai diri saya, lepas 20 hari makan ubat antibiotik tibi yg bernama akurit-4, hati saya jadi ada problem, bacaan ALT dalam darah naik sampai 1100, masa tu demam teruk tiap2 malam, makanan langsung tak boleh masuk perut, kepala rasa sakit berdenyut2 macam nak pecah tiap2 malam.

sekarang saya kena stop makan ubat tibi sebab kena tunggu bacaan hati kembali normal dulu, bila hati dah normal nanti doktor suruh sambung makan ubat tibi jenis lain pulak.

sekarang saya dah perit rasa macam dah tak nak makan la ubat tibi tu, nampak macam ubat tu lagi bahaya dari penyakit tibi tu sendiri.

sekarang saya rasa sihat makan pun selera gila lepas stop ambik ubat tibi.
Gi darussyifa bos, cek. takut bukan TB
__________________
ISLAM itu "Advanced"
"I Shoot Arrows"
Berminat dengan aktiviti sukan memanah, ingin membeli panah moden ? sila lihat koleksi panah yang saya jual: http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=314535
Reply With Quote
  #45  
Old 22-08-2017, 10:34 AM
eday84 eday84 is online now
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 26,630
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 17
Blog Entries: 62
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
ok, oleh kerana saya sendiri dah alami, saya nak pesan la kat sahabat2 sekelian.

saya tak tau sejak bila mula dijangkiti tibi, saya tau ni pun lepas doktor buat pemeriksaan lepas saya mengadu leher sebelah kanan ada bengkak dah sebesar telor ayam baru nak pegi cek, sakit berdenyut2 macam bisul bengkak tu.

saya memang dah 17 tahun ada ketulan kat leher tu, tapi masa tu dia maintain saiz dia antara saiz ibu jari telunjuk hingga ke saiz ibu jari.

tapi sejak 3 bulan ni saiz membesar secara mendadak hingga sebesar telor ayam, 2 hari saya masuk wad hospital serdang doktor pun decide nak operate buang nanah, masa tu nanah pun dah start keluar dengan sendiri.

lepas operate tu baru doctor sahkan saya positif tibi melalui ujian darah dan ujian tibi yg cucuk bawah kulit tu.

doctor suruh makan antibiotik 9 bulan, kalo tibi paru2 paling kurang 6 bulan, tapi disebabkan tibi saya ni jenis tibi kalenjar, tempoh kena makan ubat kena lama sikit.

kena selalu follow up dgn doctor lepas keluar wad.


jadi kat sini saya nak pesan bagi sapa2 yg belum ada simptom macam saya tu, sila jaga sistem imunisasi badan elok2, makan hari2 kena cukup dan seimbang, rehat kena cukup, kalo tak antibodi badan tak kuat nanti senang kena macam2 jenis penyakit termasuk tibi. sebab saya sendiri pun dalam 6 bulan kebelakangan ni makan tak teratur, rehat pun tak cukup badan selalu penat je, saya rasa ni la faktor kenapa saya senang dijangkiti tibi.

bagi yg dah ada simptom macam saya, contohnya ada bengkak di kalenjar terutama di bahagian leher, ketiak dan lain2. cepat2 kenalpasti punca kalenjar tu bengkak, jangan sampai besar mcm saya ni sampai kena operate, kalo kena operate lagi leceh sakit nak kena cuci luka operate hari2 mcm saya ni, pedih gila tiap kali kena cuci luka operate sampai jerit2 satu wad boleh dengar.

tibi ni ada banyak jenis, kuman tibi boleh serang seluruh anggota badan dan mana2 organ, kalo tibi macam saya ni tibi kalenjar, tapi tibi kebanyakan yg orang kena tibi yg jenis batuk2 kering tu, tibi yg jenis serang paru2 dulu. tibi yg tu lagi senang merebak.

kena berjaga2 zaman skg sebab kerajaan dah bawa masuk banyak indon2 dan bangla2, mereka ni la penyebab kes tibi di malaysia ni kembali muncul. kalo makan makanan seimbang hari2, makan cukup2, amalkan gaya hidup sihat, jaga kebersihan elok2, Insyallah sistem imun badan kita mampu halang kuman tibi daripada membiak.
Ya dulu sy kerja di kilang pun bos ada warning jaga2 kalau share pinggan mangkuk gelas dgn mereka (pekerja asing) sbb ada kes yg bawa penyakit hati/penyakit kuning pun ada oleh indonesian.. Kalau bangladesh taktahu pula tp masih jg berhati2.. Kurgkn makan di kedai indonesia.. bangladesh sini makan di pantry dan memasak, jd sy pun kurg guna pinggan mangkuk pantry tu
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Whitening Cream | Ora Matte | alturl.com/vmnoh ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold