Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 18-01-2018, 12:53 PM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,245
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 335
Active Level
Default

kalau bro beli rumah under construction, semuanya geran bersama bro. bahasa jawa panggil, master title. ada 1 taman kat kl ni baru je dapat geran individu selepas lebih 20tahun siap. jadi, geran bersama ni bukan isu. yang penting, ada plan pecah tanah bagai, no lot semua, dan snp, macam kalau bro beli rumah yg tgh buat.

isu paling besar, status tanah. kalau bro dah confirm yang status tanah tu perumahan, ambik je.

bab loan ni sebenarnya, kena tgk developer dan lawyer juga, dan bergantung pada status tanah tu sendiri. pengalaman aku sendiri, dulu beli rumah tgh buat, status tanah tu masih pertanian. dapat juga loan bank. bukan keciknye bank. public bank. sebab apa? mbsb jadi leader untuk syndication. skrg je takleh.

cuma nasihat aku, booking fee 30% tu tinggi. jadi, kalau bro ada duit lebih, bro ambik lawyer bro sendiri untuk review snp diaorang, untuk protect diri bro. pastikan lawyer ni memang lawyer yg biasa dengan snp rumah under construction ni. bukan apa. snp ni banyak yang kita orang biasa ni tak faham.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 18-01-2018, 02:53 PM
yus7777 yus7777 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 271
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Active Level
Default

antara risiko adalah persetujuan bersama..masalah pembahagian duit semasa proses tukar nama dan geran...sekiranya ada persetujuan bersama dan tiada bantahan..inysallah OK..
__________________
CELLMAXX SUPER FOOD RM 120 TERMASUK POS
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=673909

JEMPUT SINGGAH
https://danimyamall.com
Reply With Quote
Likes lanforex90 liked this post
  #13  
Old 19-01-2018, 02:38 PM
lanforex90 lanforex90 is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2012
Posts: 302
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
kalau bro beli rumah under construction, semuanya geran bersama bro. bahasa jawa panggil, master title. ada 1 taman kat kl ni baru je dapat geran individu selepas lebih 20tahun siap. jadi, geran bersama ni bukan isu. yang penting, ada plan pecah tanah bagai, no lot semua, dan snp, macam kalau bro beli rumah yg tgh buat.

isu paling besar, status tanah. kalau bro dah confirm yang status tanah tu perumahan, ambik je.

bab loan ni sebenarnya, kena tgk developer dan lawyer juga, dan bergantung pada status tanah tu sendiri. pengalaman aku sendiri, dulu beli rumah tgh buat, status tanah tu masih pertanian. dapat juga loan bank. bukan keciknye bank. public bank. sebab apa? mbsb jadi leader untuk syndication. skrg je takleh.

cuma nasihat aku, booking fee 30% tu tinggi. jadi, kalau bro ada duit lebih, bro ambik lawyer bro sendiri untuk review snp diaorang, untuk protect diri bro. pastikan lawyer ni memang lawyer yg biasa dengan snp rumah under construction ni. bukan apa. snp ni banyak yang kita orang biasa ni tak faham.
Tq bro. Sy bru je wasap dia minta copy geran nk tengok status perumahan ke apa, pastu sy tnya dia psl plan pecah tanah dan no lot tu.

Haritu dia ckp klu nk byr booking byr kt lawyer dia di bandar baru bangi Seksyen 15. Tp sy mungkin akan cari lawyer sy utk review snp tu
Reply With Quote
Likes putra1234 liked this post
  #14  
Old 19-01-2018, 02:41 PM
lanforex90 lanforex90 is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2012
Posts: 302
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by yus7777 View Post
antara risiko adalah persetujuan bersama..masalah pembahagian duit semasa proses tukar nama dan geran...sekiranya ada persetujuan bersama dan tiada bantahan..inysallah OK..
Pembahagian duit ikut saiz plot tanah ke? Skrg ni teres ada 8 biji, saiz tanah 1300sqft, tp lot hujung tu besar sikit sbb ada sliding door tepi and ada tanah tepi sikit, sy plan nk ambil yg hujung tu
Reply With Quote
  #15  
Old 19-01-2018, 04:02 PM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,245
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 335
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lanforex90 View Post
Tq bro. Sy bru je wasap dia minta copy geran nk tengok status perumahan ke apa, pastu sy tnya dia psl plan pecah tanah dan no lot tu.

Haritu dia ckp klu nk byr booking byr kt lawyer dia di bandar baru bangi Seksyen 15. Tp sy mungkin akan cari lawyer sy utk review snp tu
tindakan bagus bro. confirmkan betul2 yang tanah tu status perumahan, bukan pertanian. ni langkah paling penting.

lagi 1 lah bro, kalau untuk confirmkan, bro dapatkan no lot tanah tu, dan buat carian rasmi kat pejabat tanah direct. dalan carian rasmi akan tunjuk semua detail pasal tanah tu, termasuk apa2 cagaran atau kaveat.

lepas tu, bro pastikan bro berurusan dengan siapa. kalau dengan ejen, pastikan ejen tu ada surat lantikan rasmi. jadi, bila bro dah bayar nanti, bro minta lawyer bro sendiri untuk kaveatkan tanah tu. kalau ejen tu tak dilantik secara rasmi, dan bro kaveat pulak tanah tu, sesilap bro pulak kena saman dengan tuan tanah. ni pengalaman den sendiri.

kalau tanah tu masih nama individu, dan ada pecahan kepada setiap individu, elok rasanya bro confirmkan dengan penjual yang semua nama dalam geran masih hidup. kalau tak, memang semak nak pindah nama dan pecah geran. tu tak masuk lagi nanti penjual ada isu dengan lhdn. tak pasal2, tanah tu takleh pecah geran.

Last edited by putra1234; 19-01-2018 at 04:11 PM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump