Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-07-2011, 11:40 AM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Thumbs up [Tutorial Bergambar] : Daftar Domain/Hosting Percuma Hingga Install Wordpress.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera pada semua. Alhamdulillah, ini kali keenam saya buka thread saya sendiri. Seperti mana nama tajuk diatas, saya akan ajar cara-cara untuk mendaftar domain/hosting percuma hingga memasang wordpress dengan panduan bergambar.

Panduan ini sesuai pada semua peringkat. lagi-lagi yang mana tak tahu cara untuk memasang wordpress kedalam hosting anda dan panduan bergambar ini sangat sesuai buat rujukan anda. diharap dengan tutorial yang tak seberapa ini dapat membantu kawan-kawan dalam carigold, InsyaAllah.

Segala isi kandungan gambar dibuat oleh saya sendiri, diharap tidak ada pihak yang mana menggunakan gambar ini menggunakan bagi tujuan komersial atau diubahsuai untuk kepentingan diri masing-masing bagi peroleh keuntungan darinya.

Hosting gambar disediakan oleh Photobucket.com & Hosting aplikasi disediakan oleh Mediafire.com.

Langkah 1 : Cara-cara mendaftar domain percuma di 000webhost.

Taipkan http://www.000webhost.com/ dalam browser anda untuk memasuki laman hosting percuma.


Isikan semua kotak kosong untuk membuat pendaftaran.


Selepas tekan butang "Create my account" pergi ke email anda untuk lihat sama ada pendaftaran anda sudah berjaya atau tidak.


Setelah berjaya, anda akan lihat "Domain" sementara saya http://auradhuha.net16.net/ dan anda juga akan peroleh "Domain" sementara seperti saya, tapi anda punya sudah semestinya berbeza berbanding saya.
seterusnya klik butang "Active" untuk mengaktifkan hosting anda.


Anda akan lihat butang bulat yang berwarna hijau dan itu tandanya anda telah aktifkan hosting anda.


Pengaktifan ini akan mengambil masa lebih kurang 1 ~ 24 jam untuk tujuan pengaktifan. Perhatikan status sekarang "Setup in progress".


Kalau rajin, selalulah cek email anda untuk dapat mesej seperti ini. Bila dapat mesej ini, klik pada URL yang diberikan.

Anda akan dapat lagi mesej dari 000webhost dan mesej ini terkandung segala maklumat yang akan kita gunakan selepas ini dan ini tandanya hosting anda sudah sedia untuk digunakan.


Status hosting sudah bertukar kepada "Active" dan sedia untuk digunakan.


Sekarang anda perlu klik pada "Go to panel" untuk lihat control panel yang disediakan oleh 000webhost.


Anda juga boleh lihat maklumat tentang hosting anda disebelah kiri selain di dalam email anda. tapi maklumat ini terhad dan tidak sama apa yang diberikan di dalam email anda.


Akhirnya! anda sudah berjaya mendaftar dan anda boleh gunakan domain yang diberikan oleh 000webhost sementara kita menunggu untuk mendaftar satu lagi domain yang ringkas dan pendek, ianya disediakan oleh cz.cc.
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
Thanks [email protected], CH4, cronk, taufic, niko and 28 others thanked for this post
Likes Faizudin liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-07-2011, 11:41 AM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Thumbs up

Sambungan dari atas.

Langkah 2 : Cara-cara memuat-naik (upload) Wordpress ke dalam hosting anda dengan menggunakan aplikasi FileZilla.

1 - Muat-turun (Download ) FileZilla disini : FileZilla 3.5.0 (Win32)
2 - Muat-turun (Download) Wordpress disini : Wordpress 3.1.2

Setelah selesai memuat-turun FileZilla, pasangkan (install) seperti biasa. Next > Next > Next > Finish.

Setelah selesai memuat-turun Wordpress tadi, ekstrakkan dekat mana-mana tempat yang anda selesa. saya lebih syorkan anda untuk ekstrakdi desktop (laman utama komputer). ini bagi memudahkan untuk anda mencari folder tersebut.

Setelah selesai memasang (install) FileZilla ke dalam komputer anda, ikut panduan bergambar ini untuk lebih terperinci cara-cara memuat-naik Wordpress ke dalam hosting anda.

Buka aplikasi FileZilla dan masukkan maklumat anda seperti :
Quote:
Host : masukkan nama domain sementara yang diberikan oleh 000webhost.
Username : masukkan nama "username" anda, contoh seperti "a1231654".
Passwword : password anda.
Klik pada "Quickconnect" untuk terus masuk kedalam server hosting.


Setelah berjaya membuat sambungan ke server hosting anda, anda akan lihat didalam kotak sebelah kanan yang di dalamnya terdapat "public_html" dan itulah direktori hosting anda, kita akan memasukkan segala isi fail yang terdapat didalam Wordpress kedalam folder "public_html" ini.


Seterusnya, pergi ke tempat dimana anda telah ekstrak Wordpress 3.1.2 tadi, dan tarik kursor anda pada semua fail. dalam erti kata yang lain "select all" untuk kita heret kesemua fail tadi terus masuk ke dalam hosting kita. Contohnya begini :


Setelah selesai membuat pemindahan ke dalam hosting anda, ia akan memamparkan pemindahan fail yang dibuat sedang diproses dikotak bawah sekali. ia juga akan menunjukkan "Queued files" sedang berjalan, seperti ini.


Apabila sudah selesai, kotak yang dibawah tadi akan kembali kosong seperti sediakala. sekarang, lihat pada "Successful transfers" ia akan menunjuk berapa jumlah fail yang telah berjaya dihantar ke dalam hosting anda.


Alhamdulillah, selesai sudah cara-cara memuat-naik fail Wordpress 3.1.2 ke dalam hosting anda. tutorial akan bersambung dengan bagaimana untuk memasang Wordpress 3.1.2 yang anda muat-naik kan sebentar saja tadi. Bersambung....
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
Thanks zuldagreat, CH4, taufic, qba437, cronk and 1 others thanked for this post
  #3  
Old 06-07-2011, 11:41 AM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Thumbs up

Sambungan dari atas.

Langkah 3 : Cara-cara memasang (install) Wordpress 3.1.2.

Nota tambahan : Didalam tutorial kali yang ketiga ini, anda akan diajar untuk membuat pangkalan data (database), dan pentingnya pangkalan data (database) ini sebabnya anda akan disuruh untuk membuat kata laluan (password) untuk pangkalan data (database) anda dan kalau boleh, janganlah gunakan kata laluan (password) yang sama dengan pendaftaran 000webhost. ini bagi mengelak apa-apa kecelakaan yang tanpa kita sedari.

Jika anda seorang yang mudah lupa, sila tulis/taip/simpan maklumat-maklumat yang bakal anda terima selepas ini.

Pertama sekali, anda perlu pergi balik ke laman 000webhost tadi untuk akses ke "control panel" yang disediakan oleh 000webhost.
Taipkan http://www.000webhost.com/ dalam browser anda untuk memasuki laman hosting percuma.


Setelah masuk ke dalam "control panel" scroll ke bawah dan cari MySQL. klik pada MySQL untuk masuk.


Isikan kesemua kotak kosong dengan maklumat yang anda kehendaki.
Quote:
MySQL database name : isilah hanya dengan ringkas, seperti wp.
MySQL user name : saya syorkan user name ini sama dengan database name. takut-takut nanti terlupa susah pula.
Password for MySQL user : password anda
Enter password again : ulang password anda
klik pada "Create database" untuk teruskan.


Setelah selesai mengisi kesemua kotak kosong sebentar tadi 000webhost akan paparkan keputusan sama ada berjaya atau tidak.
jika anda lihat butang bulat berwarna hijau, YA! anda berjaya.

Anda akan dibekalkan sekali dengan "$mysql host = "mysql11.000webhost.com";" cuba lihat adakah ianya sama seperti anda?? jika sama, ianya akan digunapakai semasa pemasangan Wordpress nanti. SIMPAN!


Sekarang apa yang anda perlu, pergi ke browser anda, taipkan "Domain" sementara yang diberikan oleh 000webhost.
SILA RUJUK TUTORIAL PERTAMA 000WEBHOST, LANGKAH 4 UNTUK KENAL PASTI SEMULA "DOMAIN" SEMENTARA ANDA. saya akan memasukkan "Domain" sementara saya di browser saya seperti ini.

klik pada "Create a Configuration file" untuk teruskan memasang Wordpress.
Code:
url]http://www.000webhost.com/[/url]


Seterusnya klik pada "Let's go" untuk teruskan.


Sekarang, anda perlu mengisikan kesemua kotak kosong dengan maklumat yang anda isikan tadi semasa anda "Create database" dan masukkan kesemua maklumat pangkalan data (database) anda dengan betul.
Quote:
Database name : nama pangkalan data (database) yang anda cipta.
User name : nama user name yang anda cipta.
Password : password yang anda reka.
Database host : mestilah menggunakan "MySQL Host" yang disediakan oleh 000webhost. contohnya : "$mysql host = "mysql11.000webhost.com";"
Table prefix : kalau boleh biarkan ia kekal seperti ini "wp_" jangan diubah, kalau nak ubah juga, pastikan diakhir perkataan/ayat anda mestilah diletakkan ( _ ) "Underscore". contoh seperti ini : apaapasaja_
seterusnya tekan butang "Submit" untuk teruskan.


Jika tiada kesalahan berlaku, anda akan lihat laman anda menunjukkan perkataan "Installing now" dan tekan pada "Installing now" untuk meneruskan pemasangan Wordpress.


Kini anda berada didalam pemasangan tajuk dan beberapa informasi yang perlu anda isikan seperti "Username" untuk "admin". anda boleh pilih apa saja untuk diletakkan didalam kotak "Username" sebagai ganti "Username" yang tersedia ada iaitu "admin". jika tidak diubah pun tidak menjadi masalah.


Setelah selesai, anda akan dipamirkan dengan perkataan "Success!" dimana anda telah berjaya memasangkan Wordpress ke dalam hosting dan domain anda sekali-gus memaparkan "Username" yang anda ciptakan sebentar tadi. manakala password tidak akan dipaparkan. klik pada butang "Log in" untuk mengakses ke laman admin.


Masukkan "Username" dan "Password" anda untuk akses ke laman admin.


Anda telah berjaya mengakses ke laman admin! untuk melihat "Website Wordpress" yang anda bina selama ini, klik pada perkataan diatas dan dia akan terus bawa anda ke muka hadapan laman web anda.


Akhirnya! anda sudah berjaya memasang (install) Wordpress 3.1.2 ke dalam hosting anda! sekarang anda bolehlah membuat "posting" didalam Wordpress anda!
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
Thanks CH4, cronk, arang67, matsarol, irwan80 and 2 others thanked for this post
  #4  
Old 06-07-2011, 11:42 AM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Sambungan dari atas.

Langkah 4 : Cara-cara mendaftar (register) domain percuma yang dibekalkan oleh http://www.nic.cz.cc/

Pertama sekali, anda perlu pergi ke laman web domain percuma ini bagi tujuan untuk mendaftar domain secara percuma. taipkan http://www.nic.cz.cc/ dalam browser anda.

Isikan nama domain yang anda ingin untuk didaftarkan sebagai domain anda dan klik pada butang "Check Availability" untuk diperiksa sama ada domain yang anda inginkan masih sah untuk digunakan ataupun ianya telah diambil oleh orang lain. jika tidak sah, sila cuba dengan nama yang lain ye.

jika ianya sah, anda boleh membuat pilihan sama ada anda ingin untuk mengambil domain percuma ini dengan tempoh hayat 1 tahun atau pun 2 tahun, ianya terpulang kepada diri anda sendiri dan yang paling penting, ianya adalah PERCUMA! baik, sekarang teruskan dengan menekan butang "Add to cart" bagi proses seterusnya.


Anda akan lihat butang "Checkout" selepas selesai membuat pemilihan 1/2 tahun tadi. Jangan Semak (TICK) 3 perkara yang dipaparkan tersebut. tinggalkan kerana ianya bukan percuma! teruskan menekan butang "Checkout" untuk sesi ini.


Selesai membuat segala pemilihan tadi. sudah tentu anda tidak punyai akaun di laman cz.cc ini kan? jadi sekarang ini apa yang anda perlu ialah mencipta akaun anda. Isikan kesemua kotak kosong dan jangan tinggalkan satu pun kotak itu dengan kosong kerana ianya adalah mandatori. setelah selesai, tekan butang "Create Account" dan mereka akan menghantar maklumat yang didaftarkan sebentar tadi.


Email yang anda akan dapat dipaparkan seperti ini dan anda akan dapat lihat "Username" dan "Password" anda serta anda akan dibekalkan sekali dengan "Activation Key". sila salin "Activation Key" ini kerana "Activation Key" akan digunakan sebentar lagi.


Masukkan "Activation Key" yang anda peroleh dari email anda tadi dan klik pada butang "Verity Activation Key" untuk mereka mengenal pasti sama ada yang mendaftar itu adalah anda ataupun bukan.


HIJAU!! anda sudah habis membuat pengesahan pendaftaran, kini klik pada butang "Finish Free Registration" untuk meneruskan langkah seterusnya.


Anda akan dibawa ke laman "loading" dan tunggu sehingga dibawa ke laman seterusnya.


Sekarang anda sudah berada didalam laman selepas laman "loading" tadi dan anda boleh perhatikan perkataan "Registration Success" berada diatas. seterusnya, klik pada "My Account".


Setelah klik pada "My Account", anda dengan secara automatik terkeluar dari laman tadi dan diminta untuk akses sekali lagi bagi menggunakan maklumat yang didaftarkan tadi, masukkan "Username" dan "Password" untuk akses masuk.


Sekarang anda diminta untuk mengajak rakan-rakan anda untuk membuat perkara yang sama iaitu mendaftar domain ini dengan percuma. tapi kita tak perlu untuk berbuat demikian untuk melangkah ke laman seterusnya. klik pada "Skip this step" untuk teruskan.


Selesai sudah tekan "Skip this step", anda akan dibawa ke laman seterusnya dan kali ini banyak pautan-pautan (link) yang kita tidak tahu. seterusnya klik pada "Registered Domains: 1" untuk membuat pengubahan.


Sekarang anda dibawa ke dalam laman "Registered Domains: 1" dan anda boleh lihat domain yang daftarkan tadi. semakkan (TICK) di kotak hadapan domain anda dan seterusnya menekan butang "Manage" untuk sesi pengubahsuaian.


Seterusnya anda akan lihat 3 pautan yang terdapat dalam laman ini. jangan klik yang lain, klik pada "NameServer" untuk mengaktifkan domain ini pada 000webhost.


Baik, sekarang ini anda sudah memasuki laman "NameServer Setup". terdapat 2 kotak kosong yang hadapannya ditulis "NameServer 1:" dan "NameServer 2:".

SEKARANG ANDA PERLU RUJUK PADA TUTORIAL 000WEBHOST PADA POSTING 8. KERANA SEMUA MAKLUMAT MENGENAI NAMESERVER 000WEBHOST TERDAPAT DIDALAM EMAIL TERSEBUT. PERHATIKAN DIDALAM GAMBAR TERSEBUT, SAYA ADA BULATKAN NAMESERVER DI SEBELAH KANAN ATAS.

isikan NameServer tadi dengan betul. contoh :
Quote:
Nameserver 1: ns01.000webhost.com
Nameserver 2: ns02.000webhost.com
dan klik pada butang "Update" untuk kemaskini "NameServer Setup".


Dalam kotak laman yang sama lagi iaitu "NameServer Setup" tapi kali ini ia akan menunjukkan sama ada "NameServer" yang anda isikan tadi berjaya atau tidak. Sekarang anda boleh lihat ianya sudah pun "Active" dan klik pada "Go back" untuk lihat status dihadapan.


Selesai sudah perkara diatas, maka kini akan akan lihat status "NameServer" anda sudah berjaya dikemaskini. ia akan tunjukkan seperti ini dengan tulisan berwarna hijau "Status: Active (2)". anda mestilah tunggu sehingga pihak 000webhost menerima jemputan ini. dan selepas ini, anda boleh gunakan nama domain yang ringkas ini selain dari domain yang dibekalkan oleh 000webhost yang terlalu panjang dan menjengkelkan.


Alhamdulillah, Selesai sudah tutorial saya dari awal hingga akhir. jika ada tersilap ataupun tersalah langkah, jangan segan silu untuk perbetulkan saya. jika ingin mengubahsuai isi kandungan untuk kegunaan sendiri, sila maklumkan kepada saya terlebih dahulu dan terima kasih atas kerjasama yang diberikan.

Nota Ringkas :
Quote:
Kesemua fail dan aplikasi adalah 100% boleh digunakan buat masa ini dan ianya adalah Free Source Software yang mana di daftarkan dibawah GNU General Public License jadi anda tidak perlu risau untuk menggunakan fail dan aplikasi yang dibekalkan oleh saya kerana ianya tidak melanggar mana-mana akta didalam undang-undang siber.
Pesanan Ringkas :
Quote:
[*] Sila tekan butang Thanks kalau anda membaca tutorial yang disediakan oleh saya. ianya hanya mengambil masa 2 saat dan didalam masa 2 saat inilah anda telah membuktikan yang anda adalah seorang yang baik!
[*] Lagi bagus kalau anda reply post dengan menaip "TERIMA KASIH GENG" secara tak langsung ia akan menjadikan post ranking anda juga meningkat! Dan ianya juga membantu bagi topic ini sentiasa berada diatas dan sekali lagi, secara tak langsung, anda membantu supaya topik ini tidak terkambus begitu saja dan dapat di cari oleh rakan-rakan yang inginkannya.
[*] Jika link download tidak boleh digunakan, segera maklumkan kepada saya dengan cara menghantar "Private Message" ataupun emailkan kepada saya di [email protected].

[X] Credit goes to : AuraDhuha , Zuldagreat (sebab bangkitkan semangat waktu tengok ss dia)
Sekian, Wassalamu, Terima kasih.

-ad
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
Thanks zuldagreat, CH4, abu85, bart72, siege01 and 23 others thanked for this post
  #5  
Old 06-07-2011, 12:03 PM
zuldagreat zuldagreat is offline
Regular

zuldagreat's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2011
Posts: 853
Thanks (Received): 71
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wah mudah difahami..usaha yg bagus nie..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-07-2011, 12:24 PM
abu85 abu85 is offline
CG Top Poster Club

abu85's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: May 2008
Location: Supporter Instaforex
Posts: 29,744
Thanks (Received): 401
Likes (Received): 32
Active Level
My Mood:
Default

tentang robot adsense tu cam mana plak TT
__________________
IB INSTAFOREX
LOCAL DEPO AND WITHDRAW
REBATE 80% SETIAP MINGGU BANK IN
CLICK HERE AFFILATE PDY
[SMS/CALL/WHATSAPP] 0128382849
Reply With Quote
  #7  
Old 06-07-2011, 02:06 PM
leluckymelayu leluckymelayu is offline
Regular

leluckymelayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 149
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

terbaik TT, penjelasan yang sangat jelas, harap TT dapat teruskan from A-Z..
__________________
"The future belongs to those who prepare for it today".
Reply With Quote
  #8  
Old 06-07-2011, 02:12 PM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zuldagreat View Post
wah mudah difahami..usaha yg bagus nie..
terima kasih. ayoh kita bakar semangat kawan-kawan kita dengan letak tutorial WPR pulak. kehkehkeh
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
  #9  
Old 06-07-2011, 02:13 PM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by abu85 View Post
tentang robot adsense tu cam mana plak TT
amboi, cepatnye nak belajar. relax dulu boss. baru je siap satu tutor ni. dalam mase terdekat ni jugak kot. tak pasti lagi. tapi yang pasti akan menyusul
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
  #10  
Old 06-07-2011, 02:14 PM
Aura Dhuha Aura Dhuha is offline
Active Member

Aura Dhuha's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,330
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by leluckymelayu View Post
terbaik TT, penjelasan yang sangat jelas, harap TT dapat teruskan from A-Z..
terima kasih. jelas tak jelas ada 1 2 lagi yang sangkut tu. bookmark terus thread ni.
__________________
Subhanallah (Maha Suci Allah)
Alhamdulillah (Segala Puji Bagi Allah)
Allahuakbar (Allah Maha Besar)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump