Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > CONSUMERS, FRAUD, ILLEGAL ACTIVITES > Consumers > Consumer Complaints

Consumer Complaints This section is for serious poster (as a consumer) who like to share their unsatisfying of using products or services by reporting all misconducts, errors, flaws & failures. Attaching some images or videos are recommended.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 3,490
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 13,340
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 20,796
More...
Reply
 
Thread Tools
  #211  
Old 15-08-2013, 06:49 PM
Nobu Nobu is offline
Active Member

Nobu's Avatar
 
Trader Rating: (50)
Join Date: Mar 2012
Posts: 2,361
Thanks (Received): 23
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

update sikit kat page depan kesudahan kes tt ni boleh x??

info yang sangat berguna
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #212  
Old 17-08-2013, 11:08 PM
rodziosman rodziosman is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Posts: 157
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

saya ada rumah kat Sabah...ada cikgu dari semenanjung yang sewa...alhamdulillah...dah dekat 2 tahun...bayaran ok...Agreement apa2 pun tak ada.....pernah jumpa sekali aja
dekat sini(Kedah) saya menyewa....pun tak ada agreement...tuan rumah tak pernah jumpa..tapi tiap2 bulan tepat saya bayar...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #213  
Old 13-05-2017, 06:05 AM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,608
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 47
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mohdshukortalib View Post
Nak tulis cerita ni pun letih dah, bayangkan pertengahan Disember 2011 yang lepas aku pindah masuk ke rumah sewa, sebulan lepas tu, tuan tanah hantar notis suruh aku keluar. Penat pindah rumah ni pun tak habis lagi, dia minta aku pindah pulak. Problem dia ialah aku mintak dia settle masalah tekanan air kat dalam rumah aku ni, perlahan sangat sampai susah nak mandi. Aku tanya dia, dia nak buat ke aku nak buat, dia cakap dia nak buat. Aku sabar je.

Kemudian datang pulak bil TNB, ada tunggakan beratus RM dari penyewa lama, aku emailkan bil tu dan bagitau dia suruh dia jelaskan, dia cakap 'akan jelaskan', Sudahnya sampai sekarang dia tak jelaskan. Kemudian, aku dah tak tahan sabar, aku emailkan segala masalah berkaitan ketidakpuasan hati aku dekat dia, aku kena email sebab dia tak angkat call dan tak jawab sms.

Last-last sekali dia email balik notis suruh aku keluar. Alasan dia ialah, disebabkan aku banyak complain tentang masalah di dalam rumah dia. Dah tu rumah dia, mestilah aku complain kat dia. Bengang betul, dahlah agreement tak stamping, aku pulak dah siap pasang unifi, dah siap pasang Astro, aircond semua, kalau nak pindah semua tu kos lagi. Jadi, lepas aku dapat notis untuk menamatkan perjanjian sewa rumah yang dia hantar, aku pun balas dengan Letter of Demand. Dalam Letter of Demand tu aku nyatakan claim aku dan aku mintak dia selesaikan dalam masa 7 hari atau aku akan ambil tindakan mahkamah. Di bawah ni ialah Letter of Demand yang aku hantar untuk rujukan mereka yang mungkin akan mengalami masalah yang sama macam aku.




UPDATE 26 JANUARI 2012

Email yang aku hantar ke tuan rumah pada 23 Januari 2012 berkenaan dengan claim aku yang aku minta dia bayar atau aku akan ambil tindakan saman di Mahkamah. Dalam email tu aku ada bagi dia Letter of Demand, aku mintak dia bayar kos relocation astro/aircond/unifi/kos cat dan kos pindah. Kalau dia tak bayar dalam masa 7 hari, aku akan failkan saman. So, hari ni 26 Januari dia reply email aku dan dia cakap, dia dah rujuk peguam berkaitan Letter of Demand yang aku hantar dan peguam dia cakap, Letter of Demand yang aku hantar tu serius, so dia dengan selamba badak pergi tukar tempoh notis tu dari 1 bulan 10 hari ke dua bulan, dia cakap aku supaya dapat selesaikan dengan kadar segera, dari email dia tu nampak macam dia takut aku ambil tindakan.

Aku reply balik cakap kat dia yang aku bertegas dengan tindakan aku, aku akan ambil tindakan kalau dia tak langsaikan claim aku dalam tempoh 7 hari. Alasan aku ialah, aku dah start cari rumah lepas dia hantar notis suruh aku keluar dan satu lagi alasan aku ialah, dia tak ambik apa-apa tindakan berkaitan masalah air dalam rumah tu, so aku cakap kat dia, aku akan tetap berpegang dengan notis pertama yang dia hantar.


UPDATE 31 JANUARI 2012

Hari ni dah cukup 7 hari. Plan aku ialah, aku akan isi dan submit form-form di bawah ni untuk proses stamping agreement. Lepas tu aku akan ke LHDN dan stamp agreement ni. Siap stamp ni aku akan hantar Letter of Demand (Second Reminder) dan akan minta dia bayar dalam tempoh 7 hari lagi. Dalam Letter of Demand tu aku akan masukkan kos tambahan untuk stamping. Kalau dia tak bayar jugak, aku akan ke Mahkamah Majisteret dan isi borang 164 untuk failkan tuntutan kecil (Bawah RM5000). Di bawah ni contoh borang untuk stamp agreement.






UPDATE 9 FEBUARI 2012

Disebabkan kesibukan yang terlampau, aku baru je matikan stamp agreement pagi tadi di pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, walaupun aku terpaksa bayar penalti RM25 sebab lambat matikan stamp. Pegawai di LHDN tu tanya aku, kenapa aku yang stamping agreement tu? sepatutnya tuan rumah yang kena matikan stamp tu, so aku cakap dekat dia, tuan rumah aku ni taknak stamp agreement tu, dan dalam agreement tu dia tak letak tempoh sah perjanjian, so pegawai tu cakap, tak ada masalah, disebabkan tuan rumah aku tak letakkan tempoh perjanjian, so secara automatiknya agreement aku tu dikira untuk tempoh yang maksimum iaitu 4 tahun.

Secara sah dan mengikut undang-undang, melalui perjanjian yang tuan rumah dan aku tandatangan tu, aku boleh duduk di rumah tu untuk tempoh 4 tahun. Dan dalam tempoh empat tahun tu, tuan rumah tak boleh sesuka hati nak suruh aku keluar. Pegawai tu cakap lagi, lepas dah matikan stamp ni, agreement aku dah sah untuk dibawa di mahkamah dan kos untuk aku matikan stamp tadi ialah RM48.00 untuk tempoh 4 tahun dan penalti RM25.00.

Jadi, sebagai panduan kita bersama, aku syorkan kepada penyewa atau tuan rumah tu, sila pastikan tempoh perjanjian di dalam agreement, kalau tuan rumah tak letakkan tempoh dalam perjanjian tu, secara automatiknya mengikut undang-undang, tempoh perjanjian akan dikira untuk tempoh yang maksimum iaitu 4 tahun. Dan kalau penyewa dapat tuan rumah jenis yang tak reti nak pergi stamping agreement, boleh pergi stamping sendiri di pejabat LHDN. Bukan apa, untuk kebaikan kita jugak, kalau-kalau tuan rumah kuncikan pagar rumah ke, atau tuan rumah pergi potong elektrik/air ke, kita boleh dakwa dia kalau dah ada agreement yang sah dan boleh digunakan di mahkamah.

So, tindakan aku lepas ni ialah aku akan submit saman aku di Mahkamah. Insyaallah dalam Isnin depan, almaklumlah aku sibuk sikit nak uruskan rumah baru ni. Disebabkan masalah ni lah, banyak kerja aku tergendala. Dan aku harap tindakan saman aku ni berbaloi.

UPDATE 5 Mac 2012
Baru selesai submit saman di Mahkamah Sivil Sungai Petani. Hantar 4 salinan borang 164 kemudian ke pendaftar di Mahkamah Majisteret, buat bayaran RM20 dan tunggu salinan saman akan dihantar ke rumah.

UPDATE 8 April 2012
Aku ke Mahkamah untuk sebutan kes di mahkamah terbuka. Defendan tak datang, kalau nak diikutkan kalau defendan tak datang, hakim akan berikan penghakiman ingkar dan seterusnya meluluskan tuntutan aku. Malangnya hakim pulak tak datang hari tu. Jadinya, kes ditunda ke 7 May 2012.

UPDATE 7 May 2012
Hari ni mahkamah ditunda atas sebab majisteret tak datang. Defendan pun tak datang. Semuanya ditunda ke 3 Jun 2012.

UPDATE 7 Julai 2012
3 June lepas, Mahkamah dah jatuhkan penghakiman ingkar disebabkan defendan tak datang. Mahkamah arahkan defendan perlu membayar jumlah tuntutan aku. Dan disebabkan defendan tak datang, Mahkamah dah keluarkan perintah untuk defendan bayar jumlah tuntutan dan masa yang aku tetapkan iaitu 2 minggu. Dan aku dah poskan surat perintah tu ke alamat terakhir defendan.

Defendan masih tak layan perintah mahkamah dan pada 25 Jun aritu, aku dah refer dengan Mahkamah untuk keluarkan perintah sita disebabkan defendan masih ingkar dengan arahan mahkamah.

So, sekarang ni dalam proses dengan Mahkamah Majisteret Selayang (Paling hampir dengan rumah defendan) untuk keluarkan perintah sita dan hanya tunggu masa untuk bailiff datang ke rumah defendan untuk proses taksiran.

Harap-harap semua berjalan lancar walaupun nampak leceh.

sebuah kisah yg menarik

malangnya tt xda update plak apa yg terjadi
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #214  
Old 13-05-2017, 10:39 AM
myroadtax.com myroadtax.com is offline
CG Top Poster Club

myroadtax.com's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2014
Posts: 24,475
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 153
Dislikes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
sebuah kisah yg menarik

malangnya tt xda update plak apa yg terjadi
Ada tuan, cuma TT tak update ke depan.

Rujuk sini:
http://www.carigold.com/portal/forum...&postcount=189

TT pula yang pemurah hati dan beri muka kepada tuan rumah bayar tuntutan secara ansuran 2 kali.

Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #215  
Old 13-05-2017, 11:07 AM
abangman2007 abangman2007 is offline
Active Member

abangman2007's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,422
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

rasanya xada apa yg boleh diambil tindakkan.tuntutan kecil apa la yg boleh buat.buang masa dan karan shja
__________________
Iklan percuma atau cari kerja di
www.cubacari.com
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #216  
Old 13-05-2017, 11:46 AM
xerocracker xerocracker is offline
Active Plus

xerocracker's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Oct 2007
Location: Bumi Allah
Posts: 2,680
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by abangman2007 View Post
rasanya xada apa yg boleh diambil tindakkan.tuntutan kecil apa la yg boleh buat.buang masa dan karan shja
bacalah bang.. membaca amalan mulia.. TT dah dpt hak dia semula sebab tindakan yang dia ambil.. kalau x mungkin duit habis cmtu je.. ape pon xdpt...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #217  
Old 13-05-2017, 07:01 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,608
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 47
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by myroadtax.com View Post
Ada tuan, cuma TT tak update ke depan.

Rujuk sini:
http://www.carigold.com/portal/forum...&postcount=189

TT pula yang pemurah hati dan beri muka kepada tuan rumah bayar tuntutan secara ansuran 2 kali.

tq

sebab tt dah update semua kat depan pastu kat belakang xda post dia ingat xda update

tahniah tt betul2 buka mata

buat tuntutan x besar rupanya kos dia
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #218  
Old 17-05-2017, 09:55 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 24,058
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 19
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

terbaik la TT... tapi aku ada persoalan.. klu tekanan air rendah.. ape landlord leh buat nak fix benda ni?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:59 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you