Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion > Blogger

Blogger A place for bloggers to discuss everything about BLOG. DO NOT PROMOTE BLOG HERE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 18-04-2011, 11:38 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Thumbs up Bagaimana Saya Jana RM 26,006.80 Dengan Blog - Tutorial

Saya Telah Kemaskini Cara Buat Duit Online di Personal Blog Saya!!!

Disini ingin kongsikan dengan ahli-ahli CG pengalaman dan sedikit ilmu yang saya ada ini mengenai dunia blogging berdasarkan pengalaman saya dalam dunia ini.

Rm 26,006.80 ini adalah benar-benar saya telah janakan hanya dari blog. Sebenarnya nilai ini adalah tidak tepat kerana ini hanya saya ambil kira major income sahaja dari innity dan web(english) google adsense.

BUKTI!!!




Dari Nuffnang pernah dapat(total) RM RM 2,618.16 sebelum bertukar ke Innity.

Ini tidak termasuk dari jualan ruangan iklan secara manual dan lain-lain program. Semua ini saya janakan ketika masih saya bergelar seorang pelajar dan ketika post ini ditulis saya masih seorang pelajar (tahun akhir,UTM Skudai).

Bagaimana saya bermula?
Saya hanya seorang pelajar dalam jurusan Mekanikal Marin. Tiada kaitan langsung dengan komputer mahupun internet. Seorang budak kampung dan tiada komputer dirumah yang hanya mengenali apa itu emel pada tingkatan 1(1999). Di matrikulasi hanya tahu apa itu friendster.com (hari-hari keje tukar layout profile aje)

Pendek cerita saya mula dengan blogspot >>blog pertama saya thebestmp3download.blogspot.com (xde jana pape income dan tak popular pon). Mula saya merayap-rayap dari satu blog ke satu blog sehingga saya bertekad mahu bina domain.com ketika membaca diblog problogger.net 3 tahun lalu.

Anjakan paradigma berlaku dari blogspot >> wordpress.. untuk maju setapak dalam dunia blogging. Ketika ini ilmu wordpress dan blogging adalah 0(zero). Seterusnya baru tahu mengenai forum wangcyber.com dan disini panca-roba berlaku dan minta(upah) orang ajar secara online - tu pon ajar basic (install je..not more than that).

Membeli ebook-ebook yang berkaitan seperti cpanel n macam-macam lagi panduan buat duit yang sebenarnya boleh didapati secara percuma di internet. Saya tidak tahu yang "google itu adalah GURU" ketika itu.

"Itu lah sedikit sebanyak Flash Back saya" -Hantu Kak Limah Balik Rumah-

Shortcut >> Jom Mula Berblog dengan Berjaya Secara Percuma dari 0 to Hero

Stage Pertama!!!
1. Belajar koding asas HTML

Rujukan : http://www.w3schools.com/html/default.asp

>>Lagi sumber

2. Belajar Mengenai Asas Cpanel
Rujukan : www.siteground.com/tutorials/cpanel/

3. Belajar Mengenai Asas Setup Blog Wordpress
Rujukan: www.siteground.com/tutorials/wordpress/

Stage Kedua
1. Buat Target untuk blog (Misi dan Visi perlu ada untuk berjaya)


Formula 1 : Blog + Visitors + Publisher = Money

Formula 2 : Blog Articles + Marketing = Visitors

Formula 3 : Returning Visitor + New Visitor = Visitors

Formula 4 : Good articles + update frequently = Returning Visitor

Formula 5 : Advertising + SEO = New Visitors = Marketing

Formula 6 : Facebook + Forum + Video + Buy Ads Space + Link Building + Blog Commenting = Advertising(percuma dan berbayar)

Formula 7 : google Adsense + Innity = Publisher

My Blogging Formula is:

Blog Articles + SEO + (Facebook + Forum + Video + Buy Ads Space + Link Building + Blog Commenting) + (Good articles + update frequently) + (Google Adsense + Innity) = $$Money$$

Apa target yang perlu dilakukan??

Update blog : Target untuk update blog sebulan 30 artikel tanpa henti selama 3 bulan

Target Pelawat Sehari : 50>100>200>500>1k >2k (apply advertising formula disini)

Selepas 2k sehari : Try Apply untuk jadi publisher di innity.com(contoh)!!! Kalau nuffnang atau PPC (Google Adsense) tak perlu!!!

Guna tracking tool : http://statcounter.com (untuk analisis keyword,dari mana dan referer ke blog)

Pada pendapat saya : Membuat target MONEY sebagai sasaran adalah salah. Tiada MONEY kalau tiada Visitors.

Ulang langkah diatas selama setahun/2 tahun.
P/s : untuk marketing boleh guna kreativiti sendiri.

Rujuk juga disini :
Teknik Tambah Visitor ke blog
Cuba Menjadi Blogger Profesional

Stage 3
Banyak perlu dilakukan dan tiada masa nak buat artikel lagi, nak buat promosi blog lagi...(Andaian dah mula menjana wang dari blog ketika ini)

1. Cari Penulis untuk blog anda (percuma atau upah)

Ketika ini anda tumpukan kepada marketing!!!(kurang satu beban) tetapi jangan tinggalkan untuk update blog walaupun kadang-kadang.

..................
Fokus satu persatu...itu sahaja buat masa ini akan diupdate lagi kemudian hari...

Cadangan Beli

Domain : http://godaddy.com

HOSTING : www.hostgator.com Promotion code 1. HOSTAGATORCODE994 (diskaun $9.94) 2. HOSTAGATORCODE25100 (diskaun 25%)



"Saya Cuba Berkongsi Apa yang termampu dengan ilmu yang tak seberapa ini"
p/s : Screen Shot diatas hanyalah sekadar untuk memberi motivasi kepada blogger-blogger baru di Malaysia bukan nak berbangga diri atau bermegah!!!
p/s/s : Apa-apa soalan saya cuba jawab!!!

Klik butang Thanks kalau suka !!!
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com

Last edited by mazuki; 05-06-2016 at 07:12 PM..
Reply With Quote
Likes arizo razzo liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 18-04-2011, 11:39 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Default



Sumber rujukan yang boleh membantu!!! : Update lagi kemudian

1. Decide Nak tulis blog apa/ Mencari Idea

2. Domain n Hosting
2.1Tips untuk pilih nama domain
2.2 Bagaimana nak beli domain di godaddy
2.3 Beli hosting dan setup domain+hosting (case study beli hosting kat Malaysia n domain beli kat godaddy)

3.Asas Control Panel (CPanel)

4. Wordpress (Short-Cut malas nak update panjang2..korang baca ebook ni terus, 30.09.2011)
4.1 Cara nak setup blog wordpress (Guna Fantastico)
4.2 9 Plugin Untuk Ads Management (Percuma)
4.3 Tukar template
4.4 Install Plugin
4.5 Setting permalinks,tag,categories

Sumber CG : Tutorial Wordpress Bergambar sila ke thread ini

sumber CG : All About Wordpress + Themes

5. Penulisan Blog
5.1 Idea menulis blog


6. Search Engine Optimization (SEO)
6.1 SEO dengan blog wordpress
6.2 20 Plugin Wordpress Untuk SEO

7. Marketing Strategy
7.1 Facebook Marketing - Cara Nak Tambah "Like" di Fan Page
7.2 Youtube Video marketing + SEO

-Macam mana nak watermark video
-Tool(sofware) yang perlu ada untuk download dan watermark video
>>> Feedburner.com [VIDEO]

8. Make-up Blog dan aksesori!!!
"Blog umpama isteri...makin dihias makin cantik...terlebih hias jadi terbalik"

9. Publisher (oi duit kat sini)
9.1 Nuffnang
9.1.1 pengalaman bersama nuffnang
9.1.2 tip nufnnang

9.2 Innity
9.2.1Pengalaman bersama Innity

9.3 701Panduan

9.4 Adverlets

TAMBAHAN :

Sembang Wordpress Plugin n Fungsi
1. WP-Clean fix

QUESTION and ANSWER
1. Soalan oleh BeritaGempak : Plugin All in One SEO vs Platinum SEO Pack, Nak guna yang mana?
2. Soalan oleh syafsp : Syarikat Pengiklanan Apa yang Sesuai dengan Blog Aku?
3. Soalan oleh BeritaGempak : Mana Nak Dapat Senarai PING?
4. Soalan oleh wussa : Berkenaan dengan Facebook Fan Page
5. Soalan oleh jbboykiller : Dari 20 likes di fanpage Berapa dapat Visitor?


RUANGAN DOWNLOAD
1. A.ll N.ew A.SAX X.Factor - AdsenseMastersCourse dot com [Adsense]

2. Panduan Lengkap Bina Blog WORDPRESS [Wordpress]

3. Fa.t C.at - B.lueprint [Adsense]
Kejayaan Dalam Blogging bukan Berapa Lama Telah Anda Bina Blog, tapi Berapa Banyak Artikel yang telah Anda Update
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com

Last edited by mazuki; 28-11-2011 at 05:58 PM..
Reply With Quote
Thanks amir-ashraf, carkeyspin, qba437, chuvest, kickers_ and 7 others thanked for this post
  #3  
Old 18-04-2011, 11:44 AM
RajaDiamond RajaDiamond is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 5,690
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mazuki View Post
Disini ingin kongsikan dengan ahli-ahli CG pengalaman dan sedikit ilmu yang saya ada ini mengenai dunia blogging berdasarkan pengalaman saya dalam dunia ini.

Rm 23,834.59 ini adalah benar-benar saya telah janakan hanya dari blog. Sebenarnya nilai ini adalah tidak tepat kerana ini hanya saya ambil kira major income sahaja dari innity dan web(english) google adsense.

BUKTI!!!




Dari Nuffnang pernah dapat(total) RM RM 2,618.16 sebelum bertukar ke Innity.

Ini tidak termasuk dari jualan ruangan iklan secara manual dan lain-lain program. Semua ini saya janakan ketika masih saya bergelar seorang pelajar dan ketika post ini ditulis saya masih seorang pelajar (tahun akhir,UTM Skudai).

Bagaimana saya bermula?
Saya hanya seorang pelajar dalam jurusan Mekanikal Marin. Tiada kaitan langsung dengan komputer mahupun internet. Seorang budak kampung dan tiada komputer dirumah yang hanya mengenali apa itu emel pada tingkatan 1(1999). Di matrikulasi hanya tahu apa itu friendster.com (hari-hari keje tukar layout profile aje)

Pendek cerita saya mula dengan blogspot >>blog pertama saya thebestmp3download.blogspot.com (xde jana pape income dan tak popular pon). Mula saya merayap-rayap dari satu blog ke satu blog sehingga saya bertekad mahu bina domain.com ketika membaca diblog problogger.net 3 tahun lalu.

Anjakan paradigma berlaku dari blogspot >> wordpress.. untuk maju setapak dalam dunia blogging. Ketika ini ilmu wordpress dan blogging adalah 0(zero). Seterusnya baru tahu mengenai forum wangcyber.com dan disini panca-roba berlaku dan minta(upah) orang ajar secara online - tu pon ajar basic (install je..not more than that).

Membeli ebook-ebook yang berkaitan seperti cpanel n macam-macam lagi panduan buat duit yang sebenarnya boleh didapati secara percuma di internet. Saya tidak tahu yang "google itu adalah GURU" ketika itu.

"Itu lah sedikit sebanyak Flash Back saya" -Hantu Kak Limah Balik Rumah-

Shortcut >> Jom Mula Berblog dengan Berjaya Secara Percuma dari 0 to Hero

Stage Pertama!!!
1. Belajar koding asas HTML

Rujukan : http://www.w3schools.com/html/default.asp

>>Lagi sumber

2. Belajar Mengenai Asas Cpanel
Rujukan : www.siteground.com/tutorials/cpanel/

3. Belajar Mengenai Asas Setup Blog Wordpress
Rujukan: www.siteground.com/tutorials/cpanel/

Stage Kedua
1. Buat Target untuk blog (Misi dan Visi perlu ada untuk berjaya)


Formula 1 : Blog + Visitors + Publisher = Money

Formula 2 : Blog Articles + Marketing = Visitors

Formula 3 : Returning Visitor + New Visitor = Visitors

Formula 4 : Good articles + update frequently = Returning Visitor

Formula 5 : Advertising + SEO = New Visitors = Marketing

Formula 6 : Facebook + Forum + Video + Buy Ads Space + Link Building + Blog Commenting = Advertising(percuma dan berbayar)

Formula 7 : google Adsense + Innity = Publisher

My Blogging Formula is:

Blog Articles + SEO + (Facebook + Forum + Video + Buy Ads Space + Link Building + Blog Commenting) + (Good articles + update frequently) + (Google Adsense + Innity) = $$Money$$

Apa target yang perlu dilakukan??

Update blog : Target untuk update blog sebulan 30 artikel tanpa henti selama 3 bulan

Target Pelawat Sehari : 50>100>200>500>1k >2k (apply advertising formula disini)

Selepas 2k sehari : Try Apply untuk jadi publisher di innity.com(contoh)!!! Kalau nuffnang atau PPC (Google Adsense) tak perlu!!!

Guna tracking tool : http://statcounter.com (untuk analisis keyword,dari mana dan referer ke blog)

Pada pendapat saya : Membuat target MONEY sebagai sasaran adalah salah. Tiada MONEY kalau tiada Visitors.

Ulang langkah diatas selama setahun/2 tahun.
P/s : untuk marketing boleh guna kreativiti sendiri.

Rujuk juga disini :
Teknik Tambah Visitor ke blog
Cuba Menjadi Blogger Profesional

Stage 3
Banyak perlu dilakukan dan tiada masa nak buat artikel lagi, nak buat promosi blog lagi...(Andaian dah mula menjana wang dari blog ketika ini)

1. Cari Penulis untuk blog anda (percuma atau upah)

Ketika ini anda tumpukan kepada marketing!!!(kurang satu beban) tetapi jangan tinggalkan untuk update blog walaupun kadang-kadang.

..................
Fokus satu persatu...itu sahaja buat masa ini akan diupdate lagi kemudian hari...

"Saya Cuba Berkongsi Apa yang termampu dengan ilmu yang tak seberapa ini"
p/s : Screen Shot diatas hanyalah sekadar untuk memberi motivasi kepada blogger-blogger baru di Malaysia bukan nak berbangga diri atau bermegah!!!
p/s/s : Apa-apa soalan saya cuba jawab!!!
tahniah bro.. selalu gak sy letak iklan kat blog u...
__________________
[B][COLOR="DarkRed"][SIZE="3"][CENTER][URL="http://www.spypen2u.com"]PANAS!!! KOLEKSI KAKI SKODENG TERBONGKAR!!![/URL][/CENTER][/SIZE][/COLOR][/B]
Reply With Quote
  #4  
Old 18-04-2011, 11:46 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by RajaDiamond View Post
tahniah bro.. selalu gak sy letak iklan kat blog u...
tq bro kerana beriklan diblog saya...lepas wat belanja makan kat kolej..
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com
Reply With Quote
  #5  
Old 18-04-2011, 11:50 AM
Ham Ham is offline
Regular

Ham's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2006
Posts: 592
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

income tu dari brp bnyk blog...blog bahasa melayu ke
__________________
EBOOK CHINAMETHOD REBET RM30)
Reply With Quote
  #6  
Old 18-04-2011, 11:54 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ham View Post
income tu dari brp bnyk blog...blog bahasa melayu ke
g.adsense english....

innity dari 2 blog melayu...tapi banyak dari selangor2u aje...
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com
Reply With Quote
  #7  
Old 18-04-2011, 11:56 AM
juweialhaj juweialhaj is offline
Super Active

juweialhaj's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2011
Posts: 8,444
Thanks (Received): 94
Likes (Received): 0
Active Level
Default

mazuki kolej mana? amik comp scince ke?
Reply With Quote
  #8  
Old 18-04-2011, 11:56 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Default

double post...sorry!!!
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com
Reply With Quote
  #9  
Old 18-04-2011, 11:58 AM
mazuki mazuki is offline
Active Member

mazuki's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,591
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by juweialhaj View Post
mazuki kolej mana? amik comp scince ke?
KTC...erm tak pon..amek marin engrg
__________________
Buat Duit Online - Bukti RM30k Dari Internet | Siri Video Panduan Buat Blog 2017 - CG Thread by www.mazukiblog.com
Reply With Quote
  #10  
Old 18-04-2011, 11:59 AM
juweialhaj juweialhaj is offline
Super Active

juweialhaj's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2011
Posts: 8,444
Thanks (Received): 94
Likes (Received): 0
Active Level
Default

owh. saya ktho
goodluck dengan web selangor2u!.
selalu jugak menjengah dari FB
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump