Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Tanda Yang Berkenaan
Saya Dah Buat Grounding Tambahan ... 42 42.00%
Saya Pernah Dengar Tapi Saya Biarkan Saja (Standard Kilang) ... 16 16.00%
Saya Pernah Dengar Tapi Saya Belum Buat Lagi ... 24 24.00%
Saya Memang Tak Tahu Menahu Perihal Ini ... 18 18.00%
Voters: 100. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-09-2013, 11:02 PM
orangseni orangseni is offline
Legendary Member

orangseni's Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Aug 2010
Posts: 10,714
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 6
Active Level
Default Kabel Grounding (Biarkan Yang Asal @ Custom???)

Assalamualaikum semua. Saja nak bukak thread. Ini thread kedua saya dlm section ini. Thread pertama saya ialah pasal cara nak cek altenator (copy paste jer)

Apa yang taip kat bawah nih adalah daripada pembacaan saya dari pelbagai forum & artikel. Saya juga ada buat grounding (DIY).

Minta maaf jika ada yg tidak betul yer baik dari segi penggunaan istilah, ayat & fakta sebab saya bukan dari bidang nih (cuma minat ja)

Seperti yang kita semua tahu, setiap kenderaan yang keluar dari kilang memang dah siap grouding dah. Paling jelas kita nampak, kalau MYVI --> head block ke body depan & terminal negatif bateri ke body berhampiran dekat bateri.

Tapi kabel grounding dibuat tidak sempurna termasuk keta jepun (bukan saya cakap tp dari pembacaan) sehingga lahirlah kabel grounding after market (yang tebal2 tuh) untuk "diikat" pada point2 tertentu.

Lagi 1, bila dimamah usia, kabel asal itu ada yg putus2, bahagian pengikat ada yang berkarat dan macam2 lagi. Tak caya, cer tengok keta2 lama. Ini menyebabkan aliran elektrik "terganggu". Dan salah satu punca kereta susah nak start pun punca daripada masalah grounding

OK. Kebaikan grounding akibat aliran elektrik cunnn :

1. Enjin mudah start
2. Pikap meningkat
3. Rpm stabil
4. Ekon sejuk
5. Lampu toranggg
6. ???


Point2 grounding secara umumnya :

1. Negatif Bateri <-> Kiri Body
2. Negatif Bateri <-> Kanan Body
3. Negatif Bateri <-> Head Block
4. Negatif Bateri <-> Alternato
r

Ada juga yang buat macam nih :

1. Kiri Casis <-> Head Block
2. Kanan Casis <-> Head Block
3. Alternator <-> Negatif Bateri
4. Head Block <-> Negatif Bateri


Kalau saya, selagi ada kabel banyak, belasah je lah banyak mana pun asalkan tak tersentuh POSTIF BATERI ... hehe

Ini Saya Punya ...

1. Grounding DIY (Kabel 8 GA Ja), Belah Kiri Tak Nampak La Pulak ... Upgred Dari Kabel WIRING RUMAH ...

2. Voltage Stabilizer DIY Di Hujung Kanan Atas(xxxxx mikro Farad Dengan Secret Recipe)
Klik INI & INI Untuk Tengok VS Saya =) Saya Juga Ada Mengambil Tempahan.



Jom layan gambir ... (cilok dari google)





OK ... kepada warga CG, jom memeriahkan thread nih Kalau yang ada buat grouding, samaada beli & pasang kat kedai / beli & pasang sendiri / diy, kongsikan gambir di thread ini cgrock

Quote:
Originally Posted by hannuz1010 View Post
Bile aku bukak cble grding ni..kete aku agak mengong skit..
Quote:
Originally Posted by -Johan- View Post
Headlamp lebih terang & Orang kata boleh jimat minyak.
Quote:
Originally Posted by sni2020 View Post
saya dh pasang utk gen2 tahun 2008. tgk ada org pasang kat kedai aksesori kereta terus tanya tokey utk apa ni. aku pun terus pasang. so far ok. ac lg sejuk. lampu tambah terang. bawa smooth je rasa. ok la utk kereta dah 5 tahun. lg satu pasang kat hyundai atos tahun 2005. mmg ok sampai sekarang.
Quote:
Originally Posted by danzig_08 View Post
utk enjin exora cps aku sarankan kene buat grounding
sbb kete aku dah kene ada harnest terbakar drp wiring fan
mungkin sbb overload kot
salah satu punca gak sbb fan rosak...
lps psg grounding dah xda masalah
Quote:
Originally Posted by AMICO66 View Post
teman udah pasang kat KEMBARA 99 teman...jenama HKS rege RM30 je...

1. Mudah start
2. lampu terang
3. ada pick up sikit

tu yang teman rasa......

Quote:
Originally Posted by tepets View Post
pasai apa plak ada aliran bateri kalau kereta tak on. grounding ni untuk menambah kecekapan electrical system dalam kereta jer, sesua untuk kereta lama yang mana mungkin point grounding asal dah tak berapa conctact dengan body kereta, bila ada resistance yang tinggi jadi pengaliran arus akan perlahan.

Last edited by orangseni; 17-10-2013 at 04:59 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 20-09-2013, 11:24 PM
orangseni orangseni is offline
Legendary Member

orangseni's Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Aug 2010
Posts: 10,714
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 6
Active Level
Default

dah ada poll ... jom vote ...
Reply With Quote
  #3  
Old 20-09-2013, 11:29 PM
Landak_jantan Landak_jantan is offline
Active Plus

Landak_jantan's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Posts: 3,780
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

dah vote.....
Reply With Quote
  #4  
Old 20-09-2013, 11:30 PM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,943
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 25
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default



aku pasang cable yg kaler biru tu je harga seratus lebih...yg ikat pada besi bar putih tu...
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
  #5  
Old 20-09-2013, 11:30 PM
Landak_jantan Landak_jantan is offline
Active Plus

Landak_jantan's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Posts: 3,780
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

beli volt stabilizer siap bagi cable grounding..pasang sendiri jer..
Reply With Quote
  #6  
Old 20-09-2013, 11:41 PM
orangseni orangseni is offline
Legendary Member

orangseni's Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Aug 2010
Posts: 10,714
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 6
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fine net View Post


aku pasang cable yg kaler biru tu je harga seratus lebih...yg ikat pada besi bar putih tu...
jenama apa tuan? kot2 ada kawan2 cg kita nak beli ke ...

Quote:
Originally Posted by Landak_jantan View Post
beli volt stabilizer siap bagi cable grounding..pasang sendiri jer..
jenama apa tuan? kot2 ada kawan2 cg kita nak beli ke ...
Reply With Quote
  #7  
Old 20-09-2013, 11:44 PM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,943
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 25
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by orangseni View Post
jenama apa tuan? kot2 ada kawan2 cg kita nak beli ke ...



jenama apa tuan? kot2 ada kawan2 cg kita nak beli ke ...

x tanya la plak...tp kabel kaler putih...mase tu kete da masuk kt aksesori, mcm2 la kedai tu suggest..aku pasang je..pantang dlm poket ada duit....
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
  #8  
Old 20-09-2013, 11:47 PM
tm1 tm1 is offline
Active Plus

tm1's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,925
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 12
Active Level
My Mood:
Default

Kabel hijau wiring rumah banyak belen nih, tinggal beli kabel lug je.. aku nak pasang sendiri byk2. jimat belanja.
__________________
***Ini adalah cetakan berkomputer.Tiada tandatangan diperlukan***
Reply With Quote
  #9  
Old 20-09-2013, 11:49 PM
hannuz1010 hannuz1010 is offline
Super Active

hannuz1010's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2008
Location: shah alam
Posts: 6,241
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Bile aku bukak cble grding ni..kete aku agak mengong skit..
__________________
KRYPTON= sxxk
CERAMIC= sxxk
CLUB ASTERIA= sxxk
1AUTOCASH= sxxk
Reply With Quote
  #10  
Old 20-09-2013, 11:49 PM
orangseni orangseni is offline
Legendary Member

orangseni's Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Aug 2010
Posts: 10,714
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 6
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fine net View Post
x tanya la plak...tp kabel kaler putih...mase tu kete da masuk kt aksesori, mcm2 la kedai tu suggest..aku pasang je..pantang dlm poket ada duit....
hehe ... jadi, memang ada kesan positf lah hasil daripada pemasangan kabel gorunding nih?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold