Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-04-2013, 01:30 AM
has_mmu has_mmu is offline
Regular

has_mmu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 709
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 2
Active Level
Default TIPS Penjimatan Petrol Tanpa Kos Yang Tinggi

Tips nak jimat petrol:

1. Minyak hitam
(pilihla yang boleh jimat petrol... buat research berdasarkan fakta dan testimonial)

2. Sistem Api
(spark plug, electronic distributor(bagi yang pakai contact point), cable plug...... upgrade kalau mampu..)

3. Throttle body atau carburettor
(service selalu aka tembak dengan carb cleaner)

4. Air filter casing
(periksa kalau ada bocor atau berminyak terutama hos yang pegi ke head cover..)

5. Sistem wiring
(mungkin ada wayar yang dah tak pakai atau relay yang tak berguna......
kepala battery kena cuci kalau ada keputihan... cuci dengan air panas... tukar kalau dah teruk..
grouding pada engine check keadaan penyambung..)

6. Radiator (kalau dah Teh Tarik tu... flushing la selalu dengan air tapis / mineral...) bila cepat sejuk... fan jarang on.. save current... (water pump disarankan tukar sekali dgn timing belt)

7. Angin tayar (ramai yang terlepas pandang)

8. Cara Pemanduan
- pagi2 tak perlu tunggu engine betul2 panas... bawak slow2(AC off, radio on) pada rpm yang rendah... dah panas baru laju...
- jika keadaan jalan rata... tukar gear pada rpm yang rendah.. aka cepat tukar gear. tekan minyak slow2...

kalau ada sapa2 yang nak menambah... silakan...

Tanpa Kos Yang Tinggi

Last edited by has_mmu; 24-04-2013 at 10:49 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-04-2013, 08:14 AM
demise_u demise_u is offline
Super Active

demise_u's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 6,049
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 6
Active Level
Default

Bagus tips macam ni
Reply With Quote
  #3  
Old 22-04-2013, 08:18 AM
mADaN mADaN is offline
Regular

mADaN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Location: paHaNg, kUanTaN
Posts: 588
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

bawak slow, kurang tekan brek, kurang beban, bukak tingkap waktu pagi.
__________________
kAwAn
Reply With Quote
  #4  
Old 22-04-2013, 09:35 AM
mytrade mytrade is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,895
Thanks (Received): 213
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mADaN View Post
bawak slow, kurang tekan brek, kurang beban, bukak tingkap waktu pagi.
aku rasa terlalu slow jugak tk sesuai sebab pada gear rendah RPM akan tinggi , FC akan tinggi jugak....

kena tgk kesesuaian kelajuan....
Reply With Quote
  #5  
Old 22-04-2013, 09:42 AM
oxygenO2 oxygenO2 is offline
Legendary Member

oxygenO2's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,200
Thanks (Received): 26
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

tt,ko ade bengkel??..klu ade nk jer aku antar keta aku..hehee
__________________
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Reply With Quote
  #6  
Old 22-04-2013, 02:39 PM
no trade no trade is offline
Super Active

no trade's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: May 2008
Posts: 6,484
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 31
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by has_mmu View Post
Tips nak jimat petrol:

1. Minyak hitam
(pilihla yang boleh jimat petrol... buat research berdasarkan fakta dan testimonial)

2. Sistem Api
(spark plug, electronic distributor(bagi yang pakai contact point), cable plug...... upgrade kalau mampu..)

3. Throttle body atau carburettor
(service selalu aka tembak dengan carb cleaner)

4. Air filter casing
(periksa kalau ada bocor atau berminyak terutama hos yang pegi ke head cover..)

5. Sistem wiring
(mungkin ada wayar yang dah tak pakai atau relay yang tak berguna...... kepala battery kena cuci kalau ada keputihan... cuci dengan air panas... tukar kalau dah teruk..)

6. Radiator (kalau dah Teh Tarik tu... flushing la selalu dengan air tapis / mineral...) bila cepat sejuk... fan jarang on.. save current... (water pump disarankan tukar sekali dgn timing belt)

7. Angin tayar (ramai yang terlepas pandang)



kalau ada sapa2 yang nak menambah... silakan...

Tanpa Kos Yang Tinggi
no 3 tu nak buat mcmana? kos dalam berapa?
__________________
"Kita bangsa dan umat yang punya satu Tuhan, satu Nabi, satu Kitab, satu Qiblat; mengapa kita tidak boleh jadi satu bersatu dan berpadu menjadi Satu Umat."

Tempahan Maruku Idamanku Telah Dibuka
NyuMmmm
Reply With Quote
  #7  
Old 22-04-2013, 02:45 PM
forexian forexian is online now
Super Active

forexian's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,963
Thanks (Received): 53
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mytrade View Post
aku rasa terlalu slow jugak tk sesuai sebab pada gear rendah RPM akan tinggi , FC akan tinggi jugak....

kena tgk kesesuaian kelajuan....
btol tu bro
rendah sgt plak rpm tu tinggi
Reply With Quote
  #8  
Old 22-04-2013, 02:47 PM
forexian forexian is online now
Super Active

forexian's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,963
Thanks (Received): 53
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by has_mmu View Post
Tips nak jimat petrol:

1. Minyak hitam
(pilihla yang boleh jimat petrol... buat research berdasarkan fakta dan testimonial)

2. Sistem Api
(spark plug, electronic distributor(bagi yang pakai contact point), cable plug...... upgrade kalau mampu..)

3. Throttle body atau carburettor
(service selalu aka tembak dengan carb cleaner)

4. Air filter casing
(periksa kalau ada bocor atau berminyak terutama hos yang pegi ke head cover..)

5. Sistem wiring
(mungkin ada wayar yang dah tak pakai atau relay yang tak berguna...... kepala battery kena cuci kalau ada keputihan... cuci dengan air panas... tukar kalau dah teruk..)

6. Radiator (kalau dah Teh Tarik tu... flushing la selalu dengan air tapis / mineral...) bila cepat sejuk... fan jarang on.. save current... (water pump disarankan tukar sekali dgn timing belt)

7. Angin tayar (ramai yang terlepas pandang)



kalau ada sapa2 yang nak menambah... silakan...

Tanpa Kos Yang Tinggi
-beli kete yg ada 6 speed or 7 speed
-manual lagi jimat
-jgn isi minyak petronas
Reply With Quote
  #9  
Old 22-04-2013, 02:52 PM
ariz87 ariz87 is offline
Regular

ariz87's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 621
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Active Level
Default

cabut semua seat tinggalkan 1.. bawak kuar tayar spare.. pakai anti flat.. pastu jgn bawak apa2 yg mengarut mcm bantal ke apa ke.. wakakaka..
Reply With Quote
  #10  
Old 22-04-2013, 03:31 PM
Fendy Kacak Fendy Kacak is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 489
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

jalan kaki je x pon gune mtor,mmg jimat
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold