Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #71  
Old 19-09-2017, 03:55 PM
Ibn Raffar Ibn Raffar is offline
Super Active

Ibn Raffar's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: May 2011
Posts: 6,696
Thanks (Received): 320
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

1,2,7 & 8 dah ambe amalkan.terbukti jimat minyak
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #72  
Old 02-10-2017, 09:41 PM
has_mmu has_mmu is offline
Regular

has_mmu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 713
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by has_mmu View Post
Tips nak jimat petrol:

1. Minyak hitam
(pilihla yang boleh jimat petrol... buat research berdasarkan fakta dan testimonial)

2. Sistem Api
(spark plug, electronic distributor(bagi yang pakai contact point), cable plug...... upgrade kalau mampu..)

3. Throttle body atau carburettor
(service selalu aka tembak dengan carb cleaner)

4. Air filter casing
(periksa kalau ada bocor atau berminyak terutama hos yang pegi ke head cover..)

5. Sistem wiring
(mungkin ada wayar yang dah tak pakai atau relay yang tak berguna......
kepala battery kena cuci kalau ada keputihan... cuci dengan air panas... tukar kalau dah teruk..
grouding pada engine check keadaan penyambung..)

6. Radiator (kalau dah Teh Tarik tu... flushing la selalu dengan air tapis / mineral...) bila cepat sejuk... fan jarang on.. save current... (water pump disarankan tukar sekali dgn timing belt)

7. Angin tayar (ramai yang terlepas pandang)

8. Cara Pemanduan
- pagi2 tak perlu tunggu engine betul2 panas... bawak slow2(AC off, radio on) pada rpm yang rendah... dah panas baru laju...
- jika keadaan jalan rata... tukar gear pada rpm yang rendah.. aka cepat tukar gear. tekan minyak slow2...

kalau ada sapa2 yang nak menambah... silakan...

Tanpa Kos Yang Tinggi
ada lagi nak tambah ?
Reply With Quote
  #73  
Old 02-10-2017, 11:20 PM
HelangPutih HelangPutih is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2015
Posts: 1,986
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 83
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by has_mmu View Post
ada lagi nak tambah ?
Mgkin tukar carbon brush pd alternator utk kuatkan kuasa pengecasan semula.
__________________
Aku ikut arah aliran.
Reply With Quote
  #74  
Old 02-10-2017, 11:21 PM
Master Mind Master Mind is offline
Active Plus

Master Mind's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Jan 2014
Location: Planet Infractions
Posts: 2,685
Thanks (Received): 23
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

Nak yg paling jimat...guna motor untuk pegi keje..kalo nak balik kampung naik bus...tapi kalo da berfamly..terpaksa la naik keta..hee..thanks for the info tt
Reply With Quote
  #75  
Old 23-10-2017, 10:18 PM
zainal060 zainal060 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2017
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Saya ada satu masalah beasr, enjin saya senang kotor lepas guna 2 bulan, ada tak minyak kereta yang boleh kurangkan kesan minyak dalam enjin kereta? Kalau ada cadangan harap boleh kongsi.

Last edited by zainal060; 24-10-2017 at 09:48 AM..
Reply With Quote
  #76  
Old 23-10-2017, 10:28 PM
khalid_Banun khalid_Banun is offline
Newbie

khalid_Banun's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2017
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Saya boleh cadangkan Caltex dan shell, dua-dua ni saya biasa guna. Macam shell ada Helix HX 7 , dia mengutamakan kurangkan minyak kotor dalam enjin dan meningkatkan prestasi enjin kamu.
Reply With Quote
Likes k3ryck liked this post
  #77  
Old 24-10-2017, 11:01 AM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 15,563
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 160
Active Level
Default

Shell make you move ka?
Reply With Quote
  #78  
Old 25-10-2017, 08:08 AM
Zakariyya Zakariyya is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by zainal060 View Post
Saya ada satu masalah beasr, enjin saya senang kotor lepas guna 2 bulan, ada tak minyak kereta yang boleh kurangkan kesan minyak dalam enjin kereta? Kalau ada cadangan harap boleh kongsi.
cane engin ko senang kotor macam tu? 2 bulan sahaja dah kotor ke?
engin kena jaga elok2 ni, dah mention kat depan, minyak engin boleh tolong jimat kos...
ko pakai kete apa dan minyak apa ni?
Reply With Quote
  #79  
Old 25-10-2017, 08:11 AM
Zakariyya Zakariyya is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by khalid_Banun View Post
Saya boleh cadangkan Caltex dan shell, dua-dua ni saya biasa guna. Macam shell ada Helix HX 7 , dia mengutamakan kurangkan minyak kotor dalam enjin dan meningkatkan prestasi enjin kamu.
yang i tau shell helix hx7 ni less oil consumption,tapi x tau lebih kurang dengan brand2 lain minyak engin x...

Last edited by Zakariyya; 25-10-2017 at 05:02 PM..
Reply With Quote
  #80  
Old 26-10-2017, 12:22 AM
FlowerGift FlowerGift is offline
Newbie

FlowerGift's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 16
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Zakariyya View Post
cane engin ko senang kotor macam tu? 2 bulan sahaja dah kotor ke?
engin kena jaga elok2 ni, dah mention kat depan, minyak engin boleh tolong jimat kos...
ko pakai kete apa dan minyak apa ni?
mmg blh jimat, tapi bila guna dah lama pun makan minyak jugak...
pakai shell ok kot, jika kereta lama biasa aku guna shell high mileage...
jika kereta baru boleh cuba helix hx7... kena ada pengalaman jgn pakai tukar je sbb minyak pun ada jenis yg beza...

Last edited by FlowerGift; 26-10-2017 at 10:52 AM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump