Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,335
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,568
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,365
More...
Reply
 
Thread Tools
  #10671  
Old 21-07-2014, 01:25 AM
wengtoy wengtoy is offline
Normal Member

wengtoy's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 285
Poster Rank: #7916
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nomvideo View Post
saya pun pakai ngv kalu tak tak jalan lah naza ni simpan lagi baik. macam macam masalah dah datang semua repair sendiri. kat sungai siput utara saya tak tahu nak hantar mana. saya pasang tiga tong ngv satu 80L kat atas dan dua biji 40l kat bawah jadi 160L bolel jalan 300km dlm kampung. banyak dugaan oooo naza ria guna ngv. no satu sebab naza ria pakai hydraulic auto lash/sim/auto hydraulic lifter.no 2 sebab dia banyak pakai sensor yang boleh kelam kabut buat misfire dan terus jadi backfire terutama pakai ngv.
apamacampun jadi saya nekad pakai ngv. kalau tak kena simpan dalam garaj elok-elok hari nraya jer pakai.setaklat ni masih mundar mandir dengan ngv. belum check mate. tak pernah hantar pomen. nak hantar pun malu nak tunjuk injin kereta. semua dah modified.nak cerita panjang pun tak berani ramai lagi otai sini....kalu ada masalah datang rumah. tel 0195441328-mohd ,
yang kurang duit tu mari jumpa saya. yang banyak duit tu pergi lah ws canggih.saya pun tak berani nak usik kereta dia orang ni. dia orang tentu anggap kereta canggih.yang agak kereta nak buang tu lagi saya suka atau yang pakai ngv.semua masalah tertumpu pada engine yang lain tu sama jer kerete jenis lain. enjin naza jer.yang pandai sikit buka skrew lagi saya suka. tahu kah anda enjin naza ria senang buka dan senang pasang. tapi ia senang rosak balik. dia macam injin tamia.
minta maaf saya pun bukan pandai sangat. datang tengok kereta saya dulu. kalu boleh makan konsep saya baru boleh barai....././keh..keh...keh
tuan.. tumpang tanya..tuan letak tayar spare macam mana? boleh kongsikan gambar tayar spare tuan?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #10672  
Old 24-07-2014, 11:45 AM
rinduaji rinduaji is offline
Normal Member

rinduaji's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 104
Poster Rank: #13735
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Assalam warga CG... dah lama tak longe site ni.... saya nak minta tolong rakan-rakan CG semua... saya ada masalah ngan Kia Carnival yg dah convert engin nissan cafero ni..... engin baik smoorf je tapi masalahnya engin mati tiba-tiba...kalau tengah drive payah gak asyik nak langgar orang je.... macam mana yak pandangan kekawan kita yang dah convert ke nissan cafero ni...tapi bila stert balik dia ok je... dan selalunya semput-semput.. apa masalahnya ya...
Reply With Quote
  #10673  
Old 26-07-2014, 05:11 PM
Azizi Zillah Azizi Zillah is offline
Active Member

Azizi Zillah's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2012
Location: Penang
Posts: 545
Poster Rank: #5369
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Exclamation 3 benda kena check kalau enjin Cefiro stall @ mati tak ketahuan hala...

Quote:
Originally Posted by rinduaji View Post
Assalam warga CG... dah lama tak longe site ni.... saya nak minta tolong rakan-rakan CG semua... saya ada masalah ngan Kia Carnival yg dah convert engin nissan cafero ni..... engin baik smoorf je tapi masalahnya engin mati tiba-tiba...kalau tengah drive payah gak asyik nak langgar orang je.... macam mana yak pandangan kekawan kita yang dah convert ke nissan cafero ni...tapi bila stert balik dia ok je... dan selalunya semput-semput.. apa masalahnya ya...
Quote:
Originally Posted by Azizi Zillah View Post
3 benda kena check -> EGR, REF & POS.

EGR valve, or Exhaust Gas Recirculation valve, is a vacuum controlled valve which allows a specific amount of your exhaust back into the intake manifold. This exhaust mixes with the intake air and actually cools the combustion process. Cooler is always better inside your engine. The exhaust your EGR valve recirculates also prevents the formation of Nitrogen related gases. These are referred to as NOX emissions, and are a common cause for failing emissions testing. Unfortunately, your EGR valve can get stuck, causing NOX gases to build up. You'll know if your EGR valve is stuck or malfunctioning because your car will experience symptoms like rough idle and bucking on acceleration.


Because an EGR valve reuses exhaust fumes it collects a build up of Carbon Deposit, these can cause the EGR valve to block and stay open/closed and cause stuttering driving. An EGR valve can be dismantled and cleaned using a carb cleaner or similar solvent and re greased. Another issue with EGR valves is the Solenoid can become rusty, this can also be removed and rubbed down with wire wool, greased and re-assembled. Its a very simple DIY job and takes roughly an hour with little experience. Google the make of your car as there are loads of guides for cleaning the EGR valve.


CRANKSHAFT POSITION SENSOR (REF)



CRANKSHAFT POSITION SENSOR (POS)
moga kita sama2 rajin korek ilmu lama...

p/s: kalau enjin semput tersedak masa idling - cuba check IACV tu dulu...

Last edited by Azizi Zillah; 26-07-2014 at 05:17 PM.. Reason: IACV
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:02 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE