Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 13-05-2009, 02:23 PM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,747
Thanks (Received): 1551
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Cara berforum yang betul dan permasalahan wujud dari sesetengah forumer

Tujuan utama kita buka topik ini adalah untuk membincangkan dan menerangkan dengan lebih tepat bagaimana cara untuk berforum dengan cara betul dan berilmiah.

Kebelakangan ini kita sudah sedia maklum rata-rata forumer kita sudah menyimpang jauh dari cara berforum yang sebenar. Kebanyakannya tidak serius, bergurau senda & gelak ketawa, offtopic, post yang tidak sepatutnya (smilies, paste online visitors dan sebagainya). Setelah kita teliti perkara ini wujud disebabkan beberapa faktor :-
  1. Attitude diri sendiri yang masih tidak matang
  2. Hanya menganggap forum online hanyalah satu bentuk chatting biasa seperti di IRC, ym dan sebagainya.
  3. Sekumpulan forumer yang dah terbiasa berforum di sub forum Chit Chat Room berterusan menjadikan semua sub forum lain sebagainya satu bentuk chatting borak kosong. Keadaan ini lebih menjadi tidak terkawal apabila forumer baru mahupun sedia ada yang tidak terpengaruh pada asalnya telah menjadi pengikut attitude kumpulan forumer ini.

PRIHATIN
Kita prihatin terhadap perkara ini kerana antara objektif utama komuniti ini diwujudkan bukan semata-mata untuk borak kosong, tetapi untuk berkongsi ilmu pengetahuan samada dalam bidang perniagaan, MLM, pelaburan dll secara serius dimana ini adalah objektif utama komuniti ini di wujudkan.

Kita juga amat mengambil berat atas situasi ini kerana :-
  • Walaupun hampir keseluruhan forum ini berbahasa Melayu, kita ingin menunjukkan pada 'orang yang berbahasa lain' bahawa kita mampu mewujudkan komuniti berguna untuk 'pengguna berbahasa Melayu'.
  • Kita terus menerus ingin mendidik dan mengubah attitude 'typical' orang kita yang kedekut ilmu. Bila dapat ilmu sikit even ilmu itu dia dapat free, dijual pula ilmu tersebut. Perkara ini sebaliknya amat sedikit berlaku di forum komuniti online di Barat. Sesama mereka berkongsi ilmu malahan berusaha dan berusaha untuk menaikkan martabat ilmu tempat mereka. Penjualan ilmu yang telah mereka kongsi sesama mereka tidak langsung diambil kesempatan oleh mana-mana pihak.
  • Kita tidak mahu ada pihak mengambil kesempatan mengatakan perkara yang tidak baik pada komuniti kita memandangkan pihak tersebut ada saja jalan untuk memburukkan kita atas dasar kedengkian yang menebal.

Perlu diambil iktibar bahawa attitude berforum ini bukan hanya spesifik pada forum ini sahaja, tetapi perlu dipraktikkan di mana-mana komuniti online (khususnya berbahasa Melayu) supaya 'orang lain' tak gelakkan kita di belakang kita atas sikap kita sendiri.

Dalam topik ini kita akan kupas sama-sama dan tunjukkan berbagai contoh kesilapan yang telah dilakukan oleh forumer samada sengaja atau tidak sengaja. Jadi forumer boleh bekerjasama dengan pihak pengurusan forum sekiranya ada kecacatan di pihak kita, kita akan baiki bersama-sama.
Reply With Quote
Thanks Dai_na, Norfazli, K.E.Y..kuchi, mywang, arizazma and 40 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 13-05-2009, 02:31 PM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,747
Thanks (Received): 1551
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Saja biarkan topik ini 4-5 minit dan saya dapat lihat ada forumer yang termasuk dalam golongan di atas sudah pun membaca topik ini tetapi agakan saya betul depa tidak berminat untuk membincangkan perkara ini samada depa malu sendiri atau tak berani bersuara.
Reply With Quote
  #3  
Old 13-05-2009, 02:34 PM
kasmarol kasmarol is offline
Super Active

kasmarol's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2008
Location: terengganu
Posts: 9,880
Thanks (Received): 53
Likes (Received): 0
Active Level
Default

bos dh sound 2 korang pndai2 la
Reply With Quote
  #4  
Old 13-05-2009, 02:35 PM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,954
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 27
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default

ade forumer yg da terbiasa dgn bahasa2 yg diorg gune..dulu CG x teruk mcm nie..skrg je bnyk yg mcm nie..
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
  #5  
Old 13-05-2009, 02:35 PM
apiz apiz is offline
Active Plus

apiz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2009
Location: KeyyyELLL
Posts: 4,383
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

hehehehe...tu la...
Reply With Quote
  #6  
Old 13-05-2009, 02:37 PM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,747
Thanks (Received): 1551
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by fine net View Post
ade forumer yg da terbiasa dgn bahasa2 yg diorg gune..dulu CG x teruk mcm nie..skrg je bnyk yg mcm nie..
Bukan masalah bahasa kat sini tetapi attitude ketika berforum. Penuh dengan offtopic, gelak sana gelak sini, post langsung tidak berinfo sedangkan mereka tahu sub forum tersebut bukan Chit Chat Room
Reply With Quote
  #7  
Old 13-05-2009, 02:38 PM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,954
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 27
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default

mmg nmpk sgt perubahan dulu dgn skrg...aku pn kadang2 merapu jgak...tp tgk tmpt la...
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
  #8  
Old 13-05-2009, 02:38 PM
profesor profesor is offline
Active Plus

profesor's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2007
Location: Malaysia
Posts: 3,446
Thanks (Received): 263
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

kemungkinan attitude yg diamalkan sewaktu menjadi chatter terbawa2 semasa berforum itu aku rasa agak benar.
Reply With Quote
  #9  
Old 13-05-2009, 02:38 PM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,747
Thanks (Received): 1551
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by apiz View Post
hehehehe...tu la...
Ini satu contoh post kosong. Kita buka perbincangan untuk tengok komen yang serius.
Reply With Quote
  #10  
Old 13-05-2009, 02:40 PM
kalau kalau is offline
CG Top Poster Club

kalau's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2008
Location: land of headhunters
Posts: 48,569
Thanks (Received): 128
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku pun penah buat silap kat site ni gak....

tapi memembers pun ada gak yg marah, kasi

nasihat dsb. kengkadang tue malu gak

nak ingat balik kes2 yg lampau.....

cumer kes2 yg dulu tue, jgn ulang lagi lah...
__________________
http://www.facebook.com/FXHYIPHUB)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump