Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-12-2017, 10:38 PM
kepang kepang is offline
Regular

kepang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2011
Posts: 164
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 11
Active Level
Default Ekonomi Politik Malaysia -- Siri 1 -- Kejatuhan Nilai Ringgit

Assalammualaikum wbt.

Bebenang ni aku buka untuk membincangkan keadaan ekonomi politik malaysia terkini yang merangkumi beberapa siri.

Aku pecahkan perbincangan ini kepada beberapa siri supaya lebih mudah kita membincangkannya.

Siri 1 - Perbincangan mengenai kejatuhan nilai ringgit.

Di sini aku mulakan dengan persoalan kenapa kerajaan Malaysia tidak menambat nilai ringgit semasa mula-mula ianya jatuh pada tahun 2015?

Apa sahaja pendapat, kemungkinan alasan dan sebagainya boleh diterima untuk diulas...

Aku buka bebenang siri ini adalah untuk kita bincangkan pendapat dan kemungkinan alasan-alasan dari himpunan minda rakyat jelata macam kita...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-12-2017, 10:44 PM
jom jom is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,351
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 37
Active Level
My Mood:
Default

pendapat aku ekonomi malaysia akan makin teruk dan kerajaan akan naikkan beberapa cukai...

utk menjawab persoalan siri 1..aku rasa sbb ketidakpecayaan org lain untuk invest di malaysia jd malaysia secara tidak langusng kurang membawa pelaburan so matawang jatuh...
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2017, 10:55 PM
kepang kepang is offline
Regular

kepang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2011
Posts: 164
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Aku setuju bab tu bolh menjadi salah satu punca nilai matawang kita jatuh, tapi persoalan pokoknya kenapa kerajaan kita tak tambat semasa mula-mula ianya jatuh sebagai mana kerajaan sebelum ni yang menambat nilai matawang kita kepada RM3.80 kepada USD1.00 pada 1-9-1998, semasa krisis keewangan dalam tahun 1997 dahulu.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-12-2017, 11:04 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,180
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 280
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kepang View Post
Aku setuju bab tu bolh menjadi salah satu punca nilai matawang kita jatuh, tapi persoalan pokoknya kenapa kerajaan kita tak tambat semasa mula-mula ianya jatuh sebagai mana kerajaan sebelum ni yang menambat nilai matawang kita kepada RM3.80 kepada USD1.00 pada 1-9-1998, semasa krisis keewangan dalam tahun 1997 dahulu.
peg ni bukan senang2 nak ikat je, ada nilai yg kena bayar utk maintain value tersebut..
Reply With Quote
  #5  
Old 11-12-2017, 11:04 PM
pijoe pijoe is offline
Legendary Member

pijoe's Avatar

 
Trader Rating: (19)
Join Date: Jun 2008
Location: Office IKOFXM
Posts: 12,314
Thanks (Received): 665
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

ketidak tentuan ekonomi dunia...bukan akan memberi kesan kepada malaysia tetapi kepada satu dunia...

tahun hadapan cukup 10 years cycle untuk ekonomi dunia merudum .. kita dah lihat 1997-1998, 2008 dan sekarang 2018.

kita sama2 lihat tahun hadapan. harap2 tidak terjadi.
__________________
REGISTER AKAUN DI SINI & DAPATKAN 70% @ 0.7 PIPS REBET MINGGUAN
http://www.carigold.com/portal/forums/image.php?type=sigpic&userid=30130&dateline=126015  5484
REBET IKOFX DIBERI SEJAK 2010

(YM: alexender_pijoe) (SKYPE: pijoe.ikofx) (Phone & WhatsAPP: +60176567531)
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2017, 11:08 PM
imrantech imrantech is offline
Active Member

imrantech's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 1,466
Thanks (Received): 24
Likes (Received): 36
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kepang View Post
Assalammualaikum wbt.

Bebenang ni aku buka untuk membincangkan keadaan ekonomi politik malaysia terkini yang merangkumi beberapa siri.

Aku pecahkan perbincangan ini kepada beberapa siri supaya lebih mudah kita membincangkannya.

Siri 1 - Perbincangan mengenai kejatuhan nilai ringgit.

Di sini aku mulakan dengan persoalan kenapa kerajaan Malaysia tidak menambat nilai ringgit semasa mula-mula ianya jatuh pada tahun 2015?

Apa sahaja pendapat, kemungkinan alasan dan sebagainya boleh diterima untuk diulas...

Aku buka bebenang siri ini adalah untuk kita bincangkan pendapat dan kemungkinan alasan-alasan dari himpunan minda rakyat jelata macam kita...
ringgit jatuh 2015 dulu pasal 1mdb tu la bang. tak pelik ke takda angin takda apa tiba2 ramai investor keluar
Reply With Quote
  #7  
Old 11-12-2017, 11:09 PM
kepang kepang is offline
Regular

kepang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2011
Posts: 164
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
peg ni bukan senang2 nak ikat je, ada nilai yg kena bayar utk maintain value tersebut..
Tapi bukankah dengan tidak menambat nilai ringgit kepada sesuatu kadar tertentu menyebabkan kos sara hidup yang semangkin [email protected] sekarang ini?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-12-2017, 11:12 PM
pijoe pijoe is offline
Legendary Member

pijoe's Avatar

 
Trader Rating: (19)
Join Date: Jun 2008
Location: Office IKOFXM
Posts: 12,314
Thanks (Received): 665
Likes (Received): 58
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kepang View Post
Aku setuju bab tu bolh menjadi salah satu punca nilai matawang kita jatuh, tapi persoalan pokoknya kenapa kerajaan kita tak tambat semasa mula-mula ianya jatuh sebagai mana kerajaan sebelum ni yang menambat nilai matawang kita kepada RM3.80 kepada USD1.00 pada 1-9-1998, semasa krisis keewangan dalam tahun 1997 dahulu.


masa tu memang kejatuhan ekonomi asia akibat manipulation ... sebab tu pakar suruh pax kot... masa 2015 tu masa usd memang strong bukan sebab kejatuhan ekonomi sebab tu pakar tak mau pax kot...ehehe

pendapat aku je nih
__________________
REGISTER AKAUN DI SINI & DAPATKAN 70% @ 0.7 PIPS REBET MINGGUAN
http://www.carigold.com/portal/forums/image.php?type=sigpic&userid=30130&dateline=126015  5484
REBET IKOFX DIBERI SEJAK 2010

(YM: alexender_pijoe) (SKYPE: pijoe.ikofx) (Phone & WhatsAPP: +60176567531)
Reply With Quote
  #9  
Old 12-12-2017, 12:22 AM
sekapai sekapai is offline
Regular

sekapai's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 445
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 55
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kepang View Post
Tapi bukankah dengan tidak menambat nilai ringgit kepada sesuatu kadar tertentu menyebabkan kos sara hidup yang semangkin [email protected] sekarang ini?
Macam ni la yg aku paham

Menambat matawang pada USD hanya sesuai untuk sementara saja..untuk mengelak sesuatu matawang tu dari mengalami kejatuhan mendadak dan pantas..bila dah stabil kena buka semula ikatan tu dan apungkan harga ikut pasaran supply and demand.


Kalau kita terus ikat kat USD maknanya RM kita akan hilang identiti kerana gambaran keaktifan dan kegiatan ekonomi masyarakat dalam sesebuah negara dapat diukur dengan nilai wang kertas negara tersebut..

USD adalah indikator untuk kegiatan ekonomi rakyat US.
Dollar canada adalah indikator untuk kegiatan ekonomi rakyat canada .
Begitu juga RM..kalau terus ikat RM akan menjadi wang yg tiada iedentiti dan tidak menunjukkan nilainya yg sebenar.

kesan yg paling besar adalah pemodal2 dipasaran forex tidak akan melabur kedalam RM.

Kerajaan yg baik adalah kerajaan yg mengawal dan mempengaruhi supply and demand contohnya kanada..kerajaan kanada membeli dan menjual USD secara aktif untuk mengawal matawang dolar kanada.

Tun M menggunakan berbillion RM dipasaran forex untuk mengukuhkan dan melonjakkan RM walaupun berakhir dengan kerugian...tapi saya pandang ia sebagai usaha yg positif.

banyak lagi faktor yg memopengaruhi jatuh bangun sesuatu matawang..

dua faktor besar yg mempengaruhi matawang kertas..

1. Supply and demand fizikal. contohnya sebelum era pendatang asing 1 USD = RM2.50.. hari ni kita ada berjuta2 pendatang asing yg menghantar wang bulanan secara tetap ke negara masing2 dan perkara ini berlaku pulohan tahun. jumlahnya mungkin mencecah 5 billion untuk 1 tahun sebagai contoh.

Sebagai gantinya kita kena ada nilai yg sama untuk 1 tahun iaitu RM5 billion pertukaran dari matawang asing ke RM supaya ia menjadi balance.
oleh kerana rakyat melaysia tidak suka menjadi pendatang asing dinegara luar, maka pertukaran wang masuk dari luar boleh kata takda..faktor lain yg membantu
mungkin dari pelancong asing, pelabur asing etc.
kalau kurang...Rm akan jatuh..apatah lagi hari ini ramai pelabur asing lari dari malaysia ke China,thailand dan vietnam.


2. Pelaburan Forex..ekonomi yang sihat dan tadbir urus yg baik akan meyakinkan para pemodal2 dipasaran forex untuk membeli matawang sesebuah negara..apabila volume meningkat secara automatik akan meningkatkan nilai RM ke atas.
Tapi RM bukanlah matawang yg diminati oleh para Pemodal Forex.

3. banyak lagi faktor lain..sama 2 kita berkongsi...
kalau tak betul tolong betulkan..
Reply With Quote
Likes kopirait, teapear, lambda123, Termites liked this post
  #10  
Old 12-12-2017, 01:32 AM
hum hum is offline
Super Active

hum's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,435
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 43
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by pijoe View Post


masa tu memang kejatuhan ekonomi asia akibat manipulation ... sebab tu pakar suruh pax kot... masa 2015 tu masa usd memang strong bukan sebab kejatuhan ekonomi sebab tu pakar tak mau pax kot...ehehe

pendapat aku je nih
Adik najib cakap nilai ringit sepatutnya berapa pada 3.80-3.90 bukan 4.40..jadi lemah sebab pelabur tidak percaya kepada najib..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump