Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #131  
Old 30-12-2017, 11:29 AM
carigol carigol is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,581
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
TT x nk update apa2 ke..
kosong je thread dri tahun 2013..

kut2 nk update ttg..
isu di bawah..

Berikutan itu pada 11 Disember lalu, seorang senator telah mengusulkan cadangan kepada kerajaan untuk mengubah kod pemakaian bagi kru penerbangan Malaysia supaya ianya bertepatan dengan piawaian syariah.

Senator Datuk Hanafi Mamat menyifatkan langkah memperkenalkan peraturan pakaian yang mematuhi syariah ini tidak akan merugikan syarikat penerbangan kerana kualiti sesebuah penerbangan adalah terletak pada perkhidmatan yang diberikan..
dari surat khabar mana ye
terimakasih, updated
__________________
kita ambil ilmu yang baik-baik sahaja di Sisi Allah.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #132  
Old 30-12-2017, 11:59 AM
jaws_am jaws_am is offline
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 5,647
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 476
Active Level
Default

PETALING JAYA: Sebarang langkah mengubah pakaian seragam anak kapal syarikat penerbangan supaya ia mematuhi kehendak Islam hanya boleh dilakukan melalui syarikat baharu yang terikat dengan pengawasan kualiti menurut syariah, kata persatuan mewakili pramugara dan anak kapal.

Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam) mengulas cadangan seorang senator Umno supaya kerajaan melaksanakan peraturan bertudung sebagai memenuhi peraturan Islam di kalangan anak kapal wanita di negara ini.

Bagaimanapun, Nufam berkata gesaan seperti itu tidak wajar dan menyalahi amalan memberikan kebebasan kepada kakitangan.

“Janganlah kita kacau atau mengganggu apa yang sudah ada,” kata kesatuan itu dalam kenyataan.

“Kalau benar mana-mana pihak mahu mencadang isu bertudung ini, kami rasa baik buka satu syarikat yang baru berkonsep syariah terus.”

Senator Dewan Negara dari Umno, Datuk Hanafi Mamat berkata cadangannya itu tidak akan merugikan syarikat penerbangan kerana kualiti sesebuah penerbangan bergantung kepada perkhidmatan ditawarkan.

Menurut Nufam, apa yang diamalkan hari ini tidak boleh diubah kerana syarikat ditubuhkan atas konsep berlainan.

Sebaliknya, ia berkata sekiranya wujud tuntutan seperti itu, kerajaan boleh meluluskan lesen untuk syarikat penerbangan baharu.

“Mungkin kerajaan boleh meluluskan lesen secepat mungkin kerana ia juga boleh memberi peluang pekerjaan kepada ramai wanita yang mahu bertudung,” katanya.

Nufam turut mengingatkan sebarang langkah mewajibkan pemakaian tudung di kalangan kru wanita bermakna melanggar hak individu.

Katanya, kemahuan sesetengah pekerja wanita untuk bertudung bukan sesuatu yang perlu diperbesarkan.

“Biarlah pakaian tudung itu juga bersesuaian dengan tempat kerja juga,” katanya.

Gesaan bertudung oleh Hanafi merupakan rentetan daripada pelbagai gesaan segelintir pihak supaya industri penerbangan Malaysia berubah kepada dasar patuh syariah.

Sebelum ini, PAS dan beberapa pertubuhan Islam mencadangkan Malaysia Airlines berhenti menghidang arak di atas pesawat.

Gesaan itu menerima reaksi berbeza pelbagai pihak, dan ditolak Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

“Pelaksanaannya merupakan keputusan syarikat penerbangan masing-masing,” katanya dalam jawapan kepada wakil rakyat PAS di Dewan Rakyat pada Ogos lalu.

http://www.freemalaysiatoday.com/cat...in-kata-nufam/


btw.. apa yg TT nk cdngkan nih x mendapatpersetujuan dri NUFAM..
__________________
So long, and thanks for all the fish

Last edited by jaws_am; 30-12-2017 at 12:01 PM..
Reply With Quote
  #133  
Old 30-12-2017, 12:23 PM
Jackhalid Jackhalid is offline
Super Active

Jackhalid's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: May 2008
Location: Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
Posts: 5,268
Thanks (Received): 332
Likes (Received): 180
Active Level
My Mood:
Default

Rayani Air dulu uniform diorang patuh Syariah ke?
__________________
Nak belajar buat kek kafe cara yang mudah?
KLIK SINI Untuk Tonton VIDEO PERCUMA!


Reply With Quote
  #134  
Old 30-12-2017, 01:53 PM
onewafer onewafer is offline
Legendary Member

onewafer's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2014
Posts: 10,158
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 175
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by carigol View Post
Malaysia kan negara Islam, Agong, Raja-raja,PM, TPM, Menteri pun ramai yang islam, ada mufti dan Ngo Islam tapi...



Sebahagian mereka hanya mampu melihat...






.
__________________
Biar kecil asalkan berhasil,
Biar sedikit, lama-lama berbukit...
Reply With Quote
Likes matabulat liked this post
  #135  
Old 15-01-2018, 03:34 PM
sweetkl sweetkl is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,677
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 67
Blog Entries: 1
Active Level
Default

majoriti populasi Malaysia ni Islam, ketua2 pun islam, top management pun Islam, ditambah pula pelbagai jabatan dan agensi bertujuan utk memperkasakan Islam, klau nk yang menepati syariah mesti boleh buat,

Pepatah melayu, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih,

Firman Allah s.w.t: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam).”
Reply With Quote
  #136  
Old 15-01-2018, 03:37 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 26,572
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1369
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sweetkl View Post
majoriti populasi Malaysia ni Islam, ketua2 pun islam, top management pun Islam, ditambah pula pelbagai jabatan dan agensi bertujuan utk memperkasakan Islam, klau nk yang menepati syariah mesti boleh buat,

Pepatah melayu, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih,

Firman Allah s.w.t: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam).”
sependapat dengan tuan.

kalau nak seribu daya dan usaha sanggup digemblengkan utk buat sesuatu tu jadi, to make it happen
tapi kalau dah taknak tu, ada je alasannya.
kita cakap gini, diorang konar ke sana. kita cakap gitu, diorang konar ke lain..
Reply With Quote
  #137  
Old 15-01-2018, 03:47 PM
emoney emoney is offline
Super Active

emoney's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2007
Location: ~OneXox..deKaT dihAti Mu...~
Posts: 8,454
Thanks (Received): 72
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sweetkl View Post
majoriti populasi Malaysia ni Islam, ketua2 pun islam, top management pun Islam, ditambah pula pelbagai jabatan dan agensi bertujuan utk memperkasakan Islam, klau nk yang menepati syariah mesti boleh buat,

Pepatah melayu, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih,

Firman Allah s.w.t: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam).”
Setuju 120%.. kalau hendak seribu daya, tak mau 1000000 dalih..
Reply With Quote
  #138  
Old 15-01-2018, 03:52 PM
stillFX stillFX is offline
Active Plus

stillFX's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 2,545
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 139
Active Level
Default

nak buat boleh sgt... nak ngn tak je.......
__________________
Reply With Quote
  #139  
Old 15-01-2018, 04:15 PM
stuck stuck is offline
Active Member

stuck's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Apr 2007
Location: Tepen-Kuale-Putrajaya
Posts: 2,382
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 26
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
Rayani Air dulu uniform diorang patuh Syariah ke?
owner tunggang langgang ntah setel belum duit refund org yg dh booking flight dlu..
__________________
Anda mencari HP ori? AP set pun ada depends model..!!

Berminat boleh call/sms/whatsapp:
012-2758544
Sudi2 la singgah: http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=564986
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump