Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 26-05-2013, 02:49 PM
bukubuku bukubuku is offline
Active Member

bukubuku's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,277
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 8
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by car_they View Post
ko target masuk dvm tu nak kerja gov ker.. hehehe

sebenarnya sijil yang keluar tu memang bukan spm... tapi diploma..

tapi ada paper yang setaraf ngan diploma.. contoh bm...

kredit bm 3 sem akan setaraf dengan kredit spm..


mengenali fasiliti memang sekarang ni tak cukup...

atas tt ssendiri jer..

pengarah and orang atasan bptv pun tak hantar anak dia masuk kolej lagi..sebab sekarang ni ekperimen jer,,,

ko bayang sikit lagi berapa ratus ribu lulusan diploma vokasional setiap tahun,...
hehe..memang tak target keje gov pun..kalo boleh nk suh adik den buat bisnes sndri nt guna skill yg dia belajar.

itu la yg den runsing, peringkat sekarang masih dlm experimentasi.. ada den baca kat tenet, mak bapak yg hntar anak diorang p KV menyesal sbb hampir 1 tahun anak2 mereka belajar tp masih terumbang ambing tentang kos yg diorang ambil..silibus belajar pun masih tak selaras antara kolej
__________________
Nakkan seseorang tak semestinya kita dapat. Bila dah dapat, tak semestinya kita punya.Bila kita punya, tak semestinya akan bersama. Bila bersama tak semestinya kekal selamanya. Tapi segalanya tak akan mustahil, andainya jodoh itu kita.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 26-05-2013, 03:14 PM
forart forart is offline
Regular

forart's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2012
Posts: 694
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

pandangan aku la...ko hantar je masuk vokay tu...takde rugi nyer..

dlm tahun 80an dulu k'jaan telah meletakkan taraf sekolah2 vokay ni dlm 2nd class...

sape2 yg fail srp atau nyawa2 ikan...byk yg masuk vokay...

ini silapnya k'jaan men2ndkan aliran vokay dan kemahiran satu ketika dahulu..sepatutnya aliran ini berada setanding dgn graduate U...

sekarang kita lihat skill worker byk yg import..local ada tapi tak ramai..

masa aku study kat ikm thn 94 dulu...yg ngajar aku adalah seorang mat salleh bukan akademik nyer orang tapi EXPERIENCE SKILL WORKER je...tapi diimport utk jadi tenaga pengajar...
__________________
Stranger in a Strange Land...The Loneliness of The Long Distance Runner
Reply With Quote
  #23  
Old 26-05-2013, 03:24 PM
hazirah hazirah is offline
Super Active

hazirah's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Jan 2009
Location: bulan
Posts: 6,908
Thanks (Received): 97
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Dobit127 View Post
rileks dulu bro... karang habis jer exam SPM, terus dia amik bidang kemahiran dia minat...

Sekarang ni dia form 4, tunggu jer 1 1/2 tahun lagi.... yang penting ada sijil SPM.. kot2 ada rezeki boleh ke bidang lebih tinggi...

Kalau masuk kemahiran, maknanya memang kena kuatkan azam untuk bekerja keras sepanjang hidup...

Skills means hard works... knowledge means smart works... both can get wealthy...
aku setuju ngan yg ni ...


apa2 pun biar dia lepas spm dlu bro... lps spm biar dia pilih kursus kemahiran mana dia nk p.... yg pnting biar ada cert spm tu dlu skurang2nya...
__________________
Reply With Quote
  #24  
Old 26-05-2013, 03:48 PM
car_they car_they is offline
Super Active

car_they's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2009
Location: peneng~~~~kelate~~~~ganu~~~~usd~~~~eur~~~~gu~~~chf
Posts: 8,061
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by forart View Post
pandangan aku la...ko hantar je masuk vokay tu...takde rugi nyer..

dlm tahun 80an dulu k'jaan telah meletakkan taraf sekolah2 vokay ni dlm 2nd class...

sape2 yg fail srp atau nyawa2 ikan...byk yg masuk vokay...

ini silapnya k'jaan men2ndkan aliran vokay dan kemahiran satu ketika dahulu..sepatutnya aliran ini berada setanding dgn graduate U...

sekarang kita lihat skill worker byk yg import..local ada tapi tak ramai..

masa aku study kat ikm thn 94 dulu...yg ngajar aku adalah seorang mat salleh bukan akademik nyer orang tapi EXPERIENCE SKILL WORKER je...tapi diimport utk jadi tenaga pengajar...
SERIUS aku cakap.. budak lepas vok sekarang (mpav) kemahirannya hanya 1/3 dari lulusan tahun 80an....
lepas tu naik taraf kolej..
dah macam syok sendiri ja..
soalan dari lembaga lain..
silibus lain...

kelengkapan kurang.. aku takut pensyarah terpaksa tutup mata demi mencapai kehendak menteri je..
Reply With Quote
  #25  
Old 26-05-2013, 03:48 PM
marvelous marvelous is offline
Super Active

marvelous's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Aug 2006
Location: Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Posts: 8,759
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 367
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by car_they View Post
ko target masuk dvm tu nak kerja gov ker.. hehehe

sebenarnya sijil yang keluar tu memang bukan spm... tapi diploma..

tapi ada paper yang setaraf ngan diploma.. contoh bm...

kredit bm 3 sem akan setaraf dengan kredit spm..


mengenali fasiliti memang sekarang ni tak cukup...

atas tt ssendiri jer..

pengarah and orang atasan bptv pun tak hantar anak dia masuk kolej lagi..sebab sekarang ni ekperimen jer,,,

ko bayang sikit lagi berapa ratus ribu lulusan diploma vokasional setiap tahun,...
aku salah seorang bekas tenaga pengajar akademik Kolej Vokasional Malaysia..aku termasuk dalam 15 Kolej rintis yang akan mengeluarkan lulusan pertama di Malaysia....pada aku ...sbb apa aku keluar dari kolej..dan masuk ke sekolah aliran biasa...

sbb aku kurang bersetuju...awal penubuhan Kolej adalah untuk mengambil budak yang tidak berminat dengan akademik...ttp skrng dah lain pulak dah....cari budak yg bagus akademik pulak dahh..tgk aje lah kelayakan nak masuk ke kolej berapa sekarang sekurang-kurangnya dapat PMR...

dan kelayakan ini aku tahu..sbb aku adalah salah seorang tenaga pengajar yang terlibat dengan pengambilan budak2 ni..dari objektif asal..segalanya telah berubah..kerana alasan batch pertama mereka perlu bukti kan budak2 ni mampu buat kerja..jadi sbb itu kelayakan di naikkan...

apa jadi dgn budak2 yg dapat result rendah PMR...yg itu tujuan asal penubuhan kolej...??

ada lagi masalah-masalah dalaman yang lain..yg pada aku satu tindakan terburu-buru dalam transformasi pendidikan...sama seperti Pbs di sekolah
__________________
Hotlink High Komisen
Reply With Quote
  #26  
Old 26-05-2013, 03:53 PM
marvelous marvelous is offline
Super Active

marvelous's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Aug 2006
Location: Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Posts: 8,759
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 367
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by car_they View Post
SERIUS aku cakap.. budak lepas vok sekarang (mpav) kemahirannya hanya 1/3 dari lulusan tahun 80an....
lepas tu naik taraf kolej..
dah macam syok sendiri ja..
soalan dari lembaga lain..
silibus lain...

kelengkapan kurang.. aku takut pensyarah terpaksa tutup mata demi mencapai kehendak menteri je..
masa jadi 2nd class education dulu lagi bagus skill depa...skrng budak2 vokasional bukan mcm dulu dah...
__________________
Hotlink High Komisen
Reply With Quote
  #27  
Old 26-05-2013, 03:54 PM
car_they car_they is offline
Super Active

car_they's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2009
Location: peneng~~~~kelate~~~~ganu~~~~usd~~~~eur~~~~gu~~~chf
Posts: 8,061
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
hehe..memang tak target keje gov pun..kalo boleh nk suh adik den buat bisnes sndri nt guna skill yg dia belajar.

itu la yg den runsing, peringkat sekarang masih dlm experimentasi.. ada den baca kat tenet, mak bapak yg hntar anak diorang p KV menyesal sbb hampir 1 tahun anak2 mereka belajar tp masih terumbang ambing tentang kos yg diorang ambil..silibus belajar pun masih tak selaras antara kolej
silibus selaras... cuma modul tak selaras.. cara penilaian juga berbeza bergantung kepada keperluan dan kelengkapan..

pas tu kan,,,,, huhuhu...

nak cakap pun serba salah....

pasal pendekatan yang mungkin di ambil oleh pengarah rasanya tak bersesuai dengan budaya kita...

memang menarik untuk pelajar.. tapi pada aku tak berapa nak kena..

aku lupa dah taklimat kat mana..

tapi pengarah bptv cakap....
kita akan beri kebebasan kepada budak..
malam no prep..
boleh bukak cc
boleh bukak karoake..
untuk budak...( buat masa ni semua diatas tu tak dilaksankan lagi)

memang diorang ni budak kolej.. tapi umur diorang baru 16... kesian...
Reply With Quote
  #28  
Old 26-05-2013, 03:55 PM
car_they car_they is offline
Super Active

car_they's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2009
Location: peneng~~~~kelate~~~~ganu~~~~usd~~~~eur~~~~gu~~~chf
Posts: 8,061
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by marvelous View Post
masa jadi 2nd class education dulu lagi bagus skill depa...skrng budak2 vokasional bukan mcm dulu dah...
betul...
kalau yang dapat lebih mungkin sebab depa mahukan lebih dari cikgu.. kalau ikut silibus.. takat tu je la..
Reply With Quote
  #29  
Old 26-05-2013, 03:58 PM
car_they car_they is offline
Super Active

car_they's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2009
Location: peneng~~~~kelate~~~~ganu~~~~usd~~~~eur~~~~gu~~~chf
Posts: 8,061
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by marvelous View Post
aku salah seorang bekas tenaga pengajar akademik Kolej Vokasional Malaysia..aku termasuk dalam 15 Kolej rintis yang akan mengeluarkan lulusan pertama di Malaysia....pada aku ...sbb apa aku keluar dari kolej..dan masuk ke sekolah aliran biasa...

sbb aku kurang bersetuju...awal penubuhan Kolej adalah untuk mengambil budak yang tidak berminat dengan akademik...ttp skrng dah lain pulak dah....cari budak yg bagus akademik pulak dahh..tgk aje lah kelayakan nak masuk ke kolej berapa sekarang sekurang-kurangnya dapat PMR...

dan kelayakan ini aku tahu..sbb aku adalah salah seorang tenaga pengajar yang terlibat dengan pengambilan budak2 ni..dari objektif asal..segalanya telah berubah..kerana alasan batch pertama mereka perlu bukti kan budak2 ni mampu buat kerja..jadi sbb itu kelayakan di naikkan...

apa jadi dgn budak2 yg dapat result rendah PMR...yg itu tujuan asal penubuhan kolej...??

ada lagi masalah-masalah dalaman yang lain..yg pada aku satu tindakan terburu-buru dalam transformasi pendidikan...sama seperti Pbs di sekolah
ambik pelajar pandai kemudian sempitkan peluang mereka supaya keluar sebagai pekerja mahir.. ( 70% pekerja mahir)( 20 usahawan) 10% sambung belajar.'heheh
Reply With Quote
  #30  
Old 26-05-2013, 04:46 PM
pensel_2B pensel_2B is offline
Active Member

pensel_2B's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,723
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by malayleaks View Post
Baik hantar jer TT.Zaman sekarang nie,teori dah tak pakai....banyak kemahiran lebih dipentingkan dari segi kerja.

Malahan,kemahiran yang diperolehi kelak bakal memberi saingan kepada graduan yang hanya bergantung kepada diploma atau ijazah yang bersumberkan ilmu teori sahaja.

Lagipun,agak bagus bermula dari umur yang muda,banyak pengalaman boleh diambil dan dipelajari sepanjang tempoh kedewasaan.Sebenarnya keputusan 1A sahaja tidak menandakan seseorang itu tidak bijak,cuma dirinya sahaja tidak dapat bersaing dalam sistem pendidikan semasa yang tidak sesuai dengan minda dan jiwanya.

Yakinlah,dengan ilmu kemahiran dia bakal mempunyai masa depan yang lebih baik.InsyaAllah.Pedulikan kata2 orang lain,tetapkan hati dan minda untuk berubah demi kebaikan diri.

Selmaat berjaya kepada adik TT.
Betul tu. Tu baru keputusan pmr. Biasanya masa umur mcm dia tu pemikiran belum cukup matang. Den pun mcm tu jugak dulu. Belum sedar pentingnya belajar. Insyaallah sepanjang umur dia meningkat dewasa ni, dia boleh fikir dgn matang. Kolej vokasional ni bagus sebab dia bagi skill. Mcm den dulu amek aliran teknik. Belajar teori. Asalnya aliran voka, pastu cikgu offer masuk teknik. Civil engineering. Tapi den takleh bawak, terpaksa teruskan jugak sampai spm. Result tk best. Tengok kengkawan voka ramai cemerlang. Skill semua ada. Lagi satu, student voka ni senang nak dapat nama peringkat kebangsaan dgn adanya program KAT. Yg penting ada usaha tunjukkan skill. Ada member den dapat dulu peringkat kebangsaan. And pendapat den, sungguhpun kalau dia belajar tk jauh. At least dia boleh manage bisnes sendiri dgn skill yg dia ada. Just my 2 cents, kalau ada salah cakap mohon betulkan.
__________________
Sebuah negara akan runtuh disebabkan 3 perkara ni; Pertama, rasuah. Kedua, tak menepati masa. Ketiga, cinggay.
Servis Graphic Design Bajet - 013 6369937
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump