Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 25-05-2013, 08:29 PM
carigol carigol is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,583
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Setakat nak kemahiran boleh masuk ilp IKM ikbn.

Elok ambil Spm kemudian sambung politeknik
__________________
kita ambil ilmu yang baik-baik sahaja di Sisi Allah.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 25-05-2013, 09:26 PM
ipsian ipsian is offline
Active Plus

ipsian's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2006
Posts: 3,753
Thanks (Received): 192
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

hmmm.. hari tu dengar penceramah bgtau.. SPM je akan dikekalkan bagi penilaian menengah.. UPSR dan PMR mansuh... SPM tu katanya takleh hapus coz semua negara kat dunia ni iktiraf sijil SPM untuk futher study....

DVM benda baru... kearah tranformasi pendidikan.. mungkin ianya juga akan ditambahbaik juga untuk masa depan seperto mana STPM juga formatnya dah berubah pendekatan semester

Last edited by ipsian; 25-05-2013 at 09:29 PM..
Reply With Quote
  #13  
Old 25-05-2013, 09:27 PM
bukubuku bukubuku is offline
Active Member

bukubuku's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,277
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 8
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by carigol View Post
Setakat nak kemahiran boleh masuk ilp IKM ikbn.

Elok ambil Spm kemudian sambung politeknik
Amik skrg jimat msa.. Umo 19 dh abis dip, nk keje ke smbung degree boleh dh.
Kalo amik spm, umo 18 bru nk amik dip.. Tu kalo result spm elok.
Kalo result teruk, mybe mampu amik sijil kemahiran je.

Tp entah la... masing2 ada pro n con..
__________________
Nakkan seseorang tak semestinya kita dapat. Bila dah dapat, tak semestinya kita punya.Bila kita punya, tak semestinya akan bersama. Bila bersama tak semestinya kekal selamanya. Tapi segalanya tak akan mustahil, andainya jodoh itu kita.
Reply With Quote
  #14  
Old 25-05-2013, 09:31 PM
iwak iwak is offline
Super Active

iwak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 7,369
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 4
Active Level
Default

try la msuk vokay amik spmv. lpas 2 bru amik dip kat poli.
Reply With Quote
  #15  
Old 25-05-2013, 09:33 PM
alpine_star alpine_star is offline
Legendary Member

alpine_star's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Oct 2010
Posts: 13,362
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 78
Active Level
My Mood:
Default

skrang kompeni mmg suke kepada org yg ada spesifik skill...so aliran voka nih mmg demand agak tinggi skrang nih..
Reply With Quote
  #16  
Old 26-05-2013, 01:25 AM
periamuda periamuda is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 5,908
Thanks (Received): 51
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Benda ni gov yg buat mesti diorg dah pikir mcm mana lepasan diploma ni nak minta kerja gov tanpa sijil spm. Itu takde masalah punya...
Reply With Quote
  #17  
Old 26-05-2013, 11:15 AM
pangku pangku is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 24
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sekarang ni kpm buat kerjasama dgn ilp utk DVM NI
Reply With Quote
  #18  
Old 26-05-2013, 11:29 AM
car_they car_they is offline
Super Active

car_they's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Nov 2009
Location: peneng~~~~kelate~~~~ganu~~~~usd~~~~eur~~~~gu~~~chf
Posts: 8,061
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
harapnya adik den rajin la nk belajar bab2 kemahiran, bab teori dh out


salah 1 benda yg bermain d fikiran den, kalo amik DVM memang takleh bermimpi nk keje kerajaan la nmpaknya


hebat dia.. macamane le tu welding dalam air 1st time dengar
ko target masuk dvm tu nak kerja gov ker.. hehehe

sebenarnya sijil yang keluar tu memang bukan spm... tapi diploma..

tapi ada paper yang setaraf ngan diploma.. contoh bm...

kredit bm 3 sem akan setaraf dengan kredit spm..


mengenali fasiliti memang sekarang ni tak cukup...

atas tt ssendiri jer..

pengarah and orang atasan bptv pun tak hantar anak dia masuk kolej lagi..sebab sekarang ni ekperimen jer,,,

ko bayang sikit lagi berapa ratus ribu lulusan diploma vokasional setiap tahun,...
Reply With Quote
  #19  
Old 26-05-2013, 11:44 AM
kedukanbukit kedukanbukit is offline
Regular

kedukanbukit's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 856
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Dulu klu ada Diploma masuk kilang dh boleh dpt post AE(asistant engineer),,tpi skg
nk jdi technician pun payah..kena bersaing plk dgn lepasan sijil IKM,ILP etc..
Lepasan Diploma skg kena ada sijil support kursus jngka pendek utk nmpk lebih
brkualiti ditmbah lgi dgn kesungguhan mengeluarkan idea..
Reply With Quote
  #20  
Old 26-05-2013, 01:37 PM
Dobit127 Dobit127 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,870
Thanks (Received): 84
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
Default

rileks dulu bro... karang habis jer exam SPM, terus dia amik bidang kemahiran dia minat...

Sekarang ni dia form 4, tunggu jer 1 1/2 tahun lagi.... yang penting ada sijil SPM.. kot2 ada rezeki boleh ke bidang lebih tinggi...

Kalau masuk kemahiran, maknanya memang kena kuatkan azam untuk bekerja keras sepanjang hidup...

Skills means hard works... knowledge means smart works... both can get wealthy...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump