Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-11-2017, 08:17 PM
asx23 asx23 is online now
Active Plus

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 2,625
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 184
Active Level
Default Sisi Gelap Penghutang Hartanah

Sisi Gelap Penghutang Hartanah
26/11/2017

Alamak, pandangan sisi gelap saya berhutang beli rumah banyak dah jadi viral ..
Bukan niat nak demotivated.

Sebenarnya, tak kisah pun korang nak beli rumah 60 biji sebelum meninggal..
Beli je lah, kalau dah berkemampuan.

Tujuan saya share setakat nak mendidik anak muda budak baru nak kenal dunia.
Jangan taksub yang cerita separuh dongeng indah indah saja.

Kes yang berkorban ikat perut, catu makanan, kena kejar oleh orang bank..
Tak dicerita.

Adik adik, tahu tak azabnya..
Kalau korang diburu oleh bank.

Masa zaman abang baru nak up dulu, macam
Korang sekarang..

Ada member join seminar hartanah, untuk beli rumah banyak banyak.

Ada “tok guru rumah” ajar bayar downpayment guna credit card.
Balik je, member tu follow, atas kertas molek je..
Bila praktikal, penuh zip zap, berliku.
Kecundang.
Interest 18 percent, dengan penalti lagi,
Makin menimbun, hutang.
Lagi worst, dia ada buat personal loan lagi..

Ada satu case tu, rumah tangga hancur,
Kesahnya, join loan, dengan bini..
Bank dok call je tanpa henti, dengan bini bini sekali stress..
Mertua masuk campur..,
Akhirnya bercerai berai.

Yang biasa korang diajar, camana dapat maxima untuk approve loan..
Bila terkandas, rumah tak dapat disewa, rumah lambat siap..
Bank kejar, tak diajar.

Sebenarnya, tak semua orang bernasib baik.
Ada orang, lepas kahwin duduk rumah mertua.
Sewa tak payah bayar, boleh la buat bayar beli rumah banyak banyak.
Then bangga.

Ada orang, anak anak tak payah hantar nursery.
Maid tak perlu bayar.
Hantar je kat emak ayah, jadi orang gaji ..
Cuti sekolah, angkut semua sekali.
Semua nak jimat, nak berlumba, rumah siapa paling banyak sebelum mati.

Nak motivate anak muda, niat tu dah betul.
Tapi ayat nak sampaikan mesej tu kena perbetul.
Cakap anak muda manja, tak ada ilmu.
Tidak semudah itu.

Baru ni, saya jumpa, fresh graduate bergaji 2000, kena tanggung lagi 8 adik beradik.
Kesian, manjakah mereka?

Itu belum lagi yang menulis melahanat budak gaji 2k beli myvi.
Kesian kat mereka.
Masing masing ada lifestyle tersendiri.
Tak semua orang sanggup berpanas hujan bergadai nyawa di jalan raya.

Apapun, bab hutang ni jangan main main.
Kalau dah meninggal, even ada MRTA, rumah banyak.,
Selagi tak settle, bini kena bayar lagi setiap bulan.
Nak settle MRTA ni pon, bukan ambik masa sebulan dua.

Korang yang suka kumpul hutang ni,
Pernah fikir tak,
Kalau kena buang kerja atau tak mampu bekerja, camana?
Ada clients saya, kena buang dari oil n gas company.
Selama ni dia tak terfikir, dengan gaji besar, company terkenal, boleh kena buang.

Rumah banyak,
Cuba nak refinance, bank tak layan.
Hutang bank keliling pinggang..
Rumah dah ada yang kena lelong.
Hidup penuh stress.

Btw, nak ajar, ajar cara betul.
Ajar tentang pentingnya duit kecemasan.
Kerja kuat, cari kerjaya yang bagi unlimited income.
Ada cash back up kuat, jiwa lebih tenang.

Hutang ni, macam api, time boleh kawal.,
Menyenangkan diri.
Time besar, akan membakar diri.
Hati hati.
Tolong share, harap dapat manfaat untuk anak muda dari abang otai masih berdosa

iiumc.com
Reply With Quote
Likes TT, miyun12, cuoret, eh?, VAMP and 11 others liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-11-2017, 08:32 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,180
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 279
Active Level
My Mood:
Default

yg macam ni tunggu masa je rumah kena lelong...
Reply With Quote
  #3  
Old 26-11-2017, 08:35 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,180
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 279
Active Level
My Mood:
Default

yg pegi belajar pakai kad kredit utk downpayment tu bukan berguru, tapi kena kencing... loan hartanah ni bagus sebab ia interest paling rendah berbanding loan lain... kau taruk downpayment pakai kad kredit, dah tersasar salah satu objektif

Last edited by Ahmad07; 26-11-2017 at 08:39 PM..
Reply With Quote
Likes GamezStar, putra1234, eh?, VAMP, eday84 and 1 others liked this post
  #4  
Old 26-11-2017, 08:35 PM
kopirait kopirait is offline
CG Top Poster Club

kopirait's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2010
Location: -- .- ...
Posts: 24,629
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 188
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

beli rumah banyak2 harapkan orang yang dia kutuk juga sewa.

saja nak tulis.
__________________

E-Book Panduan FB Ads Untuk Buta IT [RM20] | PM SEKARANG!
SERVIS REKA GRAFIK DI SINI!

Reply With Quote
Likes eh? liked this post
  #5  
Old 26-11-2017, 11:00 PM
lambda123 lambda123 is offline
Super Active

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,446
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 150
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kopirait View Post
beli rumah banyak2 harapkan orang yang dia kutuk juga sewa.

saja nak tulis.
Betul. Kutuk periuk nasi sendiri.
Reply With Quote
  #6  
Old 26-11-2017, 11:27 PM
siamanggagapp siamanggagapp is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 2,722
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 23
Active Level
Default

Elakkn brhutang, elakkn riba selagi bole. Brsyukur dgn apa yg ada. Tk mampu buat cara tk mampu. Hidup ala kadar. Toksah caya la org success itu ini, tkde manusia yg allah tk uji. Msg2 ada bahagian msg2.
Reply With Quote
Likes eh?, irfan27, steelheart liked this post
  #7  
Old 26-11-2017, 11:57 PM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,065
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 293
Active Level
Default

siapalah yang ngajor bayar dp guna cc. dari zaman od asb, emas ni sekrang dp rumah plak. guna personal loan tu, kalau kerja gomen bleh dapat pl 4-5% oklah juga. cukup 5tahun, refinance, setelkan personal loan tu.

selalu aku taip kat sini, korang tgk net rental yield brp. kalau korang masih ada duit sikit, boleh cari 4% setahun. kalau duit cukup2, 7% setahun. janganlah orang beli, korang pun gatal nak beli. orang lain bayar dp guna cash, korang bantai cashkan cc. adehhh. mana punya sekolahla diambiknya.

sebab tulah aku suka matured market. rumah yang dah siap, data yang cukup untuk tgk rental yield. andaian aku ambik point ke10 kot. matured market ni walaupun mahal sikit masa point of entry, tapi confirm. mudahkan je hidup.

artikel ni pun tau hanya takutkan orang je. input tarak.
Reply With Quote
Likes eh?, VAMP, art57 liked this post
  #8  
Old 27-11-2017, 12:03 AM
GamezStar GamezStar is online now
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 24,739
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 98
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by asx23 View Post
Sisi Gelap Penghutang Hartanah
26/11/2017

Alamak, pandangan sisi gelap saya berhutang beli rumah banyak dah jadi viral ..
Bukan niat nak demotivated.

Sebenarnya, tak kisah pun korang nak beli rumah 60 biji sebelum meninggal..
Beli je lah, kalau dah berkemampuan.

Tujuan saya share setakat nak mendidik anak muda budak baru nak kenal dunia.
Jangan taksub yang cerita separuh dongeng indah indah saja.

Kes yang berkorban ikat perut, catu makanan, kena kejar oleh orang bank..
Tak dicerita.

Adik adik, tahu tak azabnya..
Kalau korang diburu oleh bank.

Masa zaman abang baru nak up dulu, macam
Korang sekarang..

Ada member join seminar hartanah, untuk beli rumah banyak banyak.

Ada “tok guru rumah” ajar bayar downpayment guna credit card.
Balik je, member tu follow, atas kertas molek je..
Bila praktikal, penuh zip zap, berliku.
Kecundang.
Interest 18 percent, dengan penalti lagi,
Makin menimbun, hutang.
Lagi worst, dia ada buat personal loan lagi..

Ada satu case tu, rumah tangga hancur,
Kesahnya, join loan, dengan bini..
Bank dok call je tanpa henti, dengan bini bini sekali stress..
Mertua masuk campur..,
Akhirnya bercerai berai.

Yang biasa korang diajar, camana dapat maxima untuk approve loan..
Bila terkandas, rumah tak dapat disewa, rumah lambat siap..
Bank kejar, tak diajar.

Sebenarnya, tak semua orang bernasib baik.
Ada orang, lepas kahwin duduk rumah mertua.
Sewa tak payah bayar, boleh la buat bayar beli rumah banyak banyak.
Then bangga.

Ada orang, anak anak tak payah hantar nursery.
Maid tak perlu bayar.
Hantar je kat emak ayah, jadi orang gaji ..
Cuti sekolah, angkut semua sekali.
Semua nak jimat, nak berlumba, rumah siapa paling banyak sebelum mati.

Nak motivate anak muda, niat tu dah betul.
Tapi ayat nak sampaikan mesej tu kena perbetul.
Cakap anak muda manja, tak ada ilmu.
Tidak semudah itu.

Baru ni, saya jumpa, fresh graduate bergaji 2000, kena tanggung lagi 8 adik beradik.
Kesian, manjakah mereka?

Itu belum lagi yang menulis melahanat budak gaji 2k beli myvi.
Kesian kat mereka.
Masing masing ada lifestyle tersendiri.
Tak semua orang sanggup berpanas hujan bergadai nyawa di jalan raya.

Apapun, bab hutang ni jangan main main.
Kalau dah meninggal, even ada MRTA, rumah banyak.,
Selagi tak settle, bini kena bayar lagi setiap bulan.
Nak settle MRTA ni pon, bukan ambik masa sebulan dua.

Korang yang suka kumpul hutang ni,
Pernah fikir tak,
Kalau kena buang kerja atau tak mampu bekerja, camana?
Ada clients saya, kena buang dari oil n gas company.
Selama ni dia tak terfikir, dengan gaji besar, company terkenal, boleh kena buang.

Rumah banyak,
Cuba nak refinance, bank tak layan.
Hutang bank keliling pinggang..
Rumah dah ada yang kena lelong.
Hidup penuh stress.

Btw, nak ajar, ajar cara betul.
Ajar tentang pentingnya duit kecemasan.
Kerja kuat, cari kerjaya yang bagi unlimited income.
Ada cash back up kuat, jiwa lebih tenang.

Hutang ni, macam api, time boleh kawal.,
Menyenangkan diri.
Time besar, akan membakar diri.
Hati hati.
Tolong share, harap dapat manfaat untuk anak muda dari abang otai masih berdosa.,

-Shaari Anuar

– Shaari Anuar

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit
artikel mcm ni x logik... bagi sikit statistik org mude melayu bangkrap sebb hartanah rumah ... yg aku tahu bangkrap sebbb beli keta mahal bile 1st time keje dan juge hutang cc sebb over spend ...
Reply With Quote
Likes putra1234 liked this post
  #9  
Old 27-11-2017, 12:06 AM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,065
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 293
Active Level
Default

kalau korang tak biasa dengan finance, korang kira mudah je.

net rental yield 4%, int.rate 5%. diff. 1%. harga rumah x 1%, tulah min. korang kena topup bank setahun.

cumanya sekarang ni, aku takkan ambik mana2 aset yang net yield kurang 7%. tak berbaloi.
Reply With Quote
  #10  
Old 27-11-2017, 12:08 AM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,065
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 293
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
artikel mcm ni x logik... bagi sikit statistik org mude melayu bangkrap sebb hartanah rumah ... yg aku tahu bangkrap sebbb beli keta mahal bile 1st time keje dan juge hutang cc sebb over spend ...
betul. keluarkan epf pun untuk hutang rumah je.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump