Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 15-11-2017, 05:03 PM
belam belam is offline
Active Plus

belam's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 4,905
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 52
Active Level
Default

time serah kuncitu biasanya wakil syrikat pemaju and sorg lg wakil contractor akan folow ko p check rumah..dia kasi ceklist.check lah berpandukan situ..dari gate depan smpila gate blkg..

jgn riso bro..dia bkn sehari je tempoh ko cek ni..2 tahun tak silap waranty.tp utk sehari tu ley cek yg basic2..mcm tiles sumbing atau pecah/suis lampu kipas dll rosak/pintu takle tutop/tombol rosak/cat tak cantik/cat tak rata dll.

if bucu2 rumah ko tak cntik pon ko ley complain on the spot..cat tak rata ke..apa2 lah yg ko sakit mata tgk..jgn segan jgn malu..hahaha..dorg mmg ada peruntukan dah utk repair smua tu ..da termasuk dlm rege rumah.

if nak cek kebocoran kna time hr hujan..
__________________
YNWA
يو ويلل نيۏير ولق الون
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 15-11-2017, 05:11 PM
ched ched is offline
Regular

ched's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 164
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

Ada lagi yang boleh dibuat bila beli rumah baru, boleh ambil khidmat dari cidb @ company yang attach dengan cibd.

Jiran saya guna servis ni. Charge berdasarkan keluasan rumah. Diaorg akan check semua termasuk samada keluasan rumah kita betul2 ikut spec atau tak. Macam rumah jiran saya tu, tile hampir 80% kena tukar, dan dia dapat pampasan sebab ade bilik tak sama size dengan spec yang diiklankan. Tandas pun company tu bagi arahan untuk ubah sebab tak sesuai.

2nd, pastikan setiap masalah kita hantar notis, dan simpan salinan. Pastikan pihak pemaju chop terima notis tu. Jangan pakai cakap mulut je. Kalau ade borang, minta diaorg buat salinan lepas tulis komplen. Benda ni akan digunakan nanti kalau perlu ke tribunal. Minta form ccc siap2. Ade kes, pemaju buat2 hilang semua dokumen notis kita buat aduan. sebab tau kita nak failkan kes ke tribunal.
Reply With Quote
  #13  
Old 15-11-2017, 11:50 PM
mytrade mytrade is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,934
Thanks (Received): 213
Likes (Received): 7
Active Level
Default

aku beli dari pemaju..tp masa sign SnP rumah dah completed..bkn undercon..
SnP pun dah macam subsale..

so leh claim ke..
__________________
Mytrade ECGC
Reply With Quote
  #14  
Old 15-11-2017, 11:53 PM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,189
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 41
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ched View Post
Ada lagi yang boleh dibuat bila beli rumah baru, boleh ambil khidmat dari cidb @ company yang attach dengan cibd.

Jiran saya guna servis ni. Charge berdasarkan keluasan rumah. Diaorg akan check semua termasuk samada keluasan rumah kita betul2 ikut spec atau tak. Macam rumah jiran saya tu, tile hampir 80% kena tukar, dan dia dapat pampasan sebab ade bilik tak sama size dengan spec yang diiklankan. Tandas pun company tu bagi arahan untuk ubah sebab tak sesuai.

2nd, pastikan setiap masalah kita hantar notis, dan simpan salinan. Pastikan pihak pemaju chop terima notis tu. Jangan pakai cakap mulut je. Kalau ade borang, minta diaorg buat salinan lepas tulis komplen. Benda ni akan digunakan nanti kalau perlu ke tribunal. Minta form ccc siap2. Ade kes, pemaju buat2 hilang semua dokumen notis kita buat aduan. sebab tau kita nak failkan kes ke tribunal.
ni mcm menarik, nak dapatkn khidmat diorgtu macam mane? kita kene bayar la kan??
Reply With Quote
  #15  
Old 16-11-2017, 10:26 AM
ched ched is offline
Regular

ched's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 164
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by fuhrer_69 View Post
ni mcm menarik, nak dapatkn khidmat diorgtu macam mane? kita kene bayar la kan??
Cuba search khidmat building surveyor untuk rumah. Bayaran ikut kaki persegi rumah. Harga ikut kawasan. Contoh RM 6 sekaki, rumah 20 x 80. Total RM 9,600. Tu contoh la. Mungkin sebab ni ramai tak guna khidmat ni. Tapi bagi aku berbaloi dengan cara diaorg buat kerja. Siap ukur keluasan semua bilik, rumah, tiang2 untuk pastikan 100% follow spec. Kalau tak sama, dapat pampasan. Ya la, takkan nak runtuh semula rumah tu kan buat balik, pemaju bayar je silap tu.

Memang berkesan dan pemaju nampak macam tak cakap banyak. Follow semua yg company tu arahkan.
Reply With Quote
  #16  
Old 16-11-2017, 11:16 AM
Mie2010 Mie2010 is offline
Regular

Mie2010's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2010
Posts: 759
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 15
Active Level
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by ched View Post
Cuba search khidmat building surveyor untuk rumah. Bayaran ikut kaki persegi rumah. Harga ikut kawasan. Contoh RM 6 sekaki, rumah 20 x 80. Total RM 9,600. Tu contoh la. Mungkin sebab ni ramai tak guna khidmat ni. Tapi bagi aku berbaloi dengan cara diaorg buat kerja. Siap ukur keluasan semua bilik, rumah, tiang2 untuk pastikan 100% follow spec. Kalau tak sama, dapat pampasan. Ya la, takkan nak runtuh semula rumah tu kan buat balik, pemaju bayar je silap tu.

Memang berkesan dan pemaju nampak macam tak cakap banyak. Follow semua yg company tu arahkan.
wahh terima kasih..info bagus ni
Reply With Quote
  #17  
Old 16-11-2017, 11:54 AM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,211
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 20
Active Level
My Mood:
Default

nice info
Reply With Quote
  #18  
Old 16-11-2017, 02:18 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,181
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 286
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mytrade View Post
aku beli dari pemaju..tp masa sign SnP rumah dah completed..bkn undercon..
SnP pun dah macam subsale..

so leh claim ke..
kira rumah subsale... inspect betul2 rumah tu sebelum sign s&p & runding ngan developer utk repair... masukkan dalam perjanjian nanti mana dia janji nak repair, sebab rumah subsale ni di jual as is basis.. takde warranty dh walopun developer yg jual jika ia dah complete
Reply With Quote
  #19  
Old 16-11-2017, 02:43 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,181
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 286
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by fuhrer_69 View Post
ni mcm menarik, nak dapatkn khidmat diorgtu macam mane? kita kene bayar la kan??
bende simple, boleh buat sendiri.. nak ukur luas rumah tu bende basic je... panjang kali lebar, bawak tape, semua rumah bentuk petak je... lain2 tu apa2 je yg kau rasa tak sedap mata memandang, komplen... kau pun ada whatsapp group kan utk pembeli2 projek tu? bincang ngan diorang gak, tengok jiran2 komplen apa... lagipun bende ni tak semua bleh capture masa 1st inspection... contohnya leaking, kadang2 lepas beberapa bulan baru nampak kesan... selagi masih dalam warranty boleh mintak developer repair...

tapi kalo ada duit lebih apa salahnya spend beribu2 utk orang tolong inspect...
Reply With Quote
  #20  
Old 16-11-2017, 04:12 PM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,189
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 41
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
bende simple, boleh buat sendiri.. nak ukur luas rumah tu bende basic je... panjang kali lebar, bawak tape, semua rumah bentuk petak je... lain2 tu apa2 je yg kau rasa tak sedap mata memandang, komplen... kau pun ada whatsapp group kan utk pembeli2 projek tu? bincang ngan diorang gak, tengok jiran2 komplen apa... lagipun bende ni tak semua bleh capture masa 1st inspection... contohnya leaking, kadang2 lepas beberapa bulan baru nampak kesan... selagi masih dalam warranty boleh mintak developer repair...

tapi kalo ada duit lebih apa salahnya spend beribu2 utk orang tolong inspect...
hmm, itula pasal. servis yg ditawarkan nampak menarik, tapi harga pun menarik. mungkin buat checklist sendiri je kot.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump