Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #111  
Old 01-12-2012, 12:21 PM
4Qul 4Qul is offline
CG Top Poster Club

4Qul's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: May 2012
Posts: 39,501
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Bahaya!!! Jangan dipotong dulu sebab fungsi tiang adalah untuk menyokong bebanan struktur rumah. Dapatkan nasihat pakar struktur bangunan untuk redesign agar tiang yg tersedia ada boleh dialih ke lain lokasi yang tidak menghalang permandangan.
QUOTE=bujanglapok;12821261]Salam kengkawan yang berpengalaman lagi berpengetahuan luas adanya....

senario:
Dalam proses renovation sebuah rumah teres setingkat
Bahagian Dapur yang sekarang berkeluasan 9x12 ingin diperbesarkan kepada 16x20....

Setelah bahagian asal diruntuhkan
didapati terdapat 2 batang tiang Bim yang berjarak 9' setiap satu

Tiang ini berkedudukan melintang dan menyokong hujung bumbung dapur yang lama....

oh ye..keseluruhan ruang dapur ini 12 (panjang) x 26 (lebar) x 11 (tinggi). Terbahagi kepada 3 ruang, Dapur (9x12) Bilik 1 (8x9) dan bilik 2 (8x12)

Keberadaan tiang ini menganggu pemandangan dan kecantikan ruang dapur baru. Ye la...kat tengah-tengah ruang kosong tu ada pulak terpacak 2 batang tiang bim yang dah la tak lawa, besar gedabak pulak tu,...

Minta pendangan dari yang pakar
apa risikonya kalau Tiang Bim ini dipotong....
Agak-agak boleh runtuh ker bumbung ni...[/QUOTE]
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #112  
Old 01-12-2012, 06:59 PM
arecent arecent is offline
Active Member

arecent's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,986
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

ini major renovate nii...budget besaq nih..
__________________
"Liverpool without European football is like a banquet without wine"
Luiz Suarez official website
Reply With Quote
  #113  
Old 01-12-2012, 07:37 PM
havrilsz havrilsz is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,102
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Pergh... potong tiang tu...
Jgn Dengar Sgt Ckp Tukang Rumah..Depa bkn Professional..
Carik La Engineer Utk Check n Re-Design Balik klu nak Roboh gak...
Slamat BErjaya..
Reply With Quote
  #114  
Old 10-11-2017, 04:11 PM
Kaktein Kaktein is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2017
Posts: 1
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Slm...sy bru jumpa post ni...sy pun ada besarkn ruang tamu rumah...dua batang Tiang dh dipotong...risau sngt rasanye bila baca komen2 dlm ni tentang risiko potong tiang...Minta pndangan tuan2 yg budiman sekalian ape yg perlu sy buat..😰😰
Reply With Quote
  #115  
Old 10-11-2017, 04:19 PM
Emy_Ezra Emy_Ezra is offline
Active Plus

Emy_Ezra's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Posts: 4,677
Thanks (Received): 67
Likes (Received): 66
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Kaktein View Post
Slm...sy bru jumpa post ni...sy pun ada besarkn ruang tamu rumah...dua batang Tiang dh dipotong...risau sngt rasanye bila baca komen2 dlm ni tentang risiko potong tiang...Minta pndangan tuan2 yg budiman sekalian ape yg perlu sy buat..😰😰
Architect n engineer dah design cantik dah rumah bang.
Kalau nak tambah column, xde masalah.
Nak buang, jangan la sesekali.

Maybe xnmpk segera
Esok lusa jadi apa-apa, teruk
Silap2 insuran xdapat, encik pulak masuk dalam
Rasanya municipal council pon takkan lulus design sesuka hati kalau nak renovate
Reply With Quote
  #116  
Old 10-11-2017, 04:20 PM
Emy_Ezra Emy_Ezra is offline
Active Plus

Emy_Ezra's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Posts: 4,677
Thanks (Received): 67
Likes (Received): 66
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Video ni x renovate, cuma overload je kat rooftop.
Kalau lagi renovate, taktau la.

Reply With Quote
  #117  
Old 10-11-2017, 06:50 PM
matten02 matten02 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,070
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 372
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Kaktein View Post
Slm...sy bru jumpa post ni...sy pun ada besarkn ruang tamu rumah...dua batang Tiang dh dipotong...risau sngt rasanye bila baca komen2 dlm ni tentang risiko potong tiang...Minta pndangan tuan2 yg budiman sekalian ape yg perlu sy buat..😰😰
tiang tengah yg support beam kan?

selalu-selalu la usha beam kt atas kepala 2.. klu ada kesan crack, cepat2 clearkan kawasan

beam saiz yg ada sekarang perlu di support dengan tiang 2 batang 2.. dah sekarang tiang 2 xda, beban dlm beam di tengah dh tiada sokongan.. hanya disokong sepenuhnya pada tiang tepi dinding di kedua-dua hujung dinding

klu civil engineer over design beam 2 ok lah.. cth design beam size 2x ganda pada yg sepatutnya.. klu buang tiang pn still xda masalah

tp klu design cukup dengan safety factor fs=2 (nilai sllnya)
__________________
Surah Al-Hujurat Ayat 6
"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu".
Blog DIY Servis Motosikal
Reply With Quote
  #118  
Old 14-12-2017, 03:20 PM
yus7777 yus7777 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 359
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Active Level
Default

bahaya..rumah jadi xbalance..kalau boleh elakkan..
__________________
JEMPUT SINGGAH
https://danimyamall.com
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump