Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Networks, Broadbands

Networks, Broadbands All about ISP Providers and all technologies applied to communications.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-12-2008, 11:31 PM
StanNero StanNero is offline
Super Active

StanNero's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Mar 2006
Location: Png-sabah-shah alm-desa pandan-batu muda (now)
Posts: 7,393
Thanks (Received): 153
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Streamyx tipu customer ? apa yg Streamyx dah tipu anda

Tujuan ako bukak thread ini adalah sebab ako perasan sejak akhir2 nie trend komplain x puas hati ngan STREAMYX semakin menjadi2 tertuamanya di Carigold... Sampai ada thread cakap Streamyx bakal berkubur dengan kehadiran WIMAX pun ada.. hehe

So ako terpanggil la untuk bukak thread khas, mcm tajuk thread.. Streamyx tipu customer ? apa yg Streamyx dah tipu anda.. So ako nak share le sket knowledge yang ako ada sepanjang ako kerja bahagian operation di TM nie..So jgn tanya bab teknikal sgt sebab ako xberapa nak tahu, tapi ako tau flow yg dapat selesai masalah korang k..

Ako xdapat apa pun, bukan dibayar oleh kompeni untuk bukak thread nie, silap2 siap kena sound curi tulang main forum time keje..cuma ako pelik kekadang dapat rungutan yang mcm Streamyx nie truk gila sedangkan ako sendrik sebagai pengguna Internet sejak dari zaman 1515 lagi..

Mukadimah dia kat sini, ako nak bercakap sebagai seorang Pengguna STREAMYX yang berpuas hati.. Trus terang ako cakap satu je ako xpuas hati pasai STREAMYX, caj dia patut dikurangkan sikit la.. bab tu ako sokong walaupun ako sekarang menikmati Staff pakej

1st off all, Streamyx punya speed adalah consider atas dasar "best effort" .. ikut pada MCMC dimana semua Broaband provider patut provide stable speed at least 80% pada waktu puncak... so kalau Streamyx xdapat kekalkan benda tu.. dah lama TM kena saman, tambah2 banyak pesaing dok cari point nak kenakan Streamyx.. ye la dia je antara Company Bumi yg kukuh..

So Korang dok merungut Stramyx hampeh, kenapa CAPPING @ tapis speed torrent, youtube semua... korang kena tahu.. Heavy user cam Korang nie ikut statistik cuma 5% dari berjuta pelanggan Streamyx and selebihnya easy user..Sebab 5% heavy user yg monopoli bandwidht , 95% user yg lain suffer slow connection...Tambahan pula Streamyx nie ada link sket ngan Kerajaan..so of coz la ada skema sket ala2 RTM.. kena jugak capping torrent dgn alasan takut cetak rompak salah satunya... tapi main point adalah bandwidht full bila torrent and etc..

ISP luar negara pun kebanyakkan x capped Speed torrent..cuma diorg limitkan bandwdiht allocation per user sebanayak sekian2 GB ikut pakej..ala cam WIMAX jugak le ada Limit ...bezanya streamyx tetap maintain speed sama even dah guna lebey...

Sebab apa ? sebab majoriti user di luar Negara adalah heavy user.. so ISP diorg buat mcm tu... tak seperti di Malaysia...sebab tu setakat nie belum praktikal untuk fully buat limit bandwidht..maybe selepas projek HSBB ( High Speed Broadband up to 30 G siap fully menjelang 2010)..


oke berbalik pada isu heavy user VS slow user.. So kalau ko bukak Company ko nak lebihkan keselesaan pada siapa ? ako bagi analogi sng la..Ko bukak kedai makan, 90% pelanggan xkisah Nasi goreng kampung yg ikan bilisnya dimasak sekali ngan nasi.. manakala 5% prefer ikan bilisnya digoreng asing terlebey dahulu agar ranggup makan ngan nasi goreng kampung..so ko sure akan buat standard menu Nasi goreng + ikan bilis biasa kan ?


Satu lagi info, kabel di rumah kita nie kebannyakkan masih lagi menggunakan copper wire.. so mmg problem and selalu DB lost session.. tapi bab tu xleh salahkan TELEKOM.. bab tu KERAJAAN je yg leh tolong..

Sebab tu wujudnya perjanjian HSBB ngan kerajaan untuk ganti semua cable kat Malaysia guna fibre optic untuk akses yg lebih laju dan stabil!! ... tapi baru ongoing la, so harap tunggu la..
Ako dah jadik salah srg tester HSBB, mmg laju.. bayangkan ako STREAM files format HDMI selamber je laju...inikan format DIVX atau MPEG4 yg kita dok tgk kat youtube tu..

( kalau nak kata alaa... user xbanyak mmg le leh kata laju.. Ako boleh gak guna point tu pada user WIMAX,, setakat user baru lembah kelang..mmg la laju.,.)


Isu no 2..

Apa hak anda sebagai pengguna Streamyx dan beberapa perkara yang anda perlu tahu..Kenapa ako nak highlitekan isu ni ? sebab ako tgk kebanyakkan just tahu nak merungut dan xgunakan saluran yg betui.. siap ako tgk ada yg bukak thread di CG and ngadu streamyx xleh akses banyak kali, dok tgk2 bil still caj penuh.. haa trus cap STREAMYX scammer sedangkan ANDA sebagai pengguna tak guna saluran yg betui..


Saya bagi situasi la..


Cik Aini kata streamyx dia xleh akses lebih dari sebulan sebab cable kena curik bila call agen CS Streamyx. Dia marah... Bila tgk bil dia masih lagi kena caj yg sama..dia bising and kecoh di forum, kawan2.. kata Streamyx menipu bla2...


Ms Chong kata streamyx dia xleh akses lebih dari sebulan sebab cable kena curik bila call agen CS Streamyx. Dia marah.. Tapi dia bijak.. dia gunakan Kemarahan dia tu dengan amik tindakan susulan dengan email pada customer service telekom bagi pemohonan Rebate. Agen CS proses.. dia dapat rebate pada NEXT bill.. Dia puas hati...


So kenapa ako bagi dua cth yg berbeza kaum? sebab statistik secara kasar, yg majoriti mintak rebate lebey dari 90% adalah dari NON-Bumi.. xtau kenapa org Melayu kita jenis xreti mintak rebate..yang tahu hanya nak komplen and xtau apa hak diorg.. lenkali biar je and submit complain je banyak2.. kalau malas call, email je... biar budak2 billing dapat kes banyak,, senang sket diorg buat OT..

Yang ako pelik cases makin kurang tetang masalah STREAMYX..sampai budak2 berebut cases nak OT.. tapi makin kuat plak thread2 kutuk streamyx muncul xkira la mana2 forum or blog pun..


Apa yg perlu anda buat ?

kalau ada sebarang connection problem, call 100 . yg penting buat 1st report tentang masalah connection..

Bila connection dah resolve.. amik tindakan susulan dengan email pada [email protected] ..email je tiap hari selagi xdapat respond..



Isu no 3..

Masalah umum Streamyx ..Susun ikut hiaraki kekerapan case
.

1) Slow Connection
= banyak kes ngadu slow, bila kontraktor check, punca spyware and guna torrent / pemasangan LAN yang tak betul.. (salah customer juga, tapi customer always rite)

2) Cannot access Streamyx
= kes cable kena curik kebanyakkan di kawasan blacklisted seperti sabah and Kelantan.3rd party punya masalah tapi TM still tanggung untuk waive charges..

3) Fraud Account
= Isu reseller, bab nie susah nak control.. yg boleh cuma clawback komisyen reseller and company dia.. susah nak pulihkan imej TM truk sebab diorang..

4) Force Majaure problem ( sering dianggap salah TM..sedangkan x)
= Force majaure ni cam isu luar bidang kawalan TM cam gempa bumi, tanah runtuh kat certain kawasan.. Cth Bukit Antarabangsa and sekrang paling latest masalah cable problem kat EUROPE.. effect semua...

5) High BIll ( bagi pakej limited usage)

= kebanyakkan silap dari cust sendiri yang tak disconnect internet dengan betul, just tutup pc or tutup modem diorg dah consider Streamyx dah tutp sedngkan line dok jalan lagi..( 1st time bagi, 2nd time xdapat dah rebate)

= Ada org luar yg guna Line Streamyx rumah cust, sebenarnya itu tangjwb pengguna jaga keselamantan password streamyx masing2..kena buat report polis baru telekom boleh amik tindakan selanjutnya..


Pengakuan ikhlas..

sepanjang ako guna streamyx.. cuma berapa kali je pun ako EXP problem ngan connection..tu pun kebanyakkan sebab MODEM kena panah kilat ngan cable kena curi.. xde la plak masalah teruk2.. ako torrent pun kuat gak...

Bezanya ako dulu sebelum ako keje Streamyx, ako pun follow mengutuk Streamyx sedangkan ako xde masalah sgt pun.. bila dah keje baru tau mcm mana..

and ako tau byk jugak yg user mcm tu.. just sronok nak carik kesalahan sedangankan diri sendiri jarang ada masalah... Kalau ada pun.. kenapa x report ?

Kalau ko nak claim insuran sure kena report polis kan? so sama je la konsep mana2 dalam bisnes pun... camne nak bagi rebate kalau xpenah buat report kat customer service ?






Tolong baca dari mula.. tau kebanyakkan malas nak baca dari Mula sampai habis..asik nak huraian je....

So kalau yg xpuas hati bagitau la.. kita kongsi... tapi kalau boleh highlight apa yg STREAMYX tipu anda ?

Last edited by StanNero; 26-12-2008 at 11:44 PM..
Reply With Quote
Thanks z3t_ex, yinbyungheon, tengkubasri, ARIFFX, rocksoft and 42 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-12-2008, 11:35 PM
anjetagren anjetagren is offline
Active Member

anjetagren's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,140
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 24
Active Level
Default

servis streamyx kadg2 x dpt..
tp so far good..
skrg pon guna streamyx combo
Reply With Quote
Thanks MEL_5647 thanked for this post
  #3  
Old 26-12-2008, 11:38 PM
MrKacanG MrKacanG is offline
Super Active

MrKacanG's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2008
Location: traning bersama Aaron Ramsey
Posts: 5,064
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

stremyx bagi aku no probe cantikkkkkkkkkkkk.............
__________________
aik x mau....x mau
Reply With Quote
  #4  
Old 26-12-2008, 11:41 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,679
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 2
Active Level
Default

oo ada rebate ke? tatau la plak huhuu..
Reply With Quote
  #5  
Old 26-12-2008, 11:42 PM
StanNero StanNero is offline
Super Active

StanNero's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Mar 2006
Location: Png-sabah-shah alm-desa pandan-batu muda (now)
Posts: 7,393
Thanks (Received): 153
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by taufic View Post
oo ada rebate ke? tatau la plak huhuu..
yup ada bro.. come on gunakan hak anda sebagai pengguna mesti boleh..
Reply With Quote
  #6  
Old 26-12-2008, 11:43 PM
mrafif mrafif is offline
Active Plus

mrafif's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2006
Location: Kuala Lumpur
Posts: 2,870
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Thumbs up awesome!

Quote:
Originally Posted by MrKacanG View Post
stremyx bagi aku no probe cantikkkkkkkkkkkk.............
yeap~ agreed. hope pasni streamyx dapat wat package 10mb nye speed utk d/l dgn affordable price + unlimited bandwith.
Reply With Quote
  #7  
Old 26-12-2008, 11:46 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,679
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by StanNero View Post
yup ada bro.. come on gunakan hak anda sebagai pengguna mesti boleh..
owh.. lepas ni bule stanby call 100 la hehee..
tp aku jarang ada problem..
Reply With Quote
  #8  
Old 26-12-2008, 11:48 PM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,590
Thanks (Received): 244
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Aku dah guna Streamyx lebih kurang 4-5 tahun... so far no complaint...
Streamyx is the best ISP....
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #9  
Old 26-12-2008, 11:49 PM
damreza damreza is offline
Active Plus

damreza's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Jul 2006
Posts: 2,870
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by StanNero View Post
yup ada bro.. come on gunakan hak anda sebagai pengguna mesti boleh..
wakil streamxy rupernyer ,anyway bagus penerangan mung itu ..memang kawe pun tak salahkan streamxy...
Reply With Quote
  #10  
Old 26-12-2008, 11:49 PM
yazaedar yazaedar is offline
Active Plus

yazaedar's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2006
Location: kuala lumpur
Posts: 2,829
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

info yang sangat berguna......huhu....mari kita minta rebat ramai ramai..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
streamyx, streamyx lousy, streamyx scam, streamyx suck

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump