Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #121  
Old 12-01-2018, 12:40 PM
kueng01 kueng01 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 273
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
rumah 1 juta stop. so, supply turun.

demand tak turun. siapa tak nak beli rumah 1 juta kan? besar kemungkinan harga rumah camni boleh dapat teres / semi-D di bandar.

so, geng2 dlm kumpulan demand ni akan bersaing juga utk beli. yg "tunggu harga rumah jatuh, padan muka korang" akan duduk saja. yg fikir "kalau tak beli sekarang nanti harga naik lagi" akan berusaha gigih utk beli.

mungkin juga yg kerja lama overseas, balik malaysia cari rumah nak settle down.

so, apa2 rumah yg lebih 1 juta ni saya jangkakan akan naik harganya. sebab bila govt benarkan semula utk bina semula rumah > 1 juta (yang tak tahu lagi bila, mungkin 1 - 2 tahun) tentu developer tak jual 1 juta dah disebabkan faktor masa & inflasi. mesti jual RM1.5 juta pulak berbanding RM1 juta sebelum ni.

harga rumah akan sentiasa naik. sebab ia keperluan. kemudian, tanah makin kurang. populasi makin bertambah. kos bahan binaan makin naik. macam mana harga nak turun?

rakyat marhaen selalu fikir ramai tak mampu beli, harga rumah sekarang mengarut. tetapi, mungkin mereka tak tahu berjuta rakyat nak beli rumah tapi setahun hanya dalam 70,000 unit saja dibina. projek gomen lagi lah sedih, 24,000 unit akan dibina dalam masa 3 tahun (lebih kurang gitu lah statistik nya).

yang malas, tengok saja orang lain beli. yang berusaha, akan kejar utk beli sebab kalau dia tak beli masih ramai lagi akan bersaing untuk beli, kerana supply rumah jauh lebih rendah dari demand, dan nak bina rumah bukannya 1 bulan siap. belum kira faktor "tanah makin kurang" lagi.

ok lah tu je. panjang plak sekian terima kasih



Serius supply kurang bro? Demand berjuta org nk bli rumah?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #122  
Old 12-01-2018, 01:01 PM
Jackhalid Jackhalid is offline
Super Active

Jackhalid's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: May 2008
Location: Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
Posts: 5,163
Thanks (Received): 332
Likes (Received): 150
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kueng01 View Post
Serius supply kurang bro? Demand berjuta org nk bli rumah?
yup. rumah rakyat / kerajaan berapa unit je. puluh2 ribu gitu.
yg nak membeli ni ramai. bukan semua layak beli rumah rakyat / PPR dll. terpaksa beli rumah developer swasta. tapi kemampuan pula takde.

nak beli rumah ramai, tapi yg tak mampu juga ramai. supply sebenarnya kurang dari demand (dari segi bilangan) tapi kalau ambil kira faktor kemampuan, sekarang ni ramai yg tak mampu jadi banyak nampak rumah tak terjual.



Quote:
Originally Posted by eday84 View Post
Adakah kita patut mensasarkan pelabur hartanah melayu utk beli atleast seorang satu commercial lot? Contoh dari fokus ke hartanah persendirian, beli commercial lot..
Tapi commercial lot ni lagi berkali ganda mahal.. dan kalau kedai tutup atau xde penyewa makan bnyk modal jgk nak byr bank..
Sy tertarik dgn Milan Doshi pny cerita, commercial lot dia kecik aje tp sewakan ada 30k jgk dulu sebulan kat money changer.. Tp dalam midvalley megamall la..
ye ke? midvalley tu mana ada dia jual lot. semua tu under management punya. anyway, commercial lot kalau tempat hot memang bagus.
kelebihan shoplot, ialah sewakan kosong saja. tak perlu susah payah nak buat renovation tu semua. cuma risikonya mcm tuan cakap memang tinggi. kalau takde penyewa, ranap juga bayar bulan2 kat bank. kalau shoplot yg orang dah lama beli tu now seronok lah. nak beli sekarang ni bahaya pasal bisnes dah menuju kepada online, freelance & storekeeper (bayar sewa utk simpan stok, tak yah pening sewa ofis semata2 simpan stok). so, takde ofis pun takde hal.
__________________
Nak belajar buat kek kafe cara yang mudah?
KLIK SINI Untuk Tonton VIDEO PERCUMA!


Reply With Quote
  #123  
Old 12-01-2018, 02:55 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 26,999
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 34
Blog Entries: 62
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
ye ke? midvalley tu mana ada dia jual lot. semua tu under management punya. anyway, commercial lot kalau tempat hot memang bagus.
kelebihan shoplot, ialah sewakan kosong saja. tak perlu susah payah nak buat renovation tu semua. cuma risikonya mcm tuan cakap memang tinggi. kalau takde penyewa, ranap juga bayar bulan2 kat bank. kalau shoplot yg orang dah lama beli tu now seronok lah. nak beli sekarang ni bahaya pasal bisnes dah menuju kepada online, freelance & storekeeper (bayar sewa utk simpan stok, tak yah pening sewa ofis semata2 simpan stok). so, takde ofis pun takde hal.
Erm ye kot
Mungkin dia sublet system ke, ambil satu lot kemudian pecah lg xtau la.. tp mmg dia ckp sewa situ puluh2 ribu..
Mmg commercial lot ni modal kene besar so big players je yg main.. tp skali location cantik mmg collect puluh2 ribu la sebulan .. senyum je tgk bank statement..
Brick n mortar skrg dah kurang dan merudum oleh kerana bnyk online business.. Yg ada skrg org sewa buat store atau buka kilang je.. selain kedai runcit..
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Whitening Cream | Ora Matte | alturl.com/vmnoh ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
  #124  
Old Today, 07:16 AM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 119,470
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 10521
Active Level
My Mood:
Default

Tiada fenomena gelembung perumahan di Malaysia



KUALA LUMPUR 17 Jan. - Pasaran hartanah Malaysia dijangka terus suram tetapi tiada tanda fenomena gelembung perumahan atau lebih dikenali sebagai housing bubble.


Pengarah Urusan CBRE WTW, Foo Gee Jen berkata, gelembung itu tidak akan terjadi kerana pihaknya tidak melihat sebarang jualan panik berlaku di Malaysia.

Malah katanya, di dalam negara ketika ini, tiada peningkatan harga rumah yang melampau atau price overheating.

“Tanda-tanda jualan panik dan rumah yang tidak terjual tersebar luas hanya di lokasi sub ter*tentu seperti di Cyberjaya, yang mana kadar kekosongan biasanya lebih tinggi.

“Harga rumah di tempat lain masih dilihat berada pada tahap munasabah, mengambil contoh daripada segmen kediaman bertanah yang berlegar sekitar 65 hingga 70 peratus,” katanya kepada pemberita selepas Tinjauan Prospek Pasaran Harta*nah Asia Pasifik - Malaysia CBRE WTW di sini hari ini.

Gelembung perumahan akan menyebabkan pe*ning*katan harga rumah yang didorong oleh permintaan tinggi dan spekulasi.

Menurut Gee Jen, harga rumah juga telah menjadi sederhana kira-kira lima hingga lapan peratus dalam tempoh tiga tahun yang lalu susulan langkah penyejukan yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jelas beliau, ia termasuk Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) dan sekatan pemilikan asing.“Saya percaya ini adalah selaras dengan kenaikan gaji se*ba*nyak lima hingga 6.5 peratus dalam tempoh yang sama.

“Berdasarkan data CBRE WTW, pada separuh pertama 2017, transaksi kediaman menurun seba*nyak tujuh peratus pada asas tahun ke tahun, berbanding pe*nurunan 14.5 peratus pada tempoh sama 2016,” katanya.


http://www.utusan.com.my/bisnes/ekon...#ixzz54UEqN3Er
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump