Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #71  
Old 15-10-2017, 11:46 PM
putra1234 putra1234 is offline
Super Active

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 9,774
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 249
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
thanks bro.. input yg baik...

berkenaan tanah pertanian, tapi dalam zoning perumahan, biasanya owner takkan jual sebagai lot lidi... kalo owner takde knowledge atau nak duit segera, die akan jual sebidang tanah terus... kalo ada knowledge, diorang akan pecahkan lot siap2 lepas tu baru jual.. memang makan masa, tapi untung berlipat kali ganda... nak jual pon senang sebab kalo buyer takde duit, boleh loan bank... ada yg JV, owner dapat beberapa lot, then selebihnya jual untung bahagi dengan rakan JV..

yg dok jual lot lidi tu sebab zoning tanah tu sendiri memang pertanian... memang takleh nak convert ke residential, terpaksa jual cara lot lidi utk untung lebih...
kalau ikutkan, memang macam tu bro. ada owner yang dah convert siap2 ke status kediaman, baru dia jual perekar. tapi, dah jadi kebiasaan sekarang yang owner tak pecahkan geran pun bro, sebab tanah tak convert lagi. convert tanah ni agak costly jugalah.

owner memang jual pecah lot, tapi tak pecah geran bro. sebab tu dipanggil lot lidi atau geran kongsi. ni banyak kat selangor, macam area2 dekat sepang, dengkil dengan hulu langat. ada juga kat nilai. ni kira kawasan yang pembangunan belum tersusun, tapi kerajaan negeri dah gazet untuk jadikan kawasan pembangunan, bukan kawasan rizab.

owner jual agak tinggi dari harga pertanian untuk persqft, tapi lagi rendah berbanding tanah status kediaman. tapi, masih tetap takleh buat loan bro, sebab masih takde geran individu. jadi, bank akan ada isu cagaran kat sini.

yang zoning pertanian pun ada juga jual pecah lot, tapi masih geran kongsi. ini yang jadi masalah sebenarnya. confirm takleh buat loan.
Reply With Quote
Likes Ahmad07 liked this post
Paid Advertisement
  #72  
Old 01-11-2017, 09:22 AM
emoney emoney is offline
Super Active

emoney's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2007
Location: ~OneXox..deKaT dihAti Mu...~
Posts: 8,438
Thanks (Received): 72
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
kalau ikutkan, memang macam tu bro. ada owner yang dah convert siap2 ke status kediaman, baru dia jual perekar. tapi, dah jadi kebiasaan sekarang yang owner tak pecahkan geran pun bro, sebab tanah tak convert lagi. convert tanah ni agak costly jugalah.

owner memang jual pecah lot, tapi tak pecah geran bro. sebab tu dipanggil lot lidi atau geran kongsi. ni banyak kat selangor, macam area2 dekat sepang, dengkil dengan hulu langat. ada juga kat nilai. ni kira kawasan yang pembangunan belum tersusun, tapi kerajaan negeri dah gazet untuk jadikan kawasan pembangunan, bukan kawasan rizab.

owner jual agak tinggi dari harga pertanian untuk persqft, tapi lagi rendah berbanding tanah status kediaman. tapi, masih tetap takleh buat loan bro, sebab masih takde geran individu. jadi, bank akan ada isu cagaran kat sini.

yang zoning pertanian pun ada juga jual pecah lot, tapi masih geran kongsi. ini yang jadi masalah sebenarnya. confirm takleh buat loan.
Yups.. kena personal loan..
Reply With Quote
Likes putra1234 liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump