Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #351  
Old 13-09-2017, 08:50 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,722
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 126
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shah_ae View Post
ramai lagi la ostaz dlm malaysia dlm donia...
takde org buat afundi nak sokong2 pun...
bkn mcm ko bleh memahami siti kasim dgn sedalam2nye...
ko sorang je tau kat cg ni,org lain tak paham siti kasim...
yep..masalahnya bila lobai terang terang hina islam macam ni..sembang kencang, buat fitnah, memper*****kan orang..sampai ilmu astrology boleh bina bangunan pencakar langit n so on..xder plak umat islam nak suruh amik tindakan pada lobai macam ni..siap dijadikan reference lagi..itu yang jadi masalah..siap kononnya dapat pahala lagi dengar ceramah macam ni..

sedangkan orang yang sebarkan fakta..xhina saper-saper..x*****kan saper-saper..dikata menghina islam..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #352  
Old 13-09-2017, 09:05 AM
shah_ae shah_ae is offline
Legendary Member

shah_ae's Avatar
 
Trader Rating: (102)
Join Date: Oct 2008
Location: K.L dan kwsn yg sewaktu dgnnye
Posts: 12,505
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 64
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
yep..masalahnya bila lobai terang terang hina islam macam ni..sembang kencang, buat fitnah, memper*****kan orang..sampai ilmu astrology boleh bina bangunan pencakar langit n so on..xder plak umat islam nak suruh amik tindakan pada lobai macam ni..siap dijadikan reference lagi..itu yang jadi masalah..siap kononnya dapat pahala lagi dengar ceramah macam ni..

sedangkan orang yang sebarkan fakta..xhina saper-saper..x*****kan saper-saper..dikata menghina islam..
buat la repot...
ko ade buat repot ke? ade? ade?
Reply With Quote
  #353  
Old 13-09-2017, 09:08 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,722
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 126
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shah_ae View Post
buat la repot...
ko ade buat repot ke? ade? ade?

dekat sini pun ramai yang xsetuju dengan aku..apatah lagi kalau aku report ke jabatan agama..silap silap kena kursus pemulihan akidah bagai..

maklumlah mengkritik lobai yang ada tauliah dari jabatan agama..sebab tu boleh bagi ceramah agama kan??
Reply With Quote
  #354  
Old 13-09-2017, 09:16 AM
shah_ae shah_ae is offline
Legendary Member

shah_ae's Avatar
 
Trader Rating: (102)
Join Date: Oct 2008
Location: K.L dan kwsn yg sewaktu dgnnye
Posts: 12,505
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 64
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
dekat sini pun ramai yang xsetuju dengan aku..apatah lagi kalau aku report ke jabatan agama..silap silap kena kursus pemulihan akidah bagai..

maklumlah mengkritik lobai yang ada tauliah dari jabatan agama..sebab tu boleh bagi ceramah agama kan??
aik takot...
mmg elok ko pegi kursus tu...
xpayah sembang la klau dah pengecut...
Reply With Quote
  #355  
Old 13-09-2017, 09:21 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 2,722
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 126
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shah_ae View Post
aik takot...
mmg elok ko pegi kursus tu...
xpayah sembang la klau dah pengecut...
sebab tu aku respek orang macam siti kasim, kasim ahmad, marina mahathir n even tun m sendiri..walaupun aku bukan bersetuju dengan mereka pada semua perkara..

tapi keberanian mereka menegakkan what they believe as the right thing tu memang sesuatu yang luar biasa..
Reply With Quote
  #356  
Old 13-09-2017, 09:41 AM
Ahmad07 Ahmad07 is online now
Super Active

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 9,927
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 207
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
sehingga skrg mcm2 teori ada...ada yg kata jin yg buat atas arahan nabi Sulaiman as. tp ramai yg memperakui Firaun laknatullah yg bina piramid berdasarkn kajian sejarah bukannya dr sumber AQ

mmg dlm AQ ada sebut seperti ayat dibawah:

"Dan berkatalah Firaun: "Wahai kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah wahai Haman untukku tanah liat kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi agar aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahawa dia (Musa) orang-orang pendusta". [Surah al-Qasas : Ayat 38]
aku lebih suka pembuktian saintifik... dalam al quran pun takde cakap sape bina piramid.. kau pun berteka teki juga tu...


Quote:
Sesungguhnya Piramid Mesir adalah penunjuk kiblat paling besar yang terdapat dibumi di mana Allah Yang Maha Agung telah menciptakan bintang-bintang Orion sebagai tanda kiblat dilangit. Piramid Mesir adalah petunjuk arah ke Baitullah di bumi manakala bintang Orion adalah petunjuk arah ke Baitul Makmur di langit.
kalo nak kata piramid tu tunjuk kiblat, sebelum kaabah, kiblat umat islam adalah di masjid al aqsa... piramid dibina lama sebelum tu lagi... ada sape2 pegi relocate balik piramid ke selepas perubahan kiblat ke kaabah?... berkenaan bintang tunjuk arah kiblat di langit, katakan lah dari malaysia ni, kedudukannya betul, bagaimana pula dengan kedudukan bintang di negara2 sebelah barat masjidil haram?
Reply With Quote
  #357  
Old 13-09-2017, 10:32 AM
shah_ae shah_ae is offline
Legendary Member

shah_ae's Avatar
 
Trader Rating: (102)
Join Date: Oct 2008
Location: K.L dan kwsn yg sewaktu dgnnye
Posts: 12,505
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 64
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
sebab tu aku respek orang macam siti kasim, kasim ahmad, marina mahathir n even tun m sendiri..walaupun aku bukan bersetuju dengan mereka pada semua perkara..

tapi keberanian mereka menegakkan what they believe as the right thing tu memang sesuatu yang luar biasa..
sembang la,aku pedulik hape ko respek...
lobai tu hina Islam repot la...
Reply With Quote
  #358  
Old 13-09-2017, 10:45 AM
Working Dad Working Dad is offline
Regular

Working Dad's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2014
Location: الارض
Posts: 304
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Saya tak tau siapa yg bina piramid tp saya yakin memang manusia yg buat.
Saya yakin kehebatan,kekuatan,keilmuan,kebijaksanaan,kekayaan & sebagainya
pada masa sekarang tak sampai sepersepuluh pun apa yg ada pada manusia zaman dulu. Rujuk Quran Surah Saba' ayat 45.
__________________
Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: " Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat BERSEDEKAH dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh ".(Al-Munaafiquun 63:10)
Reply With Quote
  #359  
Old 21-09-2017, 05:42 PM
jookiba jookiba is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 873
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 130
Active Level
Default

org meair laaa yg bina... takkan org melayu kot..... habis la korang... sian org mesir.. pencapaian diorang kau nafikan
Reply With Quote
  #360  
Old 25-09-2017, 06:46 AM
TT TT is online now
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 116,331
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 9254
Active Level
My Mood:
Default

Rahsia pembinaan The Great Pyramid of Giza dibongkar


SEKUMPULAN ahli arkeologi akhirnya berjaya membongkar rahsia bagaimana The Great Pyramid of Giza dibina di Mesir. GAMBAR HIASAN

KAHERAH 24 Sept. – Selepas berabad-abad lamanya dianggap sebagai misteri, sekumpulan ahli arkeologi akhirnya berjaya membongkar rahsia bagaimana The Great Pyramid of Giza dibina di Mesir.

Mail Online melaporkan, antara rahsia tersebut termasuk bagaimana penduduk Mesir pada ketika itu mengangkut bongkah batu seberat dua setengah tan dengan menempuh perjalanan sejauh lebih 800 kilometer (km).

Difahamkan, bongkah terdiri daripada batu kapur dan granit itu digunakan untuk membina makam buat Firaun Khufu sekitar tahun 2,600 sebelum Masehi.

Pada ketinggian melebihi 146 meter, makam tersebut dianggap sebagai piramid terbesar pernah dibina pada Zaman Pertengahan dan struktur binaan buatan manusia terbesar di muka bumi ketika itu.

Berdasarkan kajian kumpulan ahli arkeologi terbabit, ribuan pekerja mahir dikerah untuk mengangkut kira-kira 170,000 tan bongkah batu di sepanjang Sungai Nil menggunakan bot kayu yang diikat dengan beberapa utas tali.

Satu terusan khas turut dibina bagi memudahkan bongkah batu itu diangkut terus ke kawasan pem*binaan piramid.

Selain itu, kumpulan ahli arkeologi tersebut juga menjumpai satu skrol daripada kertas papirus purba di jeti Wadi Al-Jarf yang menjelaskan peranan bot berkenaan dalam proses pembinaan piramid.

Ditulis oleh Merer yang bertanggungjawab menyelia pasukan pembinaan yang terdiri daripada 40 pekerja elit, tulisan tersebut bukan sahaja menceritakan pembinaan The Great Pyramid, malah turut memperincikan bagaimana bongkah batu itu diangkut dari Tura ke Giza.

Dalam diarinya, Merer menjelaskan bagaimana pekerja itu terlibat dalam mentransformasikan landskap, membina tembok yang sangat besar bagi melencongkan air dari Sungai Nil sebelum menya*lurkan air itu ke arah piramid melalui terusan buatan manusia.

Penemuan baharu itu turut didedahkan menerusi rancangan dokumentari bertajuk Egypt’s Great Py*ramid: The New Evidence di Channel 4.


http://www.channel4.com/programmes/e...e-new-evidence
http://www.utusan.com.my/berita/luar...ngkar-1.530229
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump