Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Tanda Yang Berkenaan
Saya Dah Buat Grounding Tambahan ... 42 42.00%
Saya Pernah Dengar Tapi Saya Biarkan Saja (Standard Kilang) ... 16 16.00%
Saya Pernah Dengar Tapi Saya Belum Buat Lagi ... 24 24.00%
Saya Memang Tak Tahu Menahu Perihal Ini ... 18 18.00%
Voters: 100. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #191  
Old 12-07-2016, 01:08 AM
abir abir is offline
Active Plus

abir's Avatar
 
Trader Rating: (-1)
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,738
Thanks (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Btol ke tambah kabel grounding ni bole pickup kete? Aku buh 3 grounding still sama je effect dia.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #192  
Old 11-09-2017, 11:46 AM
Fared_Duke Fared_Duke is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 28
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cyborg View Post
Lepas pasang grounding ,
Bateri tukar kpd jenis MF
pasang voltage stabilizer (pada bateri pole)
Last sekali pasang voltmeter.

Topik ni macam baru di forum forum kereta Malaysia, tapi dah lama kereta orang Singapore pakai ...beli di JB ....murah !

grounding tu x bertindak seperti stabilizer ke. sbb tu kena pakai VS. voltmeter tu hnya utk kita monitor je kan. pasang kat betri atau dlm kereta?
Reply With Quote
  #193  
Old 11-09-2017, 11:55 AM
Fared_Duke Fared_Duke is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 28
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ezr27 View Post
Tahun lepas aku layan la grounding keta ni ni....mula2 pakai pivot raizin siap box kaler biru tu...mula2 pakai memang sedap sikit la sebab keta tua..pastu dah lama macam tak rasa apa dah....pastu aku cabut grounding pivot raizin tu, pastu aku DIY pakai kabel welding, amik kat site (pau kontraktor..hehehe)...beli kabel lug kat kedai, pstu pasang sendiri...memang sedap la jadinya sebab kabel welding tu lebih besar dari kabel pivot raizin tu....wiring diagram aku ikut pivot raizin punya...aku siap buat study kat internet lagi...ada yg wiring simple, ada yg banyak...tapi....


Tapi lepas keta aku tetiba mati tengah2 simpang, terus aku cabut semua grounding DIY aku tu...bateri macam baru je lagi, tapi dah out (bateri sel basah)....bila cek, grounding punya pasal...bila banyak grounding, bateri cepat kong sebab drain-out banyak sangat...so, aku nasihatkan korang cek la bateri keta korang tu selalu ye....terutama yg pakai bateri sel basah macam aku tu...kalau bateri sel kering, aku tak tau la...sekarang ni aku pakai bateri sel kering, tapi tak pakai grounding tambahan...

Kalo keta baru tu, aku tak galakkan la...tapi kalo nak pakai gak, baik amik yg original parts...grounding tambahan ni sesuai utk keta yg dah berusia macam keta aku tu (16 tahun)...

Aku ada banyak bacaan tambahan & wiring diagram yg aku download masa mula meroyan pasal grounding ni, tapi ntah mana aku letak ntah...banyak sgt hard disk....nanti la aku upload utk korang study...

tula pomen aku kata buat 3 point je. aku kata ade buat 6 point, dia xnak buat takut kong betri.
Reply With Quote
  #194  
Old 11-09-2017, 12:02 PM
k3ryck k3ryck is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,709
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 17
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eizzbizz View Post
aku wat ngan Eric @ Giant Kinrara ...
sekejap je dia bikin tak sampai 1/2 jam...
kerja kemas dan pro ..
siap ada waranti lagi ..bagi melalui email...so sapa yg buat tu...stanby email add.
berapa kos?
selain dari mamat ni, ada x org lain?

rs mcm terpanggil utk buat since bacaan voltmeter x stabil, even dah tukar bateri baru.
Reply With Quote
  #195  
Old 11-09-2017, 12:09 PM
Fared_Duke Fared_Duke is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 28
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zed7590 View Post
dah pakai lama dulu.persona auto.sampai skrg ok lg.yg paling ketara kesan dia pikupla.stakat naik bukit tinggi atau genting xde hal punya.kalau tak dulu jenuh nak naik.maklumla kete auto.sapa pakai taula kete auto ni.memotong pun dah ok.mmg rekemen sapa nak pasang terutamanya kete jenis auto.boleh tambah power.

lepas buat gc tu ade buat reset ecu ke pdt tune ape ntah.
Reply With Quote
  #196  
Old 11-09-2017, 07:31 PM
zed7590 zed7590 is offline
Active Member

zed7590's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: May 2010
Location: BANDAR IKAN PATIN
Posts: 1,422
Thanks (Received): 137
Likes (Received): 31
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Fared_Duke View Post
lepas buat gc tu ade buat reset ecu ke pdt tune ape ntah.
takde buat apepun..sampai sekarang masih pakai lagi..dah 7 tahun kot.tp kalau nak beli pastikan kabel besar.yg saiz kecik tak jadi...tak penah tanggal jd tak tau ada beza ke kalau tak guna gc ni...
bila dah lama pakai mmg macam takde efek sgt dah tp mungkin sebab dah biasa guna kot.
__________________
-AOK RODONG KOI-
Reply With Quote
  #197  
Old 13-09-2017, 08:46 AM
cyborg cyborg is offline
Active Plus

cyborg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,090
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 22
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Fared_Duke View Post
grounding tu x bertindak seperti stabilizer ke. sbb tu kena pakai VS. voltmeter tu hnya utk kita monitor je kan. pasang kat betri atau dlm kereta?
Pasang dalam kereta bro...senang kau nak memandang berapa volt bateri tu
Reply With Quote
  #198  
Old 19-09-2017, 02:59 PM
Fared_Duke Fared_Duke is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 28
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cyborg View Post
Pasang dalam kereta bro...senang kau nak memandang berapa volt bateri tu

aku beli yg raizin tu. kabel pendek mane maunye masuk dlm kete
Reply With Quote
  #199  
Old 22-09-2017, 07:44 PM
veaz_azr veaz_azr is offline
Active Member

veaz_azr's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: Dec 2008
Location: ampunk- cokit -semenyih
Posts: 2,357
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

basic grounding brape point ye.. 3 ke 4?
__________________
hi..sye newbie
Reply With Quote
  #200  
Old 23-09-2017, 12:56 AM
lanntane lanntane is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 182
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 27
Active Level
Default

Good info ni
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold