Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion > Programming, Web Development

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-09-2017, 03:36 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 6,367
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 1164
Active Level
My Mood:
Default Laragon [vs] Wampserver [vs] XAMPP

Salam...

siapa pernah try Laragon??

cerita sikit apa yg best?

aku baca kat website dia mcm banyak kelebihan berbanding wampserver..
__________________
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
"Nak cari kerja, mesti kerja yang ada life" ~~=> "pale lutut dia, mana ada kerja yg ada LIFE skarang, semua kerja mcm robot skrg, so cari la kerja yang kamu minat! itu yg penting"
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-09-2017, 07:21 AM
assalamualaikum assalamualaikum is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2012
Posts: 362
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Saya guna Laragon sepenuhnya sejak ia diterbitkan.

The best WAMP buat masa ni berbanding XAMPP atau Wampserver.

Kelebihan paling best, tak payah susah susah nak setup virtual host.

Lepas install Laragon, create project dalam C:\laragon\www, then make sure tiap kali create new project dalam folder tu, reload Apache supaya Laragon dapat detect new project dan auto create virtual host.

Dengan adanya kemudahan ni, kita boleh akses ke project kita tanpa perlu guna localhost/project lagi

Dan boleh akses dengan cara project.dev (ala2 web sebenar).

Nak install php berlainan versi pun senang. Database management pun senang. Sejak keluar laragon 3, kita guna heidisql untuk manage databse berbanding PHPMyAdmin.

Pendek kata, Laragon the best. Sila try dan tinggalkan xampp atau wampserver
Reply With Quote
Likes mr_compiler, rebellion liked this post
  #3  
Old 25-09-2017, 12:25 PM
myroadtax.com myroadtax.com is offline
CG Top Poster Club

myroadtax.com's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2014
Posts: 25,753
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 297
Active Level
My Mood:
Default

Ok terima kasih.

Nanti boleh cuba kalau ada projek.
Reply With Quote
  #4  
Old 25-09-2017, 12:42 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 6,367
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 1164
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by assalamualaikum View Post
Saya guna Laragon sepenuhnya sejak ia diterbitkan.

The best WAMP buat masa ni berbanding XAMPP atau Wampserver.

Kelebihan paling best, tak payah susah susah nak setup virtual host.

Lepas install Laragon, create project dalam C:\laragon\www, then make sure tiap kali create new project dalam folder tu, reload Apache supaya Laragon dapat detect new project dan auto create virtual host.

Dengan adanya kemudahan ni, kita boleh akses ke project kita tanpa perlu guna localhost/project lagi

Dan boleh akses dengan cara project.dev (ala2 web sebenar).

Nak install php berlainan versi pun senang. Database management pun senang. Sejak keluar laragon 3, kita guna heidisql untuk manage databse berbanding PHPMyAdmin.

Pendek kata, Laragon the best. Sila try dan tinggalkan xampp atau wampserver
terbaik bos...

mekasih atas info


nanti nak try..
__________________
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
"Nak cari kerja, mesti kerja yang ada life" ~~=> "pale lutut dia, mana ada kerja yg ada LIFE skarang, semua kerja mcm robot skrg, so cari la kerja yang kamu minat! itu yg penting"
Reply With Quote
  #5  
Old 25-09-2017, 02:02 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 6,367
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 1164
Active Level
My Mood:
Default

boleh install laragon dan wampserver dalam satu machine yang same ke??
__________________
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
"Nak cari kerja, mesti kerja yang ada life" ~~=> "pale lutut dia, mana ada kerja yg ada LIFE skarang, semua kerja mcm robot skrg, so cari la kerja yang kamu minat! itu yg penting"
Reply With Quote
  #6  
Old 25-09-2017, 02:06 PM
mr_compiler mr_compiler is offline
Active Member

mr_compiler's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Dec 2005
Location: tengah-tengah
Posts: 2,043
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 18
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by assalamualaikum View Post
Saya guna Laragon sepenuhnya sejak ia diterbitkan.

The best WAMP buat masa ni berbanding XAMPP atau Wampserver.

Kelebihan paling best, tak payah susah susah nak setup virtual host.

Lepas install Laragon, create project dalam C:\laragon\www, then make sure tiap kali create new project dalam folder tu, reload Apache supaya Laragon dapat detect new project dan auto create virtual host.

Dengan adanya kemudahan ni, kita boleh akses ke project kita tanpa perlu guna localhost/project lagi

Dan boleh akses dengan cara project.dev (ala2 web sebenar).

Nak install php berlainan versi pun senang. Database management pun senang. Sejak keluar laragon 3, kita guna heidisql untuk manage databse berbanding PHPMyAdmin.

Pendek kata, Laragon the best. Sila try dan tinggalkan xampp atau wampserver
info berguna.

tq bro
Reply With Quote
  #7  
Old 25-09-2017, 02:13 PM
boyxx boyxx is offline
Regular

boyxx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 969
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

so far laragon memang best compare xampp dgn wampserver. side project mostly pakai laragon je
Reply With Quote
  #8  
Old 25-09-2017, 09:01 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 6,367
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 1164
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by boyxx View Post
so far laragon memang best compare xampp dgn wampserver. side project mostly pakai laragon je
saya baru je install laragon tadi...

stakat ni, memang berpuas hati..

kalau nak dibandingkan laragon dgn wampserver,, laragon memang terbaik..
__________________
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
"Nak cari kerja, mesti kerja yang ada life" ~~=> "pale lutut dia, mana ada kerja yg ada LIFE skarang, semua kerja mcm robot skrg, so cari la kerja yang kamu minat! itu yg penting"
Reply With Quote
  #9  
Old 26-09-2017, 10:30 AM
SkaZee SkaZee is offline
Newbie

SkaZee's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2014
Posts: 44
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

wooo x pernah dengar pasal laragon ni... nanti nk try... tp benda ni kira kena install gak la eh? apache je ke support? webserver lain mcm litespeed?nginx?
Reply With Quote
  #10  
Old 26-09-2017, 11:05 PM
assalamualaikum assalamualaikum is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2012
Posts: 362
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by SkaZee View Post
wooo x pernah dengar pasal laragon ni... nanti nk try... tp benda ni kira kena install gak la eh? apache je ke support? webserver lain mcm litespeed?nginx?
nginx supported jugak.



Quote:
boleh install laragon dan wampserver dalam satu machine yang same ke??
Sudah semestinya boleh. Cuma kalau guna port yang sama 80, setup laragon punya port kepada nombor lain. Mudah je.

Lepas tu akses je dengan cara contoh project.dev:8080 (contoh port baru)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump