Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 3,627
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 13,641
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 20,888
More...
Reply
 
Thread Tools
  #151  
Old 21-03-2017, 09:00 AM
stillFX stillFX is offline
Active Member

stillFX's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 1,198
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 34
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by demimasa View Post
Masing2 claim pekerjaan mereka paling stress. Pada kawan stress kerja kerana mereka x minat dengan kerja mereka sebenarnya. Kerja semata2 nak gaji. Kalau jadi camtu seeloknya berhenti dan cari kerja yg diminati. Baru xde stress.
Tak jugak tuan. Ada stress yang bebetul stress. Tapi ada stress yang dibuat-buat.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #152  
Old 21-03-2017, 09:42 AM
myroadtax.com myroadtax.com is offline
CG Top Poster Club

myroadtax.com's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2014
Posts: 24,504
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 157
Dislikes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Kalau tak silap tahun lepas polis kata diaorang gemuk pasal stress kerja.

Cikgu pun sama ke?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #153  
Old 21-03-2017, 09:45 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Member

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 1,977
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 64
Dislikes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by silibug View Post
haha...
cikgu swasta lgla stress..
gaji ciput(rm1300) kerja double dari cikgu kerajaan..
staff sikit.. kena pegang byk jawatan..
guru kelas dah tentu..
melayan whatsapp parent 24/7.. kalau x layan nnt 'pentadbir' komplen

bayangkanlah.. setiap cuti sekolah kena pergi kursus..
pastu kos kursus tu guru tu sndiri kena bayar...(dalam rm100++)

maybe lain skolah lain kot cara..
tp ni yg aku tau sbb family aku ada yg jd guru sekolah swasta..
tp nasib baik sekolah agama swasta.. mostly budak2 ok...
sebab sekolah agama lah pengurusan mcm haram..dengan harapan cikgu keje keras untuk dapatkan ganjaran di akhirat..kalau sekolah swasta mcm international school yang berlambak kat kl ni..gaji lbih tinggi dari lec ipta pun ramai..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #154  
Old 21-03-2017, 11:44 AM
demimasa demimasa is offline
Active Member

demimasa's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 1,648
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 188
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by exboy View Post
Cikgu tak stress ngan anak murid..deorg ni senang je nak lentur..

Cikgu stress ngan mak bapak yg boddo sombong

Ada kawan aku citer. Sebenarnya penyebab stress adalah kalangan guru sendiri. Dia cerita dalam sekolah ada 2 jenis cikgu. Satu jenis yg minat dengan kerjaya guru. Memang guru yg baik. Rajin dan tak banyak songeh. Jenis kedua adalah guru yg tak minat jadi guru. Yang ini kerja malas, mengular je kerjanya dan bagi jenis ni kerjaya guru adalah part time. Full time adalah jual insuran, luak online dan pelbagai bisnes luaran yg lain. Masalah timbul bila pengetua bila beri tugasan, jenis kedua ni buat main2 je melepaskan batuk ditangga. Akibatnya bila ada tugasan penting sering kali di tugaskan adalah guru jenis pertama. Akibatnya guru jenis pertama terbeban dengan pelbagai kerja. Ini yg menimbulkan stress. Puncanya adalah kaitangan awam yg malas kerja susah nak dibuang kerja tak macam swasta. Kerajaan kena beri perhatian pada masalah ini sebab akan menjejaskan motivasi guru2 yg bagus.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #155  
Old 21-03-2017, 12:46 PM
Uzyr R Uzyr R is offline
Super Active

Uzyr R's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Location: PSG
Posts: 7,598
Thanks (Received): 62
Likes (Received): 6
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by demimasa View Post
Ada kawan aku citer. Sebenarnya penyebab stress adalah kalangan guru sendiri. Dia cerita dalam sekolah ada 2 jenis cikgu. Satu jenis yg minat dengan kerjaya guru. Memang guru yg baik. Rajin dan tak banyak songeh. Jenis kedua adalah guru yg tak minat jadi guru. Yang ini kerja malas, mengular je kerjanya dan bagi jenis ni kerjaya guru adalah part time. Full time adalah jual insuran, luak online dan pelbagai bisnes luaran yg lain. Masalah timbul bila pengetua bila beri tugasan, jenis kedua ni buat main2 je melepaskan batuk ditangga. Akibatnya bila ada tugasan penting sering kali di tugaskan adalah guru jenis pertama. Akibatnya guru jenis pertama terbeban dengan pelbagai kerja. Ini yg menimbulkan stress. Puncanya adalah kaitangan awam yg malas kerja susah nak dibuang kerja tak macam swasta. Kerajaan kena beri perhatian pada masalah ini sebab akan menjejaskan motivasi guru2 yg bagus.
Tak dinafikan tuan..memang berlaku situasi mcm ni..
ada juga cikgu yang mengajar ikut suka..tak ikut skema.. masalah timbul bila semak kertas periksa, di kalangan cikgu sendiri dah berbeza-beza jawapan.. cikgu A bagi jawapan lain cikgu B pulak jawapan lain..last2 anak murid yang pening nk ikut mana satu..
Cikgu A kata buat karangan tak payah mula dengan perenggan, cikgu B pulak kata kena perenggan.. mungkin tu sebabnya cikgu yg sorang tu ditugaskan mengajar budak2 pra sekolah je sebelum ni..
tapi rasanya kes terpencil je ni...cikgu2 lain semua bagus2 especially yang pengalaman dah bertahun-tahun mengajar..
__________________
Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. ( Imam Al-Ghazali ).
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #156  
Old 21-03-2017, 01:01 PM
demimasa demimasa is offline
Active Member

demimasa's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 1,648
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 188
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Uzyr R View Post
Tak dinafikan tuan..memang berlaku situasi mcm ni..
ada juga cikgu yang mengajar ikut suka..tak ikut skema.. masalah timbul bila semak kertas periksa, di kalangan cikgu sendiri dah berbeza-beza jawapan.. cikgu A bagi jawapan lain cikgu B pulak jawapan lain..last2 anak murid yang pening nk ikut mana satu..
Cikgu A kata buat karangan tak payah mula dengan perenggan, cikgu B pulak kata kena perenggan.. mungkin tu sebabnya cikgu yg sorang tu ditugaskan mengajar budak2 pra sekolah je sebelum ni..
tapi rasanya kes terpencil je ni...cikgu2 lain semua bagus2 especially yang pengalaman dah bertahun-tahun mengajar..

Ya betul tu. Kawan saya tu memang tengah stress dengan pelbagai kerja diberi sedangkan dalam masa yg sama ada rakan2 guru dia jenis kedua tu mengulau sana sini dan pengetua tak bagi tugasan. Dia cakap selagi guru2 jenis kedua tu tak dibuang kerja akan wujud stress dikalangan guru lain sebab seolah2 sekolah guru tak cukup padahal dari segi jumlah guru lebih dari cukup dah. Dan dia pun kesian dengan pengetua. Pengetua pun stress nak handle guru2 jenis kedua ni.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #157  
Old 21-03-2017, 01:14 PM
asx23 asx23 is offline
Active Member

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,627
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 63
Dislikes (Received): 3
Active Level
Default

yang guru jenis kedua tu apasal nak jadi cikgu. klau org x minat kerja jd guru, mmg x jadi la acuannya. betul x?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #158  
Old 21-03-2017, 01:31 PM
stillFX stillFX is offline
Active Member

stillFX's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 1,198
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 34
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by asx23 View Post
yang guru jenis kedua tu apasal nak jadi cikgu. klau org x minat kerja jd guru, mmg x jadi la acuannya. betul x?
betul tuan. Kerja ckigu ni membimbing.. kalo tak minat membimbing.. tu yang jadi cikgu kategori ke dua tu.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #159  
Old 21-03-2017, 01:38 PM
Skuter Skuter is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2016
Posts: 378
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 13
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Hormatilah ibu bapa dan guru tanpa mengira bangsa maka disitu akan ada keberkatan.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #160  
Old 21-03-2017, 01:42 PM
tjkb66 tjkb66 is offline
Newbie

tjkb66's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 12
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

klu stress, bnyk kan lah solat, dan zikir ingat keapada Allah..
jgn terjebak ke alam pil dan ubat...
mudarat nye masa depan nti, muda2 lg mmg x nmpk
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:34 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you