Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 3,624
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 13,638
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 20,887
More...
Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 19-06-2017, 03:01 PM
epi_san epi_san is offline
Super Active

epi_san's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Aug 2007
Posts: 5,182
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 3
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by MHaffiezMNazri View Post
Kalau jadi imam atau solat sendiri boleh je pegang Quran, zaman la ni benda dalam fon, boleh je pegang fon untuk baca surah.

Memang benda ni dibenarkan. Orang kita je tak tahu.

Nabi siap tengah sembahyang stop sekejap g buka pintu rumah Aishah nak masuk dari luar pastu terus sambung.
Ada juga kejadian Rasulullah kehadapan meletakkan sutra dan kemudian sambung solat.

Melayu je tak boleh 3 kali pergerakan la itu la ini la. Merapu.
betul dah tu 3 pergerakkan besar batal..
contoh jalan setapak kedepan.. kira satu pegerakkan besar..
toleh belakang pun sama.. tapi kalau gatal... nak garuk guna jari sampai salam pun xde masalah.

seingat kawan la...hadis nabi halau jengking time solat kawan ada dengar tapi hadis bukak pintu belum lagi...
__________________
JOIN UBER DAN DAPAT RM100.00 |
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #32  
Old 19-06-2017, 03:08 PM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,012
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 701
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

tok sah bekap laa kalo dah mmg salah..

mana ada orang baca surah bila rukuk..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #33  
Old 19-06-2017, 03:26 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 1,407
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 76
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by epi_san View Post
seingat aku... solat sunat boleh rujuk alquran. fardhu xleh...
Solat sunat pun boleh duduk. Solat fardu tak boleh (kalau orang tu mampu berdiri).

Ramai yang komen, tapi nampaknya komen bro betul+selari dengan apa yang aku faham...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #34  
Old 19-06-2017, 03:27 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 1,407
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 76
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by epi_san View Post
betul dah tu 3 pergerakkan besar batal..
contoh jalan setapak kedepan.. kira satu pegerakkan besar..
toleh belakang pun sama.. tapi kalau gatal... nak garuk guna jari sampai salam pun xde masalah.

seingat kawan la...hadis nabi halau jengking time solat kawan ada dengar tapi hadis bukak pintu belum lagi...
Ni pernah dengar. Kena bezakan pergerakan besar dan kecil.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #35  
Old 19-06-2017, 03:28 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 1,407
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 76
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
tok sah bekap laa kalo dah mmg salah..

mana ada orang baca surah bila rukuk..
Zaman ni, kalau tak komen "sangka baik", kena hencap.

Sampai nanti satu masa: bawa awek masuk rumah viral, orang pun akan sangka baik.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #36  
Old 19-06-2017, 03:31 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 1,407
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 76
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default

http://zaharuddin.net/senarai-lengka...kan-solat.html

Boleh rujuk artikel di atas pasal pergerakan besar vs kecil dalam solat..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #37  
Old 19-06-2017, 03:41 PM
agen14 agen14 is offline
Super Active

agen14's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Nov 2009
Posts: 7,942
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 7
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Rasanya penah tengok makmum pegang al quran masa solat terawih kat mekah.. (tengok kat tv)
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #38  
Old 19-06-2017, 04:07 PM
dauskupang dauskupang is offline
Active Plus

dauskupang's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2012
Location: ..................................................
Posts: 3,967
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 15
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

huhu macam2...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #39  
Old 19-06-2017, 04:23 PM
nazrirazra nazrirazra is offline
Legendary Member

nazrirazra's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jul 2009
Posts: 11,244
Thanks (Received): 113
Likes (Received): 17
Dislikes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

bo.do. Perempuan ni dia buka apps utk bacaan quran la tu wei.. bukan update FB
yang tangkap gambar pun ngok.. buta2 je dapat dosa smp kiamat sebar sebar fitnah.

Dulu2 org pegang quran kecik.. lani pakai phone la. apa ingat semua bila pakai phone main FB cam si penangkap gambar ke?

Admin delete je thread ni. Kira thread ni sama je bersubahat sebar fitnah. Yang cipta thread pun kena, yang admin yang biarkan thread ni pun nt takut kena gak.

Last edited by nazrirazra; 19-06-2017 at 04:27 PM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #40  
Old 19-06-2017, 08:19 PM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,012
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 701
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nazrirazra View Post
bo.do. Perempuan ni dia buka apps utk bacaan quran la tu wei.. bukan update FB
yang tangkap gambar pun ngok.. buta2 je dapat dosa smp kiamat sebar sebar fitnah.

Dulu2 org pegang quran kecik.. lani pakai phone la. apa ingat semua bila pakai phone main FB cam si penangkap gambar ke?

Admin delete je thread ni. Kira thread ni sama je bersubahat sebar fitnah. Yang cipta thread pun kena, yang admin yang biarkan thread ni pun nt takut kena gak.
baca quran masa rukuk ke bro??
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:16 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you