Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 3,624
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 13,638
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 20,887
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 16-06-2017, 08:02 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 1,407
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 76
Dislikes (Received): 2
Active Level
Default Jangan Berani Campurkan Susu Dengan Teh Atau Kopi

Nikmatnya rasa bila dapat 'pekena' teh tarik, teh ais, kopi ais dan sebut sahajalah minuman lain yang bercampur susu.

Memang minuman yang disebutkan tadi menjadi kegemaran rakyat Malaysia, dari yang kecil hingga dewasa.

Namun awas! Ada yang mengatakan susu sebenarnya tidak boleh dicampurkan dengan bahan lain seperti teh dan kopi kerana ia akan mendatangkan kemudaratan pada tubuh seseorang.



Ya, memang benar kerana menurut pakar kesihatan Dr Marudut seperti yang dinyatakan di Doktorsehat.com, kandungan gizi dalam susu akan berkurang sekiranya dicampurkan dengan bahan lain.

Ini disebabkan bahan dalam teh atau kopi yang dinamakan tannin akan menghilangkan kandungan zat besi dalam susu. Maka kita tidak akan dapat apa-apa nutrisi dari minuman tersebut.

Hal ini jangan pernah dipandang enteng kerana ia akan mempengaruhi perkembangan tumbesaran kanak-kanak yang suka minum minuman seperti yang dinyatakan.



Bahkan kadar kalsium akan menurun sebanyak 10 peratus jika mencampurkan susu dengan bahan lain.

Jadi sebaiknya jika mahu mimum sus untuk mendapatkan nutrisi, lebih baik jangan campurkannya dengan teh, kopi atau sirap.

Namun tiada siapa pun yang menghalang anda untuk meminumnya jika sekadar sebagai minuman yang enak dan menyegarkan!
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 19-06-2017, 07:32 PM
akudotcom akudotcom is offline
Active Member

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,030
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 50
Dislikes (Received): 55
Active Level
My Mood:
Default

Campur susu pekat yg serap kalsium sbb perasa gula
Campur susu lembu ok
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

* To Multi-Level Marketing (MLM) and Network Marketing people : dont lie about ur income.. sampai bila nak menipu org?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 19-06-2017, 08:07 PM
Kbyne Kbyne is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Location: KL
Posts: 7,760
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 34
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Tengah minum kopi "O" blended Davidoff,perghhh...marvellous...

satu sudu besar kopi blended Davidoff,empat sudu gula bancuh dalam satu kole keluli mamak saiz besar...minum guna mug Starbucks...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 1
 
  #4  
Old 19-06-2017, 08:09 PM
thezul thezul is offline
Active Plus

thezul's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,675
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 25
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to thezul
Default

Bukannya khasiat ada kat susu je.kat sumbermakanan lain pun ada jugak
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 19-06-2017, 08:11 PM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 28,396
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 246
Dislikes (Received): 5
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Saya suka campur susu ngan teh

Huhu dari zaman sekolah rendah kot
__________________
Dapatkan Info PERCUMA RAHSIA Kenikmatan SEKS Sebenar Lelaki Wanita Terbaik Malaysia
dan Dapatkan RAHSIA Komisyen Lebih RM1,000 ke Akaun Bank Anda
di
www.rahsiafirdaus.com

Sebarang Pertanyaan Hubungi Firdaus 016-4650338
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 19-06-2017, 08:15 PM
Defxz Defxz is offline
Regular

Defxz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2010
Posts: 203
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Ui feveret pula tu tuan apa2 pun terima kasih share TT, good info
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 19-06-2017, 08:22 PM
kopirait kopirait is offline
CG Top Poster Club

kopirait's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2010
Location: -- .- ...
Posts: 22,576
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 32
Dislikes (Received): 2
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

patutlah aku kurus..
__________________
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 19-06-2017, 08:24 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2009
Posts: 31,946
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 217
Dislikes (Received): 24
Active Level
My Mood:
Default

Teh...berkhasiat bila minum tanpa gula.

Campur gula...rosak.

Campur susu...jadi racun; khasiat semua hilang.

Memang sedap tapi tu lah.
__________________
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 19-06-2017, 09:22 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 24,063
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 19
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

semua ok bila anda pekene coffe blended or moca di starbug atau makan fast food di mcd
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 19-06-2017, 09:28 PM
citymall citymall is offline
Active Plus

citymall's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2013
Location: Dungun Terengganu
Posts: 3,825
Thanks (Received): 331
Likes (Received): 70
Dislikes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Nak jadikan cerita.
Ada seorang pakcik tua (boleh dipanggil atuk pun) umur lebih kurang 100 tahun tapi masih sihat dan gagah. Dia bercakap pasal politik semasa di kedai kopi sambil menghirup kopi susu kegemarannya dan menghisap rokok daun.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:26 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you