Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 14-10-2016, 12:07 PM
nazrinn nazrinn is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2014
Posts: 499
Thanks (Received): 56
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Housing Loan @ 2.85%. Bayaran bulanan RM918. Balance RM117,793. Tamat pada 01.07.2029
Car Loan @ 2.78%. Bayaran bulanan RM1360. Balance RM129,732. Tamat pada 01.09.2024
ASB Loan @ 4.85%. Bayaran bulanan RM554.
PTPTN Loan. Bayaran bulanan RM100. Balance RM10,100

Simpanan saya untuk setahun adalah RM11,000 hasil drpd dividen ASB.
Ingin bercadang amik duit dividen dan tutup terus loan PTPTN sebab tak boleh bayar guna KWSP sebab perjanjian sebelum tahun 2000.

Apa pandangan tuan/puan/cik?

Terima kasih.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 14-10-2016, 12:10 PM
asx23 asx23 is offline
Active Plus

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 3,378
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 287
Active Level
Default

Sy bru brumur 22 thun.. Hutang bank rm45k, hutang study rm11k lg baki..
Nk bt overtime x leh sbb disekat pngambilannya n terhad...

Skg ni tgh mkn nasi lemak smbl fikir mcm mna nk settle...
Yg rm45k tu sbb kena game ngn member psl MLM. Mngkn situ k*****an sy sbb tlalu pcya ngn kwn...
Usia muda sy ni pn x da best da... Asyik byr hutang..
Nk kawin mmg ditangguhkn la dulu smpai smuanya settle.
Bru tgh bulan, duit da tnggl rm120+...
Tgh fikir nk g AKPK ke x... Hmmmmm
Reply With Quote
  #13  
Old 14-10-2016, 12:29 PM
mie_amour mie_amour is offline
Active Member

mie_amour's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,746
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

Sy pn pnh rs hdup tersepit hutang.. Baru ni adik la share teknik 'gali lubang tutup lubang '..mngkin sesuai pd sy.. Org lain mngkin ade pdpt yg berbeza.. Sy settlekan 3hutang terus. Ptptn.. Kereta n ccard..amik personal loan yg dpt paling rendah rate n byran bulan yg rs mampu utk manage kewangan tiap2 bulan.. Alhamdulillah bulan ni rs bernafas sikit. Bole nk bg mak duit lebih sikit n mnyimpan..
__________________
Belajar dan terus belajar...
Reply With Quote
Likes nurul2109 liked this post
  #14  
Old 15-10-2016, 02:17 AM
Oohnoitz Oohnoitz is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 563
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nazrinn View Post
Housing Loan @ 2.85%. Bayaran bulanan RM918. Balance RM117,793. Tamat pada 01.07.2029
Car Loan @ 2.78%. Bayaran bulanan RM1360. Balance RM129,732. Tamat pada 01.09.2024
ASB Loan @ 4.85%. Bayaran bulanan RM554.
PTPTN Loan. Bayaran bulanan RM100. Balance RM10,100

Simpanan saya untuk setahun adalah RM11,000 hasil drpd dividen ASB.
Ingin bercadang amik duit dividen dan tutup terus loan PTPTN sebab tak boleh bayar guna KWSP sebab perjanjian sebelum tahun 2000.

Apa pandangan tuan/puan/cik?

Terima kasih.
Mintak maklumat income & expenses bulanan, isteri keje tak, umur bape. kwsp akaun 2 ada bape.

Kalo dari maklumat yg diberi, better jual kereta dan beli kete yg monthly 400-500 sebulan. Dah leh save 800-900. kete tu nampak baru beli tahun 2015.

Dividen asb reserve sebahagian utk monthly instalment tahun berikutnya. 554X12=6648
baki bayar ptptn. So, tak kacau gaji bulanan. Save 554. 800+554=1354

Ptptn dah tinggal separuh. Bayar cam bese atau up lagi. Dlm few months dah keh abes dgn saving few months yg ada. 1354+100=1454.

TT, sebenarnya bukan masalah hutang. Tapi masalah dalaman tuan sendiri. Nak atau taknak je.

Tue belum refinance rumah lagi. InsyaAllah, 3 rumah sewa positif cashflow boleh buat.
Reply With Quote
  #15  
Old 15-10-2016, 02:21 AM
Oohnoitz Oohnoitz is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 563
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by asx23 View Post
Sy bru brumur 22 thun.. Hutang bank rm45k, hutang study rm11k lg baki..
Nk bt overtime x leh sbb disekat pngambilannya n terhad...

Skg ni tgh mkn nasi lemak smbl fikir mcm mna nk settle...
Yg rm45k tu sbb kena game ngn member psl MLM. Mngkn situ k*****an sy sbb tlalu pcya ngn kwn...
Usia muda sy ni pn x da best da... Asyik byr hutang..
Nk kawin mmg ditangguhkn la dulu smpai smuanya settle.
Bru tgh bulan, duit da tnggl rm120+...
Tgh fikir nk g AKPK ke x... Hmmmmm
Bagi maklumat lengkap, baru yg lain boleh bg pendapat. Kalo hutang 50k, gaji 20k ngan gaji 1k, dua dua lain caranya.
Reply With Quote
  #16  
Old 15-10-2016, 02:38 AM
magnesium magnesium is offline
Legendary Member

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 10,239
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 133
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Oohnoitz View Post
Mintak maklumat income & expenses bulanan, isteri keje tak, umur bape. kwsp akaun 2 ada bape.

Kalo dari maklumat yg diberi, better jual kereta dan beli kete yg monthly 400-500 sebulan. Dah leh save 800-900. kete tu nampak baru beli tahun 2015.

Dividen asb reserve sebahagian utk monthly instalment tahun berikutnya. 554X12=6648
baki bayar ptptn. So, tak kacau gaji bulanan. Save 554. 800+554=1354

Ptptn dah tinggal separuh. Bayar cam bese atau up lagi. Dlm few months dah keh abes dgn saving few months yg ada. 1354+100=1454.

TT, sebenarnya bukan masalah hutang. Tapi masalah dalaman tuan sendiri. Nak atau taknak je.

Tue belum refinance rumah lagi. InsyaAllah, 3 rumah sewa positif cashflow boleh buat.
Salam

Minta share tips untuk refinance rumah dan beli umah sewa.

Umah saya beli rm160k tahun 2009, skang market rm260k ke rm300k

30 tahun financing bulanan rm900 kot tapi saya bayar rm1k
Reply With Quote
  #17  
Old 15-10-2016, 01:59 PM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 11,044
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 668
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nazrinn View Post
Housing Loan @ 2.85%. Bayaran bulanan RM918. Balance RM117,793. Tamat pada 01.07.2029
Car Loan @ 2.78%. Bayaran bulanan RM1360. Balance RM129,732. Tamat pada 01.09.2024
ASB Loan @ 4.85%. Bayaran bulanan RM554.
PTPTN Loan. Bayaran bulanan RM100. Balance RM10,100

Simpanan saya untuk setahun adalah RM11,000 hasil drpd dividen ASB.
Ingin bercadang amik duit dividen dan tutup terus loan PTPTN sebab tak boleh bayar guna KWSP sebab perjanjian sebelum tahun 2000.

Apa pandangan tuan/puan/cik?

Terima kasih.
kalau aku camni, aku jual kereta tu. katalah market keta tu rm120k. shortfall rm10k tu aku guna dividen asb. dividen tu ada balance rm1k, aku guna bayar depo. blm 2nd. instalment kata 7tahun, baru rm200.

so, basically aku dapat save rm1,200+- sebulan. duit ni aku guna untuk tambahkan instalment rumah. inst. ni aku bayar 2minggu sekali. tapi ni ko kena confirm dgn bank balik. 1/2 bank tak terima bi-weekly pymt. kalau tak terima, ko tambah jelah tiap bulan.

duit epf akaun 2, ko guna untuk bayar prinsipal loan rumah. instalment, tetap bayar jumlah yg sama, rm900 + rm1,200. jadi, loan rumah ko yg 13tahun lagi baki sesilap tinggal 5tahun je, bergantung berapa epf ko.

katalah loan rumah tinggal 5tahun sebab epf ko cukup, tahun ke6 ko ada saving rm900 + rm1,200, rm2,100. tahunke 6, katalah ptptn ko tinggal rm8k baki. ko hanya perlu 4bulann utk tutup ptptn.

lepas tutup ptptn, baki keta blm ko plak disetelkan. paling lama, 4bulan setel dgn rm2,100 sebulan extra pymt. so, setahun tu ada 4 bulan lagi rm2,100 sebulan. ni ko gi enjoy.

so, tahun ke 7, loan ko tinggal asb sahaja. xde loan lain, dan ko ada future saving rm2,100 + rm100(ptptn) + rm200(blm) = rm2,400 sebulan. sebulan ko bayar kat aku, yg balance ko gi melancong tiap bulan.

masalah ko sebenarnya kecik je bro, dengan syarat ko jual kereta ko. ni beban ko paling besar. bukan ptptn.
Reply With Quote
  #18  
Old 15-10-2016, 06:51 PM
zorobisa zorobisa is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 218
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Apa yang saya amalkan sejak dulu ialah, jangan berhutang kecuali untuk rumah dan kereta. Juga jangan beri hutang kecuali kepada orang yang kita percayai. Kedua, menyimpan secara berterusan. Simpan dahulu kalau boleh sehingga 50% pendapatan misalnya melalui potongan gaji di TH. Yang lebih baru belanjakan. Kebanyakan orang belanja dahulu, yang lebih simpan, yang biasanya dah tak ada. Ketiga sentiasa cukup dengan apa yang ada. Jika mampu pakai Honda, cukuplah pakai Proton. Jika mampu pakai BMW, cukuplah pakai Honda.
Reply With Quote
Likes maxximus liked this post
  #19  
Old 15-10-2016, 07:02 PM
anbusan anbusan is offline
Super Active

anbusan's Avatar
 
Trader Rating: (27)
Join Date: Jan 2006
Location: muar johor
Posts: 7,482
Thanks (Received): 61
Likes (Received): 31
Active Level
My Mood:
Default

MARA aku tggl 3.8k lepas 20% diskaun kene bayar lansum, so aku ada cash dan dalam masa sama berkira2 nak guna KWSP.....pandangan korang mcm mana?
__________________
Corrupt, You corrupt, And being corruption to all that you touch | Hold, You'll behold, And beholden for all that you've done | Spell, Cast a spell, Cast a spell on the country you run | And risk, you will risk, You will risk all our lives and our souls.
Reply With Quote
  #20  
Old 15-10-2016, 07:20 PM
mat gen2 mat gen2 is offline
Active Plus

mat gen2's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2012
Location: ipoh-sepang-banting
Posts: 3,130
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

kalau yg mane ade kereta tu try buat sewakan..sy pn hutang boleh tahan byk tp dgn sewa kereta ni mmg dpt ringankan skit..
__________________
PEACE NO WAR
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump