Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 5,315
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 16,040
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 21,829
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 17-07-2017, 03:46 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,325
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 170
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default 27 kanta lekap tersangkut dalam mata



London: Pakar bedah di sebuah hospital di sini menemui 27 kanta lekap melekat pada mata seorang wanita ketika hendak melakukan pembedahan katarak ke atasnya.

Kanta berkenaan yang terkumpul pada mata pesakit berusia 67 tahun itu menyebabkan wanita berkenaan tidak selesa dan menyangka ia berpunca daripada matanya yang kering dan usianya yang sudah lanjut.

Kejadian berlaku November lalu tetapi hanya didedahkan dalam edisi terbaru Jurnal Perubatan Britain.

Pakar oftalmologi, Rupal Morjaria yang mengangani kes itu di Hospital Solihull berhampiran Birmingham memberitahu majalah Optometry Today: “Kami tidak pernah menemui kes seperti ini. Ia sungguh tebal. Semua 17 kanta lekap itu melekat di dalam matanya. “Kami sungguh terkejut apabila pesakit berkata, dia tidak menyedarinya walaupun ia menyebabkan rasa amat tidak selesa.”

Mulanya, pakar mata menemui 17 kanta berkenaan sebelum pemeriksaan lanjut mendapati terdapat 10 lagi kanta melekat di dalam mata pesakit itu.

Pesakit itu berkata, dia memakai kanta lekap sejak 35 tahun lalu tetapi jarang menjalani pemeriksaan.

Hasil daripada penemuan itu, wanita berkenaan yang berkata dia tidak sedar kanta lekapnya hilang, terpaksa menangguhkan pembedahan katarak bagi mengelak risiko radang pada bahagian dalam mata.

Menurut Rupal: “Pesakit itu terkejut. Selepas dua minggu saya membuang kanta itu, dia berkata, matanya lebih selesa.” - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 Julai 2017 @ 9:55 AM

http://www1.hmetro.com.my/global/201...kut-dalam-mata
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 17-07-2017, 03:48 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 20,782
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 463
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

lahai, kalau awal lagi dia buat operation ni, dah lama dia rasa selesa dan ambik langkah menjaga mata dia..
__________________
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #3  
Old 17-07-2017, 03:50 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,325
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 170
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

nyanyuk ka apa.. xingt contact len tu x buang2..
mujur la x buta..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 17-07-2017, 03:56 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 26,700
Thanks (Received): 240
Likes (Received): 136
Dislikes (Received): 3
Active Level
Send a message via Yahoo to pecot85
Default

Quote:
Originally Posted by Yul-Minho View Post
nyanyuk ka apa.. xingt contact len tu x buang2..
mujur la x buta..
Maybe terlampau busy/penat
__________________
Time after time
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 17-07-2017, 03:59 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,325
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 170
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pecot85 View Post
Maybe terlampau busy/penat
baik pakai spek.. senang..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 17-07-2017, 04:46 PM
manbaik manbaik is offline
Regular

manbaik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2015
Posts: 443
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Yul-Minho View Post
baik pakai spek.. senang..
bro pakai spek kan?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 17-07-2017, 05:05 PM
reoleo reoleo is offline
Regular

reoleo's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 240
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Sah nyanyuk la tu.
Saya dah 7 tahun pakai contact lens.
Pergi kerja pakai lens. balik rumah pakai spek.
Buat kerja pakai lens memang jauh lebih selesa berbanding pakai spek.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 17-07-2017, 05:32 PM
naimw naimw is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 2,416
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 149
Dislikes (Received): 3
Active Level
Default

contact lens ni buat daripada plastik ke? Takde kesan ke pada mata?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 17-07-2017, 05:43 PM
Lobey Lobey is offline
Active Plus

Lobey's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2008
Location: GoheadGostan State
Posts: 3,503
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 7
Dislikes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to Lobey Send a message via Skype™ to Lobey
Default

adik ipar aku terlekat contact lens sehari pun, mata dia dh bengkak cobong.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 17-07-2017, 07:56 PM
kopirait kopirait is online now
CG Top Poster Club

kopirait's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2010
Location: -- .- ...
Posts: 22,803
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 42
Dislikes (Received): 2
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

nak pakai lens kena rajin dan mementingkan kebersihan di tahap maksimum.
nanti kena radang mata payah.
__________________
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:41 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you