Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 5,297
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 16,024
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 21,821
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-10-2013, 08:03 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default TB kelenjar

Salam semua, sy baru daftar semata2 nk mintak pandangan semua mengenai TB kelenjar. Mulanya sy migrain selepas raya, dan sakit smpai ke leher. Dlm sminggu leher sy membengkak. Pergi klinik biasa, mjn antibiotik tp x surut malah semakin membenkak dan sakit. Sy terus mintak doc tu buat surat refer gov hospital. Tp las2 sbb nk byaran murah kena jgak mintak surat dr klinik kesihatan klau tidak charge mahal. So sy direfer ke bhg ENT mulanya. Lepas tggu 4 jam, dpt jmpa doc & doc juluk camera dlm hidung dan tekak, takde tumor apa2. Pas tu doc ambik darah, kahak, & xray dada. Juga buat ujian mantoux test. Ada jgak doc mintak buat biopsi nk cucuk ambik sample kt bengkak tu tp sy x nk. Dlm masa 3 ari sy di refer ke bhg lung clinic sbb disahkan ada TB. Mengikut doctor, TB kelenjar ni x berjangkit sbb ni TB ektra, diluar paru2. Sy heran, doctor ckp tahniah pd sy sbb ramai yg takut kene kanser. Tp sy masih risau sbb ubat antibiotik TB kelenjar mkn masa lebih dr 6 bulan dan kesan ubat boleh menyebabkan fungsi hati gagal. Ada tak penawar yg boleh menghilangkan kuman TB secara tradisional, seperti madu, atau habatussauda, atau biji aprikot, bawang putih & sebagainya. Mesti ada cara lain atau penawar lain yg boleh mengubati tanpa merosakkan organ lain.

Last edited by Sniper; 23-11-2013 at 11:56 AM..
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 02-10-2013, 08:12 PM
POKMA POKMA is offline
Active Member

POKMA's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2012
Posts: 1,186
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Ubat tb ni akurit4 ngn pyridox(vit b)..jgn risau,mkn ubat ni xda apa apa pom.
Masa mkn ubat ni dlm tempoh 2bulan(fasa intensif) dan klu ada apa apa kesan sampingan(rujuk blkang buku ubat tb kecik) atau mata kuning,kulit kuning pergi jumpa trus doc..doc akan tukar ubat yg xboleh mkn..lagi 4 bulan fasa sambungan...


Tb boleh sembuh,klu kena buah pinggang or kencing manis merana seumur hidup tt...


Raw ambik kt mana ni tt
__________________
Smart people learn from others' experience,
Ordinary people learn from own experience,
**** learns from NOBODY....
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 02-10-2013, 08:18 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Sy rawat kt hospital serdang. Sy ni alah ubat, ubat antibiotik biasa tu pun dh sakit sendi2..ni kan pulak ada 4 jenis mkn tiap hari selama 2 bulan. Doc ckp tb kelenjar ambik masa lama mgkin smpai setahun. Sy nk cari yg asli, klau bole x nk drug2 ni..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 02-10-2013, 08:53 PM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,778
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 11
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam tt penyakit ni disebabkan ape ek? ada keturunan gak ke?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 02-10-2013, 08:54 PM
pangkreng pangkreng is offline
Active Plus

pangkreng's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2012
Location: Masai
Posts: 2,732
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam utk anda...
pengalaman sy kena tb paru2..penyakit tb ni memang memerlukan rawatan yg panjang dan ianya kena jaga,ubat x boleh putus kalau putus kena ulang balik semula rawatan.rawatan berterusan selama 2 bulan enjet kt punggung tu
rawatan tradisional x tau pulak..cuba usha n banyakkan sabar tt..
harap2 ada kwn2 sini boleh tolong tt
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 02-10-2013, 09:01 PM
pangkreng pangkreng is offline
Active Plus

pangkreng's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2012
Location: Masai
Posts: 2,732
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ramos View Post
salam tt penyakit ni disebabkan ape ek? ada keturunan gak ke?
penyakit tb pembawaan kuman,dia boleh berjangkit melalui air liur(berludah)dll..bukan keturunan
doktor kata rakyat asing banyak membawa kuman ni kt malaysia
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 02-10-2013, 09:23 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Salam ramos, bukan penyakit keturunan, sy x sedar pun masa bila sy kena sbb tanda2 penat atau lesu xde plak, cuma bila tido tgh mlm akan rasa sikit demam dan berpeluh. Doc ckp skrg kes tb dh byk sbb mcm pangkreng ckp asal dr pendatang asing. Bole merebak melalui udara, batuk, bersin, air liur dsb. Sy x ambik kisah sblum ni sbb sy kdg2 kerja turun site, jmpa kontraktor dan pekerja2. Pas tu masuk ofis smula mcm biasa, dh 8 tahun. Cuma baru ni baru imbas balik dlm kita berjalan2 tu org keliling batuk atau bersin mcm x kisah sgt. Mulanya sy ingat sakit virus biasa je. X sangka plak TB. Doctor nasihatkan rumah mesti ada ventilation udara bersih yg cukup dan cahaya matahari pun mesti masuk sbb kuman tb yg berterbangan tu boleh mati klau kena cahaya matahari.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 02-10-2013, 09:30 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Salam pangkreng, terimaksih, sy cuma takut sy give mkn ubat tgh jln je klau ada alahan. Sbb once klau dh stop ubat, kuman tb tu lg susah nk mati. Sy risau semangat sy tak kuat. Bukan senang nk makan ubat secara tertib lebih2 lg ada alahan mcm sy ni. Dulu masa sihat kejar masa nk kerja cari duit. Skrg ni sy rasa mcm x bermaya nk kerja klau badan dh ada penyakit. Nk tunggu appoinment jmpa doctor untuk 1st prescription pun ntah bila sbb hosp akan call. Pelik kt situ. Kata malaysia dh alert bab tb skrg ni tp mcm melengah2 kan plak nk bg appointment. Sy stress betul skrg ni
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 02-10-2013, 09:44 PM
pangkreng pangkreng is offline
Active Plus

pangkreng's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2012
Location: Masai
Posts: 2,732
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raiha View Post
Salam pangkreng, terimaksih, sy cuma takut sy give mkn ubat tgh jln je klau ada alahan. Sbb once klau dh stop ubat, kuman tb tu lg susah nk mati. Sy risau semangat sy tak kuat. Bukan senang nk makan ubat secara tertib lebih2 lg ada alahan mcm sy ni. Dulu masa sihat kejar masa nk kerja cari duit. Skrg ni sy rasa mcm x bermaya nk kerja klau badan dh ada penyakit. Nk tunggu appoinment jmpa doctor untuk 1st prescription pun ntah bila sbb hosp akan call. Pelik kt situ. Kata malaysia dh alert bab tb skrg ni tp mcm melengah2 kan plak nk bg appointment. Sy stress betul skrg ni
sepatutnya tt kalau dh positif tb kelenjar terus masuk wad..mcm sy x sempat balik umah kena kuarantin 2 minggu kt hspl jb..guard jaga x bleh leluar..
lg satu tt kena kuatkan semangat insyallah..ini ujian dr ALLAH..anggap saja ini kifarah kita kt dunia
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 02-10-2013, 09:48 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Masa doc ckp TB sy tkejut jgak sbb selsema xde, batuk pun xde. Badan rasa ok, selera mkn pun mcm biasa. Rupanya TB ni ada mcm2, paling bahaya klau dh smpai kt otak atau TB meningtis. Doc ckp tb kelenjar x berjangkit tp klau tggu lama2 kuman yg berperang kt kelenjar yg bengkak tu bole msuk ke paru2. Bila dh masuk paru2 klau sy bersin kuman tb akan merebak dgn org terdek at. Klau ada sape2 yg tau penawar terbaik bole share. Setakat ni sy amalkan mkn madu campur habatussauda, biji aprikot pahit kunyah setiap 4 jam. Serta selawat2 syifa' dr buku dato harun din.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:30 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you