Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 02-10-2013, 09:52 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Pangkreng, agaknya sbb awk kena tb paru2, sy ni tb kelenjar x berjangkit, sabit tu doctor tu delay nk jmpa kot. Tp kelenjar sy makin sakit dan tegang, sy takut pecah je. Sy call hosp pun nurse tu suruh tggu jgak doc panggil.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 02-10-2013, 09:58 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Ye betul pangkreng, ada hikmah di sebalik penyakit kita. Sy perlu byk bersabar, selain tekanan kerja, Allah uji pula dgn penyakit. X lekang mulut sy mintak keampunan atas dosa2 sy dr Allah. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat kita..
Reply With Quote
  #13  
Old 02-10-2013, 10:01 PM
alberq alberq is offline
Legendary Member

alberq's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2009
Location: eastland, UK
Posts: 11,604
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

ikut rawatan antidots je bole pulih..ambik masa sikit la....
__________________
+60108111980
[B]
Reply With Quote
  #14  
Old 03-10-2013, 01:34 PM
Dr Wan Dr Wan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 181
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Pengalaman saya dalam merawat hepatitis memang sukar.Mula mula kena lemahkan dulu virus tersebut saya gunakan terapi blood purification.kemudian ambil DNA pesakit sebagai asas rawatan dan remedi anti hepatitis.Saya cadangkan raiha datang ke klinik saya utk scanning dulu (free shj) Kalau ada sesiapa lagi yg nak try perubatan holistik mari cuba berubat di alamat ni. Alamat pusat rawatan di No 7 Jalan SG 3/1 Pusat Bandar Sri Gombak,Taman Sri Gombak 68100 Batu Caves Selangor. 0196676236
Reply With Quote
  #15  
Old 03-10-2013, 08:01 PM
raiha raiha is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 8
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam dr wan, hepatitis & TBC kelenjar tu sama ke, klau x silap sy kuman tb ni lain
Reply With Quote
  #16  
Old 03-10-2013, 10:15 PM
ikhmal_ok ikhmal_ok is offline
Super Active

ikhmal_ok's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,478
Thanks (Received): 93
Likes (Received): 13
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by raiha View Post
Salam semua, sy baru daftar semata2 nk mintak pandangan semua mengenai TB kelenjar. Mulanya sy migrain selepas raya, dan sakit smpai ke leher. Dlm sminggu leher sy membengkak. Pergi klinik biasa, mjn antibiotik tp x surut malah semakin membenkak dan sakit. Sy terus mintak doc tu buat surat refer gov hospital. Tp las2 sbb nk byaran murah kena jgak mintak surat dr klinik kesihatan klau tidak charge mahal. So sy direfer ke bhg ENT mulanya. Lepas tggu 4 jam, dpt jmpa doc & doc juluk camera dlm hidung dan tekak, takde tumor apa2. Pas tu doc ambik darah, kahak, & xray dada. Juga buat ujian mantoux test. Ada jgak doc mintak buat biopsi nk cucuk ambik sample kt bengkak tu tp sy x nk. Dlm masa 3 ari sy di refer ke bhg lung clinic sbb disahkan ada TB. Mengikut doctor, TB kelenjar ni x berjangkit sbb ni TB ektra, diluar paru2. Sy heran, doctor ckp tahniah pd sy sbb ramai yg takut kene kanser. Tp sy masih risau sbb ubat antibiotik TB kelenjar mkn masa lebih dr 6 bulan dan kesan ubat boleh menyebabkan fungsi hati gagal. Ada tak penawar yg boleh menghilangkan kuman TB secara tradisional, seperti madu, atau habatussauda, atau biji aprikot, bawang putih & sebagainya. Mesti ada cara lain atau penawar lain yg boleh mengubati tanpa merosakkan organ lain.
Gi Darusyifa cek,,,,takut santau.
__________________
ISLAM itu "Advanced"
"I Shoot Arrows"
Berminat dengan aktiviti sukan memanah, ingin membeli panah moden ? sila lihat koleksi panah yang saya jual: http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=314535
Reply With Quote
  #17  
Old 03-10-2013, 10:39 PM
putra1234 putra1234 is offline
Super Active

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 9,599
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 215
Active Level
Default

salam TT. ni sama macam enyakit anak buah aku. TB kelenjar. masa tu, bisol punya besar kat leher. bila pecah, bawa gi hospital, kasi korek. dalam jugalah masa tu.

2bulan pertama yang agak leceh, hari2 kena datang klinik, ambik ubat TB. ubat ni takleh bawa balik. lepas tu, kena dressing kat klinik. cuci bekas operate tu. tak silap, timbang berat sekali. tapi bukan tiap harilah.

6bulanla, kena gi klinik. 2bulan kedua dgn ketiga, bukan hari2 dah, tak silap.

lepas 6bulan, gi cek kat pusat TB jalan pahang. xray dgn cek kahak. doktor sahkan clear.

masa kena TB tu, berat dia 45kg dgn tinggi 180. memang kurus betullah. lepas keluar, doktor nasihatkan suruh makan banyak, dgn ambik vitamin C.

sekarang, lepas 6tahun, beratnya dah 85kg. itupun, lepas dia diet. setahun jugalah, beratnya 90-95kg. terlebih sihat katanya.

doktor ada cakap juga masa tu, minum ubat ni, kena banyak minum air putih masak dgn makan buah. jangan minum air mineral katanya.

apapun, jagan putus asa TT. aku tgk masa kat pusat TB time aku hantar anak buah aku tu, ramai juga yang macam putus asa. anak buah aku sendiri pun, masa minggu pertama, macam putus asa sikit. alhamdulillah, semangat nak sihat tu ada. dia ambik cuti belajar 2bulan time tu.
Reply With Quote
  #18  
Old 03-10-2013, 10:51 PM
putra1234 putra1234 is offline
Super Active

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 9,599
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 215
Active Level
Default

eh silap. bukan 6tahun. 11tahun rasanya. lama dah. dah tua juga aku ni.

kalau TT ada saving dalam RM3k ke RM4k, pergi je swasta untuk buang bisol kat kelenjar tu. anak buah aku gi tawakal. kena dalam RM4k jugalah, dgn duduk sana 2-3hari. bila dressing tu je buat kat klinik kerajaan.

jangan takutlah TT. TB ni insya allah boleh pulih. yang penting, makan kena jaga. maksudnya, kena banyakkan makan, untuk kuatkan antibodi. buah, atau vitamin C kena makan juga. ni untuk tambah selera makan juga.

paling penting sekali, setiap hari selama 2bulan tu, jangan tinggal makan ubat kat klinik.
Reply With Quote
  #19  
Old 04-10-2013, 03:02 PM
Dr Wan Dr Wan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 181
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by raiha View Post
Salam dr wan, hepatitis & TBC kelenjar tu sama ke, klau x silap sy kuman tb ni lain
Memang tak sama.TB disebabkan virus manakala bengkak kelenjar pula ialah masalah hormon tak seimbang.Jika serius nak berubat datang la ke klinik saya.Jangan tunggu lama2 nanti penyakitnya melarat.
Reply With Quote
  #20  
Old 17-11-2013, 06:07 PM
exboy exboy is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 4,797
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raiha View Post
Salam semua, sy baru daftar semata2 nk mintak pandangan semua mengenai TB kelenjar. Mulanya sy migrain selepas raya, dan sakit smpai ke leher. Dlm sminggu leher sy membengkak. Pergi klinik biasa, mjn antibiotik tp x surut malah semakin membenkak dan sakit. Sy terus mintak doc tu buat surat refer gov hospital. Tp las2 sbb nk byaran murah kena jgak mintak surat dr klinik kesihatan klau tidak charge mahal. So sy direfer ke bhg ENT mulanya. Lepas tggu 4 jam, dpt jmpa doc & doc juluk camera dlm hidung dan tekak, takde tumor apa2. Pas tu doc ambik darah, kahak, & xray dada. Juga buat ujian mantoux test. Ada jgak doc mintak buat biopsi nk cucuk ambik sample kt bengkak tu tp sy x nk. Dlm masa 3 ari sy di refer ke bhg lung clinic sbb disahkan ada TB. Mengikut doctor, TB kelenjar ni x berjangkit sbb ni TB ektra, diluar paru2. Sy heran, doctor ckp tahniah pd sy sbb ramai yg takut kene kanser. Tp sy masih risau sbb ubat antibiotik TB kelenjar mkn masa lebih dr 6 bulan dan kesan ubat boleh menyebabkan fungsi hati gagal. Ada tak penawar yg boleh menghilangkan kuman TB secara tradisional, seperti madu, atau habatussauda, atau biji aprikot, bawang putih & sebagainya. Mesti ada cara lain atau penawar lain yg boleh mengubati tanpa merosakkan organ lain.

Salam..dari ape yg saya baca, yg saya faham dari history, puan mengalami tb lymphadenitis..yg ditakuti di sini adalah apabila kelenjar tu pecah dan mengeluarkan nanah (collar stud abscess)..lebih baik puan segera mengambil rawatan di hospital..

mengenai ubat merawat tb, side effect tu selalunya kita takut pada mereka yg memang sedia ada masalah hati atau buah pinggang..jika ujian darah menunjukkan hati dan buah pinggang puan dlm status yg baik, jadi tiada masalah. Mmg benar drug tu perlu complete 6 bulan.

P/s: tb cause by bacteria, not virus
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold