Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 5,523
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 16,289
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 21,961
More...
Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 17-07-2017, 08:56 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pitihdunia View Post
apa simptom nya Tuan?
ok, oleh kerana saya sendiri dah alami, saya nak pesan la kat sahabat2 sekelian.

saya tak tau sejak bila mula dijangkiti tibi, saya tau ni pun lepas doktor buat pemeriksaan lepas saya mengadu leher sebelah kanan ada bengkak dah sebesar telor ayam baru nak pegi cek, sakit berdenyut2 macam bisul bengkak tu.

saya memang dah 17 tahun ada ketulan kat leher tu, tapi masa tu dia maintain saiz dia antara saiz ibu jari telunjuk hingga ke saiz ibu jari.

tapi sejak 3 bulan ni saiz membesar secara mendadak hingga sebesar telor ayam, 2 hari saya masuk wad hospital serdang doktor pun decide nak operate buang nanah, masa tu nanah pun dah start keluar dengan sendiri.

lepas operate tu baru doctor sahkan saya positif tibi melalui ujian darah dan ujian tibi yg cucuk bawah kulit tu.

doctor suruh makan antibiotik 9 bulan, kalo tibi paru2 paling kurang 6 bulan, tapi disebabkan tibi saya ni jenis tibi kalenjar, tempoh kena makan ubat kena lama sikit.

kena selalu follow up dgn doctor lepas keluar wad.


jadi kat sini saya nak pesan bagi sapa2 yg belum ada simptom macam saya tu, sila jaga sistem imunisasi badan elok2, makan hari2 kena cukup dan seimbang, rehat kena cukup, kalo tak antibodi badan tak kuat nanti senang kena macam2 jenis penyakit termasuk tibi. sebab saya sendiri pun dalam 6 bulan kebelakangan ni makan tak teratur, rehat pun tak cukup badan selalu penat je, saya rasa ni la faktor kenapa saya senang dijangkiti tibi.

bagi yg dah ada simptom macam saya, contohnya ada bengkak di kalenjar terutama di bahagian leher, ketiak dan lain2. cepat2 kenalpasti punca kalenjar tu bengkak, jangan sampai besar mcm saya ni sampai kena operate, kalo kena operate lagi leceh sakit nak kena cuci luka operate hari2 mcm saya ni, pedih gila tiap kali kena cuci luka operate sampai jerit2 satu wad boleh dengar.

tibi ni ada banyak jenis, kuman tibi boleh serang seluruh anggota badan dan mana2 organ, kalo tibi macam saya ni tibi kalenjar, tapi tibi kebanyakan yg orang kena tibi yg jenis batuk2 kering tu, tibi yg jenis serang paru2 dulu. tibi yg tu lagi senang merebak.

kena berjaga2 zaman skg sebab kerajaan dah bawa masuk banyak indon2 dan bangla2, mereka ni la penyebab kes tibi di malaysia ni kembali muncul. kalo makan makanan seimbang hari2, makan cukup2, amalkan gaya hidup sihat, jaga kebersihan elok2, Insyallah sistem imun badan kita mampu halang kuman tibi daripada membiak.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #32  
Old 17-07-2017, 09:00 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by oldtbone View Post
adik saya aritu pn dr kata TB kelenjar. tapi kat belakang badan dkt dgn tulang blakang.
xde apa pn tanda mula..cuma dia ada terhantuk kat bucu meja (itu yg dia igt) pastu membengkak..
dr klinik kerajaan refer KPJ rawang guna surat tempat keje dia..dr tu ckp ada cecair mcm nanah dkt blakang badan dan perlu dibuang sbb dh dkt sgt dgn tulang belakang.
berliter gak nanah nya.alhamdulillah skrg dah ok.tp xtaulah kalo jangka panjang..sbb dia x buat rawatan susulan

mula2 mcm2 kemungkinan dr bagi..HIV/Hepatitis/TB dll..gerun dgr masa tu..adik saya lak dh nangis tiap malam sbb kata xpnah buat bende xelok ..
mmg kesian dan sy sendiri jd stress ....tapi lepas buat ujian darah berkali2 last dr cakap TB kelenjar
apa perkembangan adik tuan ya sekarang?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #33  
Old 17-07-2017, 09:07 PM
oldtbone oldtbone is offline
Super Active

oldtbone's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2012
Location: away from civilization
Posts: 6,164
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 207
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
apa perkembangan adik tuan ya sekarang?
skrg igt dh 2 thn sejak operate tu bos..alhamdulillah ok. cuma sy kesal dia xmau buat susulan lepas putus ubat dr bagi..
tp sampai skrg sy tetap berterusan suh gak dia pg check kat spital kerajaan..harap dia baca thread ni dan mau dgr..

bos lak mcm mana? moga bos pulih dan dijauhkan dr segala penyakit

apa yg sy tau TB kelenjar ni bkn mcm batuk TB tu dan katanya x berjangkit
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #34  
Old 17-07-2017, 09:07 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

lagi satu saya nak cerita, ubat antibodi yg hospital bagi untuk lawan tibi selama 6 bulan tu agak kuat, masa mula2 makan tu saya rasa macam nak terkeluar semua isi perut yang ada, dia punya rasa loya tu memang dasyat la, selera makan memang out, seksa wooo kena makan ubat tibi hari2 sampai berbulan2.

daripada hidup seksa kena makan ubat tibi berbulan2, baik cegah penyakit tibi awal2 dengan amal gaya hidup sihat, sila jauhkan diri dari indon2 dan bangla2.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #35  
Old 17-07-2017, 09:17 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by oldtbone View Post
skrg igt dh 2 thn sejak operate tu bos..alhamdulillah ok. cuma sy kesal dia xmau buat susulan lepas putus ubat dr bagi..
tp sampai skrg sy tetap berterusan suh gak dia pg check kat spital kerajaan..harap dia baca thread ni dan mau dgr..

bos lak mcm mana? moga bos pulih dan dijauhkan dr segala penyakit

apa yg sy tau TB kelenjar ni bkn mcm batuk TB tu dan katanya x berjangkit
adik tuan patut kena buat tu rawatan susulan, tibi ni kena cek detail sebab kuman dia agak liat nak hapuskan secara 100% doktor kata.

mungkin tibi dalam badan dia dah jadi tak aktif atau memang dia dah clear dari kuman tibi. kadang2 orang tu tak sedar pun badan dia ada kuman tibi sebab kuman tibi dalam badan dia dalam keadaan dormant atau tak aktif sebab antibodi badan dia cukup kuat untuk kawal kuman tibi tu daripada membiak.

kalo macam kes saya ari tu kuman tibi memang dalam keadaan aktif dah, sekarang ni tengah makan ubat antibiotik yg spital bagi ni, Alhamdulillah perut pun macam dah start boleh terima ubat ni, ingat nak cuba jugak penawar2 semulajadi sambil makan ubat ni untuk kuatkan imun badan secara natural.

doktor pun cakap tibi saya ni bukan jenis yg senang berjangkit sebab dia stay dalam darah saya je. tak macam tibi yg selalu terbatuk2 tu.

terima kasih bos sebab doakan saya.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #36  
Old 17-07-2017, 09:18 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
adik tuan patut kena buat tu rawatan susulan, tibi ni kena cek detail sebab kuman dia agak liat nak hapuskan secara 100% doktor kata.

mungkin tibi dalam badan dia dah jadi tak aktif atau memang dia dah clear dari kuman tibi. kadang2 orang tu tak sedar pun badan dia ada kuman tibi sebab kuman tibi dalam badan dia dalam keadaan dormant atau tak aktif sebab antibodi badan dia cukup kuat untuk kawal kuman tibi tu daripada membiak.

kalo macam kes saya ari tu kuman tibi memang dalam keadaan aktif dah, sekarang ni tengah makan ubat antibiotik yg spital bagi ni, Alhamdulillah perut pun macam dah start boleh terima ubat ni, ingat nak cuba jugak penawar2 semulajadi sambil makan ubat ni untuk kuatkan imun badan secara natural.

doktor pun cakap tibi saya ni bukan jenis yg senang berjangkit sebab dia stay dalam darah saya je. tak macam tibi yg selalu terbatuk2 tu.

terima kasih bos sebab doakan saya.
tapi untuk langkah keselamatan saya pakai jugak mask tiap kali pegi tempat org ramai. tak nak org lain pun kena.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #37  
Old 17-07-2017, 09:53 PM
oldtbone oldtbone is offline
Super Active

oldtbone's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2012
Location: away from civilization
Posts: 6,164
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 207
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
adik tuan patut kena buat tu rawatan susulan, tibi ni kena cek detail sebab kuman dia agak liat nak hapuskan secara 100% doktor kata.

mungkin tibi dalam badan dia dah jadi tak aktif atau memang dia dah clear dari kuman tibi. kadang2 orang tu tak sedar pun badan dia ada kuman tibi sebab kuman tibi dalam badan dia dalam keadaan dormant atau tak aktif sebab antibodi badan dia cukup kuat untuk kawal kuman tibi tu daripada membiak.
yup..jenis menyorok diam dan bila2 masa blh keluar balik. kalo budak degil blh ku debik..dh tua bangka ni susah nak kata bos..
tq atas perkongsian bos.harap bermanafaat utk pembaca lain
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #38  
Old 18-07-2017, 03:58 PM
aeolian aeolian is offline
Active Plus

aeolian's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,772
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by oldtbone View Post
yup..jenis menyorok diam dan bila2 masa blh keluar balik. kalo budak degil blh ku debik..dh tua bangka ni susah nak kata bos..
tq atas perkongsian bos.harap bermanafaat utk pembaca lain
lagi satu nak tanya bos. ahli family lain yg dekat dgn adik tu tak berjangkit ke tibi tu. apa langkah keselamatan ahli keluarga bos untuk elak benda ni dari berjangkit?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #39  
Old 18-07-2017, 04:21 PM
oldtbone oldtbone is offline
Super Active

oldtbone's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2012
Location: away from civilization
Posts: 6,164
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 207
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
lagi satu nak tanya bos. ahli family lain yg dekat dgn adik tu tak berjangkit ke tibi tu. apa langkah keselamatan ahli keluarga bos untuk elak benda ni dari berjangkit?
xde bos. setakat 2thn ni xde yg tunjuk tanda2 dijangkiti.honestly kami xde amik apa2 langkah keselamatan sbb ikut cakap doktor masa tu x berjangkit.
tgk dia pn badan mula berisi dan mau makan. kalo sebelum ni badan x mau naik dan xde selera makan bertahun
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #40  
Old Yesterday, 10:37 PM
pitihdunia pitihdunia is offline
Regular

pitihdunia's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: May 2012
Posts: 781
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 3
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aeolian View Post
ok, oleh kerana saya sendiri dah alami, saya nak pesan la kat sahabat2 sekelian.

saya tak tau sejak bila mula dijangkiti tibi, saya tau ni pun lepas doktor buat pemeriksaan lepas saya mengadu leher sebelah kanan ada bengkak dah sebesar telor ayam baru nak pegi cek, sakit berdenyut2 macam bisul bengkak tu.

saya memang dah 17 tahun ada ketulan kat leher tu, tapi masa tu dia maintain saiz dia antara saiz ibu jari telunjuk hingga ke saiz ibu jari.

tapi sejak 3 bulan ni saiz membesar secara mendadak hingga sebesar telor ayam, 2 hari saya masuk wad hospital serdang doktor pun decide nak operate buang nanah, masa tu nanah pun dah start keluar dengan sendiri.

lepas operate tu baru doctor sahkan saya positif tibi melalui ujian darah dan ujian tibi yg cucuk bawah kulit tu.

doctor suruh makan antibiotik 9 bulan, kalo tibi paru2 paling kurang 6 bulan, tapi disebabkan tibi saya ni jenis tibi kalenjar, tempoh kena makan ubat kena lama sikit.

kena selalu follow up dgn doctor lepas keluar wad.


jadi kat sini saya nak pesan bagi sapa2 yg belum ada simptom macam saya tu, sila jaga sistem imunisasi badan elok2, makan hari2 kena cukup dan seimbang, rehat kena cukup, kalo tak antibodi badan tak kuat nanti senang kena macam2 jenis penyakit termasuk tibi. sebab saya sendiri pun dalam 6 bulan kebelakangan ni makan tak teratur, rehat pun tak cukup badan selalu penat je, saya rasa ni la faktor kenapa saya senang dijangkiti tibi.

bagi yg dah ada simptom macam saya, contohnya ada bengkak di kalenjar terutama di bahagian leher, ketiak dan lain2. cepat2 kenalpasti punca kalenjar tu bengkak, jangan sampai besar mcm saya ni sampai kena operate, kalo kena operate lagi leceh sakit nak kena cuci luka operate hari2 mcm saya ni, pedih gila tiap kali kena cuci luka operate sampai jerit2 satu wad boleh dengar.

tibi ni ada banyak jenis, kuman tibi boleh serang seluruh anggota badan dan mana2 organ, kalo tibi macam saya ni tibi kalenjar, tapi tibi kebanyakan yg orang kena tibi yg jenis batuk2 kering tu, tibi yg jenis serang paru2 dulu. tibi yg tu lagi senang merebak.

kena berjaga2 zaman skg sebab kerajaan dah bawa masuk banyak indon2 dan bangla2, mereka ni la penyebab kes tibi di malaysia ni kembali muncul. kalo makan makanan seimbang hari2, makan cukup2, amalkan gaya hidup sihat, jaga kebersihan elok2, Insyallah sistem imun badan kita mampu halang kuman tibi daripada membiak.
Allahu... moga tuan cepat sembuh. terima kasih jua untuk perkongsian ini.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:49 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you